In plina pandemie de coronavirus, un adevarat scandal s-a declansat in Germania, actorii principali fiind gigantii de la Adidas si H&M, intre altii.
In lupta cu pandemia, guvernul german a adoptat o lege menita sa protejeze din punct de vedere economic micile afaceri, astfel ca a decis sa interzica evacuarea din diverse spatii, din cauza neplatii chiriei, care poate fi amanata pana la 30 iunie.
Totusi, cand au adoptat legea, autoritatile de la Berlin s-au gandit la cetatenii care si-au pierdut locul de munca, la angajatii care au ramas fara venituri, la micii antreprenori care au fost nevoiti sa-si inchida afacerile, si nu la corporatii.
Si iata ca primii care au profitat de legea asta au fost chiar multinationalele, cu cifre de afaceri de miliarde. Printre ele: Adidas, Puma, H&M, lantul de produse electronice MediaMarkt, dar si magazinele Deichmann, potrivit La Repubblica.
Companiile au decis sa nu isi mai achite chiria la magazinele din Germania, profitand de aceasta lege care permite amanarea platii chiriei pana la 30 iunie, din cauza "lipsei de venituri provocate de pandemia COVID-19".
Evident, decizia a starnit valuri de critici. Ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a declarat ca este "foarte dezamagit" de Adidas si a considerat "inacceptabila" decizia gigantului de imbracaminte sportiva.
La randul sau, vicepresedintele Parlamentului European Katarina Barley a pus pe contul sau de Twitter o poza cu ea incaltata cu pantofi Adidas,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 10:22
Marea Britanie vrea sa impiedice libera circulatie a cetatenilor din Uniunea Europeana inca din prima zi a unui Brexit fara acord, conform unor noi planuri ale Guvernului din Downing Street.
Asta in ciuda avertismentelor legate de haosul care se va crea in acest caz.
Secretarul de stat britanic Priti Patel face presiuni pentru a fi impuse restrictii la frontierele UK chiar din 31 octombrie, cand premierul Boris Johnson a anuntat ca UK va iesi din Uniunea Europeana chiar daca nu va obtine un nou acord de retragere.
The Independent noteaza ca masura va fi luata chiar daca nu exista un plan B in acest sens. Pana acum, ministrii au incercat sa amane aceasta problema a liberei circulatii pana la gasirea unei solutii concrete, insa proiectul de lege a ramas blocat in Camera Comunelor.
Liberal-democrati au condamnat accelerarea masurii si o catalogheaza drept "brutala". Totodata, ei sustin ca Patel este "complet rupta de realitate".
O organizatie care reprezinta peste 3 milioane de cetateni UE care locuiesc in UK a precizat ca o astfel de masura "deschide usa pentru discriminare".
Decizia lui Patel vine in contextul in care Guvernul refuza sa mearga inainte cu proiectul de lege care ar pune capat liberei circulatii treptat, de frica unei "ambuscade" in Camera Comunelor.
In schimb, secretarul de stat considera ca poate actiona printr-o legislatie secundara, intr-un mod care ar ocoli parlamentarii tuturor partidelor care s-ar opune.
Purtatorul de cuvant al... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:01
Presedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca i se pare "scandalos" ce se intampla in Romania, faptul ca statul de drept, justitia independenta si lupta impotriva coruptiei nu sunt respectate.
De asemenea, Daul a salutat "curajul si hotararea romanilor care au iesit in strada pentru a-si exprima dezacordul fata de directia in care se indreapta tara lor" si a spus ca-l sustine cu 200% pe presedintele Klaus Iohannis care a convocat un referendum pentru justitie.
"PNL si partidele de centru dreapta din Romania reprezinta niste aliati importanti pentru aceasta campanie electorala. Impreuna aparam valorile pe care le impartasim si care ne unesc si cand spun aceste lucruri ma gandesc la tara dumneavoastra, si anume, o justitie independenta, statul de drept, democratia, libertatea si solidaritatea", a declarat, miercuri, la Sibiu, presedintele PPE, Joseph Daul.
