Franta a stabilit anul trecut un nou record in materie de exporturi de vin si alcool, cu o cifra de afaceri de 13,2 miliarde euro, in pofida unei scaderi globale a volumelor si a reculului inregistrat de anumite piete sensibile precum China, informeaza AFP.
Pe fondul incertitudinilor cu privire la Brexit, a riscurilor cu privire la posibilitatea introducerii de taxe pentru vinurile importate in SUA si a negocierilor dificile cu privire la certificatele sanitare in China, "anul 2018 a fost un an plin de incertitudini politice pentru exportatori", a explicat Antoine Leccia, presedintele Federatiei exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS).
In volum, exporturile franceze de vinuri si bauturi spirtoase au scazut cu 2,7% anul trecut, vinurile non-efervescente inregistrand o scadere de aproape 10%, in principal din cauza unei recolte slabe de struguri in 2017, ca urmare a unor probleme climatice. Insa in termeni de valoare, exporturile franceze au continuat sa creasca cu 2,4% comparativ cu 2017, gratie coniacului.
Federatia exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS) a salutat ceea ce a numit "cel de al patrulea an consecutiv" de crestere a cifrei de afaceri globale, care a depasit pentru prima data in istorie pragul de 13 miliarde euro.
Principalele cinci piete raman SUA (3,2 miliarde euro, +4,6%), Marea Britanie (1,3 miliarde euro, -0,6%), China (un miliard de euro, -14,4%), Singapore (901 milioane euro, +8,3%) si Germania (878... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:26
Pe fondul celor mai reduse exporturi din ultimele 7 luni, deficitul comercial lunar a depasit din nou pragul de un miliard de euro in august 2017.
Fata de luna anterioara, livrarile la extern s-au diminuat cu circa 300 de milioane de euro si s-au dus sub reperul de 5 miliarde de euro. Importurile au coborat si ele de putin sub valoarea de 6 miliarde de euro, dar diminuarea a fost semnificativ mai mica (circa 230 de milioane de euro).
Valoarea cumulata a minusului din schimburile comerciale cu exteriorul a avansat pana la aproape 7,9 milioane de euro, ceea ce inseamna deja cam 4,3% din PIB-ul estimat pentru anul in curs, si se indreapta spre 12 miliarde de euro la finele anului, adica aproximativ 6,5% raportat la rezultatul economiei interne.
Pe fondul majorarii veniturilor populatiei, cu depasirea sistematica a nivelului de 1.000 de euro putere de cumparare in echivalent la preturile medii europene si cu majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei, exporturile au crescut cu 9,6%, dar importurile s-au majorat si mai mult, ritmul atins fiind de 12,2%.
Singura raza de lumina in acest peisaj dezolant al indicatorilor din comertul exterior este avansul ceva mai mare al exporturilor fata de importuri, daca se face trimitere la aceeasi luna a anului precedent ("scor" 10,7% - 9,3%). Cu toate acestea, trebuie subliniat ca baza subreda de raportare a dus, oarecum paradoxal, la o crestere a deficitului comercial (de la 1.025 milioane de euro la 1.060 milioane de euro).... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:51
Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania, desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.
"Vanzarile de carne de cal, cate erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne asteptam sa se mai produca anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vita transata nu se mai exporta. Fiecare isi pune intrebarea: daca este carne de cal? Asta cu toate ca vina nu a fost a noastra. In acest moment carnea de vita transata din Romania nu se mai exporta aproape deloc", a declarat marti presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alexandru Jurconi.
El a aratat ca, desi carnea de cal este ceruta pe pietele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local sa creeze un lant de aprovizionare si export pentru aceasta, dupa ce in multe state europene a fost descoperita, in ultimele saptamani, carne de cal prezentata drept vita.
Jurconi a spus ca in prezent nu se mai exporta aproape deloc carne de cal transata, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franta si Italia.
Referindu-se la cresterea consumului de carne de cal in Franta de pe plan local in ultimele saptamani, presedintele Pro Agro a mentionat ca francezii au incredere in productia nationala si o sustin, ceea ce in Romania nu se intampla.
