Cheltuielile companiei TAROM vor fi diminuate cu 12,7 milioane de lei pe an, in urma optimizarii activitatilor logistice si eficientizarii operatiunilor informatice pentru deservirea pasagerilor, a anuntat, vineri, compania nationala de transport aerian.
Aceasta suma a reiesit din analiza interna solicitata de directorul general al TAROM si care a fost realizata in perioada 20 noiembrie - 29 decembrie 2017.
"Directorul general al companiei TAROM a solicitat, in perioada 20 noiembrie - 29 decembrie 2017, realizarea unei analize la nivel intern privind impactul economico-financiar al cheltuielilor companiei TAROM. Astfel, a fost dispusa reevaluarea cheltuielilor, ceea ce a generat intr-o prima etapa optimizarea activitatilor logistice ale TAROM, cat si eficientizarea operatiunilor informatice pentru deservirea pasagerilor. In acest context s-a realizat o scadere a cheltuielilor companiei cu aproximativ 12.700.000 RON/an", se arata intr-un comunicat al companiei remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, masurile intreprinse de seful TAROM reprezinta un prim pas in redresarea activitatii Companiei Nationale de Transport Aerian a Romaniei si repozitionarea strategica a acesteia in industria aviatica internationala.
Anul 2017 nu a fost unul bun pentru TAROM, deoarece la "carma" companiei s-au perindat nu mai putin de cinci directori. Cel de-al cincilea director interimar - si actual - este Wolff Werner-Wilhelm, care a inlocuit-o pe Ileana Daniela Dragne. Aceasta a... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:49
Sase state din cadrul NATO isi vor reduce cheltuielile pentru aparare, in pofida cererilor insistente din partea Aliantei de crestere a acestora.
Cele sase state sunt Bulgaria, Marea Britanie, Germania, Italia, Ungaria si Canada, transmite RIA Novosti, preluata sambata de agentia bulgara Focus.
In schimb, a crescut la 6 numarul membrilor Aliantei care isi majoreaza bugetele destinate apararii, aceste tari fiind Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia si Romania.
Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cheltuielile de aparare ale statelor membre au scazut cu 1,5%.
Avertisment sumbru: NATO si Rusia se pregatesc activ pentru razboiPutin, tot mai infuriat de exercitiile ...citeste mai departe despre "NATO: 6 state scad bugetul apararii, Romania e printre cele care isi sporesc cheltuielile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 13:02
Guvernul va interzice institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate si va obliga conducerea acestora sa diminueze cu 30% cheltuielile de personal si deplasari.
Exceptii de la interdictia de achizitionare a serviciilor juridice nu vor fi posibile decat cu acordul Guvernului sau al consiliilor locale si judetene, conform unui proiect de ordonanta de urgenta.
Documentul interzice autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiilor autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica sa achizitioneze servicii juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare.
"In situatii temeinic justificate", in care activitatile juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare nu pot fi asigurate de catre personal de specialitate juridica angajat in aceste entitati, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura numai cu aprobarea Guvernului, pentru autoritati centrale, regii autonome si companiile nationale, respectiv a Consiliilor locale sau judetene, pentru autoritatile si regiile locale, este unica exceptie acceptata de Executiv.
Proiectul mai obliga conducatorii institutiilor... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 10:56
Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana (UE) au scazut in ultimul trimestru din 2011, pentru prima oara in ultimii doi ani, cu 0,1%, fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Astfel, in 13 state cheltuielile au scazut in termeni anuali, in timp ce in alte 14 au crescut, arata Barometrul cheltuielilor de consum al Visa Europe.
Cresterile modeste inregistrate de cateva dintre marile economii europene (Germania, de 1,8% si Spania, de 1,6%) au fost compensate de scaderi in alte state cu economii importante, cum ar fi Italia (-2,8%) si Marea Britanie (-0,4%). In Franta, cheltuielile de consum in T4 2011 au scazut cu 0,1%.
