Apetitul mondial pentru aur in trimestrul al treilea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care cumparatorii din China si-au redus achizitiile cu o treime, arata cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite Reuters.
Cererea totala de aur in perioada iulie-septembrie 2014 a scazut cu 2,5% in ritm anual pana la 929,3 tone, cel mai scazut nivel inregistrat dupa trimestrul patru 2009. In trimestrul al treilea cererea globala de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scazut cu 4% pana la 534,2 de tone. De asemenea, achizitiile globale de lingouri si monede de aur au scazut cu 21% pana la 245,6 tone. Bancile centrale din intreaga lume au adaugat 92,8 tone la rezervele lor de aur in trimestrul al treilea, cu 8,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Chiar daca este in scadere achizitiile de aur ale bancilor centrale au inregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de crestere, potrivit Agerpres.
Cererea de bijuterii a scazut masiv si pe cea mai mare piata din lume
Pe piata din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scazut cu 39% in timp ce investitiile in lingouri si monede de aur au scazut cu 30%. In total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scazut cu 37%. In aceste conditii, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumparand 225,1 tone de bijuterii, lingouri si... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:13
1Cotatia aurului a scazut joi in conditiile in care atractivitatea metalului galben ca valoare de refugiu s-a diminuat dupa ce parlamentarii americani au adoptat un proiect de lege care evita intrarea SUA in incapacitate de plata si pune capat paraliziei administratiei federale, transmite Reuters.
Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca acordul de ultim moment convenit miercuri seara acopera finantarea Guvernului doar pana la data de 15 ianuarie, iar majorarea plafonului datoriei pana la data de 7 februarie, ceea ce ridica posibilitatea unui nou impas la inceputul anului urmator.
Pe piata din Asia pretul spot al aurului a scazut cu 0,3% pana la 1.277 dolari pe uncie in jurul orei 06.30 GMT.
"In urmatoarele saptamani pietele vor adopta o atitudine foarte prudenta pentru ca tot ceea ce am facut este sa amanam problema", a declarat Victor Thianpiriya, analist la ANZ.
Traderii sustin ca pietele nu au luat niciodata in calcul falimentul SUA deoarece se asteptau ca Washingtonul sa ajunga la un acord de ultim moment. Odata cu anuntarea acestui acord investitorii isi vor indrepta atentia asupra datelor macroeconomice, care nu au fost publicate in ultimele doua saptamani din cauza inchiderii partiale a administratiei federale, pentru a determina care a fost impactul paraliziei bugetare asupra economiei americane. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:36
Miliardarul George Soros si-a redus plasamentele in instrumente financiare garantate cu aur inainte de scaderea puternica a cotatiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust si BlackRock, in timp ce John Paulson si-a pastrat detinerile si a pierdut circa 165 milioane dolari, in primul trimestru.
Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.
Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.
Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri.
Investitorii si-au pierdut increderea in aur
Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.
Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:42
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Miliardarii George Soros si Louis Moore Bacon, cunoscuti pentru investitiile in aur, au renuntat sa mai parieze pe metalul pretios si au redus semnificativ investitiile in cel de-al patrulea trimestru.
Soros Fund Management si-a redus in trimestrul al patrulea investitiile in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond garantat cu aur, cu 55%, la 600.000 de actiuni, fata de trimestrul al treilea, potrivit datelor depuse la Comisia americana petnru bursa si valori mobiliare (SEC), relateaza Bloomberg.
Moore Capital Management a vandut intreaga participatie la fondul SPDR si a redus detinerile la un alt fond, Sprott Physical Gold Trust. Paulson & Co, cel mai mare investitor al SPDR, si-a mentinut participatia la 21,8 milioane actiuni.
Deciziile de vanzare luate de Soros si Bacon in ultimele trei luni ale anului trecut ar putea alimenta speculatiile ca tendinta de crestere puternica a pretului aurului din ultimii 12 ani se apropie de sfarsit, odata cu semnele de redresare economica din Statele Unite si China, care vor reduce atractivitatea metalului pretios, ca plasament sigur.
Cotatia aurului cu livrare in aprilie este in scadere cu 0,6%, la 1.625 dolari uncia, cel mai redus nivel atins dupa 21 august 2012. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 17:35
Pretul aurului a scazut cu mai mult de 5%, in conditiile in care investitorii au devenit mai increzatori cu privire la revenirea economiei globale.
Aurul a atins un nivel de 1,688 dolari uncia la New York, dupa un nivel anterior de tranzactionare de 1,791 dolari uncia, potrivit bbc.com.
Aurul este considerat o investitie sigura in aceasta perioada de incertitudini. Analistii spera ca revenirea economiei SUA ar putea creste apetitul pentru activele mai riscante. mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 16:43
Analistii Erste Group sustin ca, in principal, companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni, anunta NewsIn."Probabil ca aceasta tendinta nu se va atenua prea curand. Preconizam continuarea cresterii pretului aurului", a declarat analistul pentru aur al Erste Group, Ronald Stöferle.Aurul, ca oponent al monedelor de hartie neacoperite, ramane un excelent instrument de protectie impotriva celor mai nefavorabile scenarii. Analistii Erste Group sustin ca exista o corelare clara intre pretul aurului si nivelul de incredere.
"Un pret in scadere al aurului ar fi astfel corelat cu cresterea sau cel putin stabilizarea nivelului de incredere. Credem ca increderea pierduta in ultimii ani nu va fi recuperata prea curand si ca, prin urmare, aurul inca prezinta un excelent profil risc/randament", se arata in raportul Erste.
Cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii in anul 2000, dar ponderea a crescut la aproape 40% anul trecut. Conform analistilor Erste Group, evolutia indica o revenire clara si puternica a tendintei ascendente.In raportul anual privind aurul, analistii Erste Group constata ca cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indica faptul ca aurul intra intr-o noua etapa de crestere exuberanta a pietei, in conditiile in care China si India stimuleaza... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:13