El a precizat ca, in schimb, vanzarile de carne de porc... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 14:10
Exporturile Japoniei au avut cea mai mare scadere de la cutremurul de anul trecut, iar tara risca o contractie economica pe fondul incetinirii economiei mondiale, unui yen puternic si conflictului cu China.
Livrarile au scazut cu 10,3% in septembrie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a provocat un deficit comercial de sapte miliarde de dolari, a anuntat luni Ministerul de Finante al Japoniei, citat de Bloomberg. In comparatie, importurile au crescut cu 4,1%.
Nivelul importurilor a depasit cu 2,9% prognozele analistilor ca urmare a cresterii achizitiilor de petrol si gaze naturale lichefiate. Acest fenomen se datoreste, cel mai probabil, cresterii taxelor de la importurile de petrol, incepand cu 1 octombrie 2012.
Guvernul Japonei a redus estimarile economice pentru a treia luna consecutiv. Datele arata o scadere incepand cu luna august a comenzilor pentru aparatura si reducerea capacitatii fabricilor producatorilor japonezi.
Ministrul Economiei, Seiji Maehara, preseaza in acest context Banca Japoniei sa actioneze, avertizand ca tara sa "ramane in urma" si este amenintata cu o noua reducere a ratingului la creditare. El doreste ca banca centrala sa isi adapteze politicile pentru a aduce o relaxare monetara si o stimulare a cresterii economice nipone.
"Exista masuri de relaxare fiscala in intreaga lume, dar din punct de vedere monetar, Japonia este in urma", a declarat Maehara. Si, "desi relaxarea (n.r. monetara) nu e un panaceu", fara... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:22
Cresterea economica a Poloniei a incetinit puternic in trimestrul al doilea, la 2,4%, cel mai slab rezultat din ultimii trei ani, pe fondul crizei din zona euro si scaderii cererii interne.
Datele au fost anuntate vineri de institutul national de statistica de la Varsovia si sunt raportate la perioada similara a anului trecut.
In primul trimestru, Polonia a inregistrat o crestere de 3,5% a PIB in baza anualizata, iar guvernul anticipa pentru cel de-al doilea trimestru o rata de expansiune de 2,9%.
Ministrul Finantelor, Jan Vincent-Rostowski, a declarat ca rezultatele sunt "evident, o dezamagire", insa a adaugat ca "exista mai multe semnale care arata ca nu exista niciun motiv" sa se astepte la o incetinire mai accentuata in trimestrul al treilea.
Oficialul a precizat ca prognoza de crestere economica pentru acest an este de aproximativ 2,5%.
Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea dupa criza financiara mondiala din 2008 - 2009 si care a rezistat la efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, desi uniunea monetara este cea mai mare piata de export pentru companiile polone.
Situatia a inceput insa sa se deterioreze, exporturile Poloniei catre zona euro afisand o scadere de 2,7% in primul semestru al acestui an, raportat la perioada corespunzatoare din 2011. Mai mult, cererea interna a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, pe masura ce guvernul implementeaza masuri de reducere a cheltuielilor publice.
Economia Poloniei... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 11:04
Piata auto inregistreaza, dupa primele cinci luni din 2012, noi minime, in conditiile in care vanzarile de autovehicule (autoturisme si vehicule comerciale) au scazut cu 12% fata de aceasi perioada din 2011, potrivit APIA.
Livrarile de autoturisme au scazut cu 11,9%
"Situatia este cumva similara cu ceea ce se intampla si la nivelul UE (-7,7%), fiind state (chiar din cele dezvoltate) unde se inregistreaza si scaderi de pana la 41% - 43%", precizeaza reprezentantii APIA.
Potrivit sursei citate, in luna mai 2012 au fost fabricate 32.040 autovehicule, cu 36,5% mai mult decat in aprilie, ceea ce face ca pe intreaga perioada (ianuarie - mai) sa fie consemnata o crestere totala de 1,9% (142.128 unitati), comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Aceasta crestere ar fi fost mai consistenta, apreciaza APIA, daca nu am fi avut scaderea de 22% inregistrata de vehiculele comerciale usoare, pe fondul absentei in 2012 a productiei modelului Transit Connect pe care il realiza Fordanul trecut. In conditiile unei cereri interne extrem de reduse, 91% din productia pe primele cinci luni din 2012 a fost exportata.
