Opt persoane, fosti angajati ai companiei Spanghero, au fost arestati marti dimineata in Franta in ancheta privind scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita, potrivit unei surse apropiate investigatiei, transmite France Presse.
Cele opt persoane retinute urmeaza sa fie plasate sub arest in cadrul anchetei judiciare deschise in martie la Paris pentru "inselaciune si inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals", a precizat sursa citata.
Spanghero, redenumita ulterior La Lauragaise, a fost desemnata de guvernul francez drept principalul vinovat al acestui scandal european.
Compania ar fi revandut in cunostinta de cauza carnea de cal drept carne de vita unor firme care produceau diverse feluri de mancare, cum ar fi lasagna, pentru marile retele de magazine.
Numeroase feluri de mancare semi-preparata au fost retrase din aceasta cauza din 15 tari europene si din Hong Kong.
Cu o pondere economica importanta in sud-vestul Frantei si cu 360 de angajati inainte de scandal, Spanghero a sperat sa se restabileasca dupa ce a primit din nou autorizatie sanitara. Insa dezvaluirea ulterioara, la 19 martie, privind descoperirea in companie a unor cantitati de carne de oaie din Marea Britanie, care era interzisa, in acelasi timp cu carnea de cal, a ingenunchiat grupul.
Dupa scandal, Spanghero si-a pierdut clientii unul cate unul, dupa care, la sfarsitul lunii iunie, s-a inchis. Intrat in insolventa, grupul si-a reluat activitatea sub denumirea de La... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:41
Guvernul francez a identificat in total cinci circuite care au dus la includerea carnii de cal in produsele preparate din Franta, etichetate ca fiind de vita, a anuntat marti ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon, relateaza AFP.
Pe langa filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, "am identificat patru noi circuite, este posibil sa existe si altele", a anuntat Hamon in cadrul unei conferinte de presa in Parlamentul european de la Strasburg.
Acesta a precizat ca serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite ca si-au inselat intentionat consumatorii. Acestea ar putea sa fie si ele "victime" ale furnizorilor de carne.
Doua dintre aceste filiere vizeaza companii care au anuntat deja ca au detectat carne de cal in produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vita Covi si Gel Apes, furnizor al marcilor William Saurin si Panzani, a precizat Hamon.
In alte doua cazuri, prezenta carnii de cal este marginala, a adaugat acesta.
Ministrul a mai declarat ca testele ADN practice pe esantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvaluit initial o puternica prezenta a carnii de cal (in noua teste din zece), insa ca la a doua testare aceasta rata a scazut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar doua contineau carne de cal).
"Cu cat facem mai multe teste, cu atat gasim mai putina carne de cal, este incurajant", a comentat Hamon.... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 08:11
Peste jumatate dintre romani si-au schimbat obiceiurile privind consumul de carne in urma scandalului carnii de cal, iar 14,26% au declarat ca au cumparat mai multa carne de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti, releva datele raportului "Criza carnii de cal fata in fata cu consumatorul roman", realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations, dat luni publicitatii.
Subiectul carnii de cal etichetate drept carne de vita este cunoscut de peste 96% dintre consumatori si a devenit o tema pe agenda lor. Astfel, noua din zece consumatori au discutat despre subiect cu cineva din universul lor (familie, prieteni sau colegi), acest rezultat calificand recentul scandal ca unul dintre cele mai virale subiecte sociale din ultimele 12 luni.
Fiind intens mediatizat, chiar daca lipsit de dovezi privind afectarea directa a sigurantei consumatorilor, subiectul a creat suspiciuni legate de originea carnii in general si a generat schimbari de comportament pentru mai bine de jumatate dintre respondenti.
Cei mai multi dintre acestia se indreapta spre carnea de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti (14,26%), in timp ce 7,75% au declarat ca nu au mai cumparat deloc carne de vita.
Cand vine vorba despre achizitia carnii in care au incredere, cele mai importante trei criterii mentionate raman marca de producator (63% dintre respondenti), tipul de carne din care e preparat produsul (55% dintre consumatorii chestionati) si informatiile care atesta originea si... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 15:59
Numarul tarilor din care Ikea si-a retras faimoasele chiftelute a ajuns la 24, printre ele aflandu-se si tari din Asia sau Caraibe, dar statele europene raman in continuare principalele vizate de aceasta masura.
