Un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini indica faptul ca doar in ultime sase luni increderea membrilor sai in economia romaneasca a scazut cu 54%. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index indica si faptul ca sansele Romaniei de a atrage investitii straine majore sunt, in acest moment, foarte reduse.
Redam integral concluziile la care a ajuns Consiliul Investitorilor Straini, potrivit unui comunicat postat de organizatie pe siteul propriu:
Peste 70% dintre respondentii care au luat parte la realizarea Business Sentiment Index au spus ca in ultimele 6 luni (perioada de referinta) li s-a diminuat increderea in mediul autohton de afaceri si considera ca acesta s-a deteriorat.
Aceste cifre nu sunt de bun augur pentru Guvern, in conditiile in care printre prioritatile acestuia se numara cresterea nivelului investitiilor straine in economia romaneasca, obiectiv greu de atins in aceste conditii.
FIC Business Sentiment Index demonstreaza ca exista mai multe constrangeri structurale care impiedica realizarea de noi investitii, Astfel, dintre respondenti:
68% cred ca forta de munca disponibila nu e suficient de competitiva, in comparatie cu cea din alte tari din regiune;85% considera ca sistemul fiscal este necompetitiv, fapt pe care il punem in deosebi pe seama modificarilor aduse Codului Fiscal si a lipsei modernizarii administratiei fiscale;96% intampina dificultati din cauza legislatiei neclare si in permanenta schimbare;92% au... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:19
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Increderea in economia zonei euro a crescut neasteptat in octombrie, aratand ca cele 18 natiuni s-au indepartat de o noua recesiune economica.
Indicele de incredere al consumatorilor a crescut la 100,7, de la 99,9 in septembrie, fiind prima evolutie din ultimele trei luni, a anuntat Comisia Europeana. In acelasi timp, economistii anticipau o scadere la 99,7, scrie Bloomberg.
O alta veste pozitiva vine din Germania, cea mai mare economie a Europei, unde numarul de someri a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele sase luni.
Cresterea indicelui de incredere ar putea ajuta regiunea sa elimine temerile privind recesiunea si scaderea investitiilor, sentimente ce ar putea conduce la scaderea productiei dupa ce economia a stagnat in al doilea trimestru. In acelasi timp, Banca Centrala Europeana continua sa acorde stimuli pentru a revigora cresterea economica si inflatia.
Increderea in industrie a crescut in octombrie, iar evolutii asemanatoare au fost consemnate si pentru sectoarele servicii, retail si constructii.
Euro s-a depreciat miercuri cu 0,3%, la jumatate sedintei de tranzactionare, cand era cotat la 1,2592 dolari/euro. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,9%.
Cum va evolua PIB-ul
Economia din zona euro va creste, probabil, cu 0,2% in al treilea trimestru, sunt de parere economistii, iar indicele Purchasing Managers a aratat o crestere neasteptata in industria manufacturiera.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,3% in trimestrul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:00
Scaderile recente ale dobanzilor la depozite ii forteaza pe romani sa caute alternative pentru protejarea banilor lor, in conditiile in care inflatia si comisioanele le consuma aproape tot castigul din dobanzi. Brokerii de la Tradeville vin cu cateva solutii pentru a plasa banii eficient si prudent.
Odata cu izbucnirea crizei, populatia s-a concentrat mai mult pe economisire decat pe creditare si a avut si de castigat din acest lucru, intrucat in piata a fost nevoie de bani pentru care s-au platit dobanzi atractive, cu cateva puncte peste inflatie.
Numai ca dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a recurs la un ciclu de taieri ale dobanzii de politica monetara, pana la minimul istoric de 3,5%, bancile comerciale au operat la randul lor scaderi ale dobanzilor la depozite in asemenea masura incat acestea nu mai ajung sa acopere inflatia si comisioanele decat in foarte putine cazuri.
