Pentru o perioada de 6 saptamani, pretul aurului a oscilat in jurul aceleiasi bariere de 1200,00 USD, care corespunde cu minimul din decembrie 2013.
Aceasta pozitie ar putea avea un rol important in urmatoarele saptamani iar daca pretul ar creste si ar ajunge la nivelul de 1220,00 USD, se va crea un model de grafic foarte larg (si prin urmare puternic) de tipul "head and shoulders".
Daca acest scenariu de crestere, bazat pe modelul de tip "head and shoulders", va fi efectiv realizat, atunci pretul aurului se va indrepta spre nivelul de 1512,00 USD, care nu a mai fost vazut in piata in decursul ultimilor 5 ani!
Evolutia pietei de cupru
Conform asteptarilor, cuprul a atins nivelul de rezistenta de 297,50 USD si a reusit sa il depaseasca. Ca rezultat, putem observa semnalul preliminar ca pretul cuprului va tinti spre bariera de 300,00 USD, ce va fi atinsa daca, in saptamana viitoare se va mentine nivelul de 272,70 USD.
Numai o scadere permanenta sub nivelul pretului de 270 USD in saptamana viitoare ar putea ameninta aceasta structura noua de crestere care s-ar putea dovedi a fi un impuls pentru a depasi urmatorul nivel de rezistenta locala, care se situeaza la nivelul de 329,50 USD.
Articol realizat de Marek Paciorkowski, Director Piete Financiare, Aforti Exchange / AFORTI Group mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 11:37
Dupa ce toate metalele pretioase s-au depreciat masiv in prima jumatate a anului 2013, paladiul a fost singurul care a reusit sa recupereze terenul pierdut printr-o crestere semnificativa in iulie si august.
"Dupa ce mult timp a fost Cenusareasa metalelor pretioase, paladiul este singurul din aceasta categorie care a inregistrat pana acum, in 2013, o crestere de pret si - cel putin deocamdata - pare a avea sanse de a termina anul pe plus. La polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani. La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut, in iunie, prin minimul ultimilor 4 ani", declara Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comunicat de presa.
Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze terenul pierdut. Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%, se arata intr-un raport al casei de brokeraj Noble Securities.
"Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:42
Marii producatori de aur au pierdut 169 miliarde de dolari din capitalizare, din 2011, si risca inchiderea unor mine sau oprirea activitatii, dupa ce declinul cotatiei metalului pretios din aceasta saptamana, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a facut ca 15% dintre acestia sa devina neprofitabili.
Cotatia aurului a scazut cu 14% in luna aprilie si a atins un minim de 1.361,1 dolari uncia, in timp ce costul mediu de productie este de circa 1.200 dolari uncia, potrivit Nomura Holdings, transmite Bloomberg.
In aceste conditii, producatori mari precum Semafo si Golden Star Resources din Canada risca inchiderea unor mine, sau probleme financiare, daca preturile se vor apropia de costurile de productie, potrivit Macquarie Group.
Cea mai mare scadere a pretului aurului pe 15 aprilie
Tanzania, al patrulea mare producator de aur din Africa, a avertizat ca o scadere sustinuta a pretului autrului ar putea duce la inchiderea unor mine.
"Orice companie care nu s-a concentrat pe eficienta si costuri in ultimii trei-patru ani va esua pe aceasta piata", a declarat Gavin Thomas, director general la compania miniera Kingsgate Consolidated din Sydney.
Prabusirea cu 9,3% a cotatiei aurului pe 15 aprilie, cea mai grava scadere zilnica la bursa din New York din martie 1980, a venit intr-un moment foarte prost pentru producatorii de aur.
In pofida cresterii din ultimii 12 ani a preturilor aurului, actionarii si-au pierdut increderea in industria extractoare de aur, din... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 17:02
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Pretul aurului a atins vineri cel mai redus nivel din ultimele 10 luni si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal dupa luna februarie, in urma speculatiilor ca intarirea dolarului si a economiei Statelor Unite va reduce interesul pentru plasamentele considerate sigure.
Contractele futures pentru aur cu livrare in iunie sunt in scadere cu 2%, la 1.534,4 dolari uncia, dupa un declin de pana la 2,1%, la 1.532 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, transmite Bloomberg.
