Marea Britanie vrea sa impiedice libera circulatie a cetatenilor din Uniunea Europeana inca din prima zi a unui Brexit fara acord, conform unor noi planuri ale Guvernului din Downing Street.
Asta in ciuda avertismentelor legate de haosul care se va crea in acest caz.
Secretarul de stat britanic Priti Patel face presiuni pentru a fi impuse restrictii la frontierele UK chiar din 31 octombrie, cand premierul Boris Johnson a anuntat ca UK va iesi din Uniunea Europeana chiar daca nu va obtine un nou acord de retragere.
The Independent noteaza ca masura va fi luata chiar daca nu exista un plan B in acest sens. Pana acum, ministrii au incercat sa amane aceasta problema a liberei circulatii pana la gasirea unei solutii concrete, insa proiectul de lege a ramas blocat in Camera Comunelor.
Liberal-democrati au condamnat accelerarea masurii si o catalogheaza drept "brutala". Totodata, ei sustin ca Patel este "complet rupta de realitate".
O organizatie care reprezinta peste 3 milioane de cetateni UE care locuiesc in UK a precizat ca o astfel de masura "deschide usa pentru discriminare".
Decizia lui Patel vine in contextul in care Guvernul refuza sa mearga inainte cu proiectul de lege care ar pune capat liberei circulatii treptat, de frica unei "ambuscade" in Camera Comunelor.
In schimb, secretarul de stat considera ca poate actiona printr-o legislatie secundara, intr-un mod care ar ocoli parlamentarii tuturor partidelor care s-ar opune.
Purtatorul de cuvant al... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:01
Firma de consultanta Cambridge Analytica, acuzata ca a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, isi inceteaza operatiunile, afirma surse citate de publicatia The Wall Street Journal.
In martie, compania Cambridge Analytica a anuntat suspendarea directorului general, Alexander Nix, si initierea unei investigatii independente pentru a stabili daca au existat activitati ilegale in campanii electorale.
Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, a anuntat reteaua de socializare online.
Cambridge Analytica, firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".
Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 22:23
Camera Comunelor l-a convocat, marti, pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat in ancheta privind activitatile companiei de analize politice implicata in campania electorala a presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit.
Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marti o scrisoare oficiala lui Mark Zuckerberg prin care il invita sa fie audiat de Comisia pentru Activitati Digitale, Cultura, Media si Sport.
"Comisia parlamentara a formulat in mod repetat solicitari adresate Facebook privind modul in care diverse companii obtin si utilizeaza datele din conturile retelei de socializare online; principala intrebare este daca au fost folosite date fara acceptul utilizatorilor. Raspunsurile oficiale au subestimat in mod consistent acest risc, iar comisia parlamentara a fost indusa in eroare", se arata in scrisoarea adresata directorului general al Facebook.
I have today written to @facebook CEO Mark Zuckerberg calling on him to give oral evidence to @CommonsCMS following recent reports in @guardian and @nytimes pic.twitter.com/y5xnGHzaNI- Damian Collins (@DamianCollins) March 20, 2018
Dupa aparitia informatiilor privind activitatile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, institutii ale Uniunii Europene si membri ai Congresului SUA si-au anuntat intentia de a lansa investigatii.
Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:10
A trecut mai bine de un an de la referendumul organizat de David Cameron, prin care
britanicii si-au luat adio de la UE si au votat pentru Brexit. Acum apar primele semne ca
economia Regatului o ia la vale.
Numarul de masini noi vandute intr-o luna a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani,
lira este
intr-o permanenta devalorizare in raport cu euro si dolarul, inflatia a crescut, iar din
toamna e posibil ca rata dobanzilor sa creasca, se arata intr-un raport publicat de
presa britanica.
Negocierile pentru Brexit sunt un mare esec, iar Theresa May, actualul prim-ministru, nu are
resurse pentru a le transforma intr-un succes.
Pare ca toata lumea asteapta o minune care sa opreasca acest proces distructiv pentru Marea
Britanie, dar si pentru Europa.
