Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de contextul actual, iar pentru a mentine afacerile pe linia de plutire multe restaurante si locatii de inchiriat au scazut considerabil preturile in Praga, unul dintre cele mai turistice orase din Europa.
Cunoscutul vlogger ceh Janek Rubes, care detine canalul de YouTube Honest Guide, a realizat un material prin care a aratat cat de mult au scazut preturile in Praga in ultimele zile.
In Cehia, resturantele sunt inca deschise cu posibilitatea de a lua mancare la pachet, insa preturile au scazut considerabil.
Astfel, o portie de gulas, care la un resturant din centru costa 18 euro, acum are un pret de doar 4 euro. In plus, o bere care costa aproape 6 euro, acum are un pret mai mic de 2 euro.
"Cei care detin aceste afaceri au decis sa puna preturi de Cehia", a explicat Rubes.
De asemenea, multe magazine afiseaza "corona-reduceri" si preturile pentru sucuri si dulciuri de la magazinele din centru au ajuns sa fie scazute si cu 50%.
In plus, reducerile se aplica si cand vine vorba despre inchirierea apartamentelor.
Astfel, un apartament de aproximativ 50 de metri patrati din centru poate fi inchiriat timp de o luna cu doar 400 de euro. Inaintea crizei, pretul era de peste 100 de euro pentru o singura noapte.
Cehia a inceput sa ridice deja numeroase restrictii si vrea sa reporneasca viata normala cat mai curand.
Astfel, incepand cu 25 mai inclusiv restaurantele, cafenelele si bufetele vor putea fi... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 09:12
Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o inflatie lunara negativa in luna iulie, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, acesta precizand ca inflatia lunara stagneaza de luni bune in Romania.
"Se pare ca in luna iulie, dupa datele noastre preliminare, vom avea chiar o inflatie negativa si scadere de preturi. De fapt, acest lucru s-a intrevazut, sa spunem asa, inca din luna iunie, cand am avut o crestere lunara a inflatiei foarte scazuta, aproape de zero. Acum lumea tot repetand ca rata inflatiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil ca aceasta a creat o alta perceptie. Si e adevarata. Dar dupa stiti si o sa vedeti miercuri, noi prezentam inflatia cu multiplele ei fatete. Deci inflatia lunara stagneaza de cateva luni bune in Romania. Cea lunara. Daca ea a mai crescut, a mai crescut pentru ca anul trecut a fost relativ mai scazuta. Deci e si o chestiune de perceptie", a spus Isarescu intrebat fiind despre decizia de luni de mentinere a dobanzii cheie, care a surprins analistii.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, luni, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.
De asemenea, Consiliul a mai hotarat mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.
Totodata, a fost decisa pastrarea... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:28
Riscul producerii unei deflatii in zona euro complica redresarea economica, iar presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are putine optiuni de combatere a tendintei de incetinire a cresterii preturilor.
Preturile de consum din zona euro au inregistrat in octombrie cea mai lenta crestere din ultimii patru ani, de 0,7%, cu mult sub tinta BCE de sub 2%, relateaza Bloomberg.
Seful BCE poate sa reduca dobanda de politica monetara, aflata deja aproape de zero, sa suplimenteze lichiditatile, masura care ar putea sa nu duca la cresterea preturilor, sau sa ignore propria definitie a stabilitatii preturilor, potrivit analistilor unor banci precum JPMorgan Chase & Co. si BNP Paribas.
Incetinirea cresterii preturilor se poate transforma intr-o spirala negativa a acestora (deflatie) care sa afecteze redresarea economica in zona euro.
Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, dupa sase trimestre de contractie economica, dar somajul se afla la un nivel record, iar creditarea este in scadere.
Euro a scazut vineri cu 0,5%, la 1,3523 dolari pe unitate, si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal din ultimele noua luni.
Dobanda cheie a BCE ar putea sa scada sub 0,5%
Datele referitoare la inflatie, publicate de Eurostat, au alimentat speculatiile ca BCE ar putea sa reduca dobanda cheie, in prezent de 0,5%, sa suplimenteze lichiditatile in sistemul financiar, sau sa faca achizitii de obligatiuni similare cu cele ale Rezervei... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 17:41
Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a revizuit in scadere prognoza privind cresterea cererii de petrol la nivel global pentru anul viitor.
Aceasta deoarece China si-a incetinit cresterea, iar Statele Unite si Europa inca se lupta cu redresarea, relateaza Bloomberg.
Astfel, cererea globala in 2014 va creste cu 1,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu 1,2%, pana la 92 de milioane de barili pe zi, estimeaza IEA intr-un raport lunar. Aceasta prognoza este cu 100.000 de barili pe zi mai mica decat cea de luna trecuta.
"Toata lumea cunoaste faptul ca oferta creste mai repede decat cererea si perceptia generala este ca preturile vor scadea", a declarat Bjarne Schieldrop, analist-sef la SEB AB in Oslo, citat de Bloomberg.
Pe de alta parte, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) are alte estimari. OPEC a anuntat vineri ca cererea mondiala de petrol va fi in 2013 de circa 89,71 milioane barili/zi, cu 70.000 barili mai mult fata de estimarile din luna precedenta, cresterea anuala a consumului fiind de 0,89%, potrivit agentiei EFE.
Pentru 2014, cererea de petrol se va apropia de 90,75 milioane barili /zi, urmand sa fie cu circa 1,2% mai mare fata de cea din 2013, ceea ce ar reprezenta cea mai mare crestere a cererii incepand din 2010.
