Romania nu este singurul stat european unde fumatorii sunt vanati cu indarjire de catre autoritati. De fapt, in unele state scandinave, viciile sunt atat de drastic taxate incat viata fumatorului roman este aproape de invidiat.
Finlanda si Suedia conduc in topul statelor ultraprotectoare cu cetatenii lor, in care fumatul, bautul si produsele de tip fast-food sunt restrictionate, arata rapoartele Institutului de Afaceri Economice (IEA) din Marea Britanie si al Centrului de Informatii pentru Politici Europene, citate de postul CNBC.
Politici inutile
Cele doua institutii sustin ca intruziunea politicului in viata cetatenilor pare sa nu aiba niciun efect, conform zicalei, suma viciilor ramanand in general constanta.
"Aceste legi isi gasesc o justificare in termeni medicali, dar, in realitate, analiza datelor arata ca nu exista o legatura directa intre legislatia protectoare si o speranta de viata ridicata.
Tarile cu o legislatie restrictiva in privinta consumului de alcool nu au o rata scazuta a consumului de alcool si tarile cu legi dure anti-fumat nu inregistreaza o scadere a numarului fumatorilor", sustin expertii IEA.
In Uniunea Europeana, cinci state se remarca ca lideri in impunerea unor politici restrictive in privinta comsumului de alcool si a tigarilor clasice sau electronice: Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Irlanda si Ungaria.
Acciza la inghetata
Oficialii de la Helsinky au mers atat de departe incat au interzis tigaretele electronice si... mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 14:54
Bauturile alcoolice se vor ieftini de anul viitor, potrivit noului Cod Fiscal. Astfel, o masura din noul Cod prevede o scadere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate bauturile tari.
Potrivit Noului Cod Fiscal, acciza pentru alcoolul etilic va fi de 3.307 lei pe hectolitru, in conditiile in care, in codul actual, aceasta este cu peste 1.400 de lei mai mare, relateaza Digi 24.
Klaus Iohannis a promulgat Codul Fiscal
"Va fi o ieftinire de aproximativ 15%-20%, ceea ce va face consumatorul roman sa se indrepte si catre aceste bauturi. O sticla de vodca de 30 de lei ar ...citeste mai departe despre "Bauturile alcoolice, mai ieftine de anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 16:09
Bugetul statului va pierde 15 milioane de euro daca acciza la bauturile spirtoase nu va scadea la 1 octombrie, avertizeaza asociatia Spirits Romania.
In consecinta, va trimite joi Ministerului Finantelor o adresa in acest sens, informeaza Mediafax.
"Propunerile din noul Cod Fiscal, in care se regasesc masuri legate de scaderea accizelor la bauturi spirtoase si la vinuri spumante, sunt niste masuri reparatorii. In 2013, accizele la spirtoase au crescut cu 40%, iar acum le reducem cu 30%. Cresterea accizei la alcool a venit atunci ca o masura compensatorie pentru reducerea TVA la paine. In consecinta, piata fiscalizata de bauturi spirtoase a scazut dupa aceasta masura, in 2014, cu 20%", a declarat Florin Radulescu, presedintele asociatiei Spirits Romania.
Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, acciza va scadea de la 1.065 la 750 de euro pe hectolitru de alcool pur.
Totusi, comparativ, Bulgaria are un bir de 550 de euro.
Guvernul pluseaza: Accizele si TVA vor fi reduse ...citeste mai departe despre "Acciza la bauturi: Statul va pierde 15 milioane de euro daca nu scad birurile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 15:24
Pretul benzinei si al motorinei ar putea scadea, avand in vedere ca Guvernul a propus reducerea nivelului accizelor pentru carburanti in noul proiect al Codului Fiscal.
Executivul aminteste, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca scaderea consumului la carburanti, bauturi alcoolice si alte produse are influente negative asupra veniturilor bugetare, dar si asupra indicatorilor macroeconomici.
De asemenea, a aparut si fenomenul de alimentare cu combustibil de catre transportatori in alte state membre, cum ar fi Ungaria si Slovenia (unde se restituie o parte din accize), sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxe.
