CIA a acuzat miercuri WikiLeaks ca ii ajuta pe adversarii Statelor Unite prin dezvaluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung in instrumente de spionaj.
"Publicul american ar trebui sa fie ingrijorat de orice publicare a WikiLeaks care are ca scop sa altereze capacitatea comunitatii de informatii de a proteja America de teroristi si de alti adversari", a denuntat o purtatoare de cuvant a CIA, Heather Fritz Horniak.
Potrivit The Washington Post, FBI se pregateste, la randul sau, de "o mare vanatoare de cartite", cu scopul de a stabili cum a obtinut WikiLeaks documentele, relateaza AFP.
Autoritatile americane au lansat o ancheta penala federala, dupa cele mai recente dezvaluiri WikiLeaks
Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - virusi, cai troieni - care permit sa se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual masini, in vederea spionarii utilizatorilor acestora.
Accesul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor si ocolirea protectiilor prin criptare, care se generalizeaza pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.
Brese deja colmatate
Scandalul plaseaza din nou autoritatile americane in conflict deschis cu sectorul tehnologic, cu care relatiile s-au deteriorat deja dupa ce Edward Snowden a aratat in 2013 cum o alta agentie americana - NSA -... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 10:45
Directorul serviciilor americane de informatii a asigurat marti ca articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde, referitoare la activitatile de spionaj ale NSA in Franta, contin informatii "inexacte si inselatoare privind activitatile serviciilor americane de informatii".
"Informatia potrivit careia Agentia Nationala de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de 'inregistrari ale datelor telefonice de la cetateni francezi' este falsa", a declarat James Clapper, fara a preciza in ce anume consta inexactitatea acestei informatii.
"Nu vom intra in amanunte privind activitatile noastre, insa am spus deja clar ca Statele Unite aduna informatii de acelasi tip cu cele colectate de toate statele", a adaugat Clapper, directorul a peste 16 agentii de informatii, inclusiv NSA.
"Statele Unite colecteaza informatii pentru a proteja natiunea, interesele si aliatii lor in fata amenintarilor teroriste sau a proliferarii armelor de distrugere in masa", a afirmat el, mentionand ca "Statele Unite acorda multa importanta prieteniei indelungate cu Franta si vom continua sa cooperam in domeniul securitatii si serviciilor de informatii".
Cotidianul francez Le Monde, care a dezvaluit luni informatii despre spionajului telefonic al serviciilor americane de informatii in Franta, citand documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marti noi detalii despre interceptarea ambasadelor, printre care reprezentanta diplomatica a Frantei la New... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:01
Ambasadorul Statelor Unite la Paris a fost convocat de urgenta de ministrul francez de externe Laurent Fabius pentru a da explicatii in privinta unor informatii recente care releva interceptarea comunicatiilor electronice din Franta.
"L-am convocat de urgenta pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care va fi primit in aceasta dimineata la Quai d'Orsay", a declarat Fabius la sosirea sa la o reuniune ministeriala europeana in Luxemburg. "Acest tip de practici intre parteneri ce pot aduce atingeri vietii private este complet inacceptabil. Trebuie sa ne asiguram, foarte rapid, ca, in orice caz, acestea nu mai sunt practicate", a adaugat Laurent Fabius in fata presei, conform Agerpres.
Agentia americana de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicatiile telefonice ale cetatenilor francezi, dezvaluie, luni, cotidianul Le Monde, citand documente ale fostului consultant al agentiei Edward Snowden.
Intr-o perioada de 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor, precizeaza site-ul Lemonde.fr, potrivit Mediafax.
Aceste informatii, dezvaluite in iunie de fostul consultant al agentiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegala a secretelor sau a vietii private a francezilor, adauga cotidianul.
Cum au fost colectate datele electronice
NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirma Le Monde. Cand unele numere de telefon sunt folosite in... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 11:36
Serviciile americane de informatii au lansat 231 de atacuri informatice in 2011, vizand Iranul, Rusia, China sau Coreea de Nord, scrie cotidianul The Washington Post, pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden.
