Pentru ajutorul de stat, procedura deschisa la 10 septembrie, au fost depuse 32 de cereri pentru investitii, iar suma solicitata este de 1,38 miliarde de lei, de 2,2 ori mai mare decat suma alocata pentru acest an, de 614 milioane de lei, a anuntat duminica Ministerul finantelor publice (MFP).
Daca vor fi realizate toate cele 32 de proiecte, se vor crea 5.242 de locuri de munca, iar valoarea totala a investitiilor va fi de 3,8 miliarde de lei, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al MFP emis duminica. In plus, 18 dintre proiectele analizate au capital romanesc, iar 14 au capital strain.
Solicitarile au fost facute in baza schemei de ajutor de stat instituite prin Hotararea de Guvern nr. 807/2014, care sustine investitiile de mare anvergura, favorizeaza extinderea activitatilor economice in regiunile defavorizate si stimuleaza investitiile in tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de munca, potrivit MFP.
"Recent, am inceput procesul de imbunatatire a cadrului legal privind schema de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014 si ne propunem ca, in viitorul apropiat, sa venim cu noi modificari care faciliteze accesul la finantare al unui numar cat mai mare de investitori.
Speram ca, in curand, efectele sa se regaseasca in economia reala, iar 2019 sa fie un an al investitiilor care sa creeze cat mai multe locuri de munca. Asa cum am spus in mai multe randuri, imi doresc ca romanii din strainatate sa aiba motive reale pentru a se intoarce... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 12:53
Ministerul Finantelor a anuntat ca, din 10 septembrie, companiile pot depune cereri pentru a solicita ajutor de stat.
Eugen Teodorovici a declarat ca cererile ar fi trebuit sa fie depuse incepand cu 27 august, insa termenul a fost amanat din cauza presedintelui Klaus Iohannis.
"Incercarea presedintelui Romaniei de blocare a adoptarii primei rectificari bugetare din acest an pericliteaza aplicarea la timp a schemei de ajutor de stat cu impact major in economie, atat de asteptata de mediul de afaceri, indeosebi de investitorii romani. Am modificat aceasta schema de ajutor de stat pentru ca ne dorim sa aiba efect multiplicator in economie, prin antrenarea in mare parte a unor investitii sau unor parteneri la nivel local. Fac apel la presedintele Romaniei sa aiba deschiderea necesara fata de o tema atat de importanta: atragerea de investitii", a declarat Teodorovici.
Bugetul alocat schemei in anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei, a transmis Ministerul de Finante intr-un comunicat.
"Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014". Bugetul de 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 15:18
Ministerul Finantelor vrea sa reactiveze o schema de ajutor de stat, aprobata in 2014, pentru finantarea investitiilor de mare anvergura in special pentru regiunile mai putin dezvoltate.
Valoarea minima a investitiei ar putea fi redusa de la 10 la 3 milioane de euro, a anuntat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Schema de ajutor de stat a fost aprobata in 2014, prin Hotarare de Guvern (HG).
"Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania. Este o prevedere legala care s-a aplicat incepand cu 2014, ea fiind in HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivam o schema de finantare de ajutor de stat", a anuntat Teodorovici.
Ministerul Finantelor a propus unele modificari fata de varianta initiala. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Aceasta masura ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori.
In anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.
Totodata, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finantare sa se realizeze continuu in limita bugetului alocat schemei pentru anul in curs, nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare.
Totodata, ministerul vrea sa renunte la selectia pe baza de punctaj, iar... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 21:47
Guvernul vrea sa atraga investitii de un miliard de euro in Romania, a anuntat, miercuri, premierul Viorica Dancila, precizand ca in curand va fi deschisa schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro.
"Ne dorim un parteneriat strategic real, cu marile companii ce doresc sa investeasca in Romania si de acest motiv ma aflu la lansarea noii scheme de ajutor de stat. Vreau sa dau un semnal ca ne dorim stimularea unor noi investitii majore in Romania si din acest motiv vom adopta si alte masuri care sa sustina acest lucru.
Saptamana aceasta au aparut ultimile date cu privire la valoarea investitiilor directe pentru primele 3 luni. Au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017, demonstrand incredere in potentialul economiei romanesti si in actul de guvernare. Insa consider ca nu este suficient.
Ne dorim mult mai mult decat atat. Dorim sa asiguram o dinamica pozitiva a economiei si azi anuntam ca in scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro. Nu va ascund faptul ca tinta noastra finala este sa atragem investitii de peste un miliard de euro", a declarat premierul Viorica Dancila.
Potrivit acesteia, vor fi create astfel mii de locuri de munca care vor contribui la cresterea veniturilor bugetare. Totodata, Dancila a anuntat infiintarea unei noi agentii in vederea atragerii de noi investitii.
"Vor crea mii de locuri de munca si vor contribui la... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:33
Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% tocmai ca sa protejeze angajatii, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contributiilor de asigurari sociale pentru angajatorii din IT si cercetare - dezvoltare propusa de Guvern se afla in stadiul de proiect si speram ca, in urma dezbaterii publice, sa fie imbunatatita astfel incat sa nu existe tratamente diferite pentru angajatori.
Este esential ca macar de aceasta data sa fie luata in considerare parerea specialistilor si mai ales a celor direct afectati de aceste masuri", a spus Bontas, intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Ea precizeaza ca, pe baza formulei de calcul pentru compensare prevazuta de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori si partial sau deloc pentru alte categorii.
"Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis sa majoreze salariul brut al angajatilor din acest domeniu cu 20% sa beneficieze, datorita schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totusi sa precizam ca o majorare de 20% a salariului brut presupune ca angajatorii doar si-au mentinut costul pe care il aveau la 31 decembrie 2018, in timp ce angajatii au primit mai putini bani.
Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salveaza mare lucru.... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:50
Romanii din strainatate care vor sa se intoarca in tara si sa deschida o afacere ar putea primi de la stat un grant de pana la 50.000 de euro.
Fiecare beneficiar va primi pana la 50.000 de euro, adica 90% din totalul investitiei.
Totul face parte dintr-un proiect de program guvernamental, care va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie, a anuntat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.
Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene si va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman.
"Inca din februarie am cautat sa cream un program care sa atraga potentiali antreprenori romani care au deja experienta in strainatate. Am decis la nivel de Guvern sa implementam acest program cat mai repede, in aceasta toamna. Mizam pe o schema cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul ...citeste mai departe despre "Vrei sa te intorci in tara si sa incepi o afacere? Statul ti-ar putea da pana la 50.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 21:29
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Noua schema a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare.
Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, pentru perioada 2015-2023, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:15
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
Potrivit sursei citate, noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de doi ani consecutivi, ca urmare a crearii de minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale.
Hotararea adoptata de Guvern stabileste ca se pot emite acorduri pentru finantarea in baza schemei pana la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei.
"Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala", mai precizeaza Executivul. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 17:10