Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut, in aceasta saptamana, 983 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,54%, iar valoarea tranzactiilor cu actiuni a inregistrat o crestere cu 25,46% in comparatie cu saptamana anterioara.
Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursiera a scazut usor, la 180,268 miliarde de lei, in perioada 19 - 23 aprilie, de la 181,251 miliarde de lei consemnate saptamana precedenta.
In aceasta saptamana, tranzactiile cu actiuni au generat un rulaj de 162,552 milioane de lei, fata de 129,555 milioane de lei, in perioada 12 - 16 aprilie.
Cea mai buna zi de tranzactionare la BVB a fost marti, 20 aprilie, cand s-au consemnat 46,659 milioane de lei, iar cea mai slaba zi, miercuri, 21 aprilie, cu o valoare a tranzactiilor de 15,146 milioane de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la Bucuresti, generand tranzactii de 41,981 milioane de lei, dar si o crestere a pretului cu 0,83%.
In top 3 se mai afla Fondul Proprietatea, cu schimburi de 25,456 milioane lei si o crestere cu 0,35% in ceea ce priveste pretul actiunilor, urmata de titlurile OMV Petrom, cu tranzactii de 19,543 milioane de lei (1,61%).
Cele mai importante cresteri ale cotatiilor au fost inregistrate de actiunile Retrasib (+14,15%), Romcarbon (+11,39%) si Alro (+6,16%).
La polul opus, scaderi importante au fost consemnate de actiunile Conted, care au inregistrat un... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 11:02
Temerile generate de epidemia de coronavirus s-au alaturat prabusirii pretului petrolului, iar aceasta situatie a dus la scaderea Bursei de la Bucuresti consemnata luni dimineata, a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ovidiu Dumitrescu, CFA, director adjunct, Tradeville.
"Temerile generate de epidemia de coronavirus s-au alaturat prabusirii pretului petrolului, cauzata de disolutia pactului OPEC - Rusia. Acest lucru a generat o recalibrare a preturilor majoritatii activelor, in functie de riscurile percepute de investitori", a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Intrebat cat mai scade Bursa, el a afirmat ca acest lucru va depinde in special de amploarea pe care o vor avea efectele epidemiei de coronavirus asupra principalelor economii de la nivel mondial.
De asemenea el a explicat cum functioneaza mecanismul de intrerupere a volatilitatii, care a actionat in aceasta dimineata la Bursa.
"Acest mecanism este introdus ca urmare a unor reglementari la nivel european si are ca scop prevenirea asa-numitelor "flash-crash"-uri (scaderi rapide si ample ale pietei datorate fie unor erori umane, fie functionarii deficitare a unor sisteme
automate), dar si o democratizare a tranzactionarii, prin oferirea oportunitatii unor investitori care nu avusesera ragazul sa introduca ordinele de a participa in timp util la piata. Practic, bursa opreste tranzactionarea continua pentru cateva minute, daca, intr-un interval scurt de timp, variatia pretului unui activ depaseste o valoare... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 15:44
In mod normal, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) opreste tranzactionarea actiunilor unei companii, in conditiile in care valoarea acestora scade, intr-o singura sedinta, cu mai mult de 15%. Astazi - dupa ce cotatiile Bancii Transilvania si cele ale BRD au scazut mai mult - BVB a decis sa extinda limita, acceptand tranzactionarea tuturor actiunilor, cu conditia ca acestea sa nu se devalorizeze, pana la finalul sedintei, cu mai mult de 40%.
La momentul la care BVB a comunicat ca va continua tranzactionarea, in conditii extraordinare, cotatiile Bancii Transilvania scazusera deja nu cu 15% - maximul admis in conditii normale - ci cu 18,3%.
Probleme majore avea si BRD, ale carei actiuni scazusera cu nu mai putin de 15,16%.
Scaderi remarcabile au inregistrat si mai multe companii din domeniul energiei. Spre exemplu, actiunile Romgaz au scazut cu 13,14%, iar cele ale OMV Petrom, cu 13,54%.
Iar acestea nu au fost singurele companii afectate. De fapt, multe altele au avut de suferit, de pe urma noilor masuri fiscale anuntate de ministrul Eugen Teodorovici, in seara zilei de marti.
In a doua parte a zilei, BVB inregistreaza o scadere de aproximativ 12%. ...citeste mai departe despre "Situatie exceptionala la bursa, dupa ce actiunile BRD si Banca Transilvania au scazut cu mai mult de 15%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:05
Cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere. Indicele BET, referinta pietei de capital din Romania, a coborat joi sub nivelul de 8.000 de puncte si se apropie cu pasi repezi de minimul acestui an, de 7.837, atins in luna februarie.
Cauzele acestui declin sunt mai multe, insa principalul motiv il reprezinta declaratiile contradictorii din ultima perioada in legatura cu viitorul Pilonului II de pensii, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.
Potrivit acestuia, daca Guvernul decide sa suspende Pilonul II de pensii si sa mute contributiile urmatoare doar catre Pilonul I, piata de capital ar avea foarte mult de suferit.
"Declinul s-a accelerat in ultima perioada - practic a inceput de la finalul lunii aprilie, dar acum este mai vizibil. Incertitudinea privind Pilonul II de pensii este unul dintre factorii importanti care este posibil sa fi determinat aceste scaderi ale cotatiilor la BVB.
Fara discutie, Pilonul II a ridicat cele mai mari ingrijorari in legatura cu piata noastra.
Cred ca este un catalizator al acestor scaderi, pentru ca o schimbare in zona aceasta de contributii la Pilonul II, si luam acum in calcul un transfer al urmatoarelor contributii, nu si varianta transferului contributiilor existente, ar insemna ca fondurile de pensii care sunt foarte active pe piata noastra si care s-au constituit intr-un cumparator major de pe piata noastra sa dispara sau forta lor sa fie mult diminuata.
