In cadrul summit-ului economic G20, desfasurat la Ankara saptamana trecuta, Beijingul a primit un vot de incredere din partea tarilor dezvoltate in ceea ce priveste politica sa de interventii pentru stabilizarea pietei de capital.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre investitorii prezenti pe piata chineza, ale caror retrageri de capital din economia tarii incep sa se transforme intr-un pericol neasteptat pentru Beijing, arata revista Market Watch.
Pagube colaterale
In China, luna august a adus o scadere de proportii a rezervelor valutare ale tarii, ceea ce tine pietele concentrate asupra pierderilor colaterale pe care le pot aduce interventiile Beijingului in reglarea pietei.
Rezerva valutara a Chinei a scazut in august cu aproape 94 de miliarde de dolari, situatia aceasta scotand in evidenta atat dilema oficialilor chinezi in a pastra un curs valutar mai liber al yuanului in raport cu dolarul, cat si pe cea a investitorilor care sunt confruntati cu o noua realitate a pietei financiare din China.
Analistii se zbat sa estimeze cat mai corect suma pe care o mai are la dispozitie Beijingul pentru a pastra un curs de schimb al yuanului adecvat cu rezerva sa valutara ajunsa intre timp la 3.560 de miliarde de dolari.
Munitie valutara de un miliard
Pentru analistii Societe Generale, suma reala de care Banca Populara a Chinei mai dispune pentru interventii in piata este de doar 1000 de miliarde de dolari, restul rezervei fiind destinat acoperirii unor... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:58
Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
Nivelul rezervei valutare globale a inceput sa scada, dupa un deceniu in care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori.
In martie, suma detinuta de bancile centrale din intreaga lume a scazut la 11.060 de miliarde de dolari, fata de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins in august anul trecut.
Constatarea vine atat pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor detinute in euro sau alte valute, dar si ca o schimbare de atitudine a bancilor centrale.
In special China si Rusia au intretinut in ultimii ani trendul acumularilor masive de capital strain, cu aproximativ 825 de milioane de dolari in fiecare an al ultimului deceniu.
2015 marcheaza astfel sfarsitul unui deceniu de acumulari masive in rezervele bancilor centrale, acestea crescand cu 500% fata de sumele constituite in 2004, arata agentia Bloomberg.
Provocare pentru piata globala
Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.
Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.
"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:15
Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o "povara mare" pentru autoritatile de la Beijing, intrucat cresterea puternica a acestora ar putea alimenta inflatia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Seful executivului de la Beijing s-a angajat sa reduca surplusul comercial al Chinei, care alimenteaza rezervele valutare. Rezervele de valuta ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari in primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record.
Banca centrala de la Beijing s-a angajat sa mentina rezervele valutare la un nivel rezonabil, in parte prin reducerea interventiilor asupra cursului valutar.
"Sincer vorbind, rezervele de moneda straina au devenit o povara mare pentru noi, deoarece astfel de rezerve se transmit in baza monetara, ceea ce ar putea afecta inflatia. Din perspectiva Chinei, mecanismele de control macroeconomic s-ar putea confrunta cu presiuni imense in cazul in care comertul pe ansamblu este dezechilibrat", a afirmat Li in timpul unei vizite in China, potrivit Phoenix New Media.
China va lua masuri pentru scaderea surplusului comercial cu restul lumii, inclusiv Kenya, a spus Li.
Interventiile masive ale bancii centrale a Chinei pe piata valutara pentru limitarea cursului monedei nationale, prin vanzarea de yuani si cumpararea de valuta, sunt echivalente cu crearea de masa monetara si pot alimenta inflatia daca banca centrala nu... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 15:41
Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste sapte ori incepand din 2004 si sunt in prezent de doua ori mai mari decat suma necesara pentru a cumpara aurul detinut de toate bancile centrale din lume.
La sfarsitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. Fondurile in moneda straina ale guvernului de la Beijing au depasit prima data in 2004 valoarea aurului detinut de bancile centrale, scrie Bloomberg.