Statele din Europa de Est si-au mentinut ritmul de crestere a cheltuielilor de consum, Estonia (9,8%), Lituania (9,7%), Letonia (6,7%) si Slovenia (6,1%) numarandu-se printre statele cu cea mai buna perfomanta in ultimul trimestru din 2011. mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 15:36
Asemanarile dintre Marea Depresiune, din anii '20, si economia globala extrem de volatila din prezent sunt extrem de clare. Ratele mari ale somajului si datoriile guvernamentale uriase sunt doar doua dintre similitudini. Cei care au trait la limita saraciei in urma cu 80 de ani au invatat o serie de lectii care ne-ar putea ajuta sa facem fata crizei prin care trecem.Din fericire, vremurile grele de la sfarsitul anilor '20 si in anii '30 par inca un vis urat pentru generatiile actuale.
Generatiile care au trecut prin aceasta perioada sunt dovada vie ca orice dificultati pot fi depasite.
Unii dintre cei care erau tineri in timpul Marii Depresiuni mai sunt in viata inca, asa ca poate ar fi timpul sa ne inspiram din experienta lor.
BusinessInsider a realizat o lista de idei formate in acea era, care ar putea sa ne fereasca de saracie. Dar care ne si amintesc ca ar putea fi mai rau.
Foloseste tot ce ai
Wanda Bridgeforth era copil in timpul Marii Depresiuni, iar situatia familiei sale era atat de rea incat ajunsesera sa locuiasca 19 persoane intr-o casa cu doar cateva incaperi.
In acea perioada a invatat sa pastreze, sa foloseasca si sa refoloseasca orice obiect.
Aceasta filosofie ar putea fi utila atat la nivel individual cat si pentru companii.
Analizeaza situatia economica
Unii raporteaza cifre ale somajului si inflatiei la fel de mari ca cele din anii '20. Insa sentimentul de disperare, numarul de oameni care sufereau de infometare si saracia erau mult mai... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 11:54
Presedintele Traian Basescu cere in continuare Guvernului sa ia masuri de reducere a cheltuielilor sociale, subliniind ca nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei pentru ca toti banii imprumutati de Romania merg catre comsum, potrivit Newsin.Seful statului a declarat, miercuri, in prezenta ambasadorilor romani, ca din cauza "veseliei" cu care s-au marit in 2007 si 2008 pensiile si salariile, aceste bugete au inregistrat deficite uriase, astfel ca in 2011 Romania va avea un deficit de 4,4% din PIB, adica circa 6 miliarde de euro.
"Daca anul asta am imprumutat 9 miliarde, la anul vom imprumuta 6 miliarde pentru acoperirea cheltuileilor de functionare si a cheltuielilor sociale, ceea ce ma face ca in continuare sa cer Guvernului sa ia masuri de reducere a cheltuielilor sociale", a spus Traian Basescu, explicand ca, de altfel, cresterea de 1-2 % estimata de FMI pentru anul viitor pleaca de la premisa ca Romania duce banii imprumutati catre consum, neavand la dispozitie si resurse pentru investitii.
"Eu nu pot pune in aplicare, pot doar sa cer Guvernului sa reduca cheltuielile sociale pentru a crea un spatiu macar de 1-2 miliarde bani pe care sa-i imprumutam dar sa-i ducem in investitii.
Dvs. sunteti veniti in vacanta si va veti intoarce la post, nu va lasati pacaliti de atomsfera televizata. Nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei pentru ca tot ce imprumutam se duce in cheltuieli de consum", le-a explicat Basescu diplomatior... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 23:51
Marea Britanie va reduce cheltuielile, va creste fiscalitatea, inclusiv TVA, si va impune o noua taxa asupra sistemului bancar care va aduce fonduri de doua miliarde de lire sterline, potrivit bugetului prezentat, marti, de ministrul britanic de Finante, George Osborne, relateaza Mediafax.Cheltuielile guvernului vor cobori cu 25% in urmatorii patru ani, iar TVA va fi majorat la 20% in 2011, de la 17,5% in prezent, a spus Osborne.
