Zona euro va inregistra in acest an o contractie economica de 0,6% din PIB, estimeaza analistii consultati de Banca Centrala Europeana (BCE), intr-un sondaj periodic, noua prognoza marcand o inrautatire a asteptarilor fata de declinul de 0,4% anticipat de acestia in urma cu trei luni.
Scadere economica mai puternica este determinata de cererea de consum sub asteptari in zona euro in primul trimestru, dar si de datele dezamagitoare ale unor economii emergente cheie, precum China si Brazilia, ceea ce implica o revizuire a asteptarilor privind contributia pe termen scurt a cresterii schimburilor comerciale, se arata in raportul BCE, citat de MarketWatch.
Economistii au inrautatit si prognoza pentru anul urmator, de la o crestere de 1% la 0,9%, anticipand o accelerare a avansului economic in 2015 la 1,5%, de asemenea mai redus comparativ cu estimarea de 1,6% inaintata in urma cu trei luni.
Participantii la studiul BCE sunt mai pesimisti decat in urma cu trei luni in pofida semnelor din ultima perioada ca economia zonei euro isi reia cresterea dupa o sase trimestre de contractie. O accelerare a cresterii in Germania, evidenta din avansul neasteptat al productiei industriale, a alimentat asteptarile pentru o recuperare modesta la nivelul uniunii monetare.
Date care sugereaza incetinirea recesiunii in Italia si Spania sustin, de asemenea, estimarile privind revenirea pe crestere economica in trimestrul al doilea in zona euro, dupa o contractie de 0,3% in primele trei... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:31
Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.
Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.
Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.
Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o scadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.
Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:40
Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.
Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.
In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.
Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.
Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.
Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% in trimestrul patru din 2012, o scadere si mai accentuata decat in trimestrul precedent, in timp ce PIB-ul Uniunii Europene s-a redus cu 0,5% in aceasta perioada.
Pe ansamblul anului 2012 Produsul Intern Brut a scazut cu 0,5% in zona euro si cu 0,3% in Uniunea Europeana, transmite AP, citat de Agerpres.
Toate marile economii ale zonei euro (Germania, Franta, Italia si Spania) au inregistrat o scadere economica la finele anului trecut. In schimb, Romania alaturi de statele baltice, Bulgaria si Slovacia, sunt statele care au inregistrat o crestere a PIB.
In ritm anual, prin raportarea trimestrul patru 2012 la trimestrul patru 2011, PIB al zonei euro a inregistrat o contractie de 0,9% in timp ce UE a inregistrat o contractie de 0,6%.
In cazul Romaniei, potrivit datelor prezentate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2%, in 2012, comparativ cu anul precedent. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) estimau, recent, ca Romania va inregistra anul acesta o crestere economica in jurul a 1,5%, dupa ce in 2012 cresterea a fost aproape de zero. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 15:08
Banca Centrala Europeana si-a revizuit joi, in scadere, estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut si in 2013, dupa ce in trimestrul al treilea al acestui an zona euro a intrat oficial in recesiune, transmite AFP.
Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de stafful BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze anul viitor o contractie de 0,3%, in conditiile in care in luna septembrie BCE miza pe o crestere de 0,5%. In acest an, zona euro ar urma sa inregistreze un recul al PIB de 0,5%, o cifra revizuita in jos fata de estimarile anterioare care mizau pe o contractie de 0,4%.
"Slabiciunile economice in zona euro ar urma sa se prelungeasca in urmatorul an. In particular, ajustarea bilanturilor in sectoarele financiar si non-financiar precum si incertitudinea persistenta vor continua sa afecteze activitatea economica. La sfarsitul lui 2013 economia ar trebui sa-si revina gradual, pe masura ce cererea globala se va intari", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In prima sa estimare pentru 2014, BCE prognozeaza ca zona euro va inregistra o crestere economica de 1,2% si o inflatie de 1,4%.
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,75%, chiar daca cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune.
Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:31
Germania va fi printre putinele tari din zona euro care va inregistra crestere anul viitor, de 1,2%, la jumatate din cresterea estimata pentru economia SUA.
Moody's Analytics, furnizor independent de estimari economice, se asteapta ca declinul Produsului Intern Brut al zonei euro sa se opreasca in 2013, conform unei prognoze privind evolutia celor 17 state publicata la Londra.
"Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro sa creasca cu 0,2% in 2013, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de o scadere de 0,5% estimata pentru 2012. Totusi, raman in continuare riscuri semnificative care ar putea provoca recesiune in zona euro", a explicat Petr Zemcik, director in cadrul Moody's Analytics.
