Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii si mari.
"Cred ca putem profita de o conjunctura economica internationala in care Romania poate fi o tinta atractiva pentru relocari importante de capacitati de productie, care vor fi relocate din anumite tari si noi suntem pregatiti pentru a oferi conditii cat se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor sa se relocheze.
Deja avem semnale favorabile in acest sens si cred ca poate fi un motor important de crestere. Pregatim, de asemenea, cateva masuri.
Dupa modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii, si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari.
Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care si-au pastrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar daca si-au suspendat pe o perioada scurta, si-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care isi reiau activitatea, dupa o perioada scurta de intrerupere", a declarat Ludovic Orban, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Premierul a anuntat, in context, ca va deveni curand operationala o schema de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 09:54
Ministerul Finantelor vrea sa reactiveze o schema de ajutor de stat, aprobata in 2014, pentru finantarea investitiilor de mare anvergura in special pentru regiunile mai putin dezvoltate.
Valoarea minima a investitiei ar putea fi redusa de la 10 la 3 milioane de euro, a anuntat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Schema de ajutor de stat a fost aprobata in 2014, prin Hotarare de Guvern (HG).
"Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania. Este o prevedere legala care s-a aplicat incepand cu 2014, ea fiind in HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivam o schema de finantare de ajutor de stat", a anuntat Teodorovici.
Ministerul Finantelor a propus unele modificari fata de varianta initiala. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Aceasta masura ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori.
In anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.
Totodata, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finantare sa se realizeze continuu in limita bugetului alocat schemei pentru anul in curs, nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare.
Totodata, ministerul vrea sa renunte la selectia pe baza de punctaj, iar... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 21:47
Guvernul vrea sa atraga investitii de un miliard de euro in Romania, a anuntat, miercuri, premierul Viorica Dancila, precizand ca in curand va fi deschisa schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro.
"Ne dorim un parteneriat strategic real, cu marile companii ce doresc sa investeasca in Romania si de acest motiv ma aflu la lansarea noii scheme de ajutor de stat. Vreau sa dau un semnal ca ne dorim stimularea unor noi investitii majore in Romania si din acest motiv vom adopta si alte masuri care sa sustina acest lucru.
Saptamana aceasta au aparut ultimile date cu privire la valoarea investitiilor directe pentru primele 3 luni. Au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017, demonstrand incredere in potentialul economiei romanesti si in actul de guvernare. Insa consider ca nu este suficient.
Ne dorim mult mai mult decat atat. Dorim sa asiguram o dinamica pozitiva a economiei si azi anuntam ca in scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro. Nu va ascund faptul ca tinta noastra finala este sa atragem investitii de peste un miliard de euro", a declarat premierul Viorica Dancila.
Potrivit acesteia, vor fi create astfel mii de locuri de munca care vor contribui la cresterea veniturilor bugetare. Totodata, Dancila a anuntat infiintarea unei noi agentii in vederea atragerii de noi investitii.
"Vor crea mii de locuri de munca si vor contribui la... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:33
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.
"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.
Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.
In al doilea rand, acestea reprezinta o ...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru cei care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Noi programe aprobate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.
E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.
Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.
In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM ...citeste mai departe despre "Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
Schema de ajutor prin care firmele care infiinteaza minimum 10 locuri de munca pot obtine bani de la stat, instituita anul trecut, continua si in 2015. Mai exact, o noua sesiune de inregistrare a cererilor pentru finantare se deschide luni, a anuntat recent Ministerul Finantelor.
O noua sesiune de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 332/2014 se desfasoara in perioada 02 - 27 februarie 2015, cu posibilitatea prelungirii in conditiile legii, bugetul total alocat sesiunii fiind de 450 milioane lei, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis recent redactiei.
"Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de maximum 50% din costurile salariale totale ale companiilor care creaza minim 10 noi locuri de munca. Aceasta schema de ajutor de stat va conduce la crearea a 3.724 de noi locuri de munca", a explicat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.
Citeste continuarea articolului "Ajutor pentru firmele care ofera minimum 10 locuri de munca. Liber la cereri" pe AvocatNet.ro. mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 12:20
Companiile care vor sa beneficieze de ajutor de stat pentru a realiza investitii care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca trebuie sa depuna cererile, in cadrul primei sesiuni, in perioada 22 septembrie - 17 octombrie, pentru aceasta fiind alocate 200 milioane de lei.
Guvernul a avizat miercuri, prin hotarare, schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023, relateaza Mediafax.
Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) pentru perioada 2015-2023, cu posibilitatea suplimentarii, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei. Pentru prima sesiune de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare a fost alocat un buget de 200 milioane lei.
"Schema are ca obiectiv sustinerea de la bugetul de stat, prin alocari nerambursabile, a costurilor salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, de catre intreprinderi din toate sectoarele de activitate care dezvolta proiecte de investitii si creeaza minimum 10 noi locuri de munca, din care 3 locuri de munca pentru lucratori defavorizati", se arata intr-un comunicat transmis joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Cererile de acord pentru finantare, impreuna cu... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:25
Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Noua schema a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare.
Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, pentru perioada 2015-2023, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:15
Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.
Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.
Conditii de indeplinit
Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.
Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.
Suma acordata este stabilita tinand cont si... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50