Acesta sustine ca "PNL este singurul care poate castiga alegerile, inlaturand PSD de la putere".
Daul a vorbit despre faptul ca statul de drept, justitia independenta si lupta impotriva coruptiei nu sunt respectate in Romania.
"Vreau sa salut curajul si hotararea romanilor care au iesit in strada pentru a-si exprima dezacordul fata de directia in care se indreapta tara lor. PNL si intregul PPE ii asculta cu mare atentie. Alaturi de PNL, PPE trebuie sa aduca raspunsuri concrete la nelinistile resimtite de romani si de cetateni... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 16:42
Grupul chinez de telecomunicatii Huawei a anuntat sambata ca l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat vineri pentru spionaj, intr-un caz care ar putea amplifica ingrijorarile occidentale legate de securitate.
Pentru a se distanta de acest incident, Huawei a anuntat intr-un comunicat ca l-a concediat pe angajatul Wang Weijing, "ale carui fapte de care este acuzat nu au nicio legatura cu compania".
"Huawei respecta toate legile si reglementarile aplicate in tarile in care opereaza si cerem fiecarui angajat sa respecte legile si reglementarile in tarile unde se afla", potrivit unui comunicat al companiei.
Un purtator de cuvant al serviciilor de securitate poloneze a declarat pentru agentia Reuters ca acuzatiile au legatura cu actiuni individuale si nu au o legatura directa cu Huawei Technologies.
Apelul catre NATO si UE
Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene si NATO sa adopte o pozitie comuna pentru o posibila excludere a Huawei de pe pietele lor, in urma arestarii angajatului chinez si a unui oficial polonez din domeniul securitatii, transmite Reuters.
Ministrul de Interne a afirmat ca Polonia vrea sa colaboreze in continuare cu China, dar ca este necesara o discutie referitoare la excluderea sau nu a Chinei de pe unele piete.
"Exista ingrijorari referitoare la Huawei si in cadrul NATO. Ar fi justificat sa avem o pozitie comuna in randul statelor membre ale UE si statelor NATO", a declarat... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 09:25
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune ca la nivelul CE nu exista ingrijorari in ce priveste capacitatea Romaniei de a gestiona presedintia Consiliului UE, timp de 6 luni, incepand de la 1 ianuarie 2019.
In timpul unei conferinte de presa sustinute, luni, de Schinas, o jurnalista l-a intrebat daca exista ingrijorari la nivelul Comisiei Europene in ce priveste capacitatea Romaniei de a avea o presedintie buna la Consiliul Uniunii Europene, in contextul in care Victor Negrescu nu mai ocupa functia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, el fiind unul dintre principalii responsabili de preluarea mandatului.
"Nu suntem ingrijorati. Avem incredere in profesionalismul viitoarei presedintii romanesti si in nivelul satisfacator de administrare inaintea acesteia si asteptam cu nerabdare sa colaboram.
Aceasta intrebare imi da ocazia sa reiterez apelul presedintelui Juncker pentru necesitatea consensului national si politic in Romania atat inaintea, cat si in timpul presedintiei romane a Consiliului UE", a fost raspunsul lui Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al CE.
Amintim ca Victor Negrescu a demisionat din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. In locul sau a fost numit George Ciamba, care a depus, miercurea trecuta, juramantul de investitura, dupa ce cu o seara in urma, presedintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru numirea sa in functie.
Citeste si:
Iohannis ureaza succes lui Ciamba si Guvernului: Inca... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 15:33
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a adus lamuriri in scandalul izbucnit, marti, dupa ce premierul Juha Sipila a spus ca tara sa e pregatita sa preia presedintia UE in locul Romaniei daca e necesar.
