Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Sa lucrezi patru zile pe saptamana dar sa fii platit pentru cinci pare prea frumos sa fie adevarat insa o serie de companii din intreaga lume, care au decis sa incerce saptamana de lucru de patru zile, au descoperit ca aceasta duce la o productivitate mai mare, un personal mai motivat si mai putina epuizare, transmite Reuters.
"Este mult mai sanatos si facem o treaba mai buna daca nu avem un program de lucru infernal", a declarat Jan Schulz-Hofen, fondatorul companiei germane de software Planio, care a introdus saptamana de lucru de patru zile pentru cei 10 angajati la inceputul acestui an.
In Noua Zeelanda, compania de asigurari Perpetual Guardian a inregistrat o scadere a stresului si o crestere a gradului de implicare a personalului dupa ce la inceputul anului a testat un program de lucru de 32 de ore pe saptamana.
Chiar si in Japonia, Guvernul incurajeaza companiile sa permita ziua de luni libera, chiar daca alte scheme destinate sa ii incurajeze pe angajati sa lucreze mai putin nu au avut efect, in aceasta tara unde angajatii sunt renumiti pentru ca sunt dependenti de munca.
Confederatia sindicala Trades Union Congress (TUC) din Marea Britanie militeaza pentru ca intreaga tara sa faca trecerea la saptamana de lucru de patru zile, pana la finele acestui secol, o initiativa sprijinita de Partidul Laburist, de opozitie. "Aceasta ar reduce stresul provocat de incercarea de a echilibra munca si viata personala si ar imbunatati egalitatea de gen. Companiile care... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 11:13
Compania neozeelandeza care a experimentat saptamana de lucru de patru zile va implementa permanent acest program de lucru.
Cei aproape 250 de angajati ai Perpetual Guardian, care se ocupa de gestionarea testamentelor si proprietatilor, au lucrat de luni pana joi, in martie si aprilie, iar salariul lor a ramas neschimbat.
Dupa terminarea acestui experiment, rezultatele au fost analizate de o echipa de cercetatori, care au concluzionat ca acest program a redus nivelul de stres, a crescut nivelul de satisfactie fata de munca prestata si a echilibrat balanta viata profesionala - viata personala.
Seful companiei, Andrew Barnes, a precizat ca si-a dorit o saptamana de lucru de patru zile pentru angajatii sai, pentru ca a observat ca acestia aveau dificultati in a-si rezolva problemele personale si familiale, transmite The Guardian.
El a vrut sa vada daca o zi libera in plus ii va ajuta sa isi imbunatateasca viata personala si totodata sa fie mai productivi la job. Iar datele culese de cercetatori dupa experiment si povestirile angajatilor i-au confirmat teoria.
"Pentru noi nu exista dezavantaje", a punctat Andrew Barnes, care a adaugat ca e o situatie in care toata lumea are de castigat.
Tocmai de aceea, conducerea Perpetual Guardian a fost de acord ca programul redus de munca sa devina permanent.
"Atitudinea pe care o asteptam de la angajati este sa se straduiasca sa facem acest lucru sa functioneze, astfel incat sa cream un model viabil pe termen lung... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 00:00
Compania neozeelandeza care a atras atentia presei internationale la inceputul anului dupa ce a anuntat ca va testa saptamana de lucru de patru zile declara experimentul de doua luni un succes si ia in considerare permanentizarea programului scurt.
Conform rezultatelor anuntate recent de Perpetual Guardian, o companie care se ocupa cu administrarea testamentelor si a proprietatilor, angajatii au devenit mai productivi, echilibrul munca - viata personala al acestora s-a imbunatatit, iar nivelul de stres a scazut. Oamenii s-au intors la munca mai plini de energie dupa cele trei zile libere.
La experimentul derulat in perioada martie-aprilie 2018 de cercetatori din afara companiei au participat peste 240 de angajati, care au continuat sa fie platiti pentru 40 de ore pe saptamana, si nu pentru 32, cat au lucrat efectiv, in tot acest timp.
CEO-ul si fondatorul Perpetual Guardian, Andrew Barnes, a precizat ca a incercat prin aceasta masura sa le ofere angajatilor sai posibilitatea de a atinge un echilibru mai bun intre viata privata si cariera, concentrandu-se asupra activitatilor de serviciu atunci cand sunt la birou si ocupandu-se de chestiuni personale in timpul liber.
"A fost doar o teorie, ceva ce m-am gandit sa incerc, pentru ca am vrut sa creez un mediu mai bun pentru compania mea", a spus Barnes pentru CNN, adaugand ca raspunsul angajatilor i-a depasit "cele mai indraznete vise".
Daca in noiembrie anul trecut doar 54% dintre angajatii sai afirmau ca sunt... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 08:54
In tarile dezvoltate conceptul de saptamana de lucru de patru zile nu mai este de mult o noutate, si chiar si in Romania un antreprenor a propus acest sistem pentru angajatii lui.
Din perspectiva psihologica, dar si a randamentului muncii, saptamana de lucru redusa poate reprezenta un imens beneficiu.
Insa, inainte de orice, trebuie sa ne gandim la cat de mult este pregatit top managementul din Romania sa implementeze un astfel de program.