Exporturile au crescut cu 2,3% in primele cinci luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2011
La export, se inregistreaza o crestere generala de 2,3% fata de aceasi perioada din 2011, respectiv un volum total de 129.649 unitati. La autoturisme s-a inregistrat o crestere cu 4,4% (volum total 122.557 unitati fata de 117.382 in 2011), in timp ce la vehiculele comerciale... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 15:16
Solutia pe termen scurt pentru reducerea deficitului comercial ar putea fi o posibila interventie a BNR-ului, prin deprecierea cursului valutar. Dar, cat de dorita ar fi o astfel de miscare?
Specialistii contactati de Business24 sunt de parere ca o eventuala depreciere ar putea fi realizata astfel incat sa ne mentinem in intervalul de +/-15% fata de media ultimilor doi ani.
Deficitul comercial a crescut in primele doua luni cu aproape 60%, la 4,2 miliarde lei (970 milioane euro), fata de aceeasi perioada a anului trecut, importurile crescand cu un ritm mult superior celui inregistrat de exporturi, potrivit ultimelor date publicate de INS.
In cazul in care tendinta se pastreaza, ritmul de crestere economica asteptat de autoritati va fi afectat, considera specialistii contactati de Business24.
"In ultimul an, in Romania, cresterea economica a fost explicata de cererea externa, in conditiile in care cererea interna a fost puternic comprimata de reducerea veniturilor gospodariilor si de restrangerea cheltuielilor din sectorul public. Daca deficitul comercial va creste si in trimestrele urmatoare, ne putem astepta la un ritm de crestere economica mai mic decat cel pe care l-am fi dorit", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.
In opinia lui Doltu, acest lucru nu este exclus sa se intample, avand in vedere ipoetzele sumbre care apar la orizontul UE, dar si faptul ca majoritatea exporturilor sunt indreptate spre aceasta... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:26
Exporturile germane au scazut de patru ori mai mult decat anticipasera economistii, in luna decembrie, afectate de criza datoriilor suverane, care a diminuat cererile in toata regiunea euro.
Exporturile au scazut cu 4,3% din luna noiembrie, cand inregistrasera o crestere cu 2,6%. Economistii anticipasera un declin de 1%, potrivit celor 17 analistii intervievati de Bloomberg.
Economia germana, cea mai mare din Europa, s-a redus cu 0,25%, la sfarsitul ultimelor trei luni ale lui 2011, dar informatiile de acum precizeaza ca statul german ar putea evita recesiune.
"Economia mondiala pare sa isi recupereze din avant, iar unele incertitudini cu privire la criza datoriilor de stat au fost inlaturate", crede Ulrike Rondorf, economist in cadrul Commerzbank din Frankfurt.
"Exporturile catre zona euro raman slabe, iar acest aspect reprezinta, in mod clar, un risc", mai puncteaza economistul. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 15:37
Ritmul de crestere a exporturilor romanesti va scadea, in 2012, la 10%, a estimat, miercuri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.
"Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de 10%, ceea ce inseamna un plus de 4 - 5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Ionescu.
Potrivit acestuia, 2012 se anunta a fi un an cu probleme pentru economia mondiala si, in special, pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei. Cu toate acestea, exportatorii romani raman optimisti, dar de un optimism rezervat.
"Chiar daca a plecat Nokia, avem speranta ca investitiile anuntate pentru 2012 vor suplini aceasta pierdere. Per total, balanta comerciala se va mentine, speram chiar ca se va imbunatati, deoarece Nokia avea un aport de 150 de milioane euro de la balanta comerciala a Romaniei. Avem certitudini din partea unor ramuri economice - auto, constructii de masini, industria electronica si electrica, IT - ca golul lasat de Nokia va fi completat. Si, in 2012, vom continua proiectele de promovare a exportatorilor pe pietele extracomunitare", a afirmat Mihai Ionescu.
"Mizam pe cele trei centre de promovare, proiecte private dezvoltate de ANEIR in parteneriat cu Eximbank, doua in Statele Unite si unul in Dakar, in Senegal. De asemenea, dorim sa continuam si expozitia permanenta din Dubai,... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 15:19