Preturile locuintelor din Romania au continuat sa creasca si in aprilie, dupa un avans de 1,5% consemnat in martie. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata la nivel national de catre vanzatorii de apartamente (noi si vechi deopotriva) s-a majorat cu 1,2% in aprilie, de la 1.379 de euro pe metru patrat util, la 1.396 de euro pe metru patrat util.
Pretentiile proprietarilor au fost mai ridicate in toate cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca si Bucurestiul nemaisituandu-se, insa, in fruntea clasamentului scumpirilor.
De data aceasta, pozitia fruntasa in top este ocupata de Brasov, pe fondul unui avans considerabil consemnat pe segmentul apartamentelor noi (prin care a fost recuperata scaderea consemnata in februarie).
Bucuresti: cresteri sub 1%
In a doua luna de primavara, apartamentele disponibile spre vanzare in cel mai mare oras al tarii s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, ajungand la o medie de 1.430 de euro pe metru patrat util (de la 1.418 euro pe metru patrat la finele lunii anterioare). Majorari de pret au fost consemnate pe ambele segmente de piata analizate: locuintele din blocurile vechi au cunoscut un avans de 0,5% (de la 1.395 de euro pe metru patrat, la 1.402 euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au inregistrat un avans de 0,9%, de la 1.435 la 1.448 de euro pe metru patrat util.
Brasov: cea mai mare crestere
In orasul de la poalele Tampei, Indicele Imobiliare.ro... mai mult
Marti, 11 Mai 2021, ora 10:13
Piata rezidentiala s-au putea confrunta cu un blocaj in perioada urmatoare, care ar putea genera o scadere a preturilor pe piata, estimeaza specialistii din domeniu.
"Daca se tine cont de noile conditii de creditare mult mai restrictive, cresterea cursului de schimb leu-euro, nivelul ridicat al dobanzii de referinta ROBOR si intarzierea/modificarea programului Prima Casa, este posibil ca in lunile urmatoare sa asistam la un blocaj pe piata rezidentiala care sa conduca in mod direct la o scadere a preturilor", considera reprezentantii imobiliare.net intr-o analiza remisa joi AGERPRES.
Conform documentului, circa 2.300 de apartamente au fost scoase la vanzare in ianuarie 2019, in crestere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, preturile fiind similare cu cele din decembrie si mai mari cu 5-8% raportat la prima luna din 2018,
"Mult anuntata criza imobiliara si scaderea iminenta a preturilor in imobiliare a speriat proprietarii de apartamente. In ianuarie 2019 au fost scoase la vanzare aproximativ 2.300 de apartamente in Bucuresti, comparativ cu 1.850 in ianuarie 2018. Cresterea este de aproximativ 25%. In Bucuresti sunt scoase la vanzare in fiecare an intre 25 si 30 de mii de apartamente. Cel mai mare numar de oferte s-a inregistrat in 2008, ajungand la 36.000, iar cel mai mic numar s-a inregistrat in 2009 cu doar 22.000 de oferte", mentioneaza analiza citata.
Conform statisticilor portalului, in 2018 s-au scos pe piata 26.626 de apartamente din... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 16:47
In ultima perioada, am observat o oarecare efervescenta, cel putin la nivelul stirilor aparute in media, in ceea ce priveste dinamica pietei imobiliare.
Dupa o perioada de relativa acalmie in acest domeniu, de la inceputul anului au reaparut intrebarile legate de evolutia preturilor pe zona rezidentiala: cat o sa mai scada? Cand va fi reluata cresterea? E momentul sa cumparam sau, dimpotriva, e bine sa vindem?
Si eu am primit asemenea intrebari din partea unor amici care se afla de ceva vreme in cautarea unei locuinte. Spre exemplu, deunazi, doi buni prieteni, care tocmai si-au intemeiat o familie, m-au intrebat daca acum e momentul sa-si cumpere un apartament sau, din contra, daca sa mai astepte.
Sincer, in ultimii ani, m-am ferit sa fac predictii pe piata imobiliara din Romania. Asta pentru ca evolutia acestui sector a fost una total atipica, care a oferit surprize, multe dintre ele nu foarte placute.
Citeste mai multe despre Cum aflam daca mai scad preturile apartamentelor pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:50
Apartamentele s-au ieftinit cu pana la 52% din martie 2008 pana in prezent, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Un metru patrat util costa, in medie, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune. In prezent, aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro.
Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de diferitele categorii de locuinte. Imobiliare.ro prezinta o analiza a evolutiei preturilor in marile orase ale tarii, luand ca exemplu particular unitatile locative cu doua camere, acestea fiind cele mai cautate de catre cumparatori.
Bucuresti
In Capitala, indicele Imobiliare.ro indica o scadere de 49,5% a preturilor apartamentelor noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat la finele lunii noiembrie 2012.
Pe anumite categorii de locuinte, marja de scadere a fost si mai mare decat atat.
