Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, spune ca a transmis solicitarea de sprijin din partea Frantei si a investitorilor francezi pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, "ceea ce ar conduce la diminuarea substantiala a costurilor pentru firme si cetateni".
Ministrul Stefan-Radu Oprea s-a intalnit, miercuri, cu Michele Ramis, ambasador al Frantei in Romania, si cu un grup de investitori francezi, in contextul dialogului constant cu reprezentantii mediului de afaceri.
Principalele teme ale dialogului au fost imbunatatirea climatului economic din Romania, cresterea gradului de atractivitate pentru investitii si aprofundarea cooperarii dintre cele doua economii.
"Apreciem sugestiile companiilor franceze pentru imbunatatirea climatului economic din Romania. Am transmis solicitarea de sprijin din partea Frantei si a investitorilor francezi pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ceea ce ar conduce la diminuarea substantiala a costurilor pentru firme si cetateni.
De exemplu, compania Dacia-Renault, cel mai mare exportator, are pierderi semnificative din cauza timpului de asteptare in vama - pana la 10 ore", a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.
Michele Ramis a apreciat realizarile substantiale ale Romaniei pe perioada presedintiei la Consiliul Uniunii Europene si perspectivele de intensificare a cooperarii, in contextul gradului ridicat de compatibilitate intre cele doua economii.
Ministrul Stefan-Radu... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 14:32
Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se declara un prieten al Romaniei, inainte de vizita de miercuri din tara noastra si vorbeste despre faptul ca aderarea noastra la Schengen ar fi un avantaj pentru toata lumea.
Intr-un editorial pentru Adevarul, Tajani scrie ca italienii sunt "mai mult decat prieteni sinceri ai poporului roman. Sunt rude de sange si cultura, parte a marii familii europene de origine latina. Trebuie sa marturisesc, acum, la sosirea mea in Romania, ca ma bucur de unul din avantajele vechii noastre inrudiri: inteleg bine limba romana. Interpretii se bucura si ei: au zi libera".
Despre romani, in general, presedintele PE spune ca sunt activi, eficienti, deschisi si generosi.
"In istoria voastra tumultoasa, aceste calitati au fost puse de multe ori la incercare, in vremuri grele, dar ati supravietuit intotdeauna, devenind mai puternici.
Astazi, lumea se schimba in jurul nostru. Nu mai trecem prin vitregia razboaielor, dar trebuie sa tinem pasul cu competitia externa a marilor economii mondiale ca SUA, China sau Rusia. Asa ca trebuie sa ne schimbam si noi pentru a raspunde provocarilor si asteptarilor cetatenilor nostri. Avem nevoie de o Europa puternica, in care fiecare stat membru este puternic", a notat el.
Antonio Tajani a vorbit si despre faptul ca Romania nu a accesat asa cum ar fi trebuit fondurile europene.
"Romania trebuie sa fie activa si sa puna la treaba fondurile europene, menite sa scurteze decalajul economic... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 16:09
In conditiile in care Romania si Bulgaria au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE, Comisia Europeana a vrut sa afle "cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari". Un sondaj a aratat ca romanii raman extrem de increzatori in UE, insa nu si in aderarea la zona euro sau la Schengen.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, a prezentat luni un sondaj de opinie realizat in luna noiembrie in Romania si Bulgaria.
"Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat impreuna cu reprezentanta din Bulgaria, pentru ca cele doua tari, Romania si Bulgaria, au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE. Si am vrut sa vedem cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari", a declarat Cristea, luni, la o conferinta de presa.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a precizat ca, in ceea ce priveste increderea in Uniunea Europeana, aceasta ramane una din institutiile in care cetatenii romani au cea mai mare incredere: 57%.
In Bulgaria, doar 36% este procentul privind increderea in UE. "In tara vecina, rezultatele sunt destul de diferite, dar ne-am uitat si la formularile in limbile nationale si s-ar putea ca parte din diferenta atat de mare, sa vina din formulare", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene.
"Daca intram in detaliul cifrelor, observam semnalul cel mai pozitiv, faptul ca 54% dintre romani considera ca vocea lor este auzita in UE. Este prima data cand avem o... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:19
Comisia Europeana va prezenta la sfarsitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spatiul de libera circulatie Schengen pentru a le adapta noilor provocari.
Initiativa survine la scurt timp dupa ce cinci state europene, inclusiv Franta si Germania, au cerut celorlalte tari membre ale spatiului Schengen sa accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor exceptionale ce pot fi instituite la frontierele interne.
Riscurile teroriste par sa-i fi convins in final pe responsabilii Comisiei Europene sa se gandeasca la noi reguli pentru functionarea spatiului Schengen.
Comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, a admis ca actualele norme prezinta unele carente ce fac dificila combaterea terorismului. Totusi, el a adaugat ca nu va da un cec in alb pentru orice introducere temporara a controalelor la frontierele interne.