"Aceste dezvaluiri (...) furnizeaza noi probe potrivit carora tot mai numeroase ale administratiei Obama se infiltreaza pe retele informatice in strainatate si perturba functionarea acestora", scrie WP, care isi bazeaza afirmatiile pe documente despre bugetul secret al serviciilor americane de informatii furnizate de catre fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA).
In afara de aceste atacuri cibernetice, specialisti "se inflitreaza in retele straine pentru a le plasa sub un control american discret", continua ziarul, evocand proiectul numit GENIE, al carui buget se ridica la 652 de milioane de dolari. Astfel, programe de tip malware au fost plasate "in fiecare an in zeci de mii de computere", scrie cotidianul american.
"Pana la sfarsitul anului, GENIE urmeaza sa controleze cel putin 85.000 de programe introduse in masini alese strategic in intreaga lume", fata de aproximativ 21.000 in 2008, se arata in documente consultate de catre ziar.
"Documentele furnizate de catre Snowden si discutii cu fosti oficiali americani ilustreaza o campanie de intruziune informatica mult mai importanta si mult mai agresiva decat ceea ce s-a luat in calcul pana in prezent", continua WP.
Intre cele 231 de atacuri informatice... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 12:02
Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA strangea in mod regulat informatii in reprezentantele Uniunii Europene (UE) la New York si Washington, a reusit sa obtina acces la conferintele video interne al ONU si considera sediul de la Viena al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) drept una dintre tintele-cheie pentru spionaj, potrivit unei noi transe de dezvaluiri ale fostului colaborator al CIA Edward Snowden, informeaza duminica saptamanalul Der Spiegel, preluat de Itar-Tass.
In aprilie anul curent, angajatii NSA au elaborat un tabel de prioritati, de la cea mai mare (gradul 1) pana la cea mai mica (gradul 5) si le-a atasat anumitor state si institutii internationale. Rusia, alaturi de Iran, Coreea de Nord si China au fost clasate ca prioritati de gradul 1, (UE) - de gradul III, potrivit documentelor dezvaluite de Snowden. In cazul UE, NSA era interesata in primul rand de stabilitatea financiara, relatiile comerciale si politica externa.
Ca prioritate de gradul II a fost clasata informatia de politica externa din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucreaza acolo ca diplomati. In afara de aceasta, specialisti in tehnologie ai NSA au reusit, in 2012, sa obtina acces sa reteaua organizatiei, fapt pe care l-au si comentat, in mod entuziast, intr-un raport al lor: "Fluxul de date ne deschide accesul la conferintele interne ale ONU, ura".
Pentru obtinerea de informatii legate de UE, NSA a plasat microfoane la... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:34
Guvernul britanic a fortat cotidianul The Guardian sa distruga dosare, amenintandu-l cu o procedura judiciara dupa publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marti editorul jurnalului britanic, relateaza AFP.
Alan Rusbridger a afirmat ca a fost contactat "de un foarte inalt responsabil al guvernului, care afirma ca reprezinta opinia premierului". Rusbridger a avut apoi doua intalniri cu acest responsabil, care "i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam in lucru".
The Guardian se afla in plin proces de publicare a dezvaluirilor privind programele de supraveghere in masa ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA si ale omologului sau britanic, GCHQ, dupa ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.
Intr-un articol publicat marti de The Guardian, Rusbridger sustine ca autoritatile i-au spus: "V-ati distrat destul. Acum vrem sa dati inapoi lucrurile acestea".
"Am avut apoi mai multe intalniri cu persoane mai putin cunoscute de la Whitehall", cartierul unde se afla birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeasi: returnati materialele de la Snowden sau distrugeti-le. Ati avut parte de dezbaterea voastra. Nu este nevoie sa mai scrieti pe acest subiect", i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.
Editorul a declarat ca guvernul l-a amenintat sa demareze o procedura judiciara pentru a incerca sa recupereze documentele... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 09:16
Rusia a anuntat joi ca a primit o scrisoare din partea Statelor Unite ce face anumite observatii cu privire la fugitivul american Edward Snowden blocat de o luna intr-un aeroport din Moscova, fara a cere extradarea sau repatrierea acestuia.
