Urmatorii 10-15 ani vor fi o perioada de dezvoltare stabila pentru industria petroliera, iar preturile vor ramane relativ ridicate, la 60-70 de dolari per baril, a declarat miercuri directorul general al grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Cotatia barilului de petrol a crescut cu aproximativ 20% de la inceputul anului, gratie unui acord de reducere a productiei convenit de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu alti mari producatori de petrol care nu sunt membri ai cartelului, precum Rusia.
Intr-un discurs tinut miercuri in camera superioara a Parlamentului rus, Vagit Alekperov a spus ca exista motive sa credem ca pretul petrolului va fi unul relativ ridicat, avand in vedere impactul pe termen lung al colapsului preturilor in 2014, precum si prognozele care arata spre o incetinire a productiei de petrol a SUA.
"Diminuarea investitiilor dupa scaderea pretului in 2014 trebuie sa aiba un efect. Lumea nu i-a simtit consecintele inca. Din cauza inertiei semnificative din industria petroliera si a lungului ciclu de la investitii pana la demararea productiei, estimam ca efectul real al diminuarii investitiilor va fi resimtit abia incepand din 2022", a spus Alekperov.
In 2014, pretul petrolului s-a prabusit din cauza ca statele OPEC au decis sa mentina acelasi nivel al productiei in pofida faptului ca piata mondiala era supra-aprovizionata, ca urmare a cresterii productiei de petrol de sist in SUA si a cresterii modeste a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:50
Beneficiile in urma declinului pretului titeiului ar putea sa nu se materializeze pana cand cererea nu se va redresa pe plan global si bancile centrale din economiile avansate nu renunta la ratele dobanzilor extrem de scazute, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).
In pofida scaderii pretului petrolului din iunie 2014, economistii inca asteapta efectele pozitive ale acestor evolutii, transmite Bloomberg.
In timp ce principalul motiv al declinului a fost cresterea livrarilor pe plan global, noul raport al FMI arata ca anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slaba decat s-a estimat in statele exportatoare de titei, in timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA si Europa, au inregistrat o cerere in linie cu asteptarile analistilor.
Intr-o perioada in care pretul petrolului este scazut si bancile centrale nu pot reduce si mai mult ratele dobanzilor, "declinul inflatiei in urma costurilor de productie mai scazute majoreaza rata reala a dobanzii, ...citeste mai departe despre "Raport: Motivul pentru care prabusirea pretului petrolului nu a impulsionat inca economia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 20:38
Scaderea pretului petrolului in ultimele luni a afectat companiile energetice, astfel ca unele proiecte importante din Romania ar putea fi amanate.
In mai putin de 12 luni, cotatia "aurului negru" pe burse s-a injumatatit, iar acest lucru a insemnat o lovitura pentru afacerile in domeniu.
Luni, pretul petrolului tranzactionat la New York a ajuns aproape de cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, de 41,93 de dolari pe baril. De asemenea, petrolul Brent, tranzactionat la Londra si relevant pentru piata europeana, a inregistrat o scadere de 65 de centi, ajungand la 48,54 de dolari pe baril, potrivit Business Insider.
Comparativ, in urma cu un an, cotatia "aurului negru" depasea lejer 100 de dolari pe baril.
"Volatilitatea pretului petrolului reprezinta un cosmar pentru investitiile planuite de companiile energetice", se arata intr-o analiza realizata recent de firma de cercetare IHS Chemical.
Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si ...citeste mai departe despre "Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 06:50
Rusia va avea mari probleme daca pretul petrolului va scadea sub pragul de 40 de dolari pe baril, sustin mai multi economisti.
Tara condusa de Vladimir Putin se afla deja in recesiune si se confrunta cu efectele sanctiunilor impuse de Occident.
Daca UE mentine sanctiunile, Rusia se razbuna pe producatorii europeni
Momentan, barilul de petrol Brent, relevant pentru piata europeana si cea din Rusia, costa cam 53 de dolari. Dar daca va scadea sub pragul de 40 de dolari, atunci Kremlinul ar putea fi nevoit sa ia niste decizii neplacute, unele fiind asemanatoare cu cele luate in Grecia, arata un sondaj realizat de Bloomberg.
Astfel, 65% din specialistii chestionati au sustinut ca banca centrala din Rusia va fi nevoita sa creasca de urgenta dobanda cheie. Pe de alta parte, 39% dintre analisti cred ca va fi impus controlul capitalului, cum a fost si cazul Greciei, ...citeste mai departe despre "Economistii avertizeaza: Rusia poate ajunge in situatia Greciei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 16:35
Scaderea pretului petrolului este o veste buna pentru consumatori, insa exista si reversul medaliei: mii de oameni isi pierd locurile de munca.
Angajatii companiei americane Halliburton se numara printre cei care vor simti pe pielea lor efectele negative ale ieftinirii aurului negru.
In urmatoarele doua trimestre vor fi dati afara nu mai putin de 9.000 de oameni, din cauza faptului ca scaderea pretului petrolului le-a franat planurile de explorare si exploatare a resurselor, informeaza CNN Money.
Compania, care are sediul in Houston, a mentionat ca va renunta la 10% din personal.
Cine-a iesit cel mai castigat din afacerea secolului cu petrol
Pretul petrolului s-a micsorat la jumatate fata de nivelul inregistrat in iunie 2014, de 107 dolari pe baril. In consecinta, forajele s-au diminuat ...citeste mai departe despre "Petrolul face "victime": Mii de oameni sunt concediati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 15:48
Liderii celor mai mari companii din zona Golfului Persic nu dau niciun semn de ingrijorare in fata prabusirii pietei petrolului, in ciuda prognozei emise de FMI, care arata o posibila reducere a performantei economice in regiune.