Pentru ca, din pacate, din multe perspective suntem considerati inca o tara de mana a treia, in care oamenii trebuie sa munceasca foarte mult, pentru ca altfel nu au randament. Pe ce se bazeaza aceasta concluzie? Din nefericire, pe nimic.
Nu exista nici un studiu obiectiv al departamentului de HR, care sa releve daca este sau nu benefic sa se implementeze un program de lucru redus.
Inca mergem in virtutea inertiei. Se fac training-uri cu nume extravagante lipsite de impact psihologic, dar extrem de utile pentru cei din HR.
Dar si pentru companiile partenere ce vin sa vorbeasca mult, despre nimic, scopul ramanand acela de a cheltui bugetul alocat.
Ce ar trebui sa facem pentru a avea acest program in Romania?
In primul rand, trebuie sa incercam sa concepem un studiu dar si un plan de implementare ulterior.
Din perspectiva psihologica, angajatul munceste mult mai bine si mai productiv daca ii este respectat programul dar si viata sociala.
Aici companiile au gresit enorm, "spaland creierele" angajatilor,... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2018, ora 12:10
Saptamana de lucru de patru zile este un vis devenit realitate nu doar in Suedia sau in alte tari dezvoltate, ci si in Romania. Antreprenorul care a pus in practica acest concept pentru prima data in Romania in 2017 isi culege acum roadele ideii sale.
Ionut Munteanu este un tanar care isi conduce business-ul WebDigital cu fine aptitudini de psiholog. Lasandu-le mai mult timp angajatilor pentru "soulset", "heartset" si "healthset", el a creat un "mindset" de invingator pentru fiecare din angajatii sai, iar asta se vede in cifre deja.
WebDigital a rulat campanii de aproximativ 3 milioane de euro si a incheiat 2017 cu o cifra de afaceri de 310.000 de euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior. Iar pentru 2018 previziunile sunt de crestere tot mai mare, pana la 430.000 de euro.
Cine este Ionut Munteanu?
Ionut este pasionat de Digital Marketing de peste 10 ani si mereu cauta sa devina tot mai bun, sa se dezvolte in acest domeniu si sa fie la curent cu noutatile.
Datorita faptului ca a ajuns sa acumuleze experiente si informatii relevante, a vrut sa ii ajute si pe altii sa inteleaga.
De aceea, in tot acest timp, a participat la foarte multe evenimente si a tinut multe traininguri.
A participat la evenimente atat din tara (Digital Marketing Forum, GPeC, TeCOMM etc) cat si din afara acesteia, evenimente de e-commerce, dar si evenimente din industria digitala. De asemenea, a fost invitat si in diferite universitati, pentru a-i ajuta pe studenti sa se... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 12:25
Salariatii ar putea avea ziua de nastere libera prin lege si ar putea munci 4 zile in loc de 5 pe saptamana, cate 10 ore pe zi. Este propunerea senatorilor PNL, care vor sa completeze in acest sens Codul Muncii, permitand astfel ca firmele si angajatii sa ajunga la o intelegere privind repartizarea celor 40 de ore de munca saptamanale altfel decat in mod traditional.
Am vrut sa stim de unde au plecat aceste idei si daca modificarea Codului Muncii ar ajuta pe cineva. In plus, cine ar avea de castigat mai mult de pe urma lor, angajatii sau companiile?
"Sincer, m-am uitat pe studii referitoare la numarul de zile libere pe care le au strainii fata de romani - nemtii, de exemplu, au 30 de zile de concediu si asa mai departe - si am constatat ca suntem oarecum la coada clasamentului. Si vorbind cu diversi angajati, am constatat ca foarte multi si-ar dori o astfel de abordare de ziua lor", a explicat senatorul PNL Marius Nicoara, referindu-se la posibilitatea ca ziua nasterii sa fie libera pentru angajati.
In plus, mai spune Nicoara, oamenii i-au scris pe Facebook dupa ce a fost facuta aceasta propunere, iar parerea generala e ca "nu ne-am nascut doar ca sa muncim pana la groapa".
"De ziua ta ce bine e sa dormi pana mai tarziu, sa te trezesti, sa te barbieresti, sa te speli, sa te pregatesti cu calm de intalnirea de dupa-amiaza cu colegii tai de serviciu sau cu preietenii sau cu familia", mai explica senatorul de ce ar fi o idee buna acordarea acestei zile libere.... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 12:28
Guvernul de la Beijing a propus o reducere a programului de lucru pe perioada verii, astfel incat angajatii sa fie liberi vineri dupa-amiaza si sa poata calatori, impulsionand in acest fel industria turistica din aceasta tara.
Conform documentului, publicat de cotidianul mentionat, executivul solicita firmelor sa fie "mai flexibile" si sa diminueze programul de lucru atunci cand conditiile permit acest lucru.
Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?
Recomandarea ca saptamana de lucru sa devina de patru zile si jumatate a fost imediat salutata de internautii din China, in numai cateva ore de la difuzarea stirii, peste 25 de milioane de persoane folosind pe ...citeste mai departe despre "China vrea saptamana de lucru de 4 zile si jumatate - de ce aceasta masura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 23:38