Economia spaniola a iesit din recesiune in al treilea trimestru al anului, intrucat a inregistrat o crestere de 0,1% intre lunile iulie si septembrie, dupa noua trimestre de scaderi consecutive, anunta miercuri media spaniole, potrivit datelor prezentate de Banca Spaniei in monitorul economic corespunzator lunii octombrie.
Potrivit datelor mentionate, cresterea PIB-ului se datoreaza cresterii exporturilor - cu 0,4% -, depasind nivelul cererii interne, care a scazut cu 0,3% in al treilea trimestru al anului.
In plus, mai arata aceleasi date, pe piata fortei de munca s-a inregistrat o moderare a deteriorarii situatiei, cu o scadere de 0,1% in al treilea trimestru. Daca aceste cifre se confirma, pe termen lung ar indica "rata (evolutiei somajului, n.r.) cea mai putin defavorabila de la inceputul crizei economice", mai arata Banca Spaniei. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:28
Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.
Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.
Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.
Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o scadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.
Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:40
Ministrul spaniol al economiei si concurentei, Luis de Guindos, considera ca economia Spaniei se va contracta anul acesta cu un procent cuprins intre 1% si 1,5%.
Nivelul indicat pentru restrangerea economiei spaniole este de aproape trei ori mai mare decat cel prevazut in proiectul de buget pentru anul 2013, observa sursa spaniola citata, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat The Wall Street Journal, si citat de Rtve.es.
In plus, De Guindos a confirmat ca vineri, 26 aprilie, executivul spaniol va prezenta noi masuri de austeritate si reforma.
Pe de alta parte, ministrul spaniol al economiei a explicat de asemenea ca in 2014, cel putin in parte, se va reveni la nivelul impozitelor din decembrie 2011, dinainte de decizia executivului de la Madrid de a creste aceste taxe (n.r. printre care si impozitul pe venit) temporar, vreme de doi ani. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 13:51
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% in trimestrul patru din 2012, o scadere si mai accentuata decat in trimestrul precedent, in timp ce PIB-ul Uniunii Europene s-a redus cu 0,5% in aceasta perioada.
Pe ansamblul anului 2012 Produsul Intern Brut a scazut cu 0,5% in zona euro si cu 0,3% in Uniunea Europeana, transmite AP, citat de Agerpres.
Toate marile economii ale zonei euro (Germania, Franta, Italia si Spania) au inregistrat o scadere economica la finele anului trecut. In schimb, Romania alaturi de statele baltice, Bulgaria si Slovacia, sunt statele care au inregistrat o crestere a PIB.
In ritm anual, prin raportarea trimestrul patru 2012 la trimestrul patru 2011, PIB al zonei euro a inregistrat o contractie de 0,9% in timp ce UE a inregistrat o contractie de 0,6%.
In cazul Romaniei, potrivit datelor prezentate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2%, in 2012, comparativ cu anul precedent. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) estimau, recent, ca Romania va inregistra anul acesta o crestere economica in jurul a 1,5%, dupa ce in 2012 cresterea a fost aproape de zero. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 15:08
Germania va fi printre putinele tari din zona euro care va inregistra crestere anul viitor, de 1,2%, la jumatate din cresterea estimata pentru economia SUA.
Moody's Analytics, furnizor independent de estimari economice, se asteapta ca declinul Produsului Intern Brut al zonei euro sa se opreasca in 2013, conform unei prognoze privind evolutia celor 17 state publicata la Londra.
"Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro sa creasca cu 0,2% in 2013, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de o scadere de 0,5% estimata pentru 2012. Totusi, raman in continuare riscuri semnificative care ar putea provoca recesiune in zona euro", a explicat Petr Zemcik, director in cadrul Moody's Analytics.
Germania va ramane motorul de crestere al economiei zonei euro in 2013 iar Moody's Analytics se asteapta ca cererea interna si comertul extern stabil sa ajute la obtinerea unui avans al PIB anul viitor. Si pentru economia Frantei se estimeaza o crestere de 0,4% in 2013, dar declinul PIB-ului Spaniei si al Greciei va continua si anul viitor, la minus 0,5% si, respectiv, minus 4,2%, se arata in raportul Moody's Analytics.
Activitatea economica in zona euro ar putea fi afectata anul viitor de doua evenimente cheie: daca Spania va solicita ajutor financiar, BCE va putea achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole si astfel s-ar putea atenua presiunile asupra zonei euro.
Al doilea eveniment cheie ar fi o potentiala iesire a Greciei din zona euro. "Daca... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:30
Economia Spaniei isi continua contractia pentru al cincilea trimestru. In trimestrul trei din 2012, PIB-ul a scazut cu 0,4% fata de trimestrul doi, iar Banca Spaniei estimeaza o reducere cu 1,7% fata de trimestrul trei din 2011.
Desi analistii preconizau o reducere mai mare a PIB-ului, de 0,7%, incertitudinile privind Spania persista, iar presiunile cresc asupra premierului Mariano Rajoy pentru a cere un plan de salvare european, scrie Bloomberg, citata de Agerpres.
"Progresele nu sunt convingatoare, exista in prezent incertitudini ample privind Spania, legate de sectorul bancar, situatia finantelor publice si fundamentele economice, ceea ce sugereaza ca se apropie data cand Spania va solicita ajutor international", a declarat economistul Ebrahim Rahbari, de la Citigroup, in Londra.
Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia
Randamentele obligatiunilor spaniole pe zece ani au crescut marti dimineata cu sase puncte de baza, la 5,52%, fata de nivelul record de 7,75% inregistrat in 27 iulie, la o zi dupa ce Spania a semnat documentul ce stabileste conditiile acordarii liniei de credit de 100 miliarde de euro pentru banci.
Economia spaniola s-a contractat probabil cu 1,7% in trimestrul trei din 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, din cauza nivelului ridicat al somajului, a estimat marti Banca Spaniei.
"Cererea interna slaba si accesul dificil la credite descurajeaza investitiile si aceasta ameninta redresarea economica... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:58