Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat joi, 18 februarie, ca Romania ar putea adera la spatiul Schengen in anul 2021, daca va avea un raport MCV favorabil.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de criza din 2020. Vom face totul si este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienta ca aderarea la zona euro va fi dupa 2024. Obiectivul de aderare este si o obligatie a Romaniei prin tratatul pe care l-am semnat. E greu sa discuti de aderare la zona euro in plina criza economica", a spus Florin Citu la Digi24.
"Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro. Inseamna reformarea acestei economii, sa o faci performanta in zona euro, acolo unde competitia este este foarte dura. Asta este foarte important", a adaugat premierul.
Citu a mai declarat ca intrarea in antecamera zonei euro ar putea avea loc in 2024-2025, iar adoptarea monedei europene in 2027-2028. El adauga ca "spera ca anul acesta" Romania sa adere la spatiul Schengen, dar nu stie inca daca o sa fie vorba doar despre aeroporturi, sau si despre granitele terestre.
"Romania este gata sa intre in Schengen din 2011. A aparut discutia cu MCV-ul. Trebuie sa corectam aceasta problema anul acesta. Vom face tot posibilul sa avem un raport favorabil al MCV. Daca toate lucrurile merg bine, si am inceput cu desfiintarea SIIJ, si avem un raport favorabil, putem sa speram sa continuam discutiile de aderare... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 14:27
Premierul Florin Citu a purtat o convorbire telefonica cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, n care i-a transmis ca Romania este "pe deplin pregatita" pentru a intra in zona Schengen.
"In cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonica cu prim-ministrul Regatului Tarilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promitatoare ale cooperarii dintre Romania si Tarile de Jos, concentrandu-ne pe consolidarea relatiilor economice si pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spatiul Schengen a fost unul dintre punctele esentiale atinse in discutia cu prim-ministrul Rutte, caruia i-am transmis ca Romania este, fara indoiala, pe deplin pregatita pentru a intra in zona Schengen", a scris Citu, pe Facebook.
Potrivit prim-ministrului, discutiile au vizat si evolutia pandemiei de COVID-19 si desfasurarea procesului de vaccinare.
Citeste si:
VIDEO Senatoarea AUR Diana Sosoaca a plecat din studioul Antena 3 dupa un schimb dur de replici cu Mihai Gadea: "Se vede ca sunteti abuzata"Toate pensiile vor fi recalculate. Anuntul facut de ministrul Muncii, Raluca TurcanVIDEO Povestea copilului crescut intr-un orfelinat al groazei si ajuns director de scoala: "Am luat ce e mai bun de la oameni"Hagi mai negociaza plecarea unui jucator de la Academie. Dupa Ghita, inca o lovitura pregatita de FC ViitorulVaccinarile programate dupa data de 28 ianuarie se amana. Anuntul facut de Valeriu Gheorghita, seful campaniei de vaccinare ...citeste mai... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 18:59
Comisia Europeana a atentionat marti guvernul din Ungaria, care a inchis din nou frontierele tarii din cauza pandemiei, in legatura cu orice discriminare bazata pe nationalitate si a facut apel la importanta 'integritatii Spatiului Schengen', relateaza AFP.
Comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders, a anuntat pe Twitter ca a trimis o scrisoare in acest sens guvernului lui Viktor Orban.
Ungaria prevede exceptii de la interdictia de acces pe teritoriul sau in special pentru cetatenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia si Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai putin de cinci zile.
"Astazi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson si cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar in care reamintim importanta (pastrarii) integritatii Spatiului Schengen si aplicarii de masuri la frontiere in mod nediscriminatoriu pentru toti cetatenii si rezidentii din UE", a scris pe Twitter comisarul belgian.
"Orice masura care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineinteles, retrasa imediat", a adaugat el. Comisarii ar urma sa discute cu autoritatile ungare pentru a obtine "mai multe informatii".
"Nu este posibil sa existe o discriminare pe baza de nationalitate intre cetatenii europeni", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Christian Wigand, in timpul conferintei de presa zilnice.
