71% dintre romani considera ca in tara noastra exista mai multe persoane sarace decat in majoritatea statelor membre UE, iar 73% apreciaza ca in ultimii cinci ani saracia a crescut foarte mult sau destul de mult in Romania, conform unui comunicat transmis de catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila - Secretariatul General al Guvernului.
Pe de alta parte, o analiza releva ca in timp ce prima perceptie este confirmata, a doua este contrazisa de datele statistice.
"Conform unei analize pe baza datelor Eurostat si INS si ale unui sondaj de opinie realizat in cadrul proiectului "Romania Durabila", perceptia privind saracia este usor deformata in comparatie cu masuratorile statistice. Atunci cand cetatenii sunt intrebati daca in Romania sunt mai multi sau mai putini saraci decat in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, 71% spun ca noi avem mai multi saraci. Acest lucru este sustinut de datele Eurostat - in 2018, 32,5% dintre romani erau in risc de saracie si excluziune sociala, fata de media UE27 de 21,8%; doar Bulgaria era intr-o situatie mai dificila - 32,8%, in timp ce 16% spun ca avem la fel de multi saraci, iar 5% spun ca sunt mai putini saraci in Romania decat in majoritatea statelor din UE", se precizeaza in comunicat.
Se mentioneaza insa ca alte intrebari scot in evidenta "diferente consistente" intre realitate si perceptie. Astfel, 73% dintre romani considera ca, in ultimii cinci ani, saracia a crescut foarte mult sau destul de mult in Romani. In... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 16:35
Peste 1 miliard de persoane ar putea trai in saracie extrema pana in 2030 din cauza efectelor pe termen lung ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi de ONU si citat de DPA.
Aceasta cifra ar putea fi atinsa daca revenirea la normal este prelungita si criza economica persista, aruncand inca 207 milioane de persoane in saracie, potrivit Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Potrivit unui scenariu "de baza" luand in considerare ratele actuale de mortalitate si proiectiile recente de crestere ale Fondului Monetar International, studiul arata ca alte 44 milioane de persoane vor trai sub pragul de saracie in urmatorii 10 ani.
Cu toate acestea, cresterea saraciei extreme poate fi evitata, noteaza PNUD, facand referire la investitii in programe de asistenta sociala, guvernanta, digitalizare si o economie verde.
"Pandemia COVID-19 este un punct critic si ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea in directii foarte diferite", a declarat administratorul PNUD Achim Steiner intr-un comunicat de presa.
"Avem ocazia sa investim intr-un deceniu de actiuni care nu numai ca ajuta oamenii sa se recupereze dupa COVID-19, dar restabileste calea de dezvoltare a omenirii si planetei catre un viitor mai corect, mai rezistent si verde", a notat el. ...citeste mai departe despre "Peste 1 miliard de persoane ar putea trai in saracie extrema pana in 2030 din cauza pandemiei, potrivit unui studiu ONU" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:25
Companiile farmaceutice Sanofi si GSK au anuntat miercuri, 28 octombrie, ca vor pune 200 de milioane de doze de vaccin impotriva coronavirusului la dispozitia programului international COVAX, lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri, transmite AFP.
Intr-un comunicat comun, firma franceza si cea britanica au anuntat ca au semnat o declaratie de intentie cu Gavi, administratorul juridic al mecanismului international de achizitii, 'cu scopul de a garanta ca fiecare tara participanta are acces just si echitabil la eventuale vaccinuri impotriva COVID-19'.
Vaccinul pe baza de proteine recombinante, cu aditivi, dezvoltat in parteneriat de Sanofi si GSK va fi disponibil cu conditia sa fie aprobat de autoritatile de reglementare si sa se incheie contractele aferente. Produsul este testat clinic din septembrie pe 440 de subiecti umani, iar primele rezultate sunt asteptate la inceputul lui decembrie, urmand ca principalul pilon al fazei a treia de testare sa inceapa inainte de sfarsitul anului.
Daca datele testelor respective vor fi suficient de concludente pentru depunerea unei cereri de omologare, aceasta va ajunge la autoritatile sanitare in primul semestru din 2021, precizeaza cele doua firme.
'Angajamentul pe care ni-l luam azi ne da tuturor sanse mai mari de a controla epidemia', a subliniat Thomas Triomphe, vicepresedinte executiv al Sanofi Pasteur, citat in comunicat. La randul sau, presedintele GSK... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 10:39
Romanii sunt printre cei mai expusi la saracie si excluziune sociala din Uniunea Europeana. Mai mult de o treime dintre cetateni. Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.
