Cu toate ca guvernantii anuntau ca salariile romanilor nu vor scadea din cauza trecerii contributiilor de la angajator la angajat sau a Legii salarizarii, datele oficiale prezentate azi de INS arata contrariul: salariile unor angajati din sectorul bugetar au scazut in luna februarie.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, spune insa ca nu stie din ce cauza oamenii s-au trezit cu mai putini bani in buzunar, precizand ca trebuie vazut ce s-a intamplat.
"Asa cum v-a spus si Olguta Vasilescu, acolo unde s-a intamplat asa ceva trebuie vazut de ce s-a intamplat, care sunt motivele", a declarat Teodorovici, prezent la o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
In momentul in care i s-a atras atentia ca nu sunt cazuri punctuale, ci domenii intregi in care salariile au scazut, cum ar fi sanatatea, ministrul de Finante a spus ca Guvernul a reparat ceea ce s-a promis anul trecut si nu a fost pus in practica.
"Trebuie discutate lucrurile, ati vazut ca noi am tot luat masuri de indreptare acolo unde lucrurile au stat altfel decat am spus in 2017", a adaugat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
In raportul publicat de INS se arata ca venitul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala cu 2,1% in februarie 2018, comparativ cu luna precedenta.
Singurele domenii din sectorul bugetar unde s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in a doua luna a anului in curs sunt invatamantul (crestere de 1,1%)... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 12:14
Cel putin o treime dintre bugetari si multi angajati ai firmelor mici si mijlocii vor avea salarii miscorate ca urmare a revolutiei fiscale. Vor fi afectati angajati din Educatie, Sanatate, Politie, Justitie, ministere, persoane fara functii de conducere, afirma liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Bogdan Hossu a detaliat efectele grave ale revolutiei fiscale, combinata cu noua lege a salarizarii si ordinul de ministru privind sporurile, pentru fiecare categorie in parte. Bogdan Hossu apreciaza ca ele sunt consecinta unei crase lipse de profesionalism la nivelul decidentilor.
Liderul Cartel Alfa spune ca revolutia fiscala ar trebui anulata, dar asta ar crea grave probleme pentru patronii care au majorat salariile brute si ar obliga statul sa majoreze salariile bugetarilor efectiv cu 25%. In plus, tot bugetul e construit pe transferul contributiilor.
In opinia lui Bogdan Hossu, haosul cu Declaratia 600 a fost creat pentru "interesele unor politicieni, care prin acest mecanism sa-si acopere totalitatea veniturilor".
Cati bugetari au pierdut la salariu ca urmare a modificarilor fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie?
O imagine foarte precisa nu avem inca, informatiile se inmultesc de la o zi la alta, dar estimarea noastra este ca in sectorul bugetar aproximativ 30% vor avea venituri mai mici. Si se pare ca procentul va creste.
In principiu au fost afectati cei care aveau sporuri speciale pentru lucrul cu programe... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 00:00
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, admite ca in cazul unor bugetari salariile vor scadea cu procente intre 10% si 40%, cea mai mare reducere fiind in cazul presedintelui Romaniei.
Ea a spus ca in aceasta situatie sunt insa foarte putini bugetari, fiind necesara aceasta diminuare pentru a corecta dezechilibre, in conditiile in care erau situatii in care directorul unei institutii din subordinea unui minister avea salariul de 13.000 de lei, iar directorul unei alte institutii avea un salariu de 2.700 de lei.
Ministrul Muncii a sustinut, insa, ca in cazul a 60% dintre bugetari salariile vor creste, iar majorarea va fi etapizata, pana in anul 2022.
"Presedintele Romaniei va avea salariul taiat pe legea salarizarii, la fel si ministrii, alti demnitari si directori de institutii cu salarii foarte mari. (...) Noi am vrut sa crestem salariile mici, adica la aproximativ 60% dintre bugetari.
Vom face asta etapizat, pana in anul 2022. Presedintelui i s-a taiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Si mie mi s-a taiat salariul, la fel si altor ministri, pentru ca salariile erau foarte mari. Toti bugetarii vor avea o crestere pe brut la 25% de la 1 ianuarie 2018, echivalentul de 4% net", a declarat Olguta Vasilescu la Antena 3.