Aceasta a declarat ca Finlanda, care ne urmeaza in aceasta postura, ar fi pregatita sa preia presedintia daca i s-ar solicita.
"Finlanda nu a luat niciodata in calcul posibilitatea ca Romania sa nu preia presedintia UE. Cand Finlanda a fost intrebata de presa, ipotetic, luni, daca va prelua presedintia UE in cazul in care ar fi solicitata, raspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar ca Romania va prelua responsabilitatile presedintiei UE", a precizat Paivi Pohjanheimo pentru Realitatea.net.
Sipila a anuntat, marti, ca guvernul sau e dispus sa preia functia in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Amintim ca Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la Romania la 1 iulie 2019.
Declaratia lui Sipila a venit dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.
MAE a reactionat dupa declaratia lui Sipila, sustinand ca "Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:40
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat, miercuri dimineata, o amenintare pentru europenii din intreaga lume, precizand ca acestia nu vor mai putea sa "mearga in siguranta pe strazi" daca isi mentin atitudinea din ultimele saptamani in relatia cu Turcia.
"Daca Europa mentine aceasta atitudine, niciun european din aceasta lume nu va mai merge in siguranta pe strazi. Turcia ii cere Europei sa respecte drepturile omului si democratia", a declarat Erdogan, relateaza Reuters.
Ankara a implementat o serie de sanctiuni la nivel diplomatic, interzicand intrarea in tara a ambasadorului olandez si zborurile diplomatice din Olanda.
Disputa diplomatica a izbucnit dupa ce autoritatile olandeze au blocat aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe si, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei sa paraseasca imediat tara, dupa ce aceasta a incercat sa se adreseze multimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat aceste decizii, vorbind in repetate randuri de practice "naziste" sau "fasciste" in Olanda.
Citeste si
Merkel ameninta Turcia cu anularea tuturor mitingurilor pro-Erdogan, daca vor continua comparatiile cu nazismulScandalul Turcia-Olanda escaladeaza, iar cancelaria lui Merkel transmite si ea un avertisment
Ulterior, liderul turc a extins acuzatiile de practici naziste si impotriva cancelarului Angela Merkel.
Vezi si:
Erdogan numeste Olanda "republica bananiera" si cere sanctiuni... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 13:27
Polonia va incepe sa obstructioneze afacerile curente ale Uniunii Europene si sa "joace dur" la Bruxelles, in semn de protest fata de acordarea unui nou mandat pentru Donald Tusk la conducerea Consiliului European, a spus ministrul de Externe citat de Reuters.
Ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a declarat pentru tabloidul Super Express ca Guvernul va raspunde votului de la summitul de joi "blocand alte initiative, jucand dur" in UE. "Trebuie sa spunem deschis: politica UE s-a dovedit sa fie o politica a standardelor duble si a trisatului", a adaugat el.
Potrivit lui, Polonia nu poate sa boicoteze Consiliul European si va lua parte la reuniuni. "Trebuie sa fi constienti ca putem fi pacaliti in orice moment", a spus el.
Varsovia a prezentat numirea lui Tusk drept o chestiune in care interesele nationale vitale poloneze au fost ignorate de masinaria de la Bruxelles, dominata de Germania.
"Cu siguranta va trebui sa scadem drastic nivelul de incredere in UE. De asemenea, sa incepem sa aplicam o politica negativa", a adaugat seful diplomatiei poloneze.
Tusk, fost premier al Poloniei si un rival vechi al actualului premier Jaroslaw Kaczynski, a obtinut joi un nou mandat de 30 de luni la presedintia Consiliului European. Polonia a fost singura tara care a votat impotriva.
Guvernul polonez al partidului eurosceptic PiS a avut deja diferende cu Executivul UE, Comisia Europeana, in chestiuni precum statul de drept, migrantii, politica climatica si... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 22:17
David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.
Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.
Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.
Negocieri pe 60.000 de vieti
Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.
In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.
Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.
Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
1