In Romania, mai mult de o treime dintre cetateni se afla in risc de saracie si excluziune sociala, arata ultimele date Eurostat, aferente anului 2019.
Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.
FOTO ec.europa.eu
In primele cinci tari ai caror cetateni sunt expusi saraciei se mai afla si Grecia, Italia si Spania. In contrast, nivelurile cele mai scazute ale acestui indicator se inregistreaza in Cehia, Slovenia si Finlanda.
Acelasi studiu releva ca 14,5% din populatia Romaniei are o situatie materiala extrem de precara. Cei afectati nu isi pot plati facturile, nu pot pastra locuinta incalzita si nu isi pot permite cateva zile de vacanta.
In Bulgaria si Grecia sunt cei mai multi aflati in aceasta situatie, in timp ce media Uniunii Europene este de 5,6%.
Aceste date privind saracia si excluziunea sociala in 2019 vor servi drept unul dintre punctele de referinta pentru analiza impactului economic si social al pandemiei COVID-19 in 2020, spun expertii Eurostat. ...citeste mai departe despre "Romanii, pe locul doi in UE privind riscul de saracie si excluziune sociala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:50
Daca ar fi sa punem saracia la romani in cifre, imaginea care s-ar contura arata dezastrul ultimilor 30 de ani creat de politicile facute pe termen scurt, gandite populist, si care nu au avut decat un efect de inrautatire a traiului de zi cu zi. Peste acestea, lipsa educatiei, a banilor, cumulate cu o sanatate subreda venita din accesul slab la servicii sanitare dau adevarata imagine a unei Romanii care sufera.
Persoanele singure sunt cele mai vulnerabile cand vine vorba de cheltuieli care sa le asigure traiul de zi cu zi. Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica, gospodariile in care traieste o singura persoana au cele mai mari dificultati cu banii. Astfel ca, aici, un sfert dintre romanii care traiesc singuri nu isi permit sa manance un fel de mancare cu carne sau peste o data la doua zile. Mai mult, una din sapte persoane sufera de frig pe perioada iernii sau de cald pe perioada verii. Si daca aceste cheltuieli sunt esentiale, cand vine vorba despre o vacanta de o saptamana, doua treimi dintre romanii singuri nu isi permit asa ceva.
Seniorii nostri sunt si ei extrem de vulnerabili, astfel ca, cu cat sunt mai batrani, cu atat sunt mai expusi saraciei lucii. Conform INS, in gospodariile in care traiesc batrani de peste 75 de ani, peste un sfert dintre acestia nu isi permit sa manance o mancare cu carne o data la doua zile. Cei cu varste intre 65 si 74 de ani sunt numai 18,4%, iar cei cu varste intre 50 si 64 de ani cumuleaza 16,7%.
Si patronii... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2020, ora 23:44
Intr-o tara in care aproape jumatate dintre copiii ei traiesc in saracie sau in risc de excluziune sociala- 41,7% in 2017, potrivit ultimelor date Eurostat-, subiectul acesta ar trebui sa fie printre primele pe agenda publica. Saracia ar trebui sa faca agenda guvernelor, partidelor politice, institutiilor centrale si locale, autoritatilor.
Saracia e o nuca tare si nu presupune doar lipsa banilor, precaritatea financiara a unei persoane, familii sau comunitati. Ea nu vine singura, e ca un cerc concentric in care, strat peste strat se aseaza precaritatea sau lipsa educatiei, a calitatii vietii, a starii de sanatate, excluziunea si discriminarea, afectand perspectivele la o viata mai buna.
Saracia are fetele ei dure, uneori e greu de privit cu ochii larg deschisi. De inteles, poate si mai greu. Si nu e nevoie sa te duci la tara, in cine stie ce catun uitat de lume, ca sa o vezi in ochii tristi ai copiilor. O poti vedea si in cele mai mari orase, prin ghetourile lasate prada mizeriei, violentei, retelelor de trafic sau clanurilor- ca tot ne uitam la ele cum se lupta in plina strada, ziua in amiaza mare. Fara interventii sistemice, de durata si croite pe masura nevoilor locale, saracia se transmite inter-generational.