"Ieri (miercuri), Rusia a primit o scrisoare din partea ministrului american al Justitiei, Eric Holder, in care acesta detaliaza cateva aspecte ale pozitiei americane cu privire la statutul lui Edward Snowden", a declarat serviciul de presa al ministerului rus de Justitie intr-un email adresat AFP. "In acest mesaj, nu se afla nicio cerere de extradare sau de repatriere" a lui Edward Snowden in Statele Unite, a adaugat ministerul, fara alte detalii.
Acest anunt vine dupa o zi confuza cu privire la soarta fugitivului american cautat pentru spionaj dupa dezvaluirile sale uluitoare despre supravegherea electronica mondiala realizata de Statele Unite.
Presa rusa a anuntat miercuri iesirea iminenta a lui Edward Snowden din zona de tranzit a aeroportului Moscova-Seremetievo unde acesta se afla de la sosirea sa din Hong Kong la 23 iunie. Insa informatia a fost ulterior dezmintita de avocatul rus al tanarului american, conform caruia clientul sau nu a primit inca de la serviciile ruse documentul care sa ii permita sa paraseasca aeroportul.
Acesta asteptare pusa pe seama "birocratiei ruse" de catre avocatul lui Edward Snowden reflecta in special indecizia Moscovei in acest caz care plaseaza Rusia intr-o pozitie delicata fata de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:34
Ambasadorii statelor UE se vor reuni joi pentru un schimb de informatii in legatura cu relatarile privind actiunile de spionaj desfasurate de serviciile secrete americane impotriva Uniunii Europene, dar, potrivit unor surse diplomatice, ei nu vor reusi sa dea curs solicitarii Frantei de a adopta o pozitie comuna pe acest subiect.
La aceasta reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Actiune Externa, Pierre Vimont, va prezenta un raport asupra intrevederii pe care a avut-o luni cu ambasadorul SUA pe langa UE, William Kennard, precizeaza o sursa europeana citata de AFP.
Desi mai multe state UE au cerut Washingtonului explicatii in legatura cu presupusele actiuni de spionaj ale SUA, dezvaluite presei de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut apel la moderatie.
"Ne trebuie toate informatiile inainte de a ne lansa in acuzatii", a afirmat el marti in fata Parlamentului European. "Daca se dovedeste ca faptele sunt adevarate, atunci va trebui sa reactionam si in acest caz voi folosi alte cuvinte", a adaugat el.
Si guvernul de la Berlin a cerut sa se adopte o pozitie europeana "unanima", daca se va dovedi ca acuzatiile sunt adevarate.
Marea Britanie, rezervata in cazul Snowden
"Reuniunea de joi va fi si o ocazie de a consemna opinia altor state, mai ales cea a Marii Britanii, care pana in prezent a fost foarte tacuta", afirma o alta sursa... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:30
China a acuzat joi Statele Unite de "standarde duble" si ipocrizie in domeniul securitatii cibernetice in contextul amplificarii tensiunilor intre Beijing si Washington in legatura cu zborul fostului informatician american acuzat de spionaj de Washington, Edward Snowden.
Aceasta noua reactie a Chinei survine la doua zile dupa ce Beijingul a respins acuzatiile SUA potrivit carora l-ar fi ajutat pe Snowden, acuzat de spionaj in SUA, sa scape de inculpare permitandu-i sa paraseasca Hong Kong-ul, relateaza Reuters.
Securitatea cibernetica este o tema sensibila in relatia dintre China si SUA si a fost unul din principalele subiecte pe agenda primului summit intre presedintii Xi Jinping si Barack Obama din aceasta luna.
Dezvaluirile lui Snowden privind intruziunea Agentiei Nationale de Securitate a SUA in China si Hong Kong au oferit Beijingului munitie considerabila in schimbul de tipul "ochi pentru ochi si dinte pentru dintre" dintre cele doua tari, noteaza Reuters.
Ministerul Apararii din China a spus ca programul PRISM "a dezvaluit adevarata fata si comportamentul ipocrit ale tarii vizate", fara a preciza numele tarii.
Documentele sustrase de Snowden au aratat ca Agentia Nationala de Securitate are acces la numeroase date online precum e-mail-uri, chat-room-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, in cadrul programului guvernamental cunoscut sub denumirea de PRISM.
"Pe de o parte, cauta avantajele folosirii incorecte si... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:31