Acest... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 00:00
Bursa din Japonia a inregistrat o pierdere semnificativa, marti, iar acest lucru a tras in jos alte piete de capital asiatice, dar si pe cea australiana. Un mic recul s-a simtit si la Bucuresti.
Indicele Nikkei de la Tokio a pierdut mai mult de 950 de puncte, astfel ca a inregistrat cel mai mare declin intraday (intr-o singura zi - n.red.) din mai 2013, informeaza The Guardian.
Lovitura pe piata de capital japoneza are loc in contextul in care exista ingrijorari tot mai mari legate de situatia economiei globale.
Indicele Nikkei a scazut 5,1% pana la 16.132,15 puncte, iar cel australian S&P/ASX 200 a inregistrat un declin de 2,6% pana la 4.946,70 de puncte. Acest tumult a avut ecou si in alte tari precum Filipine, Indonezia si Noua Zeelanda.
Bursa din China e iar pe rosu: Unda de soc in toata lumea, petrolul scade sub 30 de dolari pe baril
Momentan, alte piete mari din Asia sunt inchise, cu ocazia Anului Nou, dar analistii se asteapta la noi pierderi in regiune, avand in... citeste mai departe despre "Record negativ pe bursa din Japonia: Panica ar putea avea un efect global" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 10:28
Bursa din China s-a prabusit iar, marti, pe fondul unor noi date financiare dezamagitoare.
Piata de capital din aceasta tara a inregistrat un recul de 6%, ajungand la nivelul minim din ultimele 13 luni, transmite The Guardian.
Indicele CSI 300 a pierdut 188 de puncte, adica 6,02%, astfel ca a ajuns la cel mai redus nivel din decembrie 2014.
De asemenea, la Shanghai, scaderea a fost de 6,4%.
"Baia de sange" de pe bursele chinezesti a venit dupa ce datele legate de volumul transporturilor de bunuri, care a inregistrat anul trecut un recul de 11,9% comparativ cu 2014, dand semne ca economia Chinei franeaza mai mult decat arata datele oficiale.
De asemenea, pietele de capital din ...citeste mai departe despre "Bursa din China e iar pe rosu: Unda de soc in toata lumea, petrolul scade sub 30 de dolari pe baril" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 10:42
Actiunile Fiat Chrysler au fost suspendate de la tranzactionare, joi, dupa ce au aparut in presa acuzatii potrivit carora constructorul auto ar fi umflat din pix vanzarile in SUA.
Titlurile companiei italiene au pierdut 8% la bursa din Milano, iar apoi au fost suspendate de la tranzactionare, ca urmare a prabusirii, transmite Reuters.
Miscarea de pe piata de capital a venit la scurt timp dupa ce surse oficiale au precizat pentru Automotive News ca doua reprezentante auto din Chicago, SUA, au intentat un proces impotriva companiei pe motiv ca ar fi umflat din pix vanzarile de pe teritoriul american.
Se pare ca reprezentantii Fiat ar fi oferit bani dealerilor pentru a raporta un numar mai mare de vanzari decat cel real.
Compania nu a remis niciun comunicat presei pana la ora difuzarii acestei stiri.
"Vestile vin intr-un moment total nepotrivit, din cauza scandalului Volkswagen. Investitorii nu vad cu ochi buni piata auto si tocmai de aceea ...citeste mai departe despre "Dupa Renault, si Fiat se prabuseste pe bursa: Acuzatii grave aduse companiei italiene" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 15:20
Bursa din Statele Unite ale Americii e afectata de "Lunea neagra" din China, indicele Nasdaq fiind in scadere cu peste 5%, ca urmare a declinului bursei chineze.
Astfel, indicele Industrial Dow Jones a coborat cu 4,9%, S&P 500 cu 4,7%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 5,1%, arata portalul MarketWatch, citat de Mediafax.
Sursa citata arata ca Dow Jones a consemnat in primele tranzactii o scadere de peste 6%. Declinul maxim a fost de 5% pentru S&P 500 si de 8% pentru Nasdaq.
"Lunea neagra" pentru China afecteaza si Romania: Lovitura primita de Bursa de la Bucuresti
Bursa ...citeste mai departe despre ""Lunea neagra" pentru China afecteaza SUA: Bursa americana, scadere puternica" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 19:11
Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,18% in prima parte a sedintei de marti, pe un rulaj sustinut in principal de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu 0,91% din titlurile SIF Muntenia (SIF4).
Tranzactia negociata cu actiunile SIF Muntenia a fost realizata la ora 10:31, la un pret cu 1,4% sub ultima cotatie de luni din piata principala. Pachetul de titluri a fost transferat, astfel, pentru 5 milioane de lei.
Pe piata principala, cu cateva minute inaintea deal-ului, actiunile societatii de investitii financiare au scazut cu 4%, iar apoi corectia a incetinit la aproximativ 2%. La ora 13:00, titlurile SIF Muntenia erau in scadere cu 2,29%, respectiv cu 1,6 bani, fiind cotate la 0,684 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat 656.000 de lei.
In sedinta anterioara, cand a fost prima zi din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, aceste titluri au scazut cu 4 bani. Valoarea cu care actiunile au scazut este de peste trei ori mai mica decat dividendul brut pe care compania il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, de 13,4 bani/actiune (108,1 milioane lei in total).
La preturi in scadere usoara au fost tranzactionate si actiunile Fondului Proprietatea si SIF Moldova. La mijlocul zilei, titlurile FP erau in scadere cu cu 0,31%, iar actiunile SIF Moldova cu 1,3%.
Cele trei actiuni au limitat la 0,17% cresterea indicelui BET-FI, al actiunilor celor cinci... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 13:36