Grupul OMV Petrom a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 826 de milioane de lei, in scadere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, rezultatele fiind afectate de criza Covid-19, potrivit unui comunicat remis joi, 29 octombrie.
In acelasi timp, veniturile din vanzari au scazut cu 17%, pana la 15,1 miliarde de lei.
Rezultatul din exploatare CCA, excluzand elementele speciale, a fost de 1,8 miliarde de lei, in scadere cu 47%.
De asemenea, investitiile au fost si ele mai mici cu 15%, ajungand la 2,4 miliarde de lei.
In primele noua luni, contributia companiei la bugetul de stat a fost de 7,2 miliarde de lei, inclusiv dividende in valoare de 360 de milioane de lei platite statului roman.
"Izbucnirea globala a pandemiei Covid-19 continua sa aiba un impact major asupra evolutiei economiei globale. Desi preturile la titei au crescut usor in timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele raman in continuare volatile. Cresterile recente ale cazurilor Covid-19 din intreaga lume ar putea duce la intarzierea redresarii asteptate a cererii, ca urmare a reactiei guvernelor si cetatenilor", spun reprezentantii companiei.
Astfel, consecintele pandemiei Covid-19, amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment.
Totusi, OMV Petrom monitorizeaza indeaproape evolutiile si evalueaza in mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:35
Limitarea interactiunii impune regandirea strategiei de piata si a fortei de vanzari in industria farmaceutica, iar numarul de reprezentanti medicali ar putea scadea cu 10% pana la 30%, conform unui comunicat al PwC Romania.
"Pana acum sase luni, majoritatea interactiunilor dintre medici si companiile farmaceutice erau face to face si implicau adesea calatorii de sute de kilometri. Masurile de distantare sociala si izolare impuse de pandemia COVID - 19 au schimbat modul de desfasurare a lucrurilor, restrictionand evenimentele si conferintele traditionale, accesul in spitale si contactul direct cu medicii. A crescut astfel presiunea pe vanzarile companiilor farmaceutice care trebuie sa-si regandeasca forta de vanzari si strategia de punere pe piata sau promovare a produselor utilizand o interactiune tot mai digitala", arata intr-un articol, Ruxandra Tarlescu, partener PwC Romania.
Conform analizei, una dintre principalele consecinte ale limitarii interactiunilor directe cu medicii va conduce in mod inevitabil la o reducere a fortei de reprezentanti medicali. Potrivit sondajului "Pharma companies' route to a Digitized go-to-market model - Drumul companiilor farma spre o strategie de piata digitala", aceasta reducere va fi in medie cu 10-30%. Companiile vor fi mai mult sau mai putin afectate, in functie de portofoliul pe care il detin.
Astfel, companiile fara portofoliu de produse folosite in tratarea COVID-19 sau cu portofoliu de produse care inregistreaza scaderi... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 12:07
Pierderile estimate pentru anul 2020 in industria carnii din cauza pandemiei de coronavirus ar putea depasi mai multe milioane de euro, in conditiile cresterii costurilor pe angajat cu circa 25-30%, dar pe fondul scaderii eficientei muncii cu aproximativ 30% si a vanzarilor cu 15-20%, sustine Dana Tanase, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
"Din discutiile avute cu procesatorii de carne, cresterea cu 25-30% a costurilor pe angajat corelata cu scaderea eficientei muncii reprezinta deja o realitate. Repornirea economiei si relaxarea masurilor de distantare sociala nu cred ca vor conduce cel putin pentru urmatoarele sase luni la o reducere a costurilor pe angajat si la o crestere a eficientei muncii.
Si aceasta, ca urmare a faptului ca masurile si procedurile speciale puse in practica de companiile din industrie pentru a proteja sanatatea si securitatea angajatilor, si a reduce la minim riscul aparitiei imbolnavirilor vor ramane in vigoare, pentru multa vreme de acum incolo.
Daca luam in calcul si reducerea vanzarilor cu circa 15-20% si faptul ca reluarea se va face treptat si va depinde foarte mult si de reluarea activitatii in industria ospitalitatii, este foarte posibil ca pierderile pentru intreg anul 2020 in industria carnii sa depaseasca mai multe milioane de euro", a declarat pentru Agerpres directorul executiv al ARC.
Dana Tanase a precizat ca dupa Sarbatorile Pascale a avut loc prabusirea cererii la carnea de pui, atat pentru cea... mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 16:42
Miliardele de dolari promise de marile puteri pentru a sustine economia mondiala pe fondul pandemiei de coronavirus nu par sa poata pune capat spiralei descrescatoare inregistrata miercuri de bursele din Europa si Asia, transmite AFP.
Dupa un inceput bun, bursa de la Tokyo a pierdut 1,68% la inchidere. In Europa, principalele burse au anulat castigurile inregistrate marti, deschizand sedinta de miercuri in scadere, cu o pierdere de peste 2% la Paris, 3% la Londra si 4% la Frankfurt. Indicii cu privire la contractele pe termen scurt lasa sa se intrevada o noua scadere la deschiderea burselor de pe Wall Street.
Scaderile importante inregistrate de anumite actiuni reflecta situatia problematica in care se afla industria mondiala, incepand cu sectorul aeronautic, unde actiunile Airbus au inregistrat o cadere de 14% la bursa de la Paris, continuand cu industria auto care este constransa sa isi inchida uzinele.
La bursa de la Frankfurt, actiunile BMW inregistrau o scadere cu peste 8%, iar titlurile Daimler pierdeau peste 6%. In schimb, actiunile unor companii din sectorul biotech care lucreaza la un vaccin impotriva COVID-19 inregistreaza cresteri semnificative, precum compania germana BioNtech, care este cotata pe Nasdaq.
