Iesirea Greciei din zona euro a devenit peste noapte scenariul de baza pentru multi analisti bancari, ca urmare a rezultatului inregistrat la votul de duminica.
Rezultatele finale arata ca 61,31% dintre eleni au spus "nu" masurilor propuse de creditorii internationali, in timp ce 38,69/% au votat "da".
Grecia a spus NU Europei: Premierul elen, consultari cu presedintele rus Vladimir Putin
Un sondaj Reuters, care a consultat 70 de economisti, publicat in urma cu o saptamana, inainte ca Grecia sa intre in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI), arata ca probabilitatea ca aceasta tara sa iasa din zona euro era de 45%.
Lucrurile s-au precipitat atat de repede, incat ...citeste mai departe despre "Iesirea Greciei din zona euro, scenariul de baza luat in calcul de bancheri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:02
Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc, miercuri, pentru a discuta despre situatia Greciei, in contextul in care liderii de la Atena vor sa renunte la masurile de austeritate si sa renegocieze imprumutul cu UE si FMI, fapt ce a readus in centrul atentiei o posibila iesire a acestui stat din uniunea monetara.
Celelalte state membre nu sunt de acord cu planul noului Guvern elen, condus de Alexis Tsipras.
In consecinta, Financial Post a descris care ar fi scenariile posibile in cazul in care nu se ajunge la un numitor comun, iar Grecia va parasi uniunea monetara.
Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles
Ce se va intampla cu euro?
Marca germana si alte monede ar putea avea o revenire. Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, sustine ca iesirea Greciei din zona euro va pune cruce uniunii monetare.
Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp
Si chiar daca acest ...citeste mai departe despre "Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:14
Un grup de lucru condus de un secretar de stat din Ministerul german de Finante studiaza posibilul impact economic al iesirii Greciei din zona euro, oficialii germani declarand ca vor sa fie pregatiti pentru toate scenariile posibile.
Grupul de lucru este compus din aproximativ zece experti din diferite departamente ale Ministerului german de Finante si este condus de secretarul de stat Thomas Steffen, membru al CDU, informeaza un articol publicat vineri in cotidianul german Financial Times Deutschland.
Cancelarul german Angela Merkel se va intalni vineri cu premierul grec, Antonis Samaras.
Pana acum, Angela Merkel a declarat ca doreste ca Grecia sa ramana in zona euro si a cerut autoritatilor de la Atena sa continue eforturile de austeritate bugetara.
Citand surse din interiorul Ministerului german de Finante, Financial Times Deutschland sustine ca decizia de a infiinta un grup de lucru care sa studieze costurile iesirii Greciei din zona euro arata ca atat cancelarul Angela Merkel, cat si ministrul de finante, Wolfgang Schaeuble, vor sa fie pregatiti in cazul unui eventual scenariu negativ.
Rugat sa confirme existenta acestui grup de lucru, un purtator de cuvant al ministrului de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca guvernul german vrea sa fie pregatit pentru toate scenariile, inclusiv pentru cele putin probabile.
Cancelarul german Angela Merkel il primeste vineri in vizita pe premierul elen Antonis Samaras pentru a discuta situatia datoriilor... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 16:45
Seful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a dat asigurari intr-un interviu difuzat sambata ca iesirea Greciei din zona euro este "tehnic" posibila, insa din punct de vedere politic este neviabila si prezinta "riscuri imprevizibile", semnaleaza EFE.
"De aceea nu are sens sa se fabuleze pe asemenea scenarii", a declarat Jean-Claude Juncker, in interviul publicat de ziarul austriac Tiroler Tageszeitung.
Desi este "tehnic" posibila, "o iesire a Greciei din zona euro nu face parte din ipoteza mea de lucru", a subliniat seful Eurogrupului.
Potrivit acestuia, Grecia nu va fi expulzata din zona euro, cu exceptia cazului in care aceasta tara "ar incalca toate normele si ar nesocoti toate acordurile".