In aceasta saptamana cotatiile au coborat cu 2,7%. Pretul aurului cu livrare imediata a scazut cu 1,6%, la 1.535,5 dolari uncia.
Cotatia dolarului este in urcare cu 0,5% fata de euro, sustinuta de datele de joi privind scaderea numarului de solicitari pentru indemnizatii de somaj in Statele Unite. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:44
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Pretul aurului a atins cel mai redus nivel din ultima luna, pe masura ce activele investitorilor au ajuns la minimul ultimelor doua saptamani, iar temerile privind un posibil "razboi valutar" s-au accentuat. Pretul argintului a fost, de asemenea, in scadere.
Uncia de aur s-a tranzactionat pe bursa din Singapore cu 1646,81 de dolari, iar pretul aurului cu livrare imediata a scazut chiar la 1.642,9 dolari per uncie, cel mai redus prag din 4 ianuarie 2013, transmite Bloomberg.
Pretul argintului a scazut cu 0,7% pana la 30,735 dolari/ uncie, cel mai mic din ultimele doua saptamani.
Aceasta evolutie s-a desfasurat in contextul in care Secretarul de Stat adjunct al Trezoreriei SUA a avertizat tarile din G20 ca trebuie sa se abtina de la a intra intr-o competitie de devalorizare a monedelor si trebuie sa promoveze transparenta in influentarea ratelor de schimb valutar. In 2012 pretul aurului a crescut datorita faptului ca investitorii au apelat la metalul pretios pentru a se proteja de deprecierea monedelor. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 12:25
Aurul si platina se afla intr-o cursa stransa de aproximativ o luna, ambele metale pretioase vanzandu-se la pretul de aproximativ 1680 de dolari/ uncie, iar pe piata au inceput previziunile in legatura cu metalul care va depasi primul pragul de 2000 de dolari/ uncie.
Castigatorul ar putea sa fie platina, datorita importantei sale superioare in productia industriala, pe langa prezenta sa in sectorul de bijuterii, estimeaza analistii CNBC.
Problemele din industria de exploatare a platinei si productia in crestere din sectorul auto, unde aceasta este necesara la fabricarea catalizatorilor auto, vor duce la cresterea pretului pentru platina.
Anglo American Platinum, cel mai mare producator al acestui metal a anuntat ca va opri productia a patru mine din Africa de Sud, ceea ce va provoca o scadere a productiei mondiale cu 7%.
"Am incredere in platina - cred ca nu va avea probleme sa depaseasca 1900 si 2000 de dolari/ uncie, dupa cum si aurul va face acelasi lucru, insa cred ca platina va ajunge prima (n.r. la acest nivel)", a declarat Sean Hyman, editor la Ultimate Wealth Report.
Aceeasi parere este impartasita si de Eugen Weinber, directorul de cercetare in domeniul materiilor prime din cadrul Commerzbank, care prognozeaza inchiderea unor noi mine in perioada urmatoare.
In plus, reluarea cresterii din sectorul auto din SUA, precum si cererea sporita din Asia vor sprijini platina in a atinge pragul de 2000 de dolari/ uncie.
Specialistii de la Capital... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:10
Pretul aurului ar putea inregistra cel mai mare declin din 2004, in conditiile in care valoarea metalului pretios s-a diminuat constant, in ultima perioada.
Pretul aurului a scazut pana la 1,646 de dolari pe uncie, in timp ce tariful argintului a coborat la cel mai mic nivel din luna august.
Unul dintre motivele acestei evolutii negative consta intr-o decizie a Federal Rezerve (Trezoreriei Americane). Reprezentatii acestei institutii au precizat ca nu vor mai continua in 2013, programul de achizitii de active, ceea ce sporeste neincrederea investitorilor, scrie Bloomberg.
Parerile sunt impartite, intre membrii care considera ca programul va fi incheiat la mijlocul anului si cei care estimeaza finalitatea programului la sfarsitul lui 2013.
"Evolutia pretului aurului este influentata de toti factorii decizionali la nivel mondial, inclusiv de politica monetara. Este prea devreme sa spuem ca scaderea valorii metalului pretios va continua, pentru ca exista posibilitatea ca tocmai aceste valori mici sa ii atraga pe investitori si sa sporeasca achizitiile", este de parere unul dintre specialistii citati de Bloomberg. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 12:00