Cetateanul despre care se spunea ca ar fi roman si ca ar avea aproape 830 de milioane de dolari in conturile unei filiale din Elvetia a HSBC nu ar fi de fapt decat de origine romana si nu ar locui in tara noastra.
Potrivit unor documente bancare analizate de Rise Project, persoana respectiva ar fi un om de afaceri canadian, care are origine romana, dar care nu a avut afaceri la Bucuresti.
Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Cine e romanul cu 800 mil. dolari in cont?
Paul Radu, corepondent Rise Project, a spus la Digi 24 ca cel despre care se spunea ca ar fi roman nu are cetatenia romana si nici nu traieste in tara noastra, fiind nascut in Romania in anii 1920.
Scandal ...citeste mai departe despre "Noi detalii despre omul de afaceri de origine romana, cu 800 de milioane de dolari in conturile din Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 21:10
Presedintele PDL Vasile Blaga si parlamentara USL Oana Mizil ar fi implicati in noul dosar de frauda bancara, cu prejudicii record de 85 milioane de euro, au dezvaluit surse pentru Realitatea TV. Ipoteza a fost infirmata de Blaga.
"Nu am intervenit niciodata pentru nimeni, nici nu am luat credit de la banca, nu mi s-a cerut sa intervin. Eu pe acesti frati Crestin nici nu ii cunosc".
In acest caz sunt invinuite 58 de persoane, printre care 7 directori de la BRD, Volksbank si ATE Bank, notari si oameni de afaceri, precum Marius Locic si fratii Crestin.
Si despre Oana Mizil circula zvonuri in presa, conform carora parlamentara USL ar fi contractat un credit cu ajutorul grupului infractional, pe care nu l-a achitat.
Citeste totul despre scandalul fraudei bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:12
Sectorul bancar se afla in atentia opiniei publice mai mult ca oricand, dupa ce au fost descoperite noi informatii in scandalul LIBOR, considerat cea mai mare manipulare din istorie a pietei interbancare. In comparatie cu acesta, frauda bancara din Romania pare un joc de copii.
Frauda bancara din Romania, in care sunt implicati mai multi bancheri si angajati ai statului, a avut un prejudiciu estimat de procurori la 22 de milioane de euro. O suma aparent mica, tinand cont ca au fost implicate 16 unitati ale celor mai mari trei banci din Romania, respectiv BCR, CEC si BRD.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Cazul Libor, in care sunt implicati angajati UBS si RBS, are un prejudiciu estimat la cel putin 460 de milioane de dolari, iar traderii si bancherii care au contribuit la influentarea pietei interbancare vor fi arestati luna viitoare, precizeaza Bloomberg, care citeaza o sursa oficiala anonima.
Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii
Scandalul a fost considerat cea mai mare manipulare din istorie a sectorului bancar, pentru ca mai multe banci europene au influentat ratele de referinta LIBOR si TIBOR. Cei doi indici reprezinta referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, conform Asociatiei Bancherilor Britanici, care au confirmat aceste cifre la inceputul lunii martie.
Printre bancile anchetate de la acea data s-au numarat Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:02
Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Directorul general Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, nu crede ca banca sa este implicata in scandalul fraudelor bancare.
"Am auzit si eu, am citit pe un site (n.r. despre acest caz). Sunt de parere ca, cel mai bine, este ca organele competente sa faca investigatiile necesare si dupa ce stim ce s-a intamplat, as putea sa comentez. Pentru mine e foarte greu de comentat cazul specific pentru ca stiu prea putin despre acest lucru. Nimeni nu mi-a spus ca Raiffeisen este implicata in acest caz si am motiv sa cred ca nu suntem implicati. Sumele vehiculate sunt mari, dar nu atat de mari cat sa reprezinte o problema pentru o banca si sa-i afecteze activitatea", a declarat van Groningen, potrivit Agerpres.
Potrivit oficialului, bancile trebuie sa aiba filtre specifice pentru a evita fraude mai ales in cazul in care vorbim despre grupuri de persoane.
"Oricum, orice banca face tot posibilul sa evite o frauda. Bancile au filtre care sa evite fraudele, teoretic, dar persoanele care lucreaza in grup sunt foarte greu de detectat. Nu stiu ce s-a intamplat in cazurile respective, dar acest lucru este inevitabil. De aceea, orice banca trebuie sa aiba un filtru pentru a evita intrarea in dificultati", a mai adaugat Steven van Groningen.
Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu, la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 14:10