"Situatia nu este simpla. Problemele sunt complexe, iar zgomotul facut de schimbul de declaratii este prea puternic. Intrebarile cu privire la Grecia necesita liniste", a afirmat Jean-Claude Juncker, care isi petrece vacanta in Austria. mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 18:20
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Rezultatele alegerilor parlamentare din Grecia din 17 iunie vor influenta nu doar viitorul acestei tari, ci si al intregii zone euro, afirma analisti ai grupului bancar HSBC.
Inainte de alegeri, acestia au conturat patru cele mai probabile scenarii de evolutie a evenimentelor. Doua scenarii din patru presupun iesirea Greciei din zona euro, fapt care ar putea duce la destramarea intregii uniuni monetare si la o criza de anvergura celei din 2008. Alte doua scenarii, mai pozitive, prevad conservarea problemelor Greciei, prin intermediul sprijinului financiar extern si resurselor Bancii Centrale Europene (BCE), noteaza cotidianul rus Kommersant.
Alegerile parlamentare repetate din Grecia sunt considerate in mod univoc de politicieni si investitori drept un referendum pe marginea ramanerii acestei tari in zona euro. Analisti de la HSBC sunt de parere ca, in functia de diversele rezultate ale votului, este posibila realizarea uneia dintre cele patru variante: prima prevede victoria coalitiei "proeuropene" dintre Noua Democratie si Miscarea Socialista Panelena (PASOK), iar celelalte trei - ale partidului "antieuropean" Syriza.
Grecia nu isi poate onora obligatiile financiare asumate
Cu trei ani in urma, tarile europene si Fondul Monetar International (FMI) au acceptat sa acorde Greciei mijloace pentru onorarea datoriilor, in schimbul un program de austeritate. In tot acest timp, Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-a redus cu 16%, volumul creditelor din partea UE... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 12:51
Iesirea Greciei din zona euro ar putea costa Rusia 2% din PIB anual, ar putea duce la cresterea iesirilor de capital la 100 miliarde de dolari si ar putea avea ca efect devalorizarea rublei, avertizeaza un expert al Sberbank, cea mai mare banca ruseasca.
"In cel mai rau caz, iesirile de capital ar putea ajunge la 95-100 miliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut ar scadea cu 2%", a explicat expertul Sberbank, Andrei Sinyakov. Acesta estimeaza ca iesirea Greciei din zona euro ar duce la deprecierea puternica a rublei fata de dolar si euro.
Tinand cont de actualele evolutii din Europa, iesirea unor state din zona euro este inevitabila, considera Andrei Sinyakov.
"In aceste circumstante, este putin probabil scenariul mentinerii zonei euro", sustine analistul rus. Grecia si Portugalia continua sa nu indeplineasca reglementarile UE privind deficitul si nivelul datoriei ca procent din PIB, in timp ce Spania continua sa-si majoreze datoria iar activitatea economica este in scadere in aproape statele din UE.
Economia Rusiei a crescut in primul trimestru din 2012 cu 4,9%, a anuntat saptamana trecuta Serviciul Federal de Statistica (Rosstat).
Conform datelor Rosstat, anul trecut Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat un avans de 4,3%. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 17:11
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca scenariul unei iesiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat in calcul pentru prima oara de catre Consiliul European la reuniunea informala din 23 mai, de la Bruxelles.
"E clar ca nu e un subiect de ministri de finante, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu ma astept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul in care trebuie abordata Grecia. Mesajul politic este ca Grecia trebuie tinuta in UE, dar pot sa confirm ca sunt tot mai multi oficiali din tarile UE care calculeaza si iau in considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii ca o iesire controlata a Greciei din zona euro trebuie luata in considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finala, dar pot sa va spun ca optiunea de a lasa Grecia sa paraseasca chiar va fi pe masa, pentru prima data in ultimii ani", a declarat Orban, la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Romano-Britanice.
De asemenea, el a subliniat ca personal sustine mentinerea Greciei in Eurozona si a adaugat ca, desi iesirea Greciei si revenirea la drahma a devenit "o optiune", "consecintele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atat pentru Grecia, care va fi afectata semnificativ, ci pentru intreaga economie europeana, inclusiv pentru Romania.
Totodata, Orban a aratat ca sunt estimari referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viata al grecilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:29