Retorica dinspre Palatul Victoria si de la Ministerul de Finante s-a nuantat in ultima vreme. Dupa gafa de anul trecut din declaratia fostului ministru, Ionut Misa, care spunea inca din prima zi a mandatului sau ca Pilonul II ar putea fi desfiintat, acum se pune pe tapet varianta ca acesta sa devina optional, subiect reluat de ministrul Orlando Teodorovici.
Tema caracterului optional este insa una falsa. Iar atacul consecvent la adresa pensiilor generatiei tinere, dupa ce participantii la fondurile de pensii private obligatorii au simtit ca le-a scazut contributia virata de stat in contul personal de pensie, este periculos si trebuie oprit cu argumente economice sanatoase.
1. Randamentul la pilonul de stat, un non-sens
Un salariat platit cu salariul mediu brut in Romania, de aproximativ 3.300 de lei, vireaza lunar circa 700 de lei (adica 21,25%) pentru sustinerea Pilonului I.
Pentru el nu se acumuleaza nimic, toti banii sunt pentru plata pensiilor de acum, asadar orice notiune de tipul "suma acumulata" sau "randament", cum lasa sa se inteleaga inclusiv ministrul Finantelor, domnul Teodorovici, reprezinta un non-sens la pilonul de stat.
Iar 124 de de lei, respectiv 3,75% din brut, sunt directionati spre Pilonul II obligatoriu. Asadar, noi, ca salariati, deja cotizam de aproape sase ori mai mult la stat, decat la privat. Ne-am lamurit ca a scazut contributia pentru pensia noastra privata, dar acum Guvernul muta razboiul cu Pilonul II mai departe.
Caracterul... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 11:27
Multi romani s-au trezit luna aceasta, cand au primit informarile de la fondurile private de pensii, ca a scazut contributia platita de ei in ianuarie 2018, fata de cea din decembrie 2017, in ciuda asigurarilor date de guvernanti ca modificarea procentului contributiei nu va diminua valoarea nominala a acesteia.
Contributiile nominale la Pilonul II de pensii NU se reduc, ne asigura, la finalul anului trecut, ministrul Muncii Olguta Vasilescu, dupa ce a anuntat ca va scadea procentul virat de stat, de la 5,1% la 3,75%.
Explicatia era ca procentul redus se va aplica la o baza mai mare, prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat si, astfel, valoarea virata va ramane aceeasi ca pana la modificarile fiscale decise de guvernul PSD - ALDE.
"Contributiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.red.) sunt sapte miliarde care se livreaza Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot sapte miliarde. Avand in vedere ca va creste baza de impozitare si ca salariul pe brut creste cu 20%, era normal ca acest procent sa scada, dar in valoare nominala este aceeasi suma si anul viitor, ca anul acesta", a spus Lia Olguta Vasilescu.
Iata mai jos un video din sedinta de guvern in care Olguta Vasilescu anunta cat se poate de oficial ca nu vor scadea contributiile:
Ce s-a intamplat in realitate
Informarile primite de romani arata ca, in luna ianuarie 2018, contributiile la fondurile de pensii private au scazut cu procente importante. In consecinta,... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 16:21
PNL atrage atentia ca, in luna ianuarie, contributia romanilor la Pilonul II de pensii a scazut, diferentele fiind cuprinse intre 4% si 12%.
"Din pacate, remarcam inca o minciuna sfruntata marca PSD/ALDE la adresa romanilor in ceea ce inseamna declaratiile publice si realitatea de pe teren. Contributia la pilonul II de pensii difera foarte mult intre lunile noiembrie/decembrie 2017 si ianuarie 2018. Concret, remarcam diferente notabile pe o scara procentuala intre 4 si 12%.
Va dau exemple din cel putin 3 categorii de venituri - scaderi de la 666 lei venit brut contributie (Decembrie 2017) la 641 lei venit brut contributie (Ianuarie 2018) - aproximativ 4%; scaderi de la 507 lei venit brut contributie (Noiembrie 2017) la 460 lei venit brut contributie (Ianuarie 2018) - aproximativ 11%; scaderi de la 285 lei venit brut contributie (Noiembrie 2017) la 252 lei venit brut contributie (Ianuarie 2018) - aproximativ 12,6%. Iar lista poate continua", afirma deputatul Mara Calista, coordonator al Comisiei de Munca a PNL.
Mara Calista precizeaza ca exista pierderi de 300 de milioane de euro si se intreaba unde sunt acesti bani.
