Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
Premierul Mihai Tudose a anuntat joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi adoptate masurile pentru mentinerea nivelului salariilor pentru angajatii din IT. Acestea ar fi scazut de la 1 ianuarie 2018, urmare a modificarilor la Codul fiscal prevazute in textul OUG 79.
"Astazi vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor angajatilor din IT. De asemenea, (vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor - n.red.) in cercetare-dezvoltare si pentru persoanele cu dizabilitati si sezonieri", a precizat premierul.
Mihai Tudose declarase deja, in urma cu zece zile, ca daca aceste modificari nu se vor face in Parlament, Guvernul le va adopta prin ordonanta de urgenta.
La scurt timp, Guvernul a anuntat si printr-un comunicat de presa ca a fost aprobata "declansarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel incat sa se mentina acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariatii din aceasta categorie sa nu fie diminuate in contextul transferului contributiilor aferente angajatorului catre angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ulterior aprobarii acestui memorandum, se va elabora si aproba schema de ajutor de minimis prin hotarare de Guvern care va cuprinde si procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de catre intreprinderile care au angajati din domeniul IT... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 15:45
Conducerea BNR castiga mai putin decat anul trecut, dupa ce plafonarea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate a fost eliminata.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu si ceilalti membri ai conducerii executive au venituri cu aproximativ 9 la suta mai mici decat anul trecut, scrie Profit.ro.
Veniturile lui Mugur Isarescu totalizeaza 55.417 lei pe luna, insa doar 39.005 lei reprezinta salariul. In luna septembrie 2016, venitul sau net era de 61.203 lei. Scaderea este de 9,5 la suta.
Numarul 2 in BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, are venituri de 53.232 de lei, din care 36.963 de lei reprezina salariul. In cazul sau, scaderea este de 9,4 la suta, de la 58.743 de lei.
La randul lor, viceguvernatorii Liviu Voinea si Eugen Nicolaescu au venituri de 54.867 de lei, respectiv 49.789 de lei.
De asemenea, au scazut si veniturile directorilor, de la un maxim de 31.062 de lei pana la un maxim de 28.643 de lei.
Citeste si:
Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si in ce domenii lucreazaOamenii de afaceri contesta eliminarea plafonarii CAS si CASS: In programul de guvernare au promis altcevaDe la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni ...citeste mai departe despre "Salariile lui Mugur Isarescu si conducerii BNR au scazut, dupa masurile fiscale ale Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 11:49
Bonusurile enorme ale managerilor din bancile europene au intrat puternic in vizorul autoritatilor in ultimele luni. Bancherii isi vad "premiile" de milioane de euro taiate fara mila.
Caderea Lehman Brothers, care a marcat inceputul crizei financiare, a atras atentia tuturor asupra bonusurilor enorme pe care le primesc managerii din prima linie.
In ultimele luni, politicieni si activisti din Europa au cerut taierea primelor exagerate practicate in banci si au adus acuze intregului sistem de bonificatii, relateaza mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:00
Credit Suisse, a doua cea mai mare banca din Elvetia, a scazut bonusurile bancherilor seniori, pentru anul 2011, cu 30%. Miscarea vine pe fondul crizei europene si a reglementarilor tot mai dure in ceea ce priveste salariile bancherilor.
Pentru unii manageri de la Credit Suisse, veniturile totale vor scadea cu aproximativ 20%, au declarat surse din banca pentru mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 21:45
Guvernul elen pregateste un act legislativ care va incorpora in salarii doar jumatate din primele de Paste si Craciun, salariile al 13-lea si al 14-lea, situatie echivalenta cu pierderea celui de-al 14-lea salariu.
Cele doua salarii suplimentare, stabilite prin contracte colective de munca, au fost eliminate deja din sistemul public la presiunea creditorilor externi, UE si FMI, insa se aplica in continuare sectorului privat si companiilor de stat din domeniul infrastructurii, conform Mediafax.
Executivul va suspenda si obligatia companiilor de a majora salariile angajatilor cu 2,6% din iulie, conform contractelor colective de munca convenite intre angajatori si sindicate.
Guvernul intentioneaza sa introduca aceasta masura fara a o trece prin Parlament pentru a evita nevoia unui acord cu sindicatele si angajatorii.
Renuntarea la salariile suplimentare a fost ceruta de UE si FMI inclusiv printr-o scrisoare transmisa in aceasta saptamana Ministerului Muncii.
In decembrie anul trecut, ministrul Muncii, Yiorgos Koutroumanis, a declarat ca cele doua salarii nu sunt negociabile, in pofida presiunilor externe. mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:54
Castigul salarial mediu net a scazut in august cu 16 lei (1,1%) fata de luna precedenta, la 1.455 lei, in timp ce fata de august 2010 s-a majorat cu 8,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), preluate de NewsIn.Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna august in intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (873 lei).
Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.005 lei in august, in scadere cu 22 lei fata de luna iulie.
Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2011.
Datele INS arata ca, in luna august, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:04
Dupa ce deputatul PDL Adrian Nitu a declarat ca salariile bugetarilor vor fi marite in luna octombrie, ministrul Finantelor a prelungit termenul pana in anul viitor.Adrian Nitu a explicat ca Ministerul Finantelor Publice va propune majorarea in trei trepte a salariilor bugetarilor incepand cu luna octombrie a acestui an.
Fiecare transa urma sa aiba valoarea de 5% din salariul pe care bugetarii il primesc in prezent, conform Gandul.info.
"Comisia are un dialog pe aceasta tema cu ministrul Finantelor si aceasta este propunerea.
Celelalte doua transe vor fi in 2012. Din moment ce noua ni s-a comunicat aceasta propunere, inseamna ca in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) s-a ajuns la concluzia ca exista spatiul fiscal necesar", a declarat deputatul PDL Adrian Nitu, vicepresedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.
Ministrul Finantelor, Gheorhe Ialomitianu si-a contrazis colegul de partid spunand ca majorarile salariale vor fi operate incepand abia de anul viitor.
Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% in vara lui 2010, ca parte a pachetului de masuri de austeritate aplicat cu scopul echilibrarii bugetului de stat. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 10:49