Un britanic de 68 de ani stabilit in Saschiz, o localitate cu 2.000 de locuitori din Colinele Transilvaniei, a inceput sa produca in gospodarie dezinfectant pentru maini, cand a aflat ca la farmacia din sat stocurile sunt epuizate.
Barbatul se ocupa cu distilarea alcoolului, iar sotia sa amesteca ingredientele cu grija, dupa reteta facuta publica chiar de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Tot dezinfectantul pe care il obtine in curtea sa il doneaza apoi comunitatii, celor aflati in izolare si, mai ales, cadrelor medicale care ii supravegheaza.
Jim Turnbull s-a nascut in Scotia, si-a construit in Regatul Unit o cariera in dezvoltare rurala pe plan international si a inceput sa vina in Romania inca din 2002.
"Am infiintat o companie in Regatul Unit in 2009 pentru a atrage investitii de impact pentru intreprinderea sociala pe care am fondat-o apoi in Saschiz, in 2010", povesteste britanicul pentru Ziare.com.
Intreprinderea sa poarta numele Transylvania Food Company, iar in online este cunoscuta drept Pivnita Bunicii, si produce gemuri, siropuri, dar si miere poliflora.
"Unul dintre principalele noastre contracte este cu un producator de bauturi din Regatul Unit, caruia ii trimitem sirop de soc, pe care il folosesc ca ingredient in productie. Intreprinderea noastra sociala are ca scop nu doar castigul financiar, ci si un impact pozitiv atat pentru societate cat si pentru mediu, avand in minte obiective pe termen lung, precum cele de... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 09:31
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Soaita, a anuntat ca lucreaza la elaborarea unui proiect cu finantare europeana, care va fi depus pentru exercitiul bugetar viitor, de refacere a celor doua pasaje subterane secrete, care legau in vechime Cetatea de Refugiu din secolul al XIV-lea sau Cetatea Taraneasca, cum mai este denumita, de centrul satului.
"Deja ne gandim la un proiect pentru exercitiul bugetar european viitor. In spatele cetatii este un pasaj secret, prin care se putea cobori din cetate in timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refacut fiindca toata lumea va fi interesata sa coboare prin fantana, printr-un sistem de lift-galeata, apoi sa mearga prin tunelul subteran si sa ajunga in spatele cetatii. Acolo este o prapastie destul de adanca (...)
Dorim sa fie atractiva si dorim sa fie un motor de dezvoltare turistica. Deja este atractiva si vin turistii, chiar daca nu eram organizati fiindca cetatea era mai mult ruina si nu erau conditii optime de vizitare.
Avem doua variante de tunel si sunt tot mai increzator dupa ceea ce am vazut acolo. Primul e tunelul, care coboara in spatele cetatii, care are cam 50-60 de metri lungime si mai este unul despre care se spune ca iesea in biserica din centrul satului, care are cateva sute de metri. Cred ca si acela ar fi de realizat, nu neaparat de restaurat, ci de reconstruit. Nici nu stiu ce o fi la acea adancime, dar este de perspectiva si treaba aceasta", a spus primarul Ovidiu Soaita.... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:40