Copresedintele PNL Vasile Blaga afirma ca in Moldova si Oltenia, unde PSD guverneaza neintrerupt de 25 de ani, numarul somerilor este ridicat, iar salariile sunt mai mici decat in judete conduse de liberali.
Blaga sustine ca anul trecut, in timp ce in Romania a fost crestere economica de 3,7%, in Teleorman, "acasa la Dragnea", "a fost cea mai mare scadere economica".
Vasile Blaga a declarat, sambata, la Constanta, la Liga Alesilor Locali a PNL, ca un vot de dreapta "care nu vine inspre PNL" la alegerile locale este de fapt un vot pentru PSD.
Liga Alesilor Locali ai PNL declara razboi Legii incompatibilitatilor
"PNL este singurul partid din Romania care poate si va invinge PSD. Asta nu e aroganta, este un adevar. PNL este campionul dreptei in Romania si sa nu se supere ceilalti, un vot de dreapta care nu vine spre PNL este un vot dat PSD", a afirmat Vasile Blaga.
El a mai spus ca in judetele unde au guvernat liberalii "nivelul calitatii vietii oamenilor este ridicat", la ...citeste mai departe despre "Blaga: In Teleorman, la Dragnea acasa, a fost cea mai mare scadere economica" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 19:07
Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai scadere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evolutii negative au mai fost Germania, Italia si Cipru, potrivit Mediafax.
Datele publicate de Eurostate arata ca INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.
Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an.
Datele Eurostat arata ca economiile Germaniei si Italiei s-au contractat in al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.
Totusi, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%, iar in primul trimestru cu 3,8% fata de perioada similara din 2013.
Cresterea economica a Romaniei se situeaza in trimestrul al doilea peste cea consemnata de tari ca Germania (1,3%),... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 15:01
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare produsul intern brut, date ajustate sezonier, pentru trimestrul al treilea pe 2012, dupa ce premierul Victor Ponta l-a demis pe seful institutiei, Vergil Voineagu.
Produsul Intern Brut al Romaniei a fost usor mai ridicat in trimestrul trei 2012 decat nivelul estimat initial, iar scaderea economiei a fost mai mica cu 0,1 puncte procentuale, potrivit datelor provizorii revizuite ale Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul trei 2012 a fost de 153,767 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,4% fata de trimestrul doi 2012 si cu 0,6% fata de trimestrul trei 2011, conform celor mai recente date.
In decembrie, INS a anuntat o scadere in termeni reali si pe date ajustate sezonier de 0,5% fata de trimestrul doi 2012, la un nivel al PIB de 153,008 miliarde lei, mai mic cu 759 milioane lei fata de cel revizuit acum.
De asemenea, in serie bruta, fata de trimestrul trei 2011, scaderea revizuita este de 0,5% comparativ cu 0,6% anuntata initial.
La noua luni, in 2012 scaderea pe datele revizuite este tot de 0,2 % comparativ cu 2011, dar nivelul PIB este de 417,41 miliarde lei, comparativ cu 416,268 miliarde lei, calculat la primul set de date provizorii date publicitatii in decembrie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 10:37
Economistul Daniel Daianu, fost mininstru de Finante, a declarat pentru NewsIn ca Romania ar putea inregistra o scadere economica in acest an, precum cea din scenariul de stres al FMI, in conditiile unor socuri care depind mai degraba de contextul international.FMI ia in calcul in raportul de tara o scadere a PIB de 0,5% in acest an, intr-un scenariu de stres, care ar presupune o reducere a fluxurilor de capital si a exporturilor nete, ceea ce ar genera o rata de crestere mai mica. Toate aceste conditii cumulate ar duce la un deficit de finantare a balantei de plati.
"Contextul international, socurile externe ar face ca economia romaneasca sa alunece din nou in zona negativa. Pentru a interpreta riscul unui asemenea scenariu, trebuie sa ne gandim care va fi scenariul economiei romanesti: consumul in continuare va fi redus, nu vom avea o dinamica a consumului care sa antreneze economia si este firesc.