Germania va ramane motorul de crestere al economiei zonei euro in 2013 iar Moody's Analytics se asteapta ca cererea interna si comertul extern stabil sa ajute la obtinerea unui avans al PIB anul viitor. Si pentru economia Frantei se estimeaza o crestere de 0,4% in 2013, dar declinul PIB-ului Spaniei si al Greciei va continua si anul viitor, la minus 0,5% si, respectiv, minus 4,2%, se arata in raportul Moody's Analytics.
Activitatea economica in zona euro ar putea fi afectata anul viitor de doua evenimente cheie: daca Spania va solicita ajutor financiar, BCE va putea achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole si astfel s-ar putea atenua presiunile asupra zonei euro.
Al doilea eveniment cheie ar fi o potentiala iesire a Greciei din zona euro. "Daca... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:30
Mario Dragi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a decarat ca rata inflatiei din zona euro s-a pastrat in jurul valorii de 2%, pe termen mediu. Cresterea economica din zona euro a ramas la valori mici, din cauza tensiunilor intensificarii tensiunilor din pietele financiare.
Potrivit statisticilor BCE, PIB-ul de la nivelul zonei euro s-a contractat cu 0,2%, de la trimestru la trimestru. Indicatorii economici mentionati de BCE releva faptul ca activitatea economica din 2012 va ramane la un nivel slab in zona euro, intr-un mediu aflat sub zodia incertitudinii, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
Pe termen scurt, BCE se asteapta ca economia din zona euro sa-si revina doar treptat. Economia din zona euro va inregistra o scadere intre 0,6 si 0,2% in 2012, potrivit estimarilor facute in septembrie, si o oscilatie intre -0,4% si crestere de 1,4% in 2013.
Rata inflatiei din zona euro a fost de 2,6% in august 2012, potrivit estimarilor Eurostat, comparativ cu 2,4% in luna anterioara.
Cresterea ratei inflatiei are loc din cauza cresterii preturilor la energie, mai precis la combustibili. Luand in considerare preturile curente la petrol, rata inflatiei ar putea creste si mai mult in urmatoarele luni, dar ar trebui sa scada sub 2% in timpul anului viitor.
In luna septembrie 2012, specialistii BCE au estimat o rata a inflatiei intre 2,4% si 2,6% pentru 2012 si o rata intre 1,3% si 2,5% in 2013. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:34
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, in comparatie cu primul trimestru, a informat joi Oficiul european pentru Statistica (Eurostat), confirmand o estimare preliminara publicata in luna august.
In primul trimestru al acestui an, activitatea economica a stagnat.
Comparativ cu perioda similara a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o contractie de 0,5% in al doilea trimestru, dupa ce in primul trimestru a stagnat.
Cheltuielile de consum au scazut cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale acestui an, in timp ce investitiile au scazut cu 0,8%, dupa o scadere de 1,3% in primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, dupa o crestere de 0,7% in primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, dupa un declin de 0,2% in primul trimestru.
O contractie a PIB in al doilea trimestru aduce zona euro in pragul recesiunii, definita tehnic drept doua trimestre consecutiv de crestere economica negativa.
Zona euro, la un pas de recesiune
Zona euro a inregistrat un recul al PIB si in ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), insa in primul trimestru al acestui an activitatea economica a stagnat.
In Uniunea Europeana, PIB-ul a inregistrat o scadere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent si o contractie de 0,3% in ritm anual.
Romania a avut a patra mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al doilea al acestui an... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:18
Economia zonei euro si cea a Uniunii Europene a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere de numai 0,2%, fata de trimestrul al doilea, cu un avans solid in Germania si Franta, dar cu performante slabe in tarile afectate de criza datoriilor, iar analistii asteapta perspective negative.
Cresterea din intervalul iulie-septembrie a fost egala cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor avand un efect negativ asupra increderii consumatorilor.
"Indicatorii sugereaza ca economia zonei euro va reveni in recesiune in trimestrul al patrulea si dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist-sef la Capital Economics.
Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atat in zona euro, cat si la nivelul UE, dupa o crestere de 1,6%, respectiv 1,7% in trimestrul al doilea.
Institutul german ZEW a anuntat scaderea indicelui privind increderea in economie la -55,2 puncte, inferior nivelului anticipat de analisti si cu mult sub cel din octombrie.
Potrivit ZEW, problemele politice si economice din Grecia si Italia au marit incertitudinile.
Criza datoriilor va inrautati situatia in lunile urmatoare, tari ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania fiind obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a opri declinul pietei obligatiunilor care risca sa le traga in default (incetare de plati).
Potrivit analistilor, nu exista... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:22