Numarul procedurilor de insolventa deschise in 2014 a scazut la 21.367, fata de 30.282 in anul 2013, respectiv cu 29,4%, anunta Oficiul National al Registrului Comertului.
Comparativ, in 2014 numarul procedurilor de insolventa deschise a fost de 21.367 (20.255 debitori), din care proceduri generale de insolventa - 6.902 si proceduri simplificate de insolventa - 14.465, transmite Agerpres
In ceea ce priveste procedurile de insolventa deschise in 2014, 18.480 au fost deschise conform Legii nr.85/2006 privind procedura insolventei si numai 2.877 conform Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa
"Dupa cel putin un an de la intrarea in vigoare a legii putem sa avem o statistica mai completa care sa ne genereze si anumite directii.
Primele proceduri de insolventa pe noua lege le avem din iulie 2014 si trebuie sa avem in vedere ca iulie si august este perioada de vacanta judecatoreasca, iar in septembrie se deschid foarte multe proceduri, astfel ca la inceputul lunii octombrie vom avea o statistica privind evolutia noii legi a procedurii insolventei", a declarat Valentina Burdescu, director Directia Buletinul procedurilor de Insolventa, in cadrul unei conferinte de specialitate. mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:13
Pe intreaga perioada a crizei financiare, numarul falimentelor declarate in statele europene a fost de aproximativ 200.000 pe an. Cifra a cunoscut o scadere in ultimele luni, in special pe flancul sudic al continentului, dar chiar si asa se observa o lentoare in rezolvarea rapida a insolventei de-a lungul intregii Europe.
Numarul mare de falimente, precum si ingrijorarea ca procedurile invechite blocheaza circuitul banilor in economie, au generat o modificare a opticii privind procedura de insolventa la nivelul intregii Europe, se arata intr-un articol al revistei The Economist.
Reforma programata pentru 2015
Comisia Europeana a initiat un set de masuri reformiste inca din martie, urmand ca acestea sa intre in vigoare de anul viitor. Trei piedici majore au fost identificate de oficialii de la Bruxelles care justifica demararea rapida a reformei sistemului de insolventa in majoritatea tarilor din Uniune.
In majoritatea statelor, restructurarea unei companii in dificultate este privita de multe ori ca cel mai sigur semnal de declansare a falimentului. Precedentele inregistrate in aceste tari au arata companii aparent viabile care au disparut de pe piata in urma declansarii procedurii de insolventa.
Un alt motiv rezida in perioada relativ indelungata de punere in practica a normelor de insolventa a persoanelor fizice care sa le permita afaceristilor ghinionisti sa isi stearga datoriile si sa se relanseze in afaceri. A treia cauza este legata de diferentele... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:01