Raportat la 2004, pretul aurului a urcat pe piata internationala de 2,6 ori pana la sfarsitul lunii februarie, in timp ce detinerile inregistrate s-au modificat doar usor, potrivit datelor FMI si Consiliului Mondial al Aurului.
In perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori. Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia si India, au consemnat insumat un avans de circa 4 ori in acest interval, la 1.100 miliarde de dolari.
Dolarii ajunsi in China in urma schimburilor comerciale sunt vanduti bancilor, care ii vand mai departe bancii centrale, sporind astfel rezervele. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depasind in 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.
Circa doua treimi din rezervele Chinei sunt in dolari, iar un sfert in euro, afirma Yao Wei, economist din Hong Kong al grupului francez Societe Generale. China incurajeaza in prezent companiile si populatia sa pastreze sume mai mari in valuta, strategie cunoscuta ca "ascunderea... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 12:15
Uriasele rezerve valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scazut in trimestrul al patrulea, pentru prima data in mai mult de un deceniu, cu 20,5 miliarde de dolari, la aproape 3.200 miliarde de dolari.
Declinul rezervelor a fost cauzat de diminuarea excedentului comercial si a intrarilor de capital, la fel ca pe multe alte piete emergente.
Aceasta este prima scadere a rezervelor valutare de la criza financiara asiatica din 1998, scrie Financial Times.
Scaderea este probabil temporara, considera analistii, iar avansul ar putea fi reluat in acest an, intr-un ritm mai lent insa comparativ cu anii trecuti, ca urmare a trendului de diminuare a excedentului comercial.
In ultimii cinci ani, China a acumulat in medie 160 de miliarde de dolari in fiecare trimestru.
Desi invidiata de alte state, China are si probleme din cauza rezervei valutare, intre care cea mai importanta este efectul inflationist.
Sursa cresterii rezervelor valutare a fost mentinerea monedei locale la un curs artificial scazut fata de dolar. Banca nationala a Chinei este astfel obligata sa cumpere cea mai mare parte a valutei care intra in tara, injectand moneda proprie in sistemul financiar.
Pentru a impiedica o inflatie puternica din cauza banilor tipariti, banca trebuie sa deruleze constant operatiuni de sterilizare.In cadrul acestora, rata rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale s-a situat aproape tot anul trecut la nivelul record de 21,5%.
Declinul rezervelor... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 16:14
Dezvoltarea puternica a Chinei va scoate economia mondiala din recesiune, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de AFP. "Evolutia economiei chineze din acest an va surprinde in mod placut. Cresterea economica nu reprezinta doar un element de stabilitate, ci o forta care va scoate sistemul mondial din recesiune", a afirmat Zoellick la o conferinta organizata la Montreal,informeaza Mediafax. Oficialul a apreciat, totodata, eforturile bancii centrale chineze de a face moneda locala, yuanul, o valuta internationala importanta. "Este bine sa fie creata o multipolaritate de rezerve de valute, insa acest sistem comporta anumite riscuri", a spus Zoellick. BM anticipeaza un declin de 1,7% al economiei globale in acest an, prima scadere de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Institutia financiara internationala estimeaza ca ritmul de crestere va deveni pozitiv in 2010, in urma consolidarii sectorului financiar. Pentru 2010, banca se asteapta la o crestere economica de 2,3%. mai mult
Marti, 09 Iunie 2009, ora 10:45
In conditiile in care Rusia vrea sa scada dominatia dolarului american, yuanul chinezesc ar putea fi inclus in rezervele valutare mondiale.China a inceput sa foloseasca puterea economica sa ii ofere yuanului un rol mai important, potrivit Reuters."Cred ca cea mai scurta cale este ca China sa liberalizeze economia si sa permita convertibilitatea yuanului", spune Alexei Kudrin, ministrul rus de Finante. Potrivit acestuia, procesul va dura in jur de zece ani. mai mult
Duminica, 07 Iunie 2009, ora 19:11