Pretul petrolului WTI de pe pietele americane se tranzactioneaza cu 106 dolari pe baril, in timp ce titeiul Brent, de referinta pe bursa de la Londra, este cotat cu 108 dolari pe baril. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 11:24
Cel mai mare retailer din Europa, Carrefour, a declarat ca va recurge la scaderea preturilor produselor pentru a-i readuce pe clienti in magazine.
Retailerul francez incearca sa gaseasca solutii pentru a opri scaderea continua a vanzarilor din ultimii ani, relateaza mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 18:17
Salonul auto de la Geneva, care va fi deschis marti pentru presa iar joi pentru marele public, va fi dominat de problema supracapacitatii de productie si de presiunile asupra preturilor din Europa, dar si de aliantele dintre constructori, precum cea dintre General Motors si PSA Peugeot Citroen.
Cele circa 700 de marci care vor fi prezente la salon, inclusiv Ferrari, Porsche si Bugatti, ar putea atrage in decurs de zece zile aproximativ 700.000 de vizitatori, relateaza AFP.
Evenimentul de la Geneva, al doilea salon auto din acest an dupa cel de la Detroit, care a avut loc in ianuarie, va fi marcat de mediul macroeconomic dificil si supracapacitatea din sector.
Fondul Monetar International a revizuit in scadere la 3,3% estimarea de crestere a economiei mondiale, in timp ce zona euro, afectata de criza datoriilor suverane, risca sa intre in recesiune.
"O incetinire accentuata a economiei sau persistenta unor vanzari auto scazute in Europa risca sa provoace alte reactii draconice din partea anumitor producatori auto, precum fuziuni si restructurari, inclusiv inchideri de fabrici", a avertizat Fitch.
Potrivit agentiei de evaluare financiara, sectorul auto se confrunta cu supracapacitate de productie, concurenta acerba si presiuni asupra preturilor, la care se adauga increderea redusa a consumatorilor.
Situatia variaza la nivel mondial, iar Standard&Poor's anticipeaza ca vanzarile de masini si vehicule utilitare vor creste in acest an cu 7,7% la nivel global.... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 10:53
Preturile produselor alimentare s-ar putea reduce in 2012, ca urmare a incetinirii economiei globale, chiar daca nu este preconizata o scadere drastica, a declarat, marti, noul director general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), Jose Graziano da Silva.
"Preturile nu vor creste asa cum s-a intamplat in ultimii 2 - 3 ani, dar nici nu vor scadea. Ar putea avea loc unele reduceri, dar nu unele drastice", a declarat brazilianul Jose Graziano da Silva, cel care de la inceputul lui 2012 l-a inlocuit pe senegalezul Jacques Diouf la conducerea FAO.
La inceputul anului trecut, preturile ridicate la alimente au stimulat inflatia si au contribuit, de asemenea, la turbulentele din tarile arabe. In luna februarie 2011, preturile produselor alimentare masurate de FAO au atins un nivel record, dar, incepand cu luna iulie 2011, au intrat pe o panta descendenta pe fondul reducerii cererii, in conditiile recoltelor bune si ale ingrijorarilor privind economia mondiala.
Graziano da Silva a mai spus ca nu se asteapta ca problemele economice din Europa sa afecteze finantarea proiectelor FAO, deoarece sumele donate de tarile europene reprezinta un procent mic din Produsul lor Intern Brut, astfel incat este putin probabil sa fie diminuat.
Graziano da Silva, primul director general al FAO venit dintr-o tara din America Latina, a spus ca prioritatea sa va fi Africa, in special zona de nord a acesteia.
FAO este cea mai mare agentie a ONU, cu 3.600... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 17:40
Bursele din Asia au scazut marti, iar moneda euro a stagnat la minimul ultimelor doua luni, in conditiile in care investitorii au fost ingrijorati de perspectiva unei retrogradari in masa pentru tarile din zona euro, dupa ce rezultatele summit-ului UE nu au reusit sa convinga pietele ca se va gasi o rezolvare in criza datoriilor.
Indicele Nikkei din Japonia a scazut cu 1,4 procente, in timp ce indicele mai extins MSCI Asia Pacific in afara Japoniei a pierdut 1,3 procente.
"Chiar daca existau sperante ca Europa s-ar stabiliza dupa summit-ul de saptamana trecuta, observam o noua nesiguranta in contextul in care Moody's, Standard & Poor's si Fitch au avertizat Europa", a declarat Hiroichi Nishi, general manager la SMBC Nikko Securities in Tokyo, citat de Reuters.
Indicele Kospi din Coreea de sud a scazut cu 1,7%, Indicele S&P/ASX 200 al Australiel a scazut cu 1,5%, indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 1,2% iar indicele compozit Shanghai a pierdut un procent, scrie Business Week.
"Preturile activelor, sentimentul consumatorului si conditiile de afaceri sunt toate extrem de dependente in acest moment de un rezultat pozitiv de la situatia euro. Tarile din zona euro isi asuma, pur si simplu, o agenda de austeritate si pierd din vedere un aspect tot atatat de important: sa stimuleze si sa incurajeze cresterea economica", sustine Angus Gluskie, de la White Funds Management din Sydney.
Bursele de cipuri, afectate de anuntul Intel
Producatorii asiatici de... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 08:12
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro.
In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula.
Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza.
Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:17