Un copil care se naste intr-o familie saraca, cu venituri foarte mici spre zero, este condamnat sa duca in continuare aceasta povara daca nu va primi sprijin la scoala prin profesori buni si un program de educatie adaptat nevoilor lui de invatare, daca nu... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 16:58
Consecintele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la cresterea cu 86 de milioane a numarului de copii care vor ajunge sa traiasca in saracie pana la finalul anului 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 15%, conform analizei publicate de Salvati Copiii si UNICEF.
Analiza subliniaza faptul ca, in lipsa unor masuri urgente pentru protejarea familiilor fata de greutatile financiare provocate de pandemie, numarul total al copiilor care traiesc sub limita saraciei, in tarile cu venituri mici si medii, ar putea ajunge la 672 de milioane pana la finalul anului. Aproape doua treimi dintre acestia traiesc in Africa Subsahariana si Asia de Sud.
Tarile din Europa si Asia Centrala ar putea inregistra cea mai semnificativa crestere, de pana la 44% in regiune. America Latina si Caraibe ar putea inregistra o crestere de 22%.
"Pandemia de coronavirus a generat o criza socio-economica fara precedent, care consuma toate resursele familiilor din intreaga lume", a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.
"Amploarea si profunzimea greutatilor financiare cu care se confrunta familiile ar putea sa anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea saraciei in randul copiilor si sa ii priveze pe acestia de serviciile esentiale.
Fara masuri concertate, familiile care abia se descurca ar putea fi impinse in saracie, iar cele mai sarace familii s-ar putea confrunta cu privatiuni =nemaiintalnite de zeci de ani".
Salvati Copiii si UNICEF... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 10:20
Tarile din G20 au decis miercuri sa suspende temporar plata datoriilor celor mai sarace tari pentru a le ajuta sa faca fata pandemiei noului coronavirus, informeaza AFP si dpa.
Decizia a fost anuntata la reuniunea in sistem videoconferinta a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centralele ale tarilor membre G20.
Moratoriul va incepe pe 1 mai si va dura pana la sfarsitul anului 2020, perioada in care vor fi suspendate atat platile principale cat si dobanzile.
Grupul Bancii Mondiale si FMI au salutat decizia. "Salutam cu tarie decizia G20 de a raspunde apelului nostru pentru a permite celor mai sarace tari ale lumii care solicita ingaduinta sa suspende rambursarea creditului bilateral oficial la 1 mai", se arata intr-o declaratie comuna.
"Aceasta este o initiativa puternica, cu actiune rapida, care contribui mult la protejarea vietii si a mijloacele de trai a milioane dintre cei mai vulnerabili oameni".
In cursul zilei de miercuri, presedintele francez Emmanuel Macron ceruse un moratoriu global privind rambursarea datoriei de catre tarile africane, pe fond avertismentelor conform carora Africa sub-sahariana se indreapta spre cea mai slaba performanta economica din ultimii cel putin 50 de ani din cauza pandemiei COVID-19.
Macron a declarat pentru Radio France Internationale ca spera ca reuniunea ministrilor de finante din G20 sa fie de acord cu privire la moratoriu. mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 15:06
Copiii erau in 2018 grupul de varsta cu cel mai mare risc de saracie si excluziune sociala in aproape jumatate din statele membre ale Uniunii Europene, iar procentul variaza de la 13,1% in Slovenia si 13,2% in Cehia, la 38,1% in Romania si 33,7% in Bulgaria, arata datele prezentate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2018, conform datelor Eurostat, 23,4% din copiii din UE erau supusi riscului de saracie si excluziune sociala, comparativ cu 22,1% din adulti (cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani) si 18,4% din varstnici (in varsta de 65 de ani sau mai mult).
Persoanele supuse riscului de saracie si excluziune sociala sunt in cel putin una din urmatoarele trei conditii: se confrunta cu riscul saraciei dupa transferurile sociale (saracia veniturilor), se confrunta cu lipsuri materiale grave sau locuiesc in gospodarii cu intensitate de lucru foarte scazuta.
Cele mai mari diferente intre procentul copiilor supusi riscului de saracie si populatia totala au fost inregistrate in Franta, Romania si Slovacia, unde procentul a fost cu mai mult de cinci puncte procentuale (pp) mai ridicat la copii fata de totalul populatiei.
In contrast, procentul copiilor supusi riscului de saracie sau excluziunea sociala a fost sub cel al populatiei totale, cu mai mult de cinci puncte procentuale, in Letonia (minus 5,9 pp) si Estonia (minus 6,5 pp). mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:19