Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, anuntand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii, arata o analiza KeysFin, realizata pe baza datelor financiare ale firmelor din zona Dobrogea.
2015 a fost cel mai bun an pentru turismul de pe Litoral, arata datele hotelierilor, care au raportat un numar record de turisti. Au fost weekend-uri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria Litoralului.
Rezultatele au fost influentate, desi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor, care a adunat roadele investitiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor intreprinzatori.
Potrivit analizei Keysfin, Litoralul a atras in ultimii patru ani afaceri in constructii de peste 15,7 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada precedenta.
Datele de la Institutul National de Statistica arata, de exemplu, ca in luna iulie 2015 erau obtinute autorizatii de constructie pentru 493 de cladiri cu destinatie rezidentiala (in principal hoteluri si pensiuni), intr-o crestere sensibila fata de cele 446 de autorizatii emise in perioada similara din 2014.
Interesul investitorilor in constructii pentru zona litorala este dovedit si de evolutia numarului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 2775 de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:46
Sa ne relaxam pe plaja si sa facem o baie in mare sunt primele lucruri pe care ni le dorim atunci cand ajungem pe litoral, insa vara aceasta autoritatile ne-au pregatit o surpriza neplacuta.
In loc de sezlonguri si umbrelute, litoralul ne asteapta cu un mare santier, pentru ca, aparent, autoritatile au considerat ca sezonul estival este un moment tocmai bun pentru largirea plajelor.
Desi lucrarile au inceput inainte de 1 Mai, iar muncitorii au facut putina curatenie pentru turisti in perioada respectiva, acestea nu au fost finalizate si nici macar nu sunt pe aproape. Vor dura intreaga vara si se vor termina, in cel mai bun caz, pana la finalul acestui an.
Asadar, in Neptun, Eforie si Mamaia, turistii care cauta o oaza de racoare si distractie sunt acum nevoiti sa se bronzeze printre muncitori si betoniere.
Vinerea trecuta, in Neptun, pe santier era liniste. Tractoarele si maldarele de nisip nu faceau decat sa strice ...citeste mai departe despre "Fotografia zilei: Litoralul, un mare santier. Anul asta ne bronzam printre utilaje si muncitori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 16:24
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii trag un semnal de alarm sa se inceteze constructiile pe litoral, in aceasta perioada, argumentand ca turistii nu merg la malul marii, de 1 mai, "sa viziteze santierele patriei".
"Mini-vacanta de 1 Mai gaseste litoralul romanesc in aceeasi faza a santierelor patriei ca in fiecare an. Daca cineva crede ca turistii romani mai au chef sa se relaxeze printre schele si muncitori, se insala amarnic si nu este atent la faptul ca exista si alternativa altor destinatii de litoral in afara de cel romanesc", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de FPTR, semnat de presedintele Federatiei, Dan Matei Agathon.
Veste buna pentru cei care merg la mare de 1 mai - ce masura au luat autoritatile
Acesta ii sfatuieste pe cei implicatii in constructiile de pe litoralul romanesc "fie sa le incheie rapid, fie sa amane lucrarile de amenajare pentru sezonul ...citeste mai departe despre "Patronatele avertizeaza: Litoralul romanesc este inspirat din opera Mesterului Manole" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 16:53
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, spune ca, pe litoral, lupta se duce cu rechinii imobiliari, care sunt protejati de administratiile locale, iar "unii dintre primari si-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele in santiere pentru blocuri", informeaza Newsin."Din pacate, unii dintre primari si-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele in santiere pentru blocuri. Rechinii imobiliari, desi animale de prada, sunt protejati de administratiile locale.
Aceasta este explicatia pentru care aproape toate constructiile amplasate ilegal pe plaja care au fost demolate anul trecut de catre minister sunt acum reinaltate, unele cu avize de constructie din partea primariilor", scrie Elena Udrea intr-o noua postare pe blogul personal.