Numeroase banci centrale au redus recent dobanzile de referinta, iar mai multe state puternice au anuntat mari programe de sustinere bugetara, insa expertii au indoieli cu privire la eficacitatea acestor masuri. In plus, nota de plata pentru aceste... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:41
Industria turismului este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus, arata un raport al expertilor Agentiei Globale de Turism Online - eSky.
Conform unui comunicat de presa remis joi Ziare.com, pana la sfarsitul lunii ianuarie, cand s-au inmultit rapid cazurile de coronavirus, China era o destinatie pentru care interesul in randul europenilor a continuat sa creasca intr-un ritm ridicat anul acesta.
"In a 4-a saptamana a lunii ianuarie 2020, ca urmare a raspandirii informatiilor in mass-media despre epidemia de coronavirus, situatia a inceput sa se schimbe odata cu numarul rezervarilor ce a scazut semnificativ. (...)
Companiile aeriene au decis sa limiteze zborurile catre regiunile infectate. De asemenea, clientii au inceput sa renunte masiv la calatorii in multe tari asiatice, in special in China, unde in februarie, numarul de rezervari a scazut cu in jur de 81% fata de ianuarie", se arata in raport.
In plus, si alte tari asiatice au suferit, inclusiv Thailanda, o destinatie foarte populara printre turistii europeni.
Situatia din Romania
Analiza eSky releva ca epidemia de coronavirus nu a avut un impact mare asupra numarului de rezervari la zboruri din tara noastra, facute pe platforma.
"Numarul tuturor rezervarilor de zboruri din Romania dupa ce a fost anuntata epidemia in China a scazut cu aproximativ 7% de la saptamana la saptamana, dupa care s-a recuperat rapid cu o crestere de aproximativ 10% in saptamana ce a urmat.
Stirile... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 14:34
Cererea mondiala de petrol va inregistra in acest an prima sa contractie de dupa 2009, in conditiile in care activitatea economica mondiala va stagna din cauza coronavirusului, a anuntat luni Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Aceasta revizuire semnificativa a estimarilor IEA a venit in aceeasi zi in care pretul petrolului a scazut cu peste 25% si se indreapta spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, dupa ce Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Conform celor mai recente estimari ale IEA publicate luni, cererea mondiala de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) in 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mica decat in 2019. Este pentru prima data dupa 2009 cand cererea mondiala de petrol va scadea in ritm anual.
IEA a avertizat ca, in conformitate cu un scenariu pesimist, conform caruia guvernele nu vor reusi sa tina sub control raspandirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scadea chiar si cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.
Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativa a activitatii industriale, in special in Asia, precum si in Italia, una din cele mai afectate tari din lume dupa China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru si aerian.
"Criza coronavirusului a afectat o gama larga de piete energetice, inclusiv carbunele, gazele naturale si... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:21
Managerii firmelor romanesti prevad o scadere pana in luna februarie in industria prelucratoare, servicii si constructii in raport cu cele trei luni anterioare.
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural), de -9%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), preluate de NewsIn.
In ceea ce priveste numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare (-9% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
Potrivit estimarilor din luna decembrie, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -39%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -33%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -37%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).
In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).
Angajatorii... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 10:45
Cifrele oficiale arata ca Marea Britanie se indreapta spre o noua recesiune, in conditiile in care sectorul industriilor este la cel mai scazut nivel din aprilie 2011.
Daunele din sectorul industriei de servicii, cea care reprezinta trei sferturi din productia nationala, a scazut drastic in octombrie, productia companiilor de servicii reducandu-se cu 0,7%, arata datele Oficiului National de Statistica al Marii Britanii, scrie The Telegraph.
Analistii economici au caracterizat datele statisticilor drept ingrijoratoare, declarand ca scaderea productiei de servicii reprezinta o lovitura pentru cresterea PIB-ului Marii Britanii si alimenteaza ingrijorarile privind contractarea economiei.
Pana la sfarsitul anului 2011, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara a prezis o contractie de 0,1%.
Sectorul serviciilor a reprezentat principalul motor de crestere al economiei in trimestrul al treilea, cand economia a crescut cu 0,6%, dar ulterior criza zonei euro a tras in jos productia din acest domeniu.
In plus, un sondaj realizat de Banca Angliei in aceasta saptamana, preconizeaza disponibilizari in sectorul serviciilor si al industriei pentru anul viitor.
Oficiul National de Statistica a explicat ca declinul din luna octombrie se datoreaza slabirii activitatilor din domeniul transportului, depozitarii si comunicatiilor care s-au diminuat cu 2,5% si scaderii de 0,7% inregistrata in domeniul serviciilor si finantelor.
Dintre acestea, principalele motoare de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 17:05
Afacerile din industrie au scazut in octombrie cu 5,5% fata de luna precedenta, in timp ce fata de aceeasi luna din 2010 au crescut cu 14,7%.
Astfel, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industrie, a scazut in octombrie pe total industrie cu 5,5%, datorita scaderii din industria prelucratoare (-5,9%), in timp ce industria extractiva a crescut cu 4,8%, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (-7,8%), industria bunurilor intermediare (-6,2%), industria bunurilor de capital (-5,6%), industria bunurilor de uz curent (-4,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,6%).
Fata de luna octombrie 2010, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 14,7%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+14,8%) si in industria extractiva (+10,4%).
Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+41,1%), industria bunurilor intermediare (+16,7%), industria bunurilor de capital (+13,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,8%).
In primele zece luni din acest an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,4% fata de perioada similara din 2010, datorita cresterilor din industria prelucratoare (+17,8%) si industria extractiva (+8,2%).
Pe... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 10:28