Intr-un context politic international dominat de starile de furie ale lui Donald Trump si de
frustrarile lui Vladimir Putin, lipsa Marii Britanii se face simtita.
Intotdeauna diplomatia Regatului Unit a fost una care sustinea sistemul democratic si venea
cu solutii la o criza. De exemplu, ar fi fost foarte importanta astazi vocea echilibrata a
unui premier britanic in criza declansata de Coreea de Nord. Dar cine o mai asculta azi pe Theresa
May, un lider care lupta pentru supravietuirea politica si care incearca sa gaseasca o
solutie pentru supravietuirea propriului partid?
Theresa May, o soprana care si-a pierdut vocea
Dupa 1990, Marea Britanie se afla in cel mai jos de punct in ceea ce... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 07:30
Ministrii cabinetului May nu reusesc sa adopte o politica unitara in ceea ce priveste situatia europenilor aflati la munca sau la studii in Marea Britanie.
Cu premierul Theresa May plecata in vacanta in afara tarii, cele doua tabere lasa sa se vada o ruptura clara in interiorul guvernului britanic, informeaza Hurriyet Daily News.
Pe 28 iulie, ministrul de Finante, Philip Hammond, anunta ca s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste prelungirea actualelor drepturi acordate europenilor pentru inca 3 ani de la perfectarea divortului Marii Britanii de UE.
La doar doua zile dupa aceasta declaratie, ministrul pentru Comert si Relatii Internationale, Liam Fox, nega cu vehementa un astfel de acord stabilit in interiorul cabinetului de la Londra.
"Daca au fost discutii in acest sens, eu nu am fost invitat sa iau parte. Nu am fost implicat in astfel de discutii si nu mi-am pus semnatura pe vreun acord de acest fel.
Am spus clar ca trebuie sa avem control asupra granitelor noastre, iar acest lucru nu pare sa respecte aceasta decizie", a apreciat Fox, intr-un interviu pentru Sunday Times.
David Jones, un personaj implicat in negocierile Brexit a catalogat si el afirmatiile ministrului Hammond ca reprezentand un potential pericol, acuzandu-l pe detinatorul portofoliului de la Finante ca isi face propriile manevre politice in absenta Theresey May.
"Aceasta agitatie declansata de ministrul de Finante si aliatii sai este in masura sa submineze autoritatea... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 16:24
Fara forta de munca adusa din UE, cea mai mare firma de contabilitate din lume, Deloitte, ameninta sa paraseasca Regatul Unit si sa se instaleze intr-una din tarile blocului comunitar.
Amenintarea cu relocarea vine dupa un intreg scandal in care surse din companie au scapat catre presa un document in care se arata ca guvernul britanic promoveaza Brexitul fara a avea o strategie clara in acest sens, relateaza The Independent.
Forta de munca vitala
Pentru David Sproul, seful sucursalei britanice a firmei de contabilitate, angajatii adusi din afara Marii Britanii reprezinta o forta vitala care asigura succesul companiei, in cazul interzicerii dreptului de libera circulatie a persoanelor, relocarea fiind o necesitate.
"Avem angajati din peste 100 de tari care lucreaza pentru noi in Marea Britanie. Diversitatea fortei de munca se dovedeste vitala in intretinerea cresterii si inovarii in cadrul comapniei.
O parte din munca pe care o facem aici ar putea fi facuta si in alta parte. Suntem o organizatie globala. Mai degraba lucram in afara Regatului Unit decat in interiorul lui, in aceste conditii", a precizat Sproul.
Este ultimul episod din razboiul care se poarta intre firma de contabilitate si guvernul Theresei May pe tema Brexit.
In raportul intern Deloitte, se mentiona faptul ca oficialii britanici nu au nicio strategie clara pentru negocierile care urmeaza intre Londra si UE, derularea acestora necesitand si angajarea a 30.000 de functionari in diverse... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:21
Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47