Consumul va ramane reprimat. Poate in ultima parte a anului sa se intample ceva, insa nu prea are din ce", a mentionat Daianu.
Fostul ministru al Finantelor sustine ca in perioade de incertitudini este firesc sa se lucreze cu scenarii.
"Economia, ca organism viu, tine foarte mult de incredere: increderea consumatorilor de a cumpara si increderea oamenilor de afaceri de a face investitii. De fiecare data, saptamanal, sunt luati in calcul indicatori privind increderea. Acestia sunt monitorizati in economiile mari, dar si increderea oamenilor de afaceri, a firmelor mari.
Suntem... mai mult
Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 20:59
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, a declarat luni ca o majorare a fiscalitatii ar putea trimite Romania in al treilea an de scadere economica, iar autoritatile ar trebui sa-si concentreze atentia pe investitii care genereaza venituri la buget si creeaza noi locuri de munca, relateaza NewsIn."Nu trebuie sa facem greseli majore, mai ales pe partea de fiscalitate. O majorare a fiscalitatii practic ar putea trimite Romania in al treilea an de scadere economica.
Dar, asa cum vedem in momentul de fata, cred ca e foarte putin probabil, cel putin din ce am vazut cu privire la propunerea de buget.
Economia inca nu este complet refacuta si practic acest lucru nu ar fi de dorit.
Am fi unici din acest punct de vedere in Uniunea Europeana", a declarat Lucian Anghel.
Economistul-sef al BCR sustine ca economia a suferit in 2009 - 2010 si ar fi de dorit ca orice modificare fiscala "sa nu arate ca am suferit degeaba prin influenta negativa".
Potrivit acestuia, consolidarea ar trebui continuata in principal prin realizarea de investitii care sa determine venituri in crestere.
"In momentul de fata, majorarile de venituri au fost realizate prin majorarea de taxe si impozite in general.
Cred ca ar trebui sa ne concentram atentia mai mult catre investitii si sa nu mai taiem cheltuielile de investitii, cheltuielile de capital in principal, asa cum le-am vazut taiate si in 2009 si in 2010, fiinda aceste investitii la randul lor determina venituri care se intorc la buget,... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 17:15
Programul "Prima casa 2" a temperat scaderea economica din acest an, de la -2,2, respectiv -2,3%, la un nivel estimat de -2,1%, in conditiile in care doua treimi din impactul acestui program se vede in primul an, a declarat marti economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, informeaza NewsIn.BCR a revizuit estimarea de crestere a economiei romanesti din acest an, de la -3% la -2,1%.
"In ce priveste programul "Prima casa", in general doua treimi din impact se vede in primul an, iar o treime din impact in urmatorii patru ani. Fara programul Prima Casa 2, scaderea economica era mai mare in acest an.
Daca noi estimam -2,1% scaderea economica in acest an, fara programul Prima Casa 2 scaderea economica ar fi fost de -2,2% sau - 2,3%. Scaderea a fost aplatizata de acest program Prima Casa 2", a explicat Anghel.
Economistul-sef al BCR a mentionat ca programul "Prima casa" este una dintre masurile bune luate de Guvern, iar Romania are nevoie de continuarea unor astfel de programe. Chiar daca cele doua programe Prima Casa nu au avut impact asupra sectorului rezidential, au fost antrenate unele industrii, cum ar fi cea a mobilei sau a materialelor de constructii, sustine Anghel.
"Prin programul Prima Casa, mai mult de 30.000 de apartamente, respectiv 30.000 de familii si-au cumparat locuinte. Discutam de sume de 1,8 miliarde euro care, chiar daca in mare majoritate sunt pentru apartamente vechi, vanzatorii au incasat aceste sume. Discutam de 1,8 miliarde euro care... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:01
Romania este singura tara din ultimele zece membre care au aderat la Uniunea Europeana ce inca se afla in recesiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale publicat joi, intocmit pentru ultimele zece state care au aderat la Uniune (EU10), precizeaza NewsIn.Letonia a afisat crestere anuala in al treilea trimestru, in timp ce Romania este singura tara din EU10 care inca se afla in recesiune in perioada iulie-septembrie 2010. Totodata, Banca Mondiala estimeaza ca numai Letonia si Romania vor avea scadere economica in 2010, reflectand nevoia mare de ajustare ca urmare a cresterilor economice nesustenabile inainte de criza.
