SpaceX a lansat peste 1.000 de sateliti Starlink pentru internet de mare viteza si ofera deja servicii catre populatie in SUA, Canada si Marea Britanie, solicitand acordul autoritatilor de reglementare si in alte state, transmite Reuters.
"La inceputul acestei luni am extins programul beta "Mai bine decat nimic", pentru a include clienti din Marea Britanie", a declarat miercuri Jessie Anderson, inginer sef pentru productie la SpaceX.
"In Statele Unite, Canada si acum in Marea Britanie, ne concentram pe zonele rurale si izolate, unde nu exista acces rapid la fibra si cablu", a adaugat Anderson.
SpaceX a inceput programul beta destinat publicului in octombrie, cu un serviciu la pretul de 99 de dolari pe luna, plus un avans de 499 de dolari pentru kitul Starlink, care include un terminal pentru utilizator si un router Wi-Fi pentru conectarea la sateliti.
Starlink este planul SpaceX pentru construirea unei retele de internet cu mii de sateliti, pentru a furniza internet de mare viteza in orice loc de pe planeta.
SpaceX a lansat, miercuri, a 17-a sa misiune Starlink din Florida, cu o racheta Falcon 9 care a transportat un nou set de 50 de sateliti catre orbita.
Lansarea a marcat un reper pentru reutilizarea rachetelor SpaceX, racheta Falcon 9 a fost lansata si a aterizat pentru a 8-a oara, un record.
Musk a declarat anterior ca rachetele Falcon sunt proiectate sa fie lansate si sa revina pe Pamant de pana la 10 ori fara sa aiba nevoie de reparatii sau de... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 07:50
Compania SpaceX a reusit sa lanseze cu succes sambata, 19 decembrie, o racheta Falcon 9, cu un satelit spion destinat Biroului National de Recunoastere al SUA (National Reconnaissance Office) de la baza Cape Canaveral (Florida), in ultima sa misiune pe anul 2020, relateaza EFE.
Asa numita misiune NROL-108 a fost suspendata joi ca urmare a unei defectiuni tehnice.
Lansarea satelitului misterios a avut loc pana la urma sambata, de pe platforma de lansare 93A in cadrul Centrului Spatial Kennedy al NASA.
Dupa opt minute, primul etaj al rachetei Falcon 9 s-a reintors pe suprafata terestra si a aterizat fara probleme in Zona 1 a complexului spatial, in timp ce al doilea etaj si-a continuat misiunea. Compania magnatului Elon Musk a precizat cu aceasta ocazie ca "toate sistemele au functionat bine".
Falcon 9's first stage has landed on Landing Zone 1 pic.twitter.com/mR18Qv3GoC- SpaceX (@SpaceX) December 19, 2020
Prima incercare de a lansa satelitul a avut loc joi dimineata. Lansarea a fost intrerupta insa automat atunci cand senzorii au detectat o presiune ridicata in interiorul rezervoarelor de oxigen lichid din partea superioara a rachetei. Planul initial era sa se incerce lansarea vineri, insa aceasta a fost din nou amanata.
National Reconnaissance Office (NRO) este o agentie din cadrul Departamentului de Aparare, iar proiectele lor sunt tinute secrete de catre SUA. Satelitul spion este acum cunoscut sub numele de cod "Gorilla". Nu se stie insa ce rol are... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 01:00
Inginerii unei divizii aflate sub aripa gigantului american Intel din Timisoara au dezvoltat ochiul de robot de pe satelitul trimis pe orbita de Agentia Spatiala Europeana.
In 2 septembrie 2020, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a lansat pe orbita un mic satelit, botezat PhiSat-1, care va avea misiunea de a monitoriza gheata polara si umiditatea solului, fiind primul satelit cu inteligenta artificiala la bord. Mai exact, ochiul de robot trimis sa faca poze din spatiu cu Pamantul are capacitatea sa selecteze pozele bune de cele nereusite, usurand foarte mult munca cercetatorilor.
Potrivit adevarul.ro, procesorul Myriad2, care sterge pozele neclare, ascunse de nori, si nu le mai trimite pe Pamant, a fost dezvoltat in Timisoara, de catre specialistii Movidius, o companie infiintata de Valentin Muresan.