"Este vorba de 26 de piete din 24 de tari in care chiftelele livrate provin de la furnizorul nostru suedez", a declarat o purtatoare de cuvant a grupului, Ylva Magnusson, potrivit AFP. Printre tarile vizate se afla si Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.
Ikea si-a retras luni chiftelutele de la comercializare in 14 tari europene, sub banuiala ca acestea ar putea contine carne de cal. Decizia vine dupa ce, putin mai devreme, autoritatile cehe au facut cunoscut ca au descoperit carne de cal in chiftelute etichetate ca fiind din carne de vita si de porc destinate restaurantelor Ikea.
Chiftelele Ikea, victima colaterala in scandalul carnii de cal
Potrivit Ylvei Magnusson, chiftelute din acelasi lot au mai ajuns in Slovacia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Irlanda si chiar in Suedia. Ea a adaugat ca Ikea efectueaza propriile teste la lotul in cauza si nu considera justificata extinderea acestei masuri pe plan global.
Purtatoarea de cuvant a mai mentionat ca Ikea a testat acum doua saptamani o serie de produse congelate, inclusiv chiftele, si nu a gasit urme de carne de cal.
Autoritatile din intreaga Europa au inceput sa faca in mod aleatoriu analize ADN dupa ce urme de carne de cal... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:33
Scandalul carnii de cal ia tot mai multa amploare, in conditiile in care noi produse ce contin carne de cal au fost descoperite si in Portugalia si Austria, iar in Franta au inceput sa se puna intrebari privind functionarea cooperativelor agricole franceze, in timp ce guvernul francez a sesizat Europolul.
Autoritatile portugheze au anuntat joi ca au confiscat 12.410 pachete de lasagna de vita ce continea carne de cal produsa in Luxemburg cu materie prima provenind din Romania, vanduta de un lant comercial sub marca Euroshopper, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Aceasta confiscare a fost efectuata "in urma unei notificari a Sistemului comunitar de alerta rapida pentru alimentatie (RASFF), care a evocat o suspiciune de risc pentru sanatatea publica", a declarat Autoritatea pentru siguranta alimentara si economica (ASAE) intr-un comunicat.
Au fost deschise trei proceduri pentru frauda economica si au fost intocmite mai multe procese verbale pentru nereguli de etichetare, a adaugat ASAE, precizand ca sunt in curs alte 50 de analize suplimentare.
La Viena, autoritatea austriaca pentru sanatate si siguranta alimentara (AGES) a anuntat joi un nou caz de folosire a carnii de cal nedeclarate, de aceasta data intr-un kebab.
Societatea Lilla Gastronomie AG propunea kebabi pe baza de carne de vita, curcan si manzat, cu carne de cal nedeclarata. Autoritatea a oficializat astfel al saselea caz in Austria.
Scandalul carnii de cal atrage atentia asupra cooperativelor... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 11:40
Scandalul carnii de cal a ajuns pana in Hong Kong, dupa ce autoritatile locale au solicitat scoaterea de la vanzare a lasagna produsa de compania suedeza Findus si importata din Marea Britanie.
Centrul pentru Siguranta Alimentara din Hong Kong a cerut populatiei locale sa nu consume lasagna, avertizand ca ar putea contine carne de cal "care nu a fost testata in legatura cu continutul de medicamente de uz veterinar", relateaza AFP, conform Agerpres.
Alimentele occidentale sunt foarte populare in centrul financiar asiatic, unde traiesc multi cetateni straini.
Nici lanturile de magazine si nici guvernul nu au fost in masura sa precizeze numarul de produse tip lasagna congelata marca Findus comercializate in oras.
Ancheta continua in Franta
Scandalul a luat amploare in Europa in momentul cand Comigel a alertat Findus cu privire la prezenta de carne de cal in semipreparate fabricate pentru gigantul alimentar si comercializate in Marea Britanie. De atunci, numeroase tari europene sunt afectate intr-o mai mare sau mai mica masura de scandal.
