Premierul conservator ungar Viktor Orban a anuntat luni in parlament un plan in valoare de 300 miliarde de forinti /1.05 miliarde de euro/ vizand reducerea somajului, transmit AFP si MTI.
'O ultima versiune a taxei pe tranzactiile financiare', ale carei contururi inca urmeaza a fi definite, va permite finantarea acestor masuri, a precizat Orban in fata deputatilor.
Premierul ungar spera sa depuna proiectul legislativ in acest sens inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare, adica in cursul lunii care tocmai a inceput, pentru a putea fi supus dezbaterii in septembrie.
Guvernul doreste sa reduca la jumatate taxele platite de angajatori pentru angajarea de persoane cu varsta sub 25 de ani sau peste 55, masura ce ar urma sa fie valabila si pentru persoanele fara calificare.
In ce-i priveste pe somerii de lunga durata, guvernul ungar propune scutirea totala de la plata asigurarilor sociale pentru intreprinderea angajatoare pentru o perioada de doi ani si diminuarea la jumatate a acestor plati in cel de-al treilea an. Aceeasi schema ar urma sa se aplice si tinerelor mame, pentru a facilita intoarcerea lor pe piata muncii.
Guvernul de la Budapesta are in vedere de asemenea stimularea microintreprinderilor, avand intre unul si cinci salariati, prin stabilirea unei taxe forfetare de 50.000 de forinti /175 de euro/ ce ar contribui la scaderea fiscalitatii in cazul acestora.
Potrivit ultimelor cifre ale Oficiului ungar de statistica /KSH/, rata somajului a fost de... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:46
Rata somajului in Germania a scazut la 6,4% in luna noiembrie, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele doua decenii, au anuntat autoritatile de la Berlin.
In Germania s-au inregistrat 2.713.000 de someri in luna noiembrie, cu 24.000 mai putin decat in octombrie si cu 214.000 mai putin decat in noiembrie 2010, potrivit cifrelor date publicitatii miercuri de catre Agentia Federala pentru Munca (BA).
Astfel, rata somajului a scazut in noiembrie la 6,4%, fata de 6,5% in octombrie si 7% in noiembrie 2010.
Scaderea ii surprinde pe cei mai multi economisti, care nu se asteptau la aceste cifre in conditiile previziunilor deloc optimiste pentru zona euro.
Reducerea numarului de someri s-a datorat, pe langa motivelor conjuncturale, reformelor implementate pe piata muncii care au permis cresterea sanselor de gasire a unui loc de munca, a precizat BA. mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:30
Premierul si ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, vineri, ca a dispus "o campanie mult mai agresiva" de informare a mediului de afaceri cu privire la facilitatile oferite pentru angajarea somerilor, chiar daca numarul acestora este in scadere, potrivit Mediafax.Boc a afirmat ca si in domeniul somajului "semnele bune" arata iesirea din recesiune, lucru confirmat de numarul de someri in scadere.
"Aici, la minister, avem un mini-Guvern, in fapt, pentru ca sunt foarte multe domenii, si putem sa va spunem ca in acest moment, incet, dar sigur, se consolideaza acest drum al iesirii din recesiune", a afirmat Boc, vineri, intr-o conferinta de presa la Ministerul Muncii.
Premierul a spus ca in luna aprilie rata somajului a fost de 5,4 la suta, fiind inregistrati 493.438 de someri, iar la mijlocul lunii mai rata somajului scazuse la 5,25 la suta, numarul persoanelor fara un loc de munca ajungand la 478.666.
"Cu alte cuvinte, si aici se observa tendinta de scadere a numarului de someri. Mai avem inca pana ajungem la 4,4 la suta, cat aveam in 2008, dar suntem pe drumul cel bun.
Ceea ce am dispus astazi este o campanie mult mai agresiva de informare a mediului de afaceri cu privire la facilitatile oferite de Ministerul Muncii pentru firmele care angajeaza somerii de peste 45 de ani sau intretinatori de familie", a mai spus Emil Boc.
Premierul a aminiti ca angajatorii care incadreaza in munca somerii trecuti de 45 de ani sau intretinatori de familie pot beneficia de o... mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 00:23
Scaderea ratei somajului pare spectaculoasa, insa nu reflecta situatia economica reala din Romania, se arata intr-o analiza a ING Bank, anunta Mediafax.Rata somajului a scazut in luna martie la 5,92%, de la 6,58% in februarie, potrivit datelor prezentate miercuri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul somerilor s-a redus astfel luna trecuta cu peste 60.000, la putin sub 540.000 de persoane inregistrate.
"Ajustarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat estimam ca a beneficiat de un suport minim din partea efectelor sezoniere. Insa, la fel ca in lunile anterioare, credem ca scaderea somajului inregistrat spune o poveste neadevarata despre economia romaneasca", noteaza analistii ING.
Banca aminteste ca rata somajului a scazut timp de 12 luni consecutiv, numarul somerilor coborand in aceeasi perioada cu 225.000. Pe de alta parte, numarul angajatilor din economia romaneasca s-a redus cu 210.000 in primele zece din aceste 12 luni, datele pe februarie si martie nefiind inca disponibile.
Aceasta dinamica divergenta ar putea fi explicata de o crestere in economia gri.
Insa, potrivit masurarii somajului conform metodologiei BIM (Biroul International al Muncii - n.r.), acest scenariu nu este valabil, se arata in analiza citata.
Dupa metodologia BIM, rata somajului a urcat la 7,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 6,9% in trimestrul al treilea.
"In consecinta, ne indoim ca accentuarea recenta a trendului descendent in privinta ratei... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 12:38
Scaderea somajului in Romania ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul de somaj nu par motivate sa revina pe piata muncii cu forme legale, iar revenirea angajarilor va fi intarziata, neglijabila anul viitor, potrivit Comisiei Europene, informeaza Mediafax.Comisia noteaza ca scaderea somajului este ingreunata de flexibilitatea redusa a pietei muncii si de concedierile din sectorul public.
"Imbunatatirea legislatiei pietei muncii ramane o provocare cheie intr-o tara care se lupta cu o economie informala uriasa, o rata scazuta de angajare si de activitate in randul populatiei, si un fenomen puternic de emigrare", se arata, referitor la Romania, in prognoza economica de toamna prezentata luni de Comisia Europeana.
Cererea interna, principalul motor de crestere al economiei romanesti in perioada 2004-2008 si indicatorul care a inregistrat cea mai abrupta scadere odata cu recesiunea, va reveni numai marginal anul viitor, odata cu o usoara ajustare pozitiva a salariilor, dar va continua sa fie franata de corectiile fiscale si de raportul mare dintre serviciul datoriei si veniturile populatiei, care cauzeaza de asemenea o rata ridicata a creditelor neperformante.
Comisia Europeana si-a aliniat estimarile privind PIB-ul Romaniei cu cele ale FMI si ale Guvernului, anticipand o scadere de 1,9% in acest an urmata de o crestere de 1,5% in 2011, alimentata in principal de investitii.
"Investitiile ar trebui sa revina viguros, cu 4,2%, si... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:06
Salariile reale au scazut anul trecut in cea mai mare parte a marilor economii mondiale, din cauza crizei economice, potrivit datelor publicate marti de Biroul International al Muncii (BIM), care nu se asteapta la nicio imbunatatire in 2009, in pofida semnalelor de redresare economica, potrivit AFP. "Cresterea salariilor reale medii (...) s-a temperat de la 4,3% in 2007 la 1,4% in 2008", a precizat BIM, care si-a revizuit raportul mondial asupra salariilor publicat in noiembrie 2008.
In 10 state din G20, salariile reale au trecut de la o crestere medie de 1% in 2007 la o scadere medie de 0,2% in 2008, a adaugat BIM. Salariile au stagnat cu precadere in SUA si Austria, dar au scazut in Germania, cu 0,6%, si in Japonia, cu 0,9%.
BIM estimeaza ca salariile vor continua sa se reduca si in 2009, principala cauza fiind cresterea somajului.
Astfel, "in primul trimestru din 2009, salariile reale au fost mai mici in mai mult de jumatate din statele pentru care am dispus de date recente", subliniaza BIM.
In SUA, salariile au scazut cu 2% de la inceputul acestui an, a precizat Patrick Belser, unul dintre autorii raportului, in timpul unei conferinte de presa.
Aceasta deteriorare prelungita provoaca termeri referitoare la nivelul real al redresarii economice, mai ales daca guvernele vor renunta prea devreme la planurile anticriza, se mai arata in raport.
