Zeci de oameni au primit amenzi de pana la 3.000 de euro pentru ca au luat nisip si scoici de pe plajele din Sardinia, informeaza presa locala.
Sambata, autoritatile italiene au anuntat ca 41 de persoane au furat in total aproximativ 100 de kilograme de nisip si scoici de pe plaje.
Potrivit bbc.com, in Sardinia este strict interzis sa se ia nisip de pe plaje, comercializarea nisipului, pietrelor si scoicilor de pe plaje devenind ilegala in 2017.
Amenzile pentru incalcarea acestei legi sunt dure, insa de mai multi ani localnicii se plang ca celebrul nisip alb este furat. Turistii, in mare parte veniti din afara Italiei, dar si unii italieni, pun nisipul in sticle pentru a-l pastra ca amintire sau a-l vinde online.
Autoritatile din Sardinia, care ancheteaza furtul de nisip si scoici, au monitorizat aeroporturile si porturile, dar si site-urile pe care s-ar putea vinde ilegal nisipul.
Politia din Sardinia a anuntat nisipul, scoicile si pietrele luate de pe plaje de turisti au fost duse inapoi in zonele de unde s-au furat.
Pe o pagina de Facebook numita "Sardinia furata si jefuita", utilizatorii scriu deseori despre felul in care mediul este afectat de furtul de nisip, caracterizand situatia drept una urgenta.
Pierluigi Cocco, om de stiinta care locuieste in Cagliari, a declarat ca plajele sunt motivul principal care ii atrage pe turisti in Sardinia si ca unii oameni iau nisip ca sa aiba "o amintire pretioasa". Insa el a subliniat ca luarea nisipului... mai mult
Duminica, 06 Iunie 2021, ora 09:50
"Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19!", este avertismentul pe care il da Ambasada Statelor Unite cetatenilor sai, si asta in timp ce autoritatile din Peninsula se chinuie din rasputeri sa lase in urma acest cosmar al inchiderilor fortate si sa faca pasi mici, dar siguri, catre revenirea la normalitate.
Se vorbeste despre redeschiderea restaurantelor, a teatrelor si muzeelor, in timp ce singura regiune "alba", Sardinia, a devenit rosie, din cauza unui mare numar de infectari cu Covid-19, in vreme ce din 26 aprilie toata tara devine de culoare galbena, cu masuri restrictive lejere pentru circa 50 milioane de italieni, si se pot relua activitati obisnuite precum cina la restaurant, chiar si seara, cu conditia ca asta sa se intample in aer liber.
Si, in timp ce fortele politice de stanga si de dreapta dintr-un Guvern neobisnuit incearca sa se puna de acord chiar si asupra mentinerii starii de urgenta dupa ora 22 pana la orele 5 pe timpul verii, ajunge ca un trasnet stirea ca Ambasada USA isi avertizeaza cetatenii ca Italia este risc ridicat pentru pandemie si... terorism. Pagina "Italy Travel Advisory: Level 4: Do Not Travel, April 20, 2021" nu se limiteaza la a opri americanii intentionati sa vina in Italia semnaland pandemia. Dupa fraza "Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19" se poate citi "Atentie crescuta si din cauza terorismului"; ceea ce inspaimanta Italia este faptul ca democratia USA semnaleaza teritoriul peninsulei ca fiind... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 10:48
Plaje virgine, drumuri romantice, batute de vant si soare, munti ce tipa a salbaticie - pe toate le are Sardinia, din Italia.
Insa combinatia poate parea unor turisti un pic cam prea mult. Autoritatile din Baunei, in estul provinciei Ogliastra, aflata in sudul Sardiniei, au lansat un apel catre turisti sa nu se mai bazeze pe Google Maps atunci cand vin in zona, arata CNN.
Vizitatorii se lasa directionati, la fel ca in oricare alte locuri, de GPS pentru a ajunge la plajele nestiute, iar autoritatile se vad depasite de cazurile in care sunt nevoite sa-i salveze, pentru ca acestia se ratacesc.
In ultimii 2 ani au fost 144 de astfel de cazuri, unele potential periculoase.