In contextul restrictiilor de miscare adoptate dispersat de catre... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 15:39
Restrictiile impuse de autoritatile din tarile Uniunii Europene pentru a limita raspandirea pandemiei de COVID-19 au readus in discutie functionalitatea spatiului Schengen si necesitatea unei reforme a acestuia astfel incat sa se garanteze libertatea de circulatie a cetatenilor europeni.
In acelasi timp, functionarea normelor Schengen a fost afectata de cresterea fluxurilor de migranti inregistrata in UE in 2015 si de temeri sporite privind securitatea, inclusiv cele referitoare la activitatile teroriste si infractionale grave de natura transfrontaliera, ceea ce a dus in anii trecuti la reintroducerea controalelor la frontiere de catre mai multe state membre.
Necesitatea revenirii la un spatiu Schengen pe deplin functional pentru a se asigura atat libertatea de circulatie, cat si redresarea economica a Uniunii Europene a fost reafirmata recent si de Parlamentul European, care s-a declarat ingrijorat de continuarea controalelor la frontierele interne in spatiul Schengen si impactul acestora asupra oamenilor si a companiilor.
Intr-o rezolutie adoptata la sfarsitul saptamanii trecute cu 520 voturi pentru, 86 impotriva si 59 abtineri, eurodeputatii au insistat pe o revenire rapida si coordonata la un spatiu Schengen pe deplin functional. Eurodeputatii le-au solicitat, de asemenea, Consiliului si statelor membre sa isi intensifice eforturile in ceea ce priveste integrarea spatiului Schengen si sa ia masurile necesare pentru a admite Bulgaria, Romania si Croatia in... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:42
Franta va incepe o deschidere treptata a frontierelor sale externe Schengen incepand de la 1 iulie, au anuntat, vineri, ministrii de externe, Jean-Yves Le Drian, si de interne, Christophe Castaner. ...citeste mai departe despre "Franta va incepe o deschidere treptata a frontierelor sale externe Schengen de la 1 iulie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2020, ora 11:07
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, sustine ca Romania, Bulgaria si Croatia sa adere la Schengen. Propunerea vine in contextul discutiei despre redeschiderea frontierelor europene, dupa ce pandemia de COVID-19 va fi sub control.
Ylva Johansson (reprezentata Suediei in CE) crede ca, pe termen lung, UE trebuie sa actioneze mai bine decat sa revina la status quo si ca, pentru inceput, vrea ca Romania, Bulgaria si Croatia sa adere la spatiul Schengen, relateaza Reuters.
Comentariile lui Johansson indica dorinta executivului comunitar ca tarile UE sa restabileasca spatiul Schengen de libera circulatie, care practic este nefunctional dupa inchiderea frontierelor in contextul crizei coronavirusului.
Aceasta situatie a adus aminte de masurile de inchidere a frontierelor, luate intr-o maniera necoordonata, in perioada 2015-2016, pentru a stopa valul de migranti ce se indrepta spre Europa.
"Acum trebuie sa ne intoarcem in viitor, sa ne intoarcem la normalitate. Si trebuie sa facem asta cat mai curand dupa ce situatia o va permite", a spus comisarul european Ylva Johansson. intr-o videoconferinta cu europarlamentari.
"Statele membre au introdus masuri diferite, intr-o maniera necoordonata. Ridicarea acestor restrictii nationale diferite va lua ceva timp, dar o putem face", a adaugat Johansson.
Comisia Europeana doreste ca statele membre sa inceapa ridicarea graduala a controalelor la frontierele nationale, iar saptamana viitoare va prezenta... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 07:36
Teritoriul britanic Gibraltar ar putea intra in Spatiul Schengen al Uniunii Europene de libera circulatie dupa ce Marea Britanie iese din UE.
Potrivit ministrului-sef al teritoriului britanic, Fabian Picardo, "teritoriul ar trebui sa ramana accesibil pentru restul Uniunii", noteaza Euronews.
Gibraltar, cu o suprafata de putin peste 6 km patrati, ar trebui sa iasa din UE odata cu Marea Britanie, la 31 ianuarie. Este singurul teritoriu britanic de peste mari situat in Europa, in sudul peninsulei iberice.
