Principalele produse din cosul alimentar de baza s-au scumpit in ultimul an in Romania. Daca le-am lua la bucata sau la kilogram, o singura data pe luna, tot am plati cu peste 30 de lei mai mult decat in decembrie 2019, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.
Am fost luate in considerare principalele alimente care compun cosul minim alimentar si comparate preturile folosind medii ale acestora si evolutia pretului dintre decembrie 2020 si decembrie 2019. La 22 dintre aceste produsele analizate, doar doua au inregistrat scaderi, restul avand cresteri majore de pret.
Daca aceste alimente ar fi consumate numai o singura data pe luna, de catre o singura persoana, intr-o familie cu doi adulti si doi copii, unde veniturile adultilor sunt cele minime pe economie, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, cea de numai 38 de lei net, nu ar ajunge sa le acopere cheltuielile in plus, care au aparut odata cu aceste scumpiri.
Mai mult, de la 1 ianuarie 2021, s-a mai pornit un val de scumpiri pe tot lantul economic, din cauza majorarii accizelor la carburanti, despre care Ziare.com a scris in luna decembrie. Toate acestea, scad drastic puterea de cumparare a romanilor, mai ales daca adaugam si produse non-alimentare precum cele pentru siguranta sanitara, care in decembrie 2019 nu erau luate in calcul de aproape nici un buget familial din Romania.
Toate acestea, in contextul in care foarte multe familii din Romania au avut cel putin un membru care a intrat in somaj... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 00:01
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in martie 2018, comparativ cu luna precedenta, impulsionat de majorarea preturilor la cereale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, informeaza Reuters.
In luna martie 2018, acest indice a urcat cu 1,1%, comparativ cu luna precedenta, o crestere similara cu cea inregistrata in februarie 2018, pana la un nivel de 172,8 puncte. Comparativ cu situatia din luna martie 2017, pretul international al alimentelor a crescut cu 0,7%.
"Scaderile inregistrate la zahar si majoritatea uleiurilor vegetale au fost mai mult decat contracarate de cresterile de preturi la porumb, carne si majoritatea produselor lactate", a informat FAO, intr-un comunicat.
In paralel, FAO a anuntat ca in 2017 recolta mondiala de cereale a atins un nivel record de 2,646 miliarde tone, cu 33 de milioane de tone mai mult decat in 2016.
Cu toate acestea, FAO se asteapta la scaderea productiei de porumb si grau in 2018 pe baza primelor estimari.
Organizatia mizeaza in acest an pe o scadere a productiei mondiale de grau pana la 750 milioane tone, cu aproape un procent mai putin decat recolta cvasi-record din 2017, in conditiile in care prognozele sugereaza o scadere a productiei in China, India... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 14:34
La nivel global, pretul alimentelor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani, inregistrand o scadere de 14% intre lunile august 2014 si mai 2015, arata expertii Bancii Mondiale.
Principala cauza o reprezinta scaderea dramatica a pretului petrolului, aceasta angerenand o reducere a costurilor de cultivare si a pretului ingrasamintelor aplicate in culturile agricole, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.
Cosul abundentei
Pretul scazut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grau, porumb si orez pe anul in curs.
Laolalta cu scaderea costurilor in exploatarea terenurilor agricole, piata marfurilor alimentare s-a bucurat si de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scadere stabila a pretului alimentelor, in ciuda usoarei reveniri a pretului petrolului.
Intre august 2014 si mai 2015, graul a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 18%, urmat de orez cu 14 procente si porumb, 6%.
Momentul coincide si cu impunerea embargoului la alimente de catre Rusia, producatorii europeni de produse agro-alimentare reclamand pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scaderii dramatice a preturilor pe piata din UE.
La sfarsitul lunii trecute, Moscova a anuntat prelungirea embargoului pentru produsele agro-alimentare din UE, Norvegia, Statele Unite, Australia si Canada pana in august 2016.