Comigel a acuzat unul dintre furnizorii sai, societatea franceza Spanghero, cu sediul la Castelnaudary (sud-vest), care se afla de atunci in centrul scandalului si face obiectul unei anchete.
Potrivit Directiei franceze de lupta antifrauda, 750 de tone de carne de cal au fost cumparate de Spanghero, dintre care 550 de tone au fost utilizate, prin intermediul Comigel, la fabricarea a 4,5 milioane de produse frauduloase... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 17:43
Scandalul carnii de cal continua sa aduca prejudicii companiilor romanesti din industria carnii, desi autoritatile nationale dar si cele ale tarilor membre UE au confirmat ca frauda aparuta in cazul etichetarii carnii de cal nu a plecat din Romania.
In acest context, Asociatia Romana a Carnii a anuntat ca va prezenta, in cateva zile, pierderile suferite de aceste companii.
"Scandalul de frauda in care a fost implicat pe nedrept tara noastra aduce in continuare prejudicii abatoarelor romanesti care exporta in UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vita catre Uniunea Europeana si care deocamdata au primit semnale ca trebuie sa mai astepte reluarea exporturilor, desi Romania a fost scoasa din acest scandal", a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan.
Acesta a precizat ca ARC va prezenta in 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile romanesti din industria carnii, in urma scandalului privind etichetarea frauduloasa a carnii de cal drept carne de vita.
Visan a apreciat reactia prompta si sigura a autoritatilor nationale in privinta acestor acuzatii aduse industriei din Romania, subliniind ca nu acelasi lucru poate fi afirmat in ceea ce priveste reactia unor autoritati din statele membre.
"Consider ca intarzierea in unele state membre pentru clarificarea situatiei aparute in acest scandal, care deja dureaza de aproape doua saptamani, s-a datorat faptului ca nu s-a considerat ca ar... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:10
Mai multi ministri europeni au pledat, in cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a carnii utilizata in produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informeaza AFP.
"Dorim sa evoluam spre o reglementare europeana care sa prevada etichetarea carnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protectia consumatorului, Benoit Hamon.
"As vrea ca etichetarea sa fie cat mai precisa", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul britanic al Alimentatiei, Owen Paterson, indeamna Uniunea Europeana sa actioneze "rapid" in cazul scandalului carnii de cal. "Este necesara o solutie rapida", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuarii de teste ADN pentru verificarea carnii din produsele semipreparate.
Ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seara la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.
Reuniunea a inceput la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce marti au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentata ca "informala" si nu sunt asteptate masuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei intre statele membre cele mai afectate, in special Franta, Marea Britanie,... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:43
Scandalul carnii de cal, care a inceput in luna ianuarie in Marea Britanie, s-a extins la nivel international si provoaca pagube de zeci de milioane de euro in randul retailerilor implicati.
Scandalul carnii de cal a izbucnit in Marea Britanie, ai carei cetateni si-au castigat de-a lungul timpului reputatia de mari iubitori de cai. Ulterior, scandalul a escaladat si in alte tari, printre care Franta.
Scanteia care a declansat evenimentele a aparut in momentul in care s-au descoperit ca produse etichetate drept carne de vita contineau, de fapt, carne de cal si carne de porc.
Companiile unde s-au descoperit aceste nereguli au fost Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, Iceland si Aldi, Dunnes Stores si Lidl, in Irlanda.
Majoritatea probelor colectate contineau 0,03% urme de ADN provenit de la carne de cal si de porc, dar intr-o proba s-a gasit o concentratie de 29%.
Un total de 27 de produse au fost supuse analizei din partea Autoritatii pentru Siguranta Alimentara (FSAI) din Irlanda. 10 dintre probe contineau ADN provenit de la carne de cal, iar 23 contineau urme de carne de porc.
Irlanda va cheltui milioane de lire sterline pentru testarea produselor de pe piata, potrivit BBC.
Premierul britanic David Cameron a spus ca ceea ce s-a intamplat este "inacceptabil" si a comandat o investigatie de urgenta din partea agentiilor care se ocupa cu respectarea standardelor in domeniul alimentar.
Incidentul venea la doar o saptamana dupa ce directorul... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:05