Guvernul a constat si discrepante intre veniturile bugetare colectate si costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autoritatilor.
Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?
In aceste conditii, in noul proiect de Cod Fiscal se propun urmatoarele ...citeste mai departe despre "Se va ieftini benzina? Guvernul propune scaderea accizelor la carburanti si alcool" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 16:00
Cresterea accizei la bauturi spirtoase pana la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scadere cu 20 de milioane de euro a colectarii, in perioada septembrie - decembrie 2013, fata de acelasi interval din 2012, afirma Asociatia Producatorilor de Bauturi Alcoolice "VINROM".
Efectul cresterii accizei a fost diminuarea imediata a productiei si vanzarilor legale, cu efect asupra colectarii.
Cresterea nivelului de fiscalizare la bauturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasari mai mici din accize cu 180 milioane de euro.
"Masurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternica a productiei de bauturi alcoolice, la scaderea incasarilor bugetare cu sume importante si la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban catre bauturile obtinute in gospodariile individuale taranesti, bauturi care nu respecta normele de siguranta alimentara, au o calitate incerta, iar, datorita eludarii obligatiilor fiscale, au preturi mult mai mici fata de cele obtinute legal", spune VINROM.
Reprezentantii producatorilor de bauturi alcoolice atrag atentia ca nivelul actual de taxare a bauturilor alcoolice romanesti orienteaza comerciantii si consumatorii catre oferta de produse din tarile vecine.
"Cresterea micului trafic de frontiera si relaxarea conditiilor privitoare la trecerea frontierei cu tari vecine, precum Bulgaria, Moldova si Serbia, a incurajat optiunile de aprovizionare... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 16:11
Cursul anuntat de Banca Centrala Europeana pentru calculul valorii accizelor in 2014, este de 4,4485 lei/euro, cu 1,6% mai mic decat cel de anul trecut, care era de 4,5223 lei/euro. Diferenta de curs presupune, teoretic, o scadere a preturilor la tigari, benzina, bauturi alcoolice si produse de lux.
"Scaderea este una marginala, preturile nu se vor ajusta. Asa cum nici cresterea de 1,2% nu are efecte simtitoare in economie, nici o scadere a accizelor de 1,6% nu are efecte simtitoare pe piata bunurilor accizabile", a declarat Ionel Blanculescu, consultant financiar si consilier onorific al premierului Victor Ponta.
Accizele sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru unele produse provenite din productia interna sau din import: bere, vinuri, bauturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrica. Veniturile din accize reprezinta circa 10% din totalul veniturilor bugetare.
Accizele au crescut din septembrie
Pentru a compensa impactul scaderii TVA la paine de la 25% la 9% de la 1 septembrie, Guvernul a decis cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur.
Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.
Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:58
Inflatia a crescut in Marea Britanie in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza cresterii costurilor din sectorul transporturilor si majorarea accizei pe tutun si bauturi alcoolice, transmite Reuters, citat de Mediafax.Inflatia ridicata complica si mai mult problemele Bancii Angliei, care incearca sa mentina dobanzile la niveluri cat mai scazute pentru a sprijini economia.
Preturile de consum au urcat in Marea Britanie cu 1% fata de luna martie, avans care a mai fost intalnit o singura data in istorie, potrivit institutului national de statistica.
Media estimarilor analistilor indica o inflatie anuala de 4,2% in aprilie, dupa scaderea surprinzatoare a indicatorului la 4% in martie.
Ingrijoratoare este in special cresterea inflatiei "de baza", care elimina efectul preturilor volatile, precum alimentele si carburantii. Acest indicator a crescut la 3,7%, cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.
Lira sterlina s-a apreciat, cifrele alimentand speculatiile ca banca centrala va creste dobanzile de la minimul record de 0,5% inainte de sfarsitul anului.
Inflatia se plaseaza din decembrie 2009 peste tinta Bancii Angliei, de 2%, iar institutia a avertizat saptamana trecuta ca indicatorul ar putea urca la 5% in acest an. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 15:18