Totodata, in 2011 va fi impusa o noua taxa bancilor britanice, fondurile obtinute urmand sa se ridice la doua miliarde de lire sterline.
Agentile de evaluare financiara au avertizat ca ratingul "AAA" ar putea fi in pericol daca planurile guvernului de a reduce deficitul bugetar, de 11% in 2009, sunt considerate deficitare.
Aproximativ trei sferturi din economii vor fi realizate prin reducerea cheltuielilor, iar restul din majorarea taxelor, a spus ministrul.
Vor fi analizate platile sociale si chiar cheltuielile Familiei Regale Britanice vor fi supuse unei supravegheri mai atente.
"Cand spunem ca suntem cu totii in aceasta situatie, vorbim serios", a spus Osborne la prezentarea in Parlament a bugetului.
O parte a economistilor considera, insa, ca reducerea drastica a cheltuielilor bugetare ar putea afecta recuperarea economiei din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat, saptamana trecuta, liderii statelor din G20 sa nu reduca programele de stimulare a economiei prea repede.
"Pare sa... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:21
Numarul contestatiilor la licitatii a crescut cu 33% in primul trimestru, potrivit Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care estimeaza o reducere a acestui ritm pana la finele anului, pe fondul scaderii sumelor alocate de la bugetul de stat pentru cheltuieli publice."In primele trei luni, CNSC a primit cu peste 33% mai multe contestatii comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2009. Prin extrapolare, am putea estima ca numarul contestatiilor va creste cu 30-40% pana la finele anului, dar pe fondul crizei, ma astept, incepand cu al treilea trimestru, la o incetinire a ritmului de contestatii depuse. Reducerea cheltuielilor bugetare va afecta dinamica numarului de contestatii, care va stagna sau scadea fata de 2009", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele institutiei, Lehel Lorand Bogdan.
In primele trei luni ale anului, numarul contestatiilor (dosarelor) depuse la CNSC a crescut cu 33,6% comparativ cu perioada similara a anului 2009, la 1.711.
De asemenea, institutia a solutionat 1.874 de dosare, cu 28% mai multe comparativ cu perioada similara a anului precedent, in conditiile in care numarul de angajati a ramas la nivelul anului 2008.
In 2009, au fost depuse la CNSC 9.218 de contestatii, in crestere cu 41,5%.
Potrivit lui Bogdan, din cele peste 7.360 de decizii de solutionare emise de institutie in 2009, un numar de 784, respectiv 10,7%, au fost atacate cu plangere la Curtea de Apel, iar dintre acestea doar 89 au fost admise, ceea ce... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:04
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a subliniat marti importanta reformarii sectorului public, avertizand ca daca guvernul nu reuseste sa scada cheltuielile rigide, precum cele cu pensiile si salariile, principala optiune este majorarea impozitelor."Opinia publica trebuie sa fie corect informata, ca daca nu reusim sa reducem cheltuielile rigide, vom avea fie majorari de accize, fie sectorul sanitar puternic subfinantat, fie se va discuta la un moment dat de majorari de taxe si impozite", a afrmat Anghel."Daca nu reducem cheltuielile publice, majorarea TVA in 2011 ar putea fi una dintre optiunile discutate", a avertizat el.Anghel spera sa nu fie cazul majorarii accizelor, deoarece o astfel de masura se transfera imediat in inflatie.
"Cheltuim cu aprope un sfert mai mult decat avem venituri. La 100 lei venituri sustinem cu 78 de lei pensii si salarii. De unde fonduri pentru sustinerea infrastructurii?", a subliniat economistul.Anghel considera ca guvernul ar trebui sa se grabeasca sa ia acum masurile nepopulare cerute de FMI, deoarece 2012 va fi iar an electoral.Potrivit raportului macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism", prezentat marti de economistul-sef al BCR, "in cazul in care se va adopta un nou sistem de pensii care 'protejeaza' mai mult decat isi 'permite' bugetul de stat, atunci romanii vor trebui sa fie informati corect si transparent cu privire la compromisul la care va trebui sa se ajunga - cresterea mai... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 14:07