"Practic, satelitul se misca deasupra Pamantului si face poze constant. In timp ce preia pozele, le proceseaza si isi da seama daca sunt neclare din cauza norilor. Acelea nu au nicio valoare de informatie. Pe tine te intereseaza ce e pe suprafata Pamantului; paduri, oceane etc. Nu are rost sa trimita rebuturile. Procesorul nostru asta face, e ochiul unui robot care filtreaza din mers, se uita pe poza si daca sunt prea multi nori nu o trimite pe Pamant. Cu alte cuvinte, poate sa trimita mult mai multe poze relevante. Asta este povestea in sine", a declarat Valentin Muresan, director Intel Romania si fondatorul companiei Movidius, pentru adevarul.ro.
...citeste mai... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 08:15
Uniunea Europeana trebuie sa dispuna de o constelatie proprie de sateliti pentru internet de mare viteza si sa isi consolideze astfel autonomia strategica, a declarat miercuri pentru cotidianul francez Le Figaro comisarul european Thierry Breton, care doreste "sa propuna rapid" acest proiect, informeaza AFP.
"Europa este autonoma in ceea ce priveste navigatia prin satelit, gratie sistemului Galileo, dar si in domeniul observarii Terrei si al monitorizarii, prin programul Copernicus", a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piata interna, printre atributiile caruia se afla si sectorul spatial.
Dar, pentru a dezvolta economia digitala, acelasi comisar europeana considera ca este de asemenea "de dorit ca UE sa se inzestreze, in deceniul care vine, cu un sistem de sateliti care sa faca legatura intre satelitii geostationari si o constelatie LEO (orbita joasa), echipati cu sisteme criptate si tehnologii cuantice" dedicate internetului de mare viteza.
"In complementaritate cu retelele noastre terestre de mare viteza si de mare calitate, constelatiile de sateliti vor consolida autonomia strategica a infrastructurilor noastre de conectare", a pledat comisarul european, care incearca sa conserve bugetul de 16 miliarde de euro alocat spatiului si prevazut de Comisia Europeana pentru perioada bugetara 2021-2027, care a fost insa diminuat la cererea anumitor state membre.
"Am ajuns deja la 15 miliarde de euro in cadrul negocierilor in curs", a adaugat el.
In... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 09:59
Spionajul cibernetic reprezinta o alta extensie a intregului segment dezvoltat de catre hackeri, iar sintagma "Scopul scuza mijloacele" se pare ca devine, din ce in ce mai mult, sloganul acestora.
Astazi, vom face cunostinta cu Satellite Turla, un intrus care a tintit foarte sus, la propriu, prin accesarea adreselor de Internet cu conexiune prin satelit. Cu ajutorul acestei metode, atacatorii din spatele Turla au reusit sa produca pagube in peste 45 de tari, inclusiv in Romania.
Nume de cod "IP cu conexiune prin satelit"
Din investigatiile specialistilor de la Kaspersky, derulate pe o perioada de cativa ani, a rezultat faptul ca Satellite Turla avea in spate un grup APT (Advanced Persistent Threat - dezvoltatori de amenintari persistente avansate, n.r.). Satellite Turla este cunoscut sub mai multe identitati: Snake, Uroboros, WhiteBear, Venomous Bear si Kypton.
Rezultatele unei cercetari referitoare la Turla au fost publicate in anul 2014, moment in care grupul de spionaj cibernetic era activ de cel putin opt ani, sustin expertii. Concluzia raportului a fost aceea ca acest grup este vorbitor de limba rusa si se evidentiaza prin mecanismul avansat de comanda si control prin satelit, implementat in etapele finale ale atacului.
"Serverele de comanda si control sunt vizate intotdeauna de catre cercetatorii in securitate cibernetica si de catre autoritati, pentru ca de acolo sunt controlate toate operatiunile, iar oprirea lor poate sa afecteze functionarea... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 10:22
Bill Gates, alaturi de compania japoneza de telecomunicatii Softbank si de gigantul aerospatial Airbus, finanteaza un start-up care vrea sa foloseasca o ampla retea de sateliti pentru transmisiuni video in direct din orice colt al Pamantului.
Compania EarthNow intentioneaza sa lanseze 500 de sateliti in atmosfera Pamantului, care sa asigure o monitorizare video de tip Big Brother, se arata intr-un comunicat de presa.
Printre posibilele utilizari ale sistemului sunt mentionate depistarea braconajului, monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme, detectarea timpurie a incendiilor forestiere si a eruptiilor vulcanice, monitorizarea migrarii balenelor si observarea zonelor de conflict de pe glob.
Ideea se bucura de sprijinul unor miliardari ca Greg Wyler, presedinte executiv al companiei din industria satelitilor OneWeb. Gates va investi active personale in proiect. Printre investitori se numara si companiile Airbus si Softbank.
