Guvernul a aprobat joi o schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita in vederea producerii carnii de porc. Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis, pentru acest an, este de 4,6 milioane lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat.
"Avand in vedere importanta schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc, precum si numarul insemnat de fermieri care dispun de resurse furajere si doresc sa creasca porci din rasele Bazna si/sau Mangalita, a fost luata decizia ca aceasta schema sa fie permanent deschisa pentru inscriere, luand in considerare faptul ca, pe parcursul Programului crescatorii pot deveni furnizori, iar in consecinta, prin proiect se creeaza cadrul juridic pentru o astfel de inscriere", a informat joi Ministerul Agriculturii.
Citeste si: Noua persoane retinute in dosarul de evaziune in care e vizata si ferma de porci cu legaturi cu fiul lui Dragnea
Astfel, furnizorii de purcei, crescatorii de porci si procesatorii/alte persoane juridice, in baza cererii, pot solicita inscrierea in Program, pe toata durata de desfasurare a acestuia, cu conditia ca cererea de plata si documentele insotitoare sa se depuna cu respectarea termenului prevazut, dar nu mai tarziu de 10 decembrie... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 19:03
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.
"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.
Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.
In al doilea rand, acestea reprezinta o ...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru cei care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Noi programe aprobate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
Beneficiarii care au semnat acord de finantare pentru bugetul anului 2014 trebuie sa depuna pana pe 1 noiembrie 2014 cererea de plata, se arata intr-un anunt recent al AIPPIMM, publicat pe pagina sa de internet. Cei care nu se vor incadra in acest termen nu vor primi finantare de la stat.
"Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism reaminteste beneficiarilor care au semnat acord de finantare pentru bugetul anului 2014 ca, in conformitate cu prevederile art. 5 aliniatul 11 din Anexa la Hotararea Guvernului nr. 274/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a cererii de plata este 1 noiembrie", se mentioneaza intr-un anunt publicat recent pe site-ul AIPPIMM.
Citeste mai multe despre Schema de minimis: Cererea de plata trebuie depusa pana pe 1 noiembrie 2014 pe Avocatnet.ro mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 15:40
Ajutoarele de minimis vor putea fi accesate de catre IMM-urile ce indeplinesc o serie de conditii, intre care vechime de minim un an, anumite domenii de activitate (eligibile), un punctaj de minim 60 dintr-un maxim de 100 de puncte, etc., conform noului sistem, aceasta varianta fiind considerata "mai responsabila".
"Varianta actuala a sistemului ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri denota mai multa responsabilitate atat in ceea ce priveste selectia firmelor beneficiare, cat si direct referitor la aplicanti. Faptul ca se va face o selectie dupa criterii foarte clare stimuleaza competitivitatea, iar cofinantarea de 10% pe care trebuie sa o asigure firmele aplicante le responsabilizeaza pe acestea sa dezvolte proiecte viabile", a spus Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
Punctajul este impartit in patru mari categorii: categoria de IMM (maximul de puncte il obtin microintreprinderile); sectorul de activitate accesat (maximul de puncte se acorda pentru proiectele de productie); numarul de locuri de munca nou create prin proiect (maximul de 30 de puncte pentru 5 noi locuri de munca; se acorda un plus de 5 puncte daca unul dintre acestea este ocupat de un absolvent universitar promotia 2013); locatia proiectului (maximul de puncte pentru cele din mediul rural). Locurile de munca nou create trebuie mentinute timp de minim 3 ani.
Departajarea se va face in functie de punctaj
Depunerea proiectelor se va face online, sesiunea fiind deschisa timp de... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:07
Ajutorul financiar pe care statul il pune la dispozitia companiilor mici si mijlocii a starnit un adevarat circ in 2012 atunci cand fondurile puse la dispozitia firmelor s-au terminat in 10 minute. Autoritatile au schimbat regulile jocului si ministerul care sa gestioneze foaia si au introdus noi reguli pentru a accesa banii de la stat.
Guvernul a publicat in Monitorul Oficial hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitii realizate de intreprinderile mici si mijlocii.
Potrivit legislatiei in vigoare, ajutorul de minimis se acorda sub forma de fonduri nerambursabile, in procent de 90% din valoarea totala a 2 ani fiscali consecutivi in limita echivalentului in lei al valorii maxime de 100.000 de euro. 1.111 companii vor beneficia de ajutorul de minimis.
Plata ajutorului de minimis se va realiza in 2014 si 2015, in trei transe anuale. Contributia proprie de 10% din valoarea proiectului, la emiterea Acordului de finantare se va face dovada privind capacitatea de co-finantare prin prezentarea unei scrisori de confort sau extras de cont care sa demonstreze ca beneficiarul dispune de suma necesara cofinantarii.
Ce reguli s-au mai schimbat
Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii.
Accesare si de companiile aflate in suspendare temporara - Schema de minimis va... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:30
Noile conditii de finantare prin schema de minimis au fost publicate luni in Monitorul Oficial. Printre principalele noutati se numara introducerea unei contributii a beneficiarului de 10% si reducerea ajutorului de minimis de la 200.000 euro la 100.000 euro. In plus, schema urmeaza sa fie implementata de AIPPIMM si nu de Ministerul Finantelor.
Avand in vedere insa ca procedura de evaluare dosarelor dureaza 60 de zile, participantii nu vor mai putea beneficia in mod concret de ajutorul de stat in acest an, pentru ca pana la sfarsitul anului sunt mai putin de doua luni. Cel mult, ar putea fi lansata anul acesta inregistrarea on-line.
Dupa repetatele amanari ale lansarii schemei de minimis si dupa esecul inregistrat in luna august, noile reglementari care modifica schema au fost publicate luni in Monitorul Oficial.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:44
Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de catre intreprinderi mici si mijlocii nu va mai functiona pe principiul "primul venit, primul servit", punctajul va fi acordat automat de sistem, iar microintreprinderile din industria prelucratoare rurala vor fi punctate maxim.
Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, platile urmand sa fie efectuate in 2014, a anuntat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Grapini a aratat ca deschiderea aplicatiei online va fi anuntata cu 5 zile inainte, iar inregistrarile online, fara a mai conta ora si minutul acestora, se vor desfasura timp de 10 zile.
Inregistrarile se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fara a se mai intruni o comisie speciala in acest scop.
Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care opereaza in industria prelucratoare, iar apoi pentru cele din invatamant-cercetare. In functie de mediul in care functioneaza, vor fi punctate in plus cele din mediul rural, iar in functie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescator microintreprinderilor, intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii.
Ce reguli s-au mai schimbat
Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii.
Schema de minimis va putea fi accesata si de firmele aflate in suspendare temporara, cu conditia sa fie in functiune de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 09:11
Ministrul Finantelor a decis ca sesiunea de inregistrare online pentru schema de minimis, derulata miercuri dimineata, dar reclamata de mai multi inreprinzatori, sa fie anulata si reluata ulterior pentru a fi eliminata astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.
Miercuri seara, Ministerul Finantelor a transmis un comunicat in care ministrul de resort, Daniel Chitoiu, anunta anularea procedurii derulate dimineata.
"In cursul zilei am fost informat in legatura cu existenta unor probleme in procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis. Am dispus imediat demararea unei anchete interne impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT. Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate.
Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis. Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare online desfasurata astazi pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri", afirma ministrul Finantelor.
El mai arata ca doreste ca acest program sa fie implementat corect, iar banii din schema de minimis sa ajunga la cat mai... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 08:35