Potrivit acesteia, unii primari revendica dreptul de a decide singuri asupra evolutiei statiunilor pe care le administreaza, invocand principiul descentralizarii.
Udrea considera totodata ca principala cauza a problemelor din turism este lipsa de responsabilitate si implicare a unora dintre autoritatile locale in initiativele ministerului.
"Teoria este frumoasa, dar practica de 20 de ani ne arata unde a dus lasarea deciziei doar la nivel local. Un litoral dezvoltat inegal intre nord si sud, haotic, cu constructii fara legatura cu specificul si destinatia zonei, dar care aglomereaza excesiv spatiul, facandu-l insuportabil.
Motiv pentru care tot mai multi turisti aleg alte destinatii.... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 21:54
Hotelierii de pe litoral au declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta in statiunea Mamaia, ca sunt nemultumiti de prevederile unor articole din proiectul legii turismului, transmite corespondentul NewsIn.Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, a precizat ca hotelierii au adus observatii punctuale la unele articole din lege. Una dintre acestea se refera la art. 29 litera h, prin care hotelierii sunt obligati sa protejeze bunurile turistilor si, in cazul in care bunurile au fost furate sau deteriorate, sunt obligati sa ii despagubeasca. Hotelierii cer modificarea acestui punct, in sensul in care obligativitatea sa fie redusa numai la bunurile care sunt declarate si sunt incuiate in seif-urile special amenajate.Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia a declarat ca a cerut ca fiecare agent economic din turism sa fie obligat sa detina cel putin o adresa de e-mail care sa fie valabila tot timpul anului.Hotelierii sunt nemultumiti si de faptul ca ei sunt nevoiti sa deschida hotelurile de la 1 mai, dar ceilalti agenti economici nu.
"Ma refer inclusiv la infrastructura de transport. Altminteri, stiti ce se intampla. Hotelierii deschid la data de 1 mai, hotelurile sunt pline trei - patru zile, dupa care noi intram in programul Litoralul pentru toti. Turistii vin, si cand ies pe faleza sa bea o bere sau sa faca o plimbare gasesc terase si beach-baruri care sunt in lucru.
Practic, ei se plimba prin moloz si prin santiere in lucru", a spus... mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 16:44
Aproximativ 70% dintre complexurile imobiliare planificate in zona Marii Negre au amortit. In statiuni, lucrarile vor ramane in acelasi stadiu pana in toamna, scrie Evenimentul Zilei. Luati pe nepregatite, multi dezvoltatori, obisnuiti sa-i aiba pe clienti la usa, gata sa cumpere niste locuinte desenate, s-au trezit deodata ca singurul lucru pe care se pot baza sunt banii din propriul buzunar. "Din cauza vanzarilor sub asteptari in faza de proiect, unii dezvoltatori au pierdut finantarea din partea bancilor.
In plus, studiile de fezabilitate ale proiectelor imobiliare intocmite in urma cu doi-trei ani nu mai sunt valabile. O noua evaluare a raportului costuri/venituri ar evidentia faptul ca aceste dezvoltari sunt acum nerentabile", explica Mircea Fatu, consultant imobiliar Euroest Constanta. Intrati in panica, unii au abandonat pur si simplu santierele si au decis sa astepte vremuri mai bune. Locuintele intra la apa
"Unii dezvoltatori incearca sa gaseasca solutii de a adapta proiectele imobiliare la conditiile actuale ale pietei si recurg la recompartimentarea apartamentelor pentru a ajunge la preturi care sa permita incadrarea unitatilor in cota de TVA de 5%", spune Adrian Cornea, de la Euroest. Un astfel de exemplu este Flamenco Residence, complexul dezvoltat de spaniolii de la Gran Via. "In prezent, recompartimentam apartamentele si le facem mai mici. Nu le-am scos la vanzare pentru ca nu avem un termen clar de finalizare", a afirmat Yvonne Toader, director... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2009, ora 11:18