Masura ar putea influenta evolutia pretului la alimente la nivel global, pe masura ce Rusia cauta alti furnizori de pe... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:23
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Cele mai mari reduceri de preturi din luna iulie au fost inregistrate la categoriile "legume si conserve de legume" - 13,3% si "fructe si conserve din fructe" - 4,49%, anunta Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna iunie, preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.
Cel mai mult s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar in ceea ce priveste serviciile principala crestere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea si salubritatea.
In iunie preturile de consum ale populatiei au stagnat fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 5,37%.
Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,34% fata de luna anterioara, dupa ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS). mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 10:10
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 1,8% in luna iunie, comparativ cu luna mai si a atins cel mai scazut nivel de dupa luna septembrie 2010, arata datele publicate joi de FAO.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2012, acest indice a atins o valoare medie de 201 puncte, in scadere cu patru puncte comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai. De asemenea, luna trecuta a fost a treia luna consecutiva de scadere a Food Price Index. Potrivit FAO, in prezent acest indice este cu 15,4% sub nivelul de varf atins in luna februarie 2011, cand preturile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicarii datelor statistice.
Perspectivele economice in continuare incerte si prognozele suficiente privind recoltele au permis scaderea preturilor internationale la majoritatea produselor alimentare se arata in comunicatul FAO.
Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a revizuit joi, in jos, cu 23 milioane tone estimarile privind recolta mondiala de cereale din acest an. In pofida acestei revizuiri, FAO estimeaza ca recolta mondiala de cereale din 2012 se va situa la nivelul record de 2.396 milioane tone. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:15
Fiscalizarea agriculturii este subiectul preferat al ministrilor agriculturii de ceva vreme incoace, iar scaderea TVA pare a fi singura solutie pentru eliminarea fraudei din acest sector.
Aurel Popescu, presedintele Rompan a vorbit pe larg despre acest subiect intr-un interviu pentru Business 24:
Tot ce se vinde trebuie fiscalizat altfel nu insanatosim mediul de afaceri. Categoric, tot ce se vinde catre angrosisti, catre cumparatorii en-detail trebuie fiscalizat.
Ar trebui o cota mica de TVA care sa nu incurajeze evaziunea fiscala. Ideal ar fi sa se reduca TVA-ul la 5%, dar se poate merge si pe cota redusa de 9%. Astfel, toata lumea poate contribui la bugetul de stat.
Sunt foarte multi care vand in targuri acele produse traditionale. Am vazut la piata Matache paine adusa cu sacii, care ar fi facuta in cuptoare traditionale, dar de fapt e paine produsa in sistem industrial. Se profita de niste goluri in legislatie.
Din datele pe care le detineti, cat de mare este evaziunea fiscala in agricultura?
Evaziunea fiscala in agricultura a mai scazut in ultimul an prin comertul cu cereale si plante tehnice fiindca s-a introdus sistemul cu taxare inversa, dar se mentine inca la un grad foarte ridicat in zona legumelor, fructelor si in sfera vanzarii cerealelor catre morarit, a carnii catre procesatori, a laptelui catre procesatori.
Trebuie sa facem ordine astfel incat pe tot lantul sa avem aceeasi cota de TVA, de 9%, care sa ordoneze acest comert din... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 09:21
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produse alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Avem un studiu facut la nivelul tarilor UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferita de la o tara la alta.
Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita o perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabara.
Seful MADR a aratat ca reducerea TVA pe lantul alimentar a fost o idee proprie lansata in urma cu cativa ani
"A ne opri la produsul finit cu TVA scazuta inseamna specula, politicianism si populism. Daca vrei sa ai o asezare corecta a pretului si o repartitie corecta a profitului trebuie sa mergem pe intregul lant, de cand ai pus plugul in brazda si pana pui painea in galantar. Deocamdata este doar o propunere a MADR, pentru ca sunt cateva angajamente... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:07