Iar serviciile de urgenta sunt finantate de comunitatea locala, din banii locuitorilor.
Au fost deja amplasate tot felul de semne care sa-i informeze pe turisti sa nu se bazeze pe Google Maps, pentru ca directionarile sunt adesea gresite sau nu se potrivesc cu strazile din zona. S-a luat legatura si cu Google Maps, dar deocamdata nu au fost luate masuri.
Turistii sunt sfatuiti sa se informeze cu privire la atractiile zonei dupa semnele aflate la marginea soselei, in modul in care se facea odata, sau sa foloseasca hartile de hartie, clasice. Daca nu se descurca, ar trebui sa apeleze la ghizii locali, care nu i-ar lasa niciodata sa ajunga in situatii periculoase, spun autoritatile.
Vezi si Dubaiul le permite turistilor sa cumpere alcool din magazine. Ce pasi trebuie sa urmeze
A.P.... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 00:00
Echipele de pompieri din insula italiana Sardinia se lupta duminica cu un puternic incendiu de vegetatie ce a dus, inca de sambata, la evacuarea unei statiuni de pe litoralul insulei.
Aproximativ 20 de locuinte, un hotel, doua spatii de campare si o plaja au fost inchise duminica in Sardinia, conform agentiei italiene de presa ANSA.
Conform unui anunt al televiziunii publice RAI, incendiul cuprinsese duminica 800 de hectare de teren.
Cotidianul regional La Nuova Sardegna a publicat informatii despre incendiu sub titlul "Infern in Sardinia". Conform acestei publicatii, sambata se inregistrau nu mai putin de 41 de focare pe insula.
Ministrul regional al mediului, Gianni Lampis, a pus incendiul pe seama unei maini criminale, intr-un mesaj postat pe Fecebook.
"Sunteti niste criminali si niste lasi nelegiuiti. Trebuie sa fiti adusi in fata justitiei. Mainile voastre criminale trebuie sa plateasca din greu pentru distrugerile si pericolele pe care le-ati provocat", a scris el in mesajul postat pe Facebook.
...citeste mai departe despre "Incendiu de vegetatie in Sardinia. Oamenii au fost evacuati de pe insula" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iulie 2019, ora 16:24
Insula Sardinia, o importanta atractie turistica din Italia, are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, insa autoritatile locale au avertizat ca zonele de la malul marii ar putea deveni mai putin populare daca turistii vor continua sa fure nisip pe post de suvenir.
Autoritatile din Sardinia au decis sa adopte masuri mai aspre impotriva "hotilor de nisip" si aplica amenzi de pana la 3.000 de euro, informeaza joi Xinhua.
In cel mai recent caz, un turist britanic a fost amendat cu 1.032 de euro pentru ca a plecat cu nisip de pe una dintre plajele insulei.
Potrivit media italiene, "furtul de nisip" nu este o noutate si afecteaza de ani buni Sardinia, turistii facandu-si un obicei din a lua cu ei nisip in sticle de plastic ignorand astfel panourile amplasate pe plaje prin care sunt atentionati ca aceasta practica este interzisa.
Autoritatile vamale de pe cele doua aeroporturi din Sardinia verifica in mod regulat bagajele turistilor pentru a gasi eventuale recipiente cu nisip.
Anul trecut, aproximativ cinci tone de nisip au fost interceptate astfel.
Locuitorii indignati de pe insula s-au organizat in grupuri si patruleaza pe plaje. In urma cu cativa ani, ei au pus bazele unei pagini de Facebook intitulata "Sardinia este jefuita si pradata", care a atras circa 20.000 de aprecieri.
Turistii sunt atrasi de nisipul din Sardinia in special datorita diversitatii - pe unele plaje particulele fine au culoarea alba, in timp ce pe altele nisipul are o tenta... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 15:17
La fiecare 100.000 de locuitori ai Sardiniei sunt 24 de centenari. Dar in asa-numita "Zona Albastra" a insulei sunt de pana la cinci ori mai multi.