Aceasta stare de fapt caracterizata de dobanzi scazute este benefica pentru investitii. Prin urmare, cea mai buna cale de a ne proteja banii de erodarea inflatiei este transferarea lor catre investitii, iar cea mai la indemana varianta este investirea prin bursa sau prin fondurile de investitii.
In cazul fondurilor de investitii conservatoare, randamentele depasesc cu putin dobanzile la depozite (1-2 puncte procentuale), intrucat acestea plaseaza banii tot in depozite, precum si in titluri de stat.
Calitatea brokerului, importanta in cazul plasamentelor pe bursa
O varianta mai... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 12:53
Increderea oamenilor de afaceri greci in economia tarii a atins in martie maximul ultimilor trei ani si jumatate, potrivit Fundatiei pentru Cercetari Economice si Industriale (IOBE), datorita stabilizarii perceptiei la nivelul companiilor, dar somajul record continua sa afecteze consumul intern.
Un indice calculat de IOBE privind climatul de afaceri in constructii, retail si servicii a urcat in martie la 88,1 puncte, de la 86,9 puncte in februarie si 85,8 puncte in ianuarie, relateaza Capital.gr.
Nivelul atins de indice luna trecuta este cel mai ridicat dupa octombrie 2009, inainte de izbucnirea crizei datoriilor in Grecia.
"Imbunatatirea usoara a climatului de afaceri, de la inceputul anului, pare sa continue, in pofida presiunilor mari cu care se confrunta populatia si companiile", se arata intr-un comunicat al fundatiei.
Potrivit IOBE, achitarea partiala a restantelor sectorului public, alaturi de cresterea investitiilor si revenirea depozitelor in sectorul bancar au un efect pozitiv asupra economiei.
Somajul ramane o problema majora
In ciuda acestor indicatori pozitivi, cresterea continua a somajului, in special a celui de lunga durata, are un impact negativ asupra capacitatii oamenilor de a-si plati taxele si contributiile de asigurari sociale.
Acesti factori sunt reflectati de scaderea indicelui privind increderea populatiei in economie, la 71,2 puncte, de la 71,4 puncte in februarie.
Numerosi analisti sunt ingrijorati ca somajul, de peste... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 10:40
Nivelul increderii romanilor in imbunatatirea situatiei economiei nationale a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, dar populatia a devenit mai prudenta atunci cand vine vorba despre disponibilitatea de cumparare, conform GfK.
Studiul GfK "Climatul de consum Europa" a urmarit evolutia asteptarilor privind starea economica, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Romania si Spania. Cele 12 tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 de state membre ale UE.
Analiza arata ca in ultimele trei luni tarile UE au prezentat date economice foarte variate, iar cetatenii din diferite state evalueaza situatia economica din tara lor si propria lor situatie intr-un mod foarte diferit.
"La inceputul anului 2012, Europa continua sa traverseze o criza economica si financiara. Cu toate ca pericolul acut pare sa fi fost evitat de haircut-ul acordat Greciei, exista inca ingrijorarea ca tarile UE vor aluneca din nou in recesiune datorita crizei economice sustinute. In acest context, se pune si intrebarea daca masurile de austeritate dure implementate in momentul de fata in toate tarile UE sunt solutia corecta. Este cert ca Grecia, Spania, Portugalia si Italia vor trebui sa se ocupe initial de datele economice negative. Masurile de austeritate dure din aceste tari impiedica investitiile si... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 14:30
Increderea mediului de afaceri din Germania si Franta a continuat sa scada in octombrie, evidentiind temerile ca economia uniunii monetare ar putea fi aproape de stagnare.
In Germania, increderea a scazut pentru a patra luna consecutiv si a ajuns la minimul ultimelor 16 luni, intrucat criza din zona euro a amplificat temerile companiilor privind perspectivele economice, potrivit institutului german Ifo, ciat de Wall Street Journal.
Ingrijorarea a fost amplificata de declinul increderii industriei prelucratoare din Franta in octombrie, a doua luna conescutiva de evolutie negativa.