"Conform legii, procentul de crestere al contributiei la Pilonul II de pensii trebuia sa fie de 6%. In realitatea parlamentarilor PSD/ALDE, a fost votata scaderea acesteia la 3,75%. In realitatea romanilor, diferentele de contributie sunt, de fapt, enorme.
Aceasta plafonare se traduce in pierderi de 300 de milioane de euro. Ma intreb unde sunt... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 16:35
Franta va prelungi treptat, pana in 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minima de contributii in vederea calificarii pentru o pensie de la stat, masura inclusa intr-un proiect de reforma a sistemului public de pensii, avand ca scop reducerea deficitului bugetar.
Astfel, persoanele care lucreaza in Franta vor trebui sa achite contributii timp de cel putin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie in sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.
Contributiile platite de angajatori si angajati la sistemul de pensii vor creste incepand de anul viitor, in paralel cu scaderea taxelor pe munca, pentru a evita cresterea costurilor.
"Scopul nostru este cresterea economica. Locul de munca este esential in modelul nostru social. Vom reforma platile legate de politica de familie astfel incat sa afecteze mai putin cresterea. Asta se va intampla in 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio crestere a costurilor cu forta de munca", a afirmat premierul francez.
Promisiunea de a reduce taxele pe munca a reprezentat un element cheie pentru castigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franta, avand in vedere situatia dificila din economie, cu un somaj ridicat si crestere modesta.
Proiectul vizeaza eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat in sistemul de pensii la nivelul anului 2020 si mentinerea balantei pe zero pana in 2035.
Analistii estimeaza ca, dupa adoptarea proiectului, varsta efectiva de pensionare... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:39
In Romania exista 4,7 milioane de salariati care platesc 5,7 milioane de pensionari, un dezechilibru semnificativ, asa cum atrage atentia presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPAS), Ileana Ciutan.
Presedintele CNPAS a declarat ca deficitul bugetului de pensii este ingrijorator, tocmai din cauza faptului ca exista mai multi oameni care primesc pensii si mai putini salariati.
"Aceasta reducere a numarului celor care lucreaza influenteaza negativ sustinerea sistemului public, iar alternativa catre sistemul administrat privat este nu numai necesara, ci si obligatorie", a subliniat Ileana Ciutan.
In opinia presedintelui CNPAS, Romania a introdus foarte tarziu Pilonul II, care preia, practic, o parte din contributia individuala, dar care va incepe sa acorde pensii abia peste 15 - 20 de ani, poate chiar 25 de ani.
Pana atunci, presiunea exercitata asupra sistemului public de pensii se va mentine sau poate creste, atrage atentia Ileana Ciutan.
"Introducerea pensiilor private obligatorii au dus la crearea unui deficit in sistemul public de pensii, dar s-au pus bazele unui sistem bazat pe capitalizare, care urmeaza sa asigure venituri suplimentare la batranete, dar si bazele pentru schimbarea persoanelor active, in special a tinerilor, care ar trebui sa invete cultura financiara, ar trebui sa invete sa economiseasca, ar trebui sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste asigurarea veniturilor pentru viitor si a unei batraneti cu sustinere financiara... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:30
In luna august, numarul participantilor din sistemul privat de pensii obligatorii a crescut cu 0,8%, pana la 4.425.383 persoane. Valoarea activelor administrate a cunoscut un avans de 8,5%, pana la 1,85 de miliarde de lei (438 de milioane de euro). Cele mai multe conturi goale sunt ale persoanelor cu varsta sub 35 de ani. Numarul celor intrati in sistem in luna august prin procesul de aderare continua a fost de 21,4 mii de persoane. Dintre acestea, 18,6 mii de persoane au fost repartizate aleatoriu, adica nu au optat pentru un fond de pensii, fiind distribuiti din oficiu.
Potrivit datelor publicate azi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in luna august au fost virate contributii pentru 12 fonduri de pensii administrate privat, respectiv AIG, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, Eureko, ING, KD, OTP, Pensia Viva, Prima Pensie si Vital.
Astfel, ponderea celor care au o pensie privata obligatorie este de aproape 90% din totalul salariatilor din Romania.
Suma contributiilor virate s-a ridicat in luna august la 109,3 milioane de lei. Banii au ajuns in conturile a 3,41 de milioane de participanti.
Contributia medie/participant a ramas neschimbata fata de luna precedenta, cifrandu-se la 25 de lei.
Numarul conturilor goale a continuat sa scada, in luna august acestea reprezentand 8,17% din numarul total de participanti, pana la 394 de mii de persoane.
Cea mai mare parte a conturilor in care nu au fost virate contributii sunt ale unor persoane cu varsta... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 09:34