Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale anului in curs a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier.
"Seria bruta a Produsului Intern Brut s-a revizuit pentru perioada 2010-2012 pentru a asigura coerenta cu conturile sectorului 'Administratii publice' si cu Balanta de Plati. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicarii noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborata pentru a respecta cerintele impuse de Regulamentul 2304/2016 referitor la modalitatile, structura, periodicitatea si indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului", spune INS, intr-un comunicat.
De asemenea, seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2018, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 263 din 10 octombrie 2018.
Potrivit sursei citate, ca urmare a revizuirii seriei brute... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:19
Romania a inregistrat in anul 2012 o crestere economica de doar 0,2% pe seama productiei agricole slabe, scaderii investitiilor si gradului redus de absorbtie a fondurilor UE, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS), anuntate joi.
Potrivit sursei citate, acelasi ritm lent de crestere a fost raportat si pentru ultimele trei luni ale anului trecut.
"Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS.
Economia a evitat reintrarea in recesiune, anticipata de unii analisti dupa scaderea inregistrata in trimestrul al treilea.
Varianta provizorie a PIB in trimestrul patru si pe intreg anul 2012 va fi anuntata de Statistica la 6 martie.
Pentru anul in curs autoritatile estimeaza o crestere modesta, de circa 1,5%, prognoza revizuita de mai multe ori in jos, de la o estimare initiala de 2,5%.
De altfel, si primele estimari ale autoritatilor pentru 2012 vizau tot un avans al PIB de 2,5%, modificate pe parcurs, in mai multe trepte, spre 0% - 0,2%.
In 2011 PIB a avansat cu 2,2%, sustinut in principal de evolutia din agricultura. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:24
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.
In document se arata ca unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificarii bugetare pe anul 2012 este evolutia activitatii economice din primele cinci luni ale anului, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, "ceea ce sustine o crestere a produsului intern brut de circa 1,2% in anul 2012, fata de 1,8% - 2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat" si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei fata de 579.6 miliarde lei cat s-a estimat initial in bugetul de stat.
Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuala, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Satistica.
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat,... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 09:31
Conform unui raport BCR, moneda nationala ar putea fi tranzactionata la nivelul de 4,3 - 4,5 lei pentru un euro, in cea mai mare parte a anului 2012.
Business24 a contactat analistii economici pentru a vedea daca Romania va inregistra crestere economica anul acesta, daca leul poate fi tranzactionat la nivelul 4,5 sau daca poate fi redus deficitul de cont curent.
Analistul economic Ionel Blanculescu nu este de acord cu sintagma "recesiune economica" si sustine ca Romania trece, de fapt, printr-o descrestere economica.
"Ultimele doua trimestre din 2011 s-au prezentat astfel: trimestrul III, crestere de 4,4% fata de T2, iar T4, scadere de 0,2% fata de T3, care aparent reprezinta o scadere, insa de fapt este o descrestere, ramanand pe plus, deoarece s-a raportat la cresterea de 4,4%, dovedit si de faptul ca, fata de acelasi T4 din anul anterior a reprezentat un plus de 1,9%", explica Blanculescu.
Analistul considera ca, pe parcursul anului 2012, intervalul de variatie pentru cursul valutar va fi cuprins intre 4,1-4,4 lei/euro cu diverse fluctuatii, in functie de perioada.
Blanculescu sustine ca, in ultima perioada, din cauza schimbarilor politice aparute in Romania a avut de suferit si cursul, euro ajungand la cel mai inalt nivel in raport cu leul.
Un astfel de eveniment major influenteaza cursul, si numai un eveniment major ar putea schimba evolutia acestuia.
Pensiile si salariile vor influenta negativ evolutia inflatiei
Ionel Blanculescu este de... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 18:05
Fondul Monetar International si-a revizuit prognozele de crestere pentru economiile din Europa emergenta pana la 1,9% in acest an si la 2,9% anul urmator.
In prognozele publicate in luna ianuarie, FMI estima ca economiile din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere de 1,1% in 2012 si un avans de 2,4% in 2013, transmite AFP.