Oamenii de stiinta se intrec sa descopere secretul longevitatii din aceasta zona. Si au studiat fiecare aspect al vietii acestor oameni: dieta lor traditionala cu cereale integrale, lapte de capra si branza maturata, faptul ca batranii sunt ingrijiti in familie, si nu plasati in adaposturi, distantele pe care le parcurgeau pe jos in tinerete, relateaza The Guardian.
Insa cea mai interesanta teorie este centrata pe existenta unei "gene a longevitatii", si aceasta ar putea fi aprofundata in urmatorii ani, dupa ce o companie britanica de biotehnologie, Tiziana Life Sciences, a cumparat o baza de date ADN cu mostre de sange prelevate de la 13.000 de locuitori ai Zonei Albastre. Achizitia a fost facuta in iulie, pentru numai 258.000 de euro.
Fondatorul Tiziana a spus ca echipa de cercetatori ai companiei are experienta si intuitia sa ...citeste mai departe despre "O firma vrea sa descopere "gena longevitatii" din Sardinia. Locuitorii insulei nu sunt de acord" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 August 2016, ora 18:06
Sardinia, superba insula a Italiei, este destinatia ideala de vacanta chiar si pentru italieni, iar zecile de mii de turisti care o viziteaza an de an confirma faptul ca locul este unul special.
A doua insula ca marime din Mediterana, Sardinia, ofera vizitatorilor un amestec de peisaje pitoresti si plaje cu nisip fin, conturand o experienta aparte prin cultura locala.
Business24 si Paralela45 recomanda seniorilor si nonseniorilor o vacanta de opt zile in Sardinia, destinatie ideala pentru cei care doresc atat zile de relaxare, cat si o experienta culturala deosebita.
Un aspect important pentru turistii care vor sa ajunga in Sardinia este faptul ca locul este potrivit pentru vacanta tot timpul anului datorita climei mediteraneene blande.
Sardinia are o suprafata de peste 24,000 de km2 si este divizata in 8 provincii in care se vorbesc sase dialecte diferite.
Insula are un relief predominant muntos, oferind un ambient natural cu paduri luxuriante, mici regiuni desertice, dar si mlastini populate de caprioare, cai salbatici si pasari rapitoare.
Livezile de citrice sunt doar o alta atractie specifica insulei.
Orasul Cagliari, capitala Sardiniei, este cel mai mare oras de pe insula, numele sau in dialectul local insemnand "castel" (Casteddu).
Cagliari are o istorie de peste doua milenii, iar una dintre cele mai importante atractii turistice este Castello, cea mai veche parte a orasului, situata pe un deal ce ofera o panorama deosebita a intregului... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 00:00
Romania va participa la Festivalul Literar din insula Sardinia, in perioada 29 iunie - 1 iulie, avandu-l ca reprezentant pe scriitorul Dan Lungu. Festivalul Literar din Sardinia constituie una dintre cele mai importante manifestari din Italia in domeniul literaturii.
Promotorul manifestarii este Asociatia Culturala "L'Isola delle Storie", cu sprijinul Regiunii Autonome a Sardiniei si al Primariei din Gavoi, in colaborare cu numeroase institutii locale si in parteneriat permanent cu institute de cultura ale altor tari in Italia: Institutul German Goethe, Institutul Polonez din Roma, Forumul Austriac de Cultura din Roma si, de anul trecut, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.
La Festival au participat de-a lungul timpului nume importante ale literaturii contemporane, precum Eugenio Scalfari, Alessandro Baricco, Paolo Giordano, Melania Mazzucco, Giancarlo De Cataldo, Giorgio Faletti, Mo Zan, Rozycki Tomasz sau Peter Schneider.
La editia de anul trecut, scriitorul roman Lucian Dan Teodorovici a avut un dialog literar cu Claudio Bagnasco, moderator fiind cunoscutul scriitor italian Fabio Geda.
In urma succesului acestei manifestari, reprezentarea Romaniei continua si la editia din acest an, cu scriitorul Dan Lungu.
Astfel, sambata, 30 iunie, incepand cu ora locala 17.15, in piata Mesubidda din Gavoi, Dan Lungu va participa impreuna cu tanarul scriitor venetian Giovanni Montanaro la un dialog moderat de Chiara Valerio, scriitor si... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:41