Presedintele francez, Emmanuel Macron, si-a pus o parte a Europei in cap, in ultima perioada, inclusiv dupa vizita oficiala efectuata joi la Bucuresti. Iar cauzele sunt mai multe.
La ceva mai mult de trei luni de la investirea in functie, cand si-a pierdut semnificativ din popularitate, Emmanuel Macron a abordat cel putin doua subiecte europene si si-a facut cel putin un opozant.
Joi, liderul francez a spus ca Romania are tot dreptul sa ceara integrarea in spatiul Schengen, insa a avertizat ca "Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine".
"Baiatul de aur al Uniunii Europene socheaza, intorcandu-se impotriva principiului cheie al blocului european", titreaza Daily Express, care citeaza o alta declaratie a lui Macron privind deficientele spatiului Schengen, facuta anterior.
Si maghiarii de la Nepszava au remarcat ca Emmanuel Macron a criticat felul in care functioneaza spatiul Schengen.
Un alt subiect delicat abordat de Macron si pe care a insistat si la Bucuresti este legat de muncitorii detasati, liderul de la Paris atacand in acest sens chiar Bruxellesul.
"Directiva muncitorilor detasati, in forma sa curenta, este o tradare a spiritului european", a sustinut Macron, citat de Daily Express, intr-o conferinta de presa sustinuta la Salzburg, chiar inainte de vizita la Bucuresti. De fapt, acesta a si fost scopul turneului de 3 zile al presedintelui Frantei - sa obtina sustinerea liderilor est-europeni in campania sa de a modifica directiva.
Citeste... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 07:24
Consiliul European din luna martie este o piatra de incercare pentru spatiul Schengen, astfel ca exista mari sanse ca acesta sa fie suspendat, lucru ce ar reprezenta o lovitura puternica pentru firmele din Romania care activeaza in domeniul transportului international.
Avertismente legate de zona de circulatie libera in Europa au fost date de numerosi oficiali ai blocului comunitar, inclusiv de presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.
Criza imigrantilor: Extinderea controalelor la granita Schengen, iminenta - statele care cer asta
"Consiliul European din luna martie va fi termenul limita pentru a vedea daca strategia functioneaza. Daca nu, consecintele vor fi grave, cum ar fi colapsul spatiului Schengen", a precizat acesta, pe 19 ianuarie.
Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European
La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris efectele nefaste ce ar fi ...citeste mai departe despre "Doua luni pana la colapsul Schengen? Un dezastru pentru un intreg sector de afaceri din Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 07:39
Ceea ce a inceput ca un razboi politic intre presedintele Basescu si premierul Ponta se transforma intr-o adevarata problema sociala. Nemultumiti de acciza suplimentara introdusa de Guvern la benzina, transportatorii au intrat in greva si au blocat mai multe drumuri importante din tara, printre care si centura capitalei.Premierul Ponta a facut un pas inapoi si anunta o amanare cu trei luni pentru acciza la motorina. Masura se va aplica, totusi, doar la benzina.
Analistul financiar, Mircea Cosea ii da dreptate presedintelui si crede ca acciza putea fi eliminata din buget. Potrivit analistului, autoritatile opteaza pentru cea mai "primitiva si grosolana" forma de a obtine bani la bugetul de stat.
Peste 86.000 de camioane ar putea ramane pe loc, incepand de luni, 9 noiembrie, in urma deciziei transportatorilor de a-si opri activitatea pe termen nelimitat, nemultumiti de atitudinea recenta a ministerului de resort, a declarat Augustin Hagiu, consultant in transporturi si presedinte al Confederatiei Nationale Rutiere (CNR).
Transportatorii rutieri de marfuri reclama, totodata, masura anuntata de Guvern, de scumpire a carburantilor, o data prin cresterea accizei, dar si prin noua taxa de 7 eurocenti + TVA, introdusa in pretul carburantilor.
"Transportatorii autohtoni nu pot intelege si nici nu pot accepta explicatiile lipsite de logica prin care Guvernul incearca sa justifice abuzul comis. Astfel, "amortizarea" celor sapte eurocenti pe fondul presupuselor predictii... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:19
Romania si Bulgaria vor lucra pentru realizarea celui de-al treilea pod peste Dunare intre cele doua tari, care sa lege Calarasi de Silistra. La acest acord au ajuns presedintii celor doua tari, Traian Basescu si Rosen Plevneliev, care participa la participa la cel de-al XVIII-lea Summit al sefilor de stat din Europa Centrala, la Bratislava, informeaza joi biroul de presa al presedintelui bulgar.
Cele doua tari vor analiza diferite posibilitati de finantare a acestui proiect, printre care fondurile structurale ale UE, programul de cooperare transfrontaliera sau Strategia UE privind regiunea Dunarii.
La Bratislava, Traian Basescu si Rosen Plevneliev au ajuns la un acord privind o coordonare mai stransa a pozitiilor celor doua tari in vederea aderarii la spatiul Schengen. Cei doi sefi de stat au sprijinit si initiativa pentru o scrisoare comuna, alaturi de omologii lor din Austria, Ungaria si Turcia, adresata presedintelui Azerbaidjanului, Ilhan Aliev, in sprijinul proiectului Nabucco Vest pentru transportul de gaze din zona caspica spre Europa.
"Toti se asteapta ca la sfarsitul lunii iunie consortiul Shah Deniz II sa ia o decizie pozitiva privind construirea gazoductului", se mai afirma in comunicatul de presa difuzat de administratia prezidentiala bulgara.
Vineri, 14 iunie, va fi inaugurat oficial podul Calafat-Vidin, cel de-al doilea peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Primul pod, cel de la Giurgiu-Ruse, a fost dat in folosinta in anul 1954. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:20