Indicele Ifo pentru Germania, urmarit cu atentie de investitori, a coborat de la 107,4 puncte in septembrie la 106,4 puncte. Indicatorul a inceput sa scada din februarie, cand a incheiat o perioada de noua luni de crestere, sustinuta de revenirea Germaniei din criza economica. In februarie, indicele Ifo a atins un maxim record de 115,4 puncte.
Asteptarile oamenilor de afaceri germani corespund in prezent unei cresteri economice de 0,5%, potrivit economistului Ben May, de la Capital Economics.
"Nu exista ceva care sa ne schimbe opinia ca Germania se afla intr-o incetinire puternica, in timp ce avansul economic de anul urmator se va situa la circa 0,5%", a spus May.
Economia germana va incetini, probabil, din cauza cererii mai scazute la export, a afirmat economistul Ifo Klaus Abberger.
Chiar daca nu se anticipeaza un colaps economic, declinul increderii mediului de afaceri semnaleaza o... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 19:40
Sansele ca economia sa creasca anul viitor sunt mici daca nu vor fi alocati mai multi bani de la buget pentru investitii efective, nu statistice, in conditiile in care sectorul privat isi revine destul de greu, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, informeaza Mediafax."Eu cred ca presedintele s-a referit la faptul ca daca in bugetul public nu se vor aloca mai multi bani sectorului de investitii, cu alte cuvinte daca investitia publica efectiva, nu cea consemnata in statistici, nu va fi mai mare, sansele noastre de a avea crestere economica sunt mici pentru ca sectorul neguvernamental, privat, isi revine destul de greu", a afirmat Isarescu, dupa ce a fost intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, despre o declaratie a presedintelui Traian Basescu potrivit careia "Romania este in acest moment la o margine, ori creste, ori scade, in functie de adoptarea legii pensiilor, cea a salarizarii, si a bugetului de stat".
Guvernatorul bancii centrale a spus ca statul ar trebui sa investeasca in sectoare care "au capacitatea sa miste rotitele economiei".
"Cred ca intr-adevar infrastructura rutiera si in general cea de transporturi, fiind mult ramasa in urma, are nevoie de mai multe alocari guvernamentale.
Mai trebuie sa facem ceva: avem investitii potentiale masive in aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum datorita faptului ca au nevoie de o anumita cofinantare, deci iarasi de alocari de bani in... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:15
Romania a coborat anul trecut de pe locul 6 pe 11 in Europa din punct de vedere al numarului de proiecte atrase care implica investitii directe straine, de 75, nivel in scadere cu 48% fata de 2008, potrivit unui studiu al firmei de consultanta financiara Ernst & Young, precizeaza Mediafax.Numarul de proiecte cu investitii directe straine atrase de Romania anul trecut reprezinta 2% din totalul inregistrat la nivel european, potrivit studiului "Ernst & Young European Investment Monitor 2010". Studiul contine date despre 22 de state europene.
Totodata, Romania ocupa locul sapte in Europa in functie de numarul de locuri de munca sustinute de aceste investitii.
Astfel, pe plan local, au fost create 6.384 de posturi prin proiecte de investitii directe straine, in scadere cu 44% comparativ cu 2008, nivelul fiind echivalent cu 5% din totalul la nivel european.
"Romania a ramas foarte atractiva pentru servicii industriale, atragand un numar de proiecte echivalent cu 7% din totalul la nivel european in acest domeniu. O investitie masiva in industria auto a creat 3.000 de locuri de munca. Desi constienti de instabilitatea din Europa Centrala si de Est, investitorii continua sa aleaga Romania, in special pentru proiecte industriale", mentioneaza studiul.
Liderul european din punct de vedere al numarului proiectelor atrase implicand investitii straine directe a ramas Marea Britanie, cu 20.017 de proiecte (in scadere cu 1% fata de 2008), in clasament urmand Franta, cu 523... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 12:43