Ea a mai spus ca 3% dintre bugetari aveau salarii foarte mari, peste salariul presedintelui Romaniei, fiind vorba despre sefi de institutii precum APIA, unde un director avea un salariu ce depasea 13.000 de lei, in timp ce un director de... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 21:23
O majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% in 2012 ar fi posibila, desi puterea de cumparare a romanilor a scazut, in ultimii trei ani, cu pana la 16%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan.
"O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibila in acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca, intre timp, a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile".
"Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", a explicat Stolojan.
In viziunea europarlamentarului democrat-liberal, salariile bugetarilor ar fi trebuit sa revina la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% inca de la 1 ianuarie 2011, insa din cauza intarzierii aplicarii reformelor acest lucru nu a fost posibil.
"(...) atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata".
"Sa... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:41
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, la o conferinta de presa.
"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.
De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Dragoi a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile.
Totodata, ministrul Finantelor a precizat ca nu se are in vedere modificarea tintei de deficit bugetar pentru acest an stabilita la 1,9% din PIB. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:42
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46
Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este o masura temporara, valabila pana la 31 decembrie, astfel ca Guvernul va trebui sa gaseasca solutiile juridice pentru a nu fi obligat de Curtea Constitutionala sa readuca de la 1 ianuarie toate veniturile la nivelul anterior scaderii, potrivit Mediafax.Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca mai multi reprezentanti ai partidelor politice au ridicat aceasta problema in discutiile cu reprezentantii FMI, care sunt ingrijorati la randul lor ca, daca va fi luata o astfel de decizie de catre Curtea Constitutionala, tintele fiscale stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi masuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.
Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pe taierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53 din Constitutie, iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala.
Mai mult, in cazul in care salariul minim va fi majorat, vor fi efectuate reduceri suplimentare la anumite categorii de venituri, pentru a ramane in anvelopa cheltuielilor salariale stabilite cu FMI, iar in acest caz, Curtea Constitutionaa ar putea declara neconstitutionala inclusiv legea unitara a salarizarii, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.
Seful misiunii FMI in... mai mult
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 01:18
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sectorul bugetar au fost mai mici de 25%, respectiv cu 22,6% in invatamant, 19,8% in sanatate si asistenta sociala si 14,4% in administratie publica, a declarat marti presedintele INS, Vergil Voineagu, potrivit NewsIn."In luna iulie 2010 s-au inregistrat cele mai accentuate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in toate activitatile sectorului bugetar, respectiv in invatamant (-22,6%), sanatate si asistenta sociala (-19,8%), administratie publica (-14,4%). Cauza scaderii castigului salarial mediu net a fost aplicarea prevederilor Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, de reducere cu 25% a drepturilor salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar", a declarat Vergil Voineagu.
Acesta a spus ca scaderea nu a fost de 25% deoarece, in cazul posturilor salarizate la nivelul salariului minim brut pe tara sau doar cu putin peste acesta, daca se aplica o reducere de 25%, ar fi rezultat o valoare a salariului brut de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara.
De asemenea, in luna iulie 2010 au fost acordate unele drepturi salariale pentru perioadele anterioare si unele stimulente.
Aceste plati s-au acordat, cu preponderenta, in activitatea unor institutii din administratia publica.
Presedintele INS a explicat ca, in cazul in care aceste drepturi salariale corespunzatoare perioadelor anterioare nu s-ar fi acordat,... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 15:23
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat marti, dupa intalnirea reprezentantilor guvernului cu cei ai sindicatelor si patronatelor, ca toate salariile din sectorul bugetar vor scadea cu 25% si ca nu se pune problema unor micsorari diferentiate, informeaza Newsin."Discutam despre aceleasi reduceri pentru toti, nu putem vorbi de scaderi mai mici sau mari de salarii. Nu putem discuta despre o reducere mai mica si despre o eventuala crestere a taxelor in viitor", a spus demnitarul.
Seitan a mai subliniat ca aceasta masura trebuie luata din iunie, pentru incadrarea in deficitul bugetar.
"Sunt masuri stabilite cu FMI sa le aplicam din iunie, pentru a ne incadra in deficitul bugetar", a mai spus ministrul. mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 00:29