Spre exemplu, daca in momentul de apogeu al pietei un apartament vechi cu doua camere costa, in medie, 123.039 de euro, astazi o locuinta similara, cu o suprafata utila medie de 52 de metri patrati, poate fi achizitionata cu aproximativ 57.299 de euro, adica cu 53% mai putin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro.
Pe de alta parte, daca in 2008 un apartament nou-construit cu doua camere (cu o suprafata medie utila de 68 de metri patrati) avea un pret de... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:08
Preturile apartamentelor scoase la vanzare in cele mai mari sase orase din Romania au scazut cu pana la 4,5% in primele sase luni ale acestui an. Tendinta de scadere a fost mai accentuata pe segmentul locuintelor noi, cu un maximum de 6,7% in Cluj, potrivit portalului imobiliare.ro.
Cea mai mare scadere a pretului mediu, de 4,5%, s-a inregistrat in Ploiesti, in timp
ce apartamentele din Timisoara au pierdut cel mai putin la pret, respectiv doar 0,5%, anunta Mediafax.
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat o scadere medie de 4%
In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile apartamentelor in primele sase luni din acest an s-a cifrat la aproximativ 4%. Pretul mediu a ajuns la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. Apartamentele vechi au avut o scadere de trei procente in acest interval. Pe segmentul unitatilor noi, scaderea a fost, in medie, de 6% anul acesta.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iunie la 1.295 euro/mp util, in scadere cu 6% fata de luna decembrie, respectiv cu 8% fata de iunie 2011. Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. Unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.
La apartamentele vechi scoase la vanzare in Capitala pretul mediu a... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:46
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Preturile apartamentelor nu vor reveni la varful atins in anii de boom economic decat dupa cel putin 10 ani, au afirmat specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Conditiile severe de creditare ale bancilor contribuie la stagnarea pietei imobiliare, in opinia dezvoltatorilor.
"Preturile la imobiliare pot reveni si maine, in cazul in care interesul bancilor de a plasa bani in piata ar f foarte mare, iar banii ar fi plasati cu dobanzi mici. Cu cat conditiile de creditare sunt mai severe, cu atat interesul pentru piata imobiliara este mai mic", a declarat pentru Business24, proprietarul Regatta Imobiliare, Eduard Uzunov.
In opinia acestuia, interesul romanilor pentru apartamente nu va reveni prea curand, avand in vedere conditiile "aspre" din piata.
"Nu putem discuta pe termen mediu de o revenire a preturilor. Poate pe un termen lung si foarte lung, la peste 10 ani", a mai adaugat acesta.
De aceeasi parere este si analistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, care a adaugat ca preturile la imobiliare ar putea reveni la preturile de acum 3-4 ani abia peste 10 ani, dar doar pe anumite segmente de piata, iar acest lucru s-ar putea intampla intr-un scenariu optimist. Viitorul, insa, ne poate rezerva multe surprize.
"Pe segmentul apartamentelor vechi, nu cred ca vom mai vedea preturi ca in 2008, insa acest lucru va stabili piata".
Pe segmentul apartamentelor noi, s-ar putea sa vedem din nou preturi ca acum 3-4 ani, dar pe termen foarte... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:01
Ritmul de scadere a preturilor locuintelor din Bucuresti a incetinit semnificativ in acest an, la 3-5% fata de 2010, comparativ cu 16% in perioada 2009-2010, potrivit unui raport al portalului imobiliar Imopedia.ro.
Conform datelor centralizate de Imopedia.ro, cele mai mari scaderi din acest an le-au inregistrat apartamentele din sudul si vestul Capitalei, unde pretul garsonierelor a scazut cu 5%, iar cel al apartamentelor, cu 4%.
Cele mai ieftine garsoniere se gasesc in sudul Capitalei, unde o garsoniera este scoasa la vanzare la 35.800 de euro. Tot in aceasta zona se afla si cele mai ieftine apartamente de 2 sau 3 camere din Bucuresti. Apartamentele de 2 camere se vand cu 50.200 de euro, iar cele de 3 camere cu 65.900 de euro. In anul 2009, acelasi tip de apartamente se vindea cu 58.300 de euro - 2 camere, respectiv 76.000 de euro - 3 camere.
Situatia este similara in vestul Capitalei, unde pretul unei garsoniere a coborat la 36.200 de euro, de la 38.100 de euro in 2010, respectiv 43.200 de euro in 2009. Si apartamentele din aceasta zona sunt printre cele mai ieftine din Bucuresti, in conditiile in care un apartament cu doua camere costa 55.200 euro si unul de trei camere 67.900 euro.
Cele mai mici scaderi de preturi le-au inregistrat apartamentele de 2 si 3 camere
Pe de alta parte, cele mai mici scaderi de preturi din 2011 le-au inregistrat apartamentele de 2 si de 3 camere din zonele rezidentiale. Acestea au coborat cu 2% si au ramas cele mai scumpe din... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 11:57
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro.
In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula.
Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza.
Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:17