"Revenirea economica este vizibila si in EU10, cresterea anuala urcand de la 0,6% in primul trimestru la 2,2% in cel de-al doilea.
Aceasta crestere nu s-a imbunatatit doar datorita efectelor de baza, dar si datorita unui dinamism puternic al economiilor, cu cresteri de la un trimestru la altul de la 0,4% la 0,8%", a explicat Banca in raport.De asemenea, raportul mai arata ca economiile Slovaciei si Poloniei au crescut cel mai mult din regiune in al doilea trimestru al anului, iar Estonia a trecut pe crestere in al doilea trimestru din 2010 dupa noua trimestre de scaderi anuale. mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 12:27
Romania este una dintre cele trei tari din UE care au inregistrat contractie economica in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, iar singurul stat membru unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut mai abrupt este Grecia, reiese din datele prezentate vineri de Eurostat, informeaza NewsIn.Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sunt disponibile pentru sapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia. Dintre acestea, numai Irlanda a inregistrat scadere economica in trimestrul al doilea.
Astfel, scaderea de 0,7% a PIB-ului Romaniei din trimestrul trei este depasita doar de contractia de 1,1% raportata de Grecia.
Cea de-a treia tara cu cifra negativa in perioada analizata este Olanda (-0,1%).
Economia UE a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%).
Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scaderea de 2,3% afisata in dreptul Romaniei este depasita numai de cea de 4,5% a Greciei, in timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%.
De altfel, Romania si Grecia sunt singurele state membre care au inregistrat contractie economica pe datele anualizate ajustate sezonier.
Estonia are cea mai puternica crestere economica, de 4,7%, insa pe date neajustate sezonier. Economia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea a Germaniei cu 3,9%.
Economia bulgara a crescut cu... mai mult
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:36
Romania va inregistra in acest an cea mai severa scadere economica din Europa emergenta, de 1,9%, si va avea anul viitor cea mai slaba crestere a PIB, de numai 1,5%, estimeaza expertii FMI, cifre completate de una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei, dar un somaj relativ redus, potrivit Mediafax.Conform Prognozei Economice Globale prezentata miercuri de Fondul Monetar International (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei scade in acest an cu 1,9% fata de 2009, dar urmeaza sa avanseze anul viitor cu 1,5%, estimarea din urma fiind relativ optimista daca se tine cont de parerea unor analisti si economisti, care vad recesiune si in 2011.
La nivelul Europei Emergente, FMI anticipeaza o crestere economica de 3,7% in acest an, urmata in 2011 de un avans aproape la fel de puternic, de 3,1%.
Turcia si Polonia conduc evident plutonul, cu 7,8%, respectiv 3,4% in 2010 si 3,6%, respectiv 3,7% in 2011.
Ungaria (0,6% in 2010, 2% in 2011), Bulgaria (0%, 2%), Lituania (1,3%, 3,1%) si Estonia (1,8%, 3,5%) par de asemenea sa fie cazuri fericite, in timp ce Croatia si Letonia se alatura Romaniei in clubul tarilor cu recesiune in 2010 si crestere economica modesta anul viitor.
Romania este in frunte si la inflatia medie anuala, anticipata de FMI la 5,9% anul acesta si 5,2% in 2011, cifre depasite numai de Turcia - 8,7%, respectiv 5,7%.
Media regionala a inflatiei anuale este totusi mai apropiata de nivelul din Romania decat in cazul evolutiei PIB-ului, indicatorul Europei... mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 16:34