"Obiectivul nostru este simplu: vrem sa va conectam vizual cu Pamantul in timp real. Credem ca posibilitatea de a vedea si intelege Pamantul in direct si fara filtre ne va ajuta pe toti sa apreciem mai mult si, in cele din urma, sa avem mai multa grija de singura noastra casa", spune Russel Hannigan, fondatorul EarthNow, companie infiintata in Washington in 2017.
Satelitii vor cantari in jur de 225 de kilograme fiecare si vor fi prevazuti cu camere orientate spre Pamant 24 din 24 de ore, precum si cu un sistem de analiza a imaginilor... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 00:00
O racheta Falcon 9 va decola, sambata, de la o baza militara din California si va lansa pe orbita primii doi sateliti-prototip, care au rolul de a testa sistemul prin care SpaceX isi va organiza viitoarea flota de sateliti care vor furniza Internet in orice colt al lumii.
Planul companiei americane este de a crea o retea de aproape 12.000 de sateliti care sa se deplaseze continuu si in mod sincronizat in jurul Terrei pentru a acoperi in permanenta orice loc de pe Pamant.
7.518 sateliti vor orbita la o distanta de aproximativ 322 de kilometri, in timp ce alti 4.425 de sateliti vor sta pe o orbita de 1.126 de kilometri in jurul planetei, operand pe frecvente radio diferite.
Compania americana trebuie sa puna la punct mai multe aspecte. In primul rand, SpaceX va avea nevoie de acces la o parte a spectrului radio pentru a realiza conexiuni prin intermediul satelitilor sai, iar oamenii lui Elon Musk trebuie sa configureze satelitii astfel incat acestia sa se miste in permanenta si sincronizat in jurul Pamantului.
A treia problema majora va fi reprezentata de antenele folosite pentru receptionarea semnalului. Acestea vor trebui sa se conecteze rapid de la un satelit la altul, pentru a fi in contact cu cel mai apropiat satelit.
SpaceX spera ca primul satelit operational la nivel international sa fie deja disponibil anul viitor. Compania crede ca in 2025 va avea o baza de 40 de milioane de abonati si venituri de 30 de miliarde de dolari din acest proiect.
La... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 11:13
Masini alimentate cu hidrogen, stingerea incendiilor cu ajutorul sunetului, internet pentru toti pamantenii sunt cateva dintre cele mai impresionante idei menite sa transforme viitorul omenirii, prezentate de BBC Science Focus.
Masini cu hidrogen si statii de reincarcare
Noul model Toyota Mirai (viitor in japoneza), care utilizeaza tehnologia celulelor de combustibil pe baza de hidrogen, va putea fi cumparat la sfarsitul acestui an, scrie Business Insider.
Insa exista in continuare cateva impedimente pentru ca o masina de acest fel sa fie practica, precum necesitatea de a stoca hidrogenul in rezervoare de inalta presiune sau infrastructura de alimentare deficitara.
Din acest motiv, oamenii de stiinta britanici de la Science and Technology Facilities Council (STFC) lucreaza la dezvoltarea unor metode ieftine si facile pentru a obtine hidrogen, folosind amoniacul.
Trenuri aproape supersonice
Dezvoltat de miliardarul Elon Musk, conceptul Hyperloop este un tren de ...citeste mai departe despre "Sase idei impresionante care pot transforma lumea, nu peste mult timp" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 12:15
Liniile aeriene vor putea oferi in curand pasagerilor internet de mare viteza in timpul zborului, fara intreruperi, chiar si deasupra oceanelor, datorita evolutiei serviciilor prin satelit, iar companiile specializate promit ca, odata cu scaderea costurilor, broadband-ul in avion va deveni gratis.
Conexiunile care asigura in prezent serviciile de internet in zbor, improvizate din servicii destinate telefoanelor mobile si televiziunii DTH, vor fi inlocuite de semnale puternice, concentrate pe aeronave, transmise de sateliti performanti, potrivit Bloomberg.
Cererea semnificativa pentru servicii de internet de mare viteza in avion va genera suficiente afaceri pentru a facilita scaderea costurilor, astfel ca broadband-ul in zbor va deveni intr-un final gratis, potrivit directorilor executivi din industrie, contactati de Bloomberg.
Citeste mai multe despre Satelitii, solutia optima pentru accesul la internet pe avion pe Hit.ro mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 12:50