Scaderea salariilor priveaza economiile nationale de cererea de care au atat de multa nevoie, a explicat directoarea programului... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 17:57
Metro AG, cel mai mare retailer din Germania, a anuntat ca profitul din al treilea trimestru a scazut cu 61%, in contextul in care cresterea somajului a afectat nivelul cheltuielilor de consum in Europa, si nu prevede o imbunatatire a afacerilor in acest an, relateaza Bloomberg citat de NewsIn.Profitul net a scazut in trimestrul ce s-a incheiat pe 30 septembrie la 72 milioane euro, sau 22 centi/actiune, de la 183 milioane euro, sau 39 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat compania.
Analistii estimau, in medie, un profit trimestrial de 89 milioane euro, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Veniturile au scazut cu 4,6%, la 15,6 miliarde euro.
Vanzarile cu amanuntul din Germania, sursa a circa 40% din veniturile Metro, au scazut pentru a doua luna consecutiv in septembrie, dupa ce companiile au redus programul de lucru, consumatorii dispunand de mai putini bani pentru cheltuieli.
Castigurile grupului german, care s-a extins puternic in Europa de Est, inclusiv in Romania, au fost afectate si de deprecierea unor monede din aceasta regiune, mai ales a rublei rusesti si a zlotului polonez.
Thomas Rosenke, analist in cadrul WestLB, considera ca afacerile Metro din Germania isi vor mentine persepctiva sumbra in viitorul apropiat si ca mediul de afaceri din Europa de Est va ramane, de asemenea, dificil.
Metro, ce nu a oferit estimari pentru acest an, din cauza crizei economice, a precizat ca mediul de afaceri nu se va ameliora "semnificativ" in acest trimestru.... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 12:27
Economia se va contracta in acest an cu 5,2%, estimeaza analistii UniCredit, care revizuiesc prognoza de -4% inaintata anterior si avertizeaza ca posibilitatea retrogradarii ratingului de credit al Romaniei nu poate fi exclusa, in contextul unei recesiuni abrupte si ratarii obiectivelor fiscale."Programul de finantare externa obtinut de Romania de la FMI/UE a redus riscurile pentru Romania si anticipam stabilizarea dinamicii macroeconomice in urmatoarele trei luni (trimestru al treilea, n.r.). Totusi, riscurile asociate cu presiunile negative asupra cresterii economice si cu depasirea tintelor fiscale sugereaza ca nu poate fi exclusa posibilitatea unor noi retrogradari ale ratingurilor de credit", se arata intr-o analiza a UniCredit, realizata de economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, potrivit Mediafax.
In prezent, cele trei mari agentii de rating atribuie Romaniei calificativele Baa3 cu perspectiva stabila (Moody's), BB+ cu perspectiva negativa (Standard & Poor's), respectiv BB+ cu perspectiva negativa (Fitch), aminteste studiul UniCredit.
UniCredit a revizuit prognoza privind scaderea Produsului Intern Brut (PIB) la 5,2% pentru acest an (la 127,3 miliarde euro, fata de 136,9 miliarde euro), de la estimarea de 4% prezentata anterior, in urma cifrelor neasteptat de nefavorabile din primul trimestru, se arata in analiza.
Pentru anul viitor, UniCredit anticipeaza scaderea PIB cu 0,5%, din cauza "flexibilitatii limitate" a masurilor de politica fiscala... mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 14:39
Disponibilizari masive, deficit bugetar imens si inghetarea investitiilor: iata la ce ne putem astepta, daca economia Romaniei va scadea cu 8%, in acest an, conform unor noi estimari ale FMI, potrivit unor surse. Potrivit analistului Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, scaderea de 7 - 8% ar inseamna cea mai grava depreciere a situatiei economice dintre toata tarile din Europa. "Proiectia este incerta, pentru ca depinde de starea economiei din zona euro. Aceasta revizuire nu este in orice caz o surpriza foarte mare, FMI a revizuit in scadere cresterea economica a foarte multor tari", a spus Lungu. Va fi afectatata sever si piata de capital, o scadere de mai mult de 5% din PIB a economiei reprezentand o lovitura grea pentru Bursa, sunt de parere firmele de brokeraj. "Mesajul unei asemenea estimari este unul cat se poate de negativ pentru piata de capital, iar lichiditatea care oricum este din ce in ce mai redusa va continua sa scada" a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital. Analistii estimeaza ca bursa din Romania ar putea pierde 30 de procente din valoare, in cazul unei contractari economice de 8%. Se poate evita situatia? Ministrul Finantelor a inceput sa faca simulari de scadere economica de 6,5% inca de luna trecuta, ajungand la concluzia ca ar fi nevoie de o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 6%. Academicianul Lucian-Liviu Albu crede ca, pentru a nu se ajunge la o... mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:30