Seicii spun chiar ca "stransul curelei" a ajutat statele din Orientul Mijlociu.
Efectele se vor resimiti pe termen lung in regiune si vor duce la o mai buna predictabilitate a dezvoltarii economice a zonei, in conditiile in care statele din Golful Persic nu mai depind exclusiv de exportul de petrol, arata unul dintre conducatorii Bancii Nationale din Abu Dhabi, Alex Thursby, intr-un interviu acordat postului CNBC.
Patru mari beneficiari
Pentru Thursby, un pret scazut al petrolului aduce beneficii clare tarilor care au costuri reduse de extractie.
"Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweitul si Qatarul vor benficia clar de pe urma scaderii preturilor, pentru ca au costuri reduse de exploatare a campurilor petrolifere.
Irakul ar putea sa se bucure de aceleasi avantaje, daca va reusi sa-si puna la punct problemele politice interne, tara fiind un producator de petrol low-cost. Toate aceste state pot prospera in continuare de pe urma industriei petroliere", sustine Alex Thursby.
Pretul barilului, un mister
Dupa ce, in ianuarie, cotatia barilului a atins minimul ultimilor ani, piata incepe sa dea semne de revenire, dar prognozele pe termen scurt sunt contradictorii.
In urma cu o luna, o prognoza a FMI estima ca Bahrain,... mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 15:00
Scaderea pretului petrolului pare o "capcana" a sauditilor, care, prin intermediul OPEC, platesc niste vechi "polite" americanilor.
Desi americanii au acum benzina ieftina la pompa, pe termen lung sunt subminate eforturile lor de a obtine energie din alte surse: combustibilul ieftin transforma orice investitie in energia alternativa intr-o adevarata moara de tocat bani.
In plus, acelasi pret scazut poate duce foarte usor la falimentul multor companii petroliere, observa reporterii revistei Market Watch.
O strategie calculata cu efecte economice globale
Pretul actual al petrolului a ajuns la nivelul cotatiilor din 1979 si, dupa 36 de ani de la finalul primei crize a petrolului, SUA se trezesc in aceeasi postura de mare invins in batalia cu versatul adversar OPEC.
Acum, in prabusirea pietei petrolului, slaba performanta economica din Europa, Japonia si China si lipsa cererii masive pot justifica in proportie de 30-40% scaderea dramatica a cotatiei barilului pe ultimele opt luni.
Diferenta poate fi pusa in sarcina infuziei de cantitati suplimentare de petrol in piata, o masura adoptata impotriva oricarei logici firesti de catre tarile OPEC.
Cota de piata, mai importanta ca profitul
Arabii si sud-americanii nu sunt singurii insa care au pompat cantitati suplimentare in piata. In ultimii trei ani, Statele Unite au adaugat o cantitate suplimentara de circa 3 milioane de barili/zi, echivalentul productiei kuweitiene de petrol.
Acum, americanii se... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:30
3Deprecierea rublei si prabusirea pretului petrolului au inrautatit situatia economica a Rusiei, care ar putea intra anul viitor intr-o recesiune puternica. Insa ce efecte va avea situatia tarii conduse de Vladimir Putin asupra Romaniei?
Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville, ne-a precizat ca moneda ruseasca a fost lovita de factori externi puternici: cotatiile petrolului si aprecierea dolarului american.
In ultimele sase luni, ea a pierdut jumatate din valoare.
La acest declin se adauga si cel al petrolului, care a ajuns la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Problema este ca hidrocarburile sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din bugetul federal al Rusiei si pentru doua treimi din exporturi.
Mai mult, Guvernul rus prognozeaza pentru anul viitor o scadere de 4,5% a produsului intern brut.
Totusi, Romania nu va fi afectata de ...citeste mai departe despre "Probleme tot mai mari pentru Rusia - Cum ar putea profita Romania - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 10:00
Pretul petrolului Brent a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, din cauza tensiunilor legate de Iran, desi datele economice sub asteptari din Europa si China au pus sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.
La ora 14:44 GMT, petrolul Brent cu livrare in aprilie era tranzactionat in crestere cu 36 de centi, la 122,02 dolari pe baril, dupa un varf de 122,19 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa mai 2011.
Cotatia petrolului destinat pietei americane, pentru luna aprilie, este in scadere cu 26 de centi, la 105,99 dolari pe baril.
O delegatie a agentiei Natiunilor Unite pentru supraveghere in domeniul nuclear a plecat din Iran dupa esuarea discutiilor legate de programul autoritatilor de la Teheran pentru energie atomica, care este suspectat de Occident ca ar masca activitati militare.
"Iranul este principala problema care sustine preturile la un nivel ridicat", a declarat Andy Sommer, analist la compania EGL din Elvetia.
Rusia a avertizat miercuri Israelul sa nu atace Iranul din cauza programului nuclear, intrucat o actiune militara ar avea consecinte catastrofale.
Cumparatorii din Europa si Asia isi reduc achizitiile de titei iranian. Uniunea Europeana va opri complet importurile de petrol din Iran,din iulie, in timp ce China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de titei iranian cu cel putin 10%.
Pe de alta parte, activitatile din sectorul serviciilor al zonei euro au scazut... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 21:33