"Daca te uiti la alte microstate din Europa, acestea profita de zonele comune de calatorie cu Schengen, chiar daca nu fac parte in totalitate din Sistemul Informatic Schengen, dar exista aceasta posibilitate de a circula liber intre teritoriile Uniunii Europene si aceste microstate", a declarat Picardo.
"Are sens pentru Uniunea Europeana ca peste 6 km patrati din peninsula iberica sa nu fie accesibili pentru cetatenii europeni? Nu cred ca are logica", a subliniat Fabian Picardo.
Populatia de peste 30.000 de oameni din Gibraltar, inclusiv spaniolii care sunt angajati aici, are acest interes de a mentine trecerea frontierei "lipsita de probleme". Aproximativ 14.000 de lucratori, in special spanioli, trec zilnic granita pentru a lucra acolo. Aici intra si aproximativ 2.500 de britanici.
Picardo a avertizat, de asemenea, ca Spania ar trebui sa respecte suveranitatea Gibraltarului si sa nu foloseasca Brexit-ul ca oportunitate de a-si creste influenta in zona.... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 10:31
Comisia Europeana a decis marti, in cadrul Colegiului Comisarilor care a avut loc la Strasbourg, ca Croatia indeplineste conditiile tehnice pentru aderarea la zona Schengen, a anuntat comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos.
Decizia a fost luata in baza rezultatelor procesului de evaluare inceput in 2016.
"Croatia a luat masurile necesare pentru a se asigura ca indeplineste conditiile necesare pentru aderarea la Schengen", a declarat comisarul european Avramopoulos in cadrul unei conferinte de presa de la Strasbourg.
Decizia de a permite aderarea Croatiei la Schengen tine acum de guvernele UE, ca si in cazul Romaniei si Bulgariei.
Bulgaria si Romania au primit aceasta evaluare pozitiva din 2011, dar inca nu au aderat la Schegen din cauza faptului ca nu exista consens intre statele membre.
Slovenia a transmis cu claritate ca va bloca aderarea Croatiei la Schengen, din cauza nemultumirilor autoritatilor de la Ljubljana privind chestiunea nerezolvata a disputei de la frontiera cu vecinul sau estic.
In prezent, zona Schengen este formata din 26 de state, dintre care 22 fac parte din Uniunea Europeana.
Citeste si:
Premierul Olandei, la Sibiu: Romania va fi pregatita de Schengen cand se va conforma regulilor statului de drept si democratieiAdio Schengen, daca intra in vigoare modificarile Codurilor Penale. CE confirma ca suntem la un pas de Articolul 7Ministrul olandez de Justitie nu ne da sanse in Schengen:... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 23:08
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, spune ca a transmis solicitarea de sprijin din partea Frantei si a investitorilor francezi pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, "ceea ce ar conduce la diminuarea substantiala a costurilor pentru firme si cetateni".
Ministrul Stefan-Radu Oprea s-a intalnit, miercuri, cu Michele Ramis, ambasador al Frantei in Romania, si cu un grup de investitori francezi, in contextul dialogului constant cu reprezentantii mediului de afaceri.
Principalele teme ale dialogului au fost imbunatatirea climatului economic din Romania, cresterea gradului de atractivitate pentru investitii si aprofundarea cooperarii dintre cele doua economii.
"Apreciem sugestiile companiilor franceze pentru imbunatatirea climatului economic din Romania. Am transmis solicitarea de sprijin din partea Frantei si a investitorilor francezi pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ceea ce ar conduce la diminuarea substantiala a costurilor pentru firme si cetateni.
De exemplu, compania Dacia-Renault, cel mai mare exportator, are pierderi semnificative din cauza timpului de asteptare in vama - pana la 10 ore", a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.
Michele Ramis a apreciat realizarile substantiale ale Romaniei pe perioada presedintiei la Consiliul Uniunii Europene si perspectivele de intensificare a cooperarii, in contextul gradului ridicat de compatibilitate intre cele doua economii.
Ministrul Stefan-Radu... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 14:32