Polonia va fi in acest an campioana cresterii economice in Europa emergenta, gratie unei cresteri a Produsului Intern Brut de 2,6%, in scadere totusi dupa un avans de 4,3% in 2011, urmata de o crestere de 3,2%, prevazuta pentru 2013.
Romania si Bulgaria vor inregistra ritmuri de crestere mai modeste de 1,5% respectiv 0,8% in acest an, urmand ca in 2013 sa inregistreze o crestere de 3% respectiv 1,5%.
"Perspectivele de crestere pe termen scurt in Europa emergenta sunt strans legate de evolutia situatiei in zona euro", potrivit raportului FMI. "In pofida progreselor realizate in cursul ultimelor luni in gestionarea crizei din zona euro, o noua escaladare a crizei ramane posibila atata vreme cat problemele adiacente nu vor fi reglate", se mai arata in raportul FMI.
In 2011, Europa emergenta a inregistrat o crestere de 5,3%, fata de o crestere de 1,4% in Europa occidentala.
De asemenea, in raportul sau semestrial cu privire la economia mondiala, World Economic Outlook, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere atat pentru 2012, pana la 3,5% fata de 3,3% conform estimarilor din luna ianuarie, cat si pentru 2013, pana la... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:17
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.
In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.
Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.
Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.
In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:36
Raiffeisen Bank a revizuit in scadere estimarea de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 1,8% la 0,5% si anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, informeaza The Money Channel.
Banca revizuise recent in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2011 de la 1,5% la 2,5%.
Raiffeisen anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est si contractia PIB-ului mai multor state, din cauza unei posibile recesiuni in zona euro.
Astfel, economia Cehiei ar urma sa se contracte cu 1,2%, cea a Ungariei cu 2%, in timp ce PIB-ul Sloveniei va scadea cu 1,5%. Pentru Polonia, Raiffeisen anticipeaza o crestere economica de 2,2%.
Banca noteaza ca exporturile, care au facilitat revenirea economiilor din regiune in 2010 si 2011, vor incetini anul viitor din cauza problemelor din zona euro. In plus, cresterea aversiunii la risc ar putea reduce fluxul investitiilor straine directe catre regiune.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, la finalul vizitei in Romania, ca, in acest an, cresterea economica va fi de 1,5%, insa, pentru 2012, perspectivele s-au inrautatit, avansul economic urmamd sa se situeze intre 1,8-2,3%.
Totodata, Comisia Europeana a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, la 2,1%, fata de estimarea din primavara, de 3,7%, potrivit prognozei de toamna. Pentru 2011, estimarea CE privind cresterea economica este si ea revizuita, insa in crestere, de la... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:05
Printre tarile care au rezistat crizei si s-au adaptat la noile conditii economice se numara Finlanda, Tarile de Jos, Luxemburg si, in mod surprinzator, Grecia. Romania, desi a obtinut o crestere economica "spectaculoasa", nu se afla in clasament.
Romania a fost grav afectata de criza si resimte orice schimbari petrecute in contextul international, ca urmare a crizei datoriilor suverane. Absenta statului roman din clasament ar putea fi pusa pe seama masurilor de austeritate.
Intrebat ce anume a lipsit Romaniei pentru a fi inclusa in clasamentul intocmit de Lisbon Council (Consiliul de la Lisabona), analistul financiar Constantin Rudnitchi sustine ca depinde foarte mult de criteriile luate in calcul.
"Daca am vedea masurile de austeritate, Romania a avut unele dintre cele mai dure masuri din Europa, pe de o parte. Pe de alta parte, aceste masuri au generat un impact asupra Produsului Intern Brut. Sa nu uitam ca in 2008 si in 2009 am avut scadere economica.
Avem anul acesta crestere economica, dar dupa ce am avut scaderi importante. Aceasta scadere economica a dus si la o indepartare de media europeana", explica specialistul financiar pentru Business 24.
Deficite rezonabile si datorie publica mica
In opinia lui Constantin Rudnitchi, acestea ar fi "sensiblitatile pe care le-a adus criza si pe care le-au adus masurile de austeritate in Romania".
Totusi, daca echilibram balanta, tara noastra are si rezultate pozitive. "Deficitele sunt rezonabile, in... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:14