Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis ziua de tranzactionare cu una dintre cele mai mari scaderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, si OMV Petrom, -12,97%, s-au numarat printre marii pierzatori ai zilei.
Marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare.
Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II si Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite in actiuni listate.
Miercuri, BVB a inregistrat, la inchiderea zilei, una dintre cele mai mari scaderi la nivel global, 11,21%.
Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, OMV Petrom, -12,97%, Electrica, -10,09%, si Romgaz, -9%, s-au numarat printre marii pierzatori ai zilei.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ordonanta de urgenta pe Codul fiscal anuntata de ministrul Finantelor nu are analiza de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, arunca economia in haos si a facut apel la Guvern sa se razgandeasca, sa puna in dezbatere, sa faca o analiza si sa vina cu masuri sustenabile.
CFA Romania, companiile din telecom, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) sunt doar cateva dintre asociatiile care au avertizat, miercuri, asupra... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 19:35
Actiunile celor mai mari producatori de gaze din tara noastra, Romgaz si OMV Petrom, au inregistrat o scadere remarcabila joi. Aceasta ieftinire brusca a actiunilor a fost cauzata de faptul ca Ministerul Finantelor a anuntat ca urmeaza sa limiteze pretul gazelor din productie interna la 55 lei/MWh.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul diminetii de joi ca proiectul de hotarare de guvern care prevede plafonarea pretului la care producatorii pot vinde gazul extras din Romania intra ordinea de zi a sedintei Executivului de pe 19 iulie, pentru o prima lectura.
Pana la urma, proiectul de hotarare n-a mai fost discutat de Guvern si nici nu se stie cu siguranta cand sau daca va fi adoptat. Cu toate astea, simplul fapt ca Ministerul Finantelor a promovat acest proiect a cauzat o scadere cu peste 5% a valorii actiunilor Romgaz, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, valoarea actiunilor OMV Petrom a scazut si ea cu peste 4,6%.
De ce si cum s-au produs aceste scaderi, dar si ce efecte ar putea avea ele asupra companiilor a explicat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker la Tradeville.
"Scaderea pretului de piata al actiunilor celor doua companii consider ca are legatura directa cu posibila plafonare a pretului gazelor din productia interna, masura ce ar urma sa fie luata in discutie de catre Guvern, conform informatiilor aparute in presa.
Bursa este foarte sensibila la astfel de anunturi, in conditiile in care trazactionarea... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:33
Actiunile principalilor producatori de gaz din Romania - Romgaz si OMV Petrom - au scazut cu peste 3% joi.
Tendinta s-a inregistrat dupa ce Ministerul de Finante a anuntat ca va plafona pretul de vanzare a gazului romanesc, pentru a le permite si celorlalti 5 producatori de pe piata sa se dezvolte.
In plus, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca interventia statului e motivata si de faptul ca cei doi mari producatori de gaze au ridicat nejustificat pretul, fara a face mai multe investitii pe care si le asumasera.
Desi Teodorovici a spus ca proiectul de hotarare care prevede plafonarea pretului gazelor din productie romaneasca la 55 lei/Mwh va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de joi pentru o prima lectura, acest lucru nu s-a mai intamplat.
- stire in curs de actualizare - ...citeste mai departe despre "Actiunile Romgaz si OMV Petrom au scazut dupa anuntul de plafonare a pretului la gazul romanesc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:03
Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in aceasta saptamana a totalizat 100,35 milioane de lei, in scadere cu aproape 79% fata de saptamana precedenta, potrivit analizei Puls Capital realizata de casa de brokeraj Intercapital Invest.
In perioada 22 - 25 aprilie 2014, valoarea totala tranzactionata la BVB a depasit 108,2 milioane lei.
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) in valoare de 44,86 milioane lei, SNGN Romgaz (SNG) - 7,42 milioane lei, SIF Oltenia (SIF 5) - 7,17 milioane lei, CNTEE Transelectrica (TEL) - 6,99 milioane lei si BRD-SG (BRD) - 6,49 milioane lei.
Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 2,63 milioane lei, cele obligatiuni 5,19 milioane lei si cu unitati de fond - 70.000 lei.
In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 23,13 milioane lei.
Indicii bursieri au inregistrat evolutii negative cuprinse intre minus 0,64% pe indicele general al pietei BET-C si minus 2,55 pe indicele BET-FI al SIF-urilor.
Saptamana trecuta, 28 de titluri au avut evolutii pozitive, 11 au fost stabile si 34 au avut evolutii negative.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Comelf (CMF), Uztel (UZT) si Retrasib (RTRA), de 14,65%, 11,08% si, respectiv, 9,17%.
Scaderea cea mai mare au avut-o titlurile Transilvania Constructii (COTR) cu minus 10,58%, urmata de cea a titlurilor Contor Group (CGC) - minus 9,40% si Rompetrol Well Services (PTR) - minus 8,36%. mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 14:22
Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, considera analistii de la Tradeville.
Din ampla analiza efectuata de specialistii Tradeville reiese ca cei mai avantajati investitori vor fi cei care vor subscrie in primele cinci zile, pentru ca vor beneficia si de un discount de 5%. Analistii estimeaza un randament al dividendului de 12.3%, la pretul minim din oferta. De asemenea, dintre punctele atratctive ale ofertei trebuie retinut si faptul ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est si ca vorbim de un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sapte ani. Un alt punct forte consta in productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. De asemenea, tot pentru cumpararea de actiuni pledeaza si marjele de profitabilitate ridicate (29% in 2012) si situatia financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde RON, fara datorii).
Radiografia companiei in contextul listarii
Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:03
Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz va incepe marti, o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri ca oferta de vanzare de la Romgaz ar putea incepe luni.
Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar oferta va incepe marti.
Legislatia pietei de capital prevede ca pot fi facute contestatii in perioada de doua zile intre aprobarea prospectului si lansarea ofertei.
Astfel, oferta va incepe marti, 22 octombrie, si va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.
Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.
O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali.
Micii investitori vor beneficia de discounturi pentru subscririle de pana la 10.000 actiuni. Pentru ordinele plasate in prima saptamana discountul va fi de 5%, iar din a doua... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 17:25
Actiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au continuat sa urce accelerat, cu 14%, intr-o piata care a scazut cu 1,15% si a sters cea mai mare parte a castigului fragil din aceasta saptamana, pe cel mai redus rulaj din ultimele aproape doua luni.
In primele trei zile ale saptamanii, indicele general al bursei BET-C a avansat cu aproape 1,9%, insa dupa corectia de vineri, castigul a fost redus la 0,67%. In luna iulie, indicele BET-C a avansat cu 3,2% si a reusit sa revina pe plus fata de nivelul din 2011, dupa ce in luna mai trecuse pe minus. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,29% mai sus.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a avansat in aceasta saptamana cu 0,32%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,44% mai sus, si, totodata, comparativ cu sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 6,13%.
Evolutia pietei a venit insa pe fondul unor tranzactii cu volume in scadere.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 28 mai, cand operatiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro).
"Momentan, pe piata avem doar investitori locali. Doar... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:23