In acest context, Avramopoulos a amintit ca in luna noiembrie trebuie sa inceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membra a UE, dar face parte din Schengen) si Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migratia ilegala.
Desi nu s-a regasit pe agenda reuniunii JAI desfasurata joi la Bruxelles, reforma spatiului Schengen a fost totusi discutata, noteaza El Pais.
Franta si Danemarca, doua dintre tarile care au prezentat o initiativa comuna pentru a extinde pana la patru ani... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 08:47
Ministrul slovac de Externe Miroslav Lajcak a declarat marti, la Bucuresti, ca Romania a indeplinit criteriile de aderare la spatiul Schengen si ca nu exista nicio justificare pentru amanarea procesului.
"Vreau sa reiterez suportul puternic al Slovaciei pentru apartenenta Romaniei la Schengen. Am fost primii care am ratificat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana si facem lobby puternic pentru aderarea la Schengen pentru ca ati indeplinit criteriile si nu este nicio justificare pentru amanarea acestui proces", a spus ministrul afacerilor externe si europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak, la o conferinta de presa la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.
Ministrul slovac a mai spus ca Romania protejeaza granitele europene cu profesionalism in "aceste ...citeste mai departe despre "Ministrul slovac de Externe: Nu este nicio justificare pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 19:28
Comisia Europeana considera ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile pentru a adera la Spatiul Schengen, afirma Mina Andreeva, purtatorul de cuvant al Executivului UE, precizand ca decizia admiterii celor doua tari in zona de libera circulatie trebuie luata de statele membre.
"Consideram ca Bulgaria si Romania se califica pentru accesul in Spatiul Schengen. Acum, va fi necesara o decizie in unanimitate a tarilor membre UE", a declarat Mina Andreeva intr-o conferinta de presa desfasurata la Bruxelles.
Ciolos le-a explicat ambasadorilor statelor UE ca Romania vrea in continuare in spatiul Schengen
Romania si Bulgaria solicita de multi ani aderarea la Spatiul european de libera circulatie ...citeste mai departe despre "Vesti bune de la Comisia Europeana: Romania indeplineste toate conditiile pentru admiterea in Schengen (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 20:39
Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, sustine ca tara sa nu trebuie sa fie separata de Romania in procesul de aderare la Schengen.
El a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, ca cele doua tari au rezultate bune si este convins ca vor incheia impreuna, cu succes, acest drum spre statutul de membru Schengen.
Romania si Bulgaria s-au saturat de amanari in Schengen: Nu e corect, nu meritam acest lucru!
"Astazi am avut discutii reusite cu partenerii mei, presedintele, prim-ministrul, presedintele Senatului. Am cazut de acord ca ceea ce am inceput impreuna, vom duce la capat impreuna, din Bulgaria si Romania, ca un proiect de succes. Pentru ca nu este vorba doar de discutii politice, de conditii tehnice, ci si despre buna cooperare, despre a fi un partener de incredere. Iar increderea se bazeaza pe rezultate. Daca vorbim despre Schengen, Romania si Bulgaria au rezultate.
Asiguram securitatea granitelor europene. Sistemele noastre de comunicare si tehnologice de la ...citeste mai departe despre "Presedintele Bulgariei: Nu trebuie sa fim separati de Romania in procesul de aderare la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 23:35
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca cele doua comisii pentru Schengen din Parlamentul Romaniei si din Adunarea Nationala a Republicii Bulgaria vor colabora mai strans pentru ca cele doua tari sa aiba pozitii si opinii comune in ce priveste intrarea in spatiul Schengen.
"Am decis sa colaboram mai strans la nivelul Parlamentelor celor doua tari, iar din proiectul de cooperare stransa dintre noi va face parte proiectul Schengen. Romania si Bulgaria sunt in acest moment capabile oricand sa intre in spatiul Schengen, indeplinind toate criteriile tehnice, de aceea comisiile noastre Schengen din Parlamentul bulgar si cel al Romaniei isi vor intari cooperarea si colaborarea in urmatoarea perioada, astfel incat sa avem pozitii comune si opinii comune", a afirmat Zgonea la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea pe care a avut-o, impreuna cu premierul Victor Ponta, cu presedintele Adunarii Nationale a Republicii Bulgaria, Mihail Raikov Mikov.
Colaborarea se extinde si pe problema MCV
Zgonea a adaugat ca un al proiect important din cadrul acestei cooperari va fi cel privitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare iar la Camera Deputatilor va fi infiintata o subcomisie in cadrul Comisiei juridice care va lucra in acest scop, o comisie similara urmand a fi infiintata si in Parlamentul bulgar.
"Un alt lucru important pentru noi si Bulgaria este transformarea cooperarii parlamentare a statelor din sud-estul Europei intr-o adunare... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 13:53