Grupul petrolier rus Lukoil a raportat luni un profit net de 619 miliarde ruble (8,3 miliarde euro), in crestere cu aproape 48% fata de un profit de 418,8 miliarde ruble inregistrat in anul 2017, in timp ce vanzarile au crescut cu 35,4% pana la 8.035 miliarde ruble, informeaza un comunicat de presa al companiei.
"Cresterea s-a datorat in principal preturilor mai mari la hidrocarburi, deprecierii rublei, cresterii volumului tranzactiilor cu petrol precum si cresterii vanzarilor de gaze", a precizat Lukoil.
Faptul ca pretul petrolului a avut un impact major asupra rezultatelor Lukoil este evident in rezultatele pe trimestrul patru 2018, cand vanzarile companiei au crescut cu doar 11,4% pana la 2.043 miliarde ruble, din cauza pretului mai mic la petrol si produse rafinate.
De asemenea, in 2018 productia realizata de rafinariile din grupul Lukoil a crescut cu 0,4%, pana la 63,8 milioane tone de produse rafinate, iar cresterea s-a datorat unui grad mai mare de utilizare a rafinariilor din Perm, Volgograd, Italia si Romania. Productia rafinariilor din Europa a ramas practic neschimbata la 22,8 milioane de tone. "Productia mai mare la rafinariile din Romania si Italia a fost contracarata de scaderea volumului productiei la rafinaria din Burgas ca urmare a unor lucrari de mentenanta", a precizat grupul rus.
Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 16:03
Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1Petrolul a fost tranzactionat, vineri, la 29 de dolari barilul, cel mai mic pret din ultimii 12 ani.
Dintr-odata, omenirea are suficient aur negru, de fapt, se pare ca s-a transformat in tinichea. Si asta pentru ca a scazut cererea de materii prime din China, a doua mare economie a lumii, pentru ca Iranul va incepe sa exporte combustibil in urma ridicarii embargoului dupa acordul cu SUA si pentru ca producatorii de petrol din Statele Unite pot si ei, la randul lor, sa exporte, asta dupa modificarea unei prevederi legale.
Dar acestea sunt presiuni de context asupra pretului. Isi mai aminteste cineva cand un baril de petrol era cotat la 120 de dolari? Asta se intampla in 2007, nu in alt secol.
Prabusirea pretului la materii prime si combustibil inseamna un dezastru pentru economia Rusiei. Imperiul construit de Vladimir Putin pe exploatarea si exportarea bogatiilor naturale se clatina tot mai tare.
Rubla s-a devalorizat accentuat in raport cu euro, bursa de la Moscova s-a ...citeste mai departe despre "Ce batalii ascunde benzina dumneavoastra?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 08:08
Pentru toti guvernatorii bancilor centrale, din Noua Zeelanda si pana in Canada, politicile monetare sunt dictate de influenta bunurilor din economia locala in stabilirea preturilor de piata, in special a exporturilor.
Guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, recunoaste insa ca a ajuns sa modifice politica monetara dupa un singur pret, cel al petrolului.
Exporturile energetice, o componenta de baza a economiei din Rusia, au ajuns sa influenteze intr-o masura covarsitoare politica monetara a Bancii Rusiei, dupa initierea de catre Statele Unite si UE a sanctiunilor economice impotriva Moscovei, informeaza Bloomberg.
Rubla imbibata in petrol
La aceasta ora, rubla ruseasca pare un produs rezidual al petrolului extras in aceasta tara, evolutia monedei fiind dictata strict de cotatia barilului.
"Verific pretul petrolului si de 3-4 ori pe zi", recunoaste Elvira Nabiullina.
Puternicul balans de anul trecut, care a dus la scaderea pretului petrolului cu 46%, a facut mult mai dificila introducerea unei strategii anti-inflationiste, care urmareste reducerea preturilor cu 4 procente pana in 2017.
Nabiullina a socat intreaga lume cand, in luna ianurie, a decis sa reduca dobanda de referinta de la 17%, nivel ajustat abia in decembrie 2014, la 15 procente.
Pentru analisti, pe fondul unei inflatii galopante, aceasta masura parea curata sinucidere. Pentru Nabiullina era singurul instrument prin care putea specula o revenire usoara a pretului barilului pe... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:44
Deprecierea rublei si prabusirea pretului petrolului au inrautatit situatia economica a Rusiei, care ar putea intra anul viitor intr-o recesiune puternica. Insa ce efecte va avea situatia tarii conduse de Vladimir Putin asupra Romaniei?
Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville, ne-a precizat ca moneda ruseasca a fost lovita de factori externi puternici: cotatiile petrolului si aprecierea dolarului american.
In ultimele sase luni, ea a pierdut jumatate din valoare.
La acest declin se adauga si cel al petrolului, care a ajuns la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Problema este ca hidrocarburile sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din bugetul federal al Rusiei si pentru doua treimi din exporturi.
Mai mult, Guvernul rus prognozeaza pentru anul viitor o scadere de 4,5% a produsului intern brut.
Totusi, Romania nu va fi afectata de ...citeste mai departe despre "Probleme tot mai mari pentru Rusia - Cum ar putea profita Romania - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 10:00
Rubla ruseasca a coborat la un nivel record pentru a treia zi consecutiv, pe fondul scaderii valorii obligatiunilor, din cauza ingrijorarii legate de prabusirea pretului petrolului.
Moneda s-a devalorizat cu 3,3% si a ajuns sa se tranzactioneze la cursul de 52,0525 ruble pentru un dolar.
Indicele RTS a scazut cu 3,9%, atingand valoarea cea mai mica din iulie 2009 si pana in prezent, in timp ce obligatiunile de stat cu maturitate de 10 ani au urcat cu 22 de puncte, pana la 10,83%, un maxim al ultimilor cinci ani, potrivit Bloomberg.
Economia Rusiei se confrunta cu cea mai slaba crestere din 2009 si pana acum, pe fondul unui declin de 41% al pretului petrolului in acest an si al sanctiunilor impuse de Occident in urma crizei din Ucraina.
Banca Centrala a Rusiei a lasat ...citeste mai departe despre "Rubla ruseasca se prabuseste, pretul petrolului o trage in jos" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Decembrie 2014, ora 15:34
Banca Centrala a Rusiei a anuntat, luni, ca a realizat interventii in piata valutara in valoare de 113,64 miliarde de ruble (2,72 miliarde de dolari) pentru a apara moneda nationala.
Aceasta suma a fost cheltuita din rezervele internationale, joi, pe 23 octombrie, informeaza Moscow Times.
Rubla s-a depreciat din 28 februarie pana in prezent cu 15%, anunta si Bloomberg.
Nu este pentru prima data cand banca centrala intervine pentru a stabiliza cursul de schimb valutar.
Pe 13 octombrie, guvernatorul Elvira Nabiullina a sustinut ca a cheltuit, in doar 10 zile, aproape 6 miliarde de dolari din rezervele internationale pentru a tine rubla in frau.
Ea a reiterat ideea ca incepand de anul viitor, banca centrala a Rusiei va interveni mai putin in piata monetara, lasand astfel cursul mai liber.
Luni, un dolar era cotat la Moscova cu 41,7975 de ruble.
O alta problema a tarii conduse de Vladimir ...citeste mai departe despre "Care este pretul platit de Rusia pentru deprecierea rublei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 11:45