Medicii de la Spitalul Municipal Lugoj, judetul Timis, au donat cate 100 de lei pentru unii angajati carora le-au scazut salariile in urma reducerii unor sporuri.
Opt medici care lucreaza in cadrul Spitalului Municipal Lugoj, carora salariile le-au crescut dupa ce a intrat in vigoare noua Lege a salarizarii, au donat, in ultimele zile, cate 100 de lei fiecare pentru angajatii din unitatea medicala carora lefurile le-au scazut.
Ideea de a dona sume de bani in fiecare luna pentru infirmierele, brancardierii si personalul administrativ care primesc bani mai putini dupa intrarea in vigoare a Legii salarizarii ii apartine directorului unitatii medicale, Erwin Floroni.
"O parte din medici au inceput sa doneze bani. Ideea a fost a mea, pentru ca m-am suparat putin pe sindicate si le-am spus ca am putea face toti acest lucru, sa punem umar de la umar si sindicatul a refuzat. Au donat opt medici cate 100 de lei, deocamdata", a declarat, marti, Erwin Floroni.
Donatiile se fac la secretariatul Spitalului Municipal Lugoj, pe baza de lista.
Potrivit directorului Spitalului Municipal Lugoj, 43 din cei peste 300 de angajati primesc salarii mai mici, in urma plafonarii sporurilor. Veniturile au scazut cu sume cuprinse intre 35 si 270 de lei.
Mii de sindicalisti din cadrul Federatiei Sanitas, angajati in spitale din intreaga tara, au intrat luni dimineata, timp de doua ore, in greva de avertisment. Pe 11 mai urmeaza ca angajatii din sanatate sa declanseze greva generala,... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 23:20
Peste mai putin de doua saptamani, la 1 martie, isi produce efectele a doua etapa din Legea Salarizarii pentru sistemul medical, iar salariile medicilor si asistentilor urca direct la nivelul prevazut pentru anul 2022.
Este vorba de majorari semnificative, intre 70 si 172%, ministrul Sanatatii anuntand ca unele salarii vor depasi chiar si 4.000 de euro.
Intre timp, insa, se duc negocieri pentru a se stabili sporurile pentru intreg personalul medical. Si legea deja spune ca acestea sa nu depaseasca un plafon de 30% din fondul de salarii, chiar daca unele sectii primesc sporuri foarte mari, de pana la 100%.
O imagine complexa si complicata, cu negocieri intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii, cu dispute la nivelul personalului medical, unde vor exista categorii avantajate si unele dezavantajate si, undeva lasati la coada, pacientii. La ce sa ne asteptam cand mergem la spital dupa 1 martie 2018? O radiografie a situatiei actuale ne ofera cateva raspunsuri la aceasta intrebare.
De ce vor exista nemultumiti
Legea Salarizarii a prevazut doua etape in ce priveste personalul medical platit din fondurile publice: de la 1 ianuarie a fost majorat brutul cu 25% fata de salariile din decembrie, inclusiv cu sporuri, odata cu transferul contributiilor in sarcina angajatului.
Apoi, incepand cu 1 martie 2018, salariile brute, insa doar pentru medici si asistentii medicali, cresc direct la nivelul din 2022, calculat in raport cu luna ianuarie, deci fata de salariile cu... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Un miting si un mars, la care au participat aproximativ 5.000 de angajati din sistemul de sanatate, au blocat azi centrul Capitalei. Sindicalistii nu renunta la proteste pentru ca negocierile cu Guvernul nu au ajuns la niciun rezultat.
O noua intalnire este programata vineri, cu ministrii Florian Bodog si Olguta Vasilescu.
Liderul Sanitas, Leonard Barascu, a spus ca discutia de vineri va fi pe marginea acordarii sporurilor salariale si a tichetelor de masa, urmand sa fie invitati si medici, care sa-si spuna punctul de vedere.
El a adaugat ca, la intalnirea de joi, de la Guvern, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a promis ca va face un control pentru a vedea unde sunt "prost impartiti" banii.
"Prin legea salarizarii, crestea un salariu de trei ori la unii, de doua ori la altii si asa mai departe. Problema noastra era ca prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invoca secretare si alti oameni care au foarte multi bani la sporuri si nu le merita. Si noi vom face o analiza.
Ministrul va trimite in tara un control, in care sa vada cum stau lucrurile si acest control va scoate in evidenta locurile in care banii sunt prost impartiti. Corpul de Control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masa, incercam sa facem repartitia. Ori dam la toti 10 la suta sau 30, ori reglam in locurile unde au pierdut. Ca daca tu, medic, iei de trei ori salariu, iei si garda si ajungi la 300 de milioane, nu poti sa... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 16:57
Cresterea pe draftul Legii salarizarii bugetare pentru intreg sistemul sanitar este la acest moment de 73%, iar matematic ar fi vorba de o crestere salariala de 15-20% in prima etapa, a declarat, luni, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, la finalul intrevederii avute cu ministrul de resort, Nicolae Banicioiu.
"Cresterea pe draftul Legii salarizarii la acest moment este de 73% pentru intreg sistemul sanitar. Daca vor fi trei etape de crestere, vom discuta maine (marti, 18 august 2015, n.red.) si vom vedea ce procent va fi dat in prima etapa. Totul depinde, insa, si de Codul Fiscal si de Legea Bugetului.
Matematic ar fi cazul de 15-20% crestere salariala in prima etapa, dar ramane sa discutam maine. Daca o crestere va fi de 15-20% si urmatoarea va fi peste doi ani, nu ne multumeste. Prima etapa de crestere ar trebuie sa fie ori in octombrie, ori in decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel putin doua etape de crestere in 2016 si urmatoarea ...citeste mai departe despre "Sindicat medici: Cresterea pe Legea salarizarii este de 73%, dar intr-o prima etapa vorbim de 15-20%" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 22:10
Reprezentanti ai Federatiei SANITAS protesteaza in fata mai multor ministere, marti, medicii si asistentele avand numeroase revendicari.
Protestele sindicalistilor au loc intre orele 10.00 si 12.00, la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice, noteaza Stiripesurse.ro.
Prima revendicare a reprezentantilor SANITAS este "cresterea veniturilor tuturor salariatilor din sistemul sanitar, de asistenta sociala si medico-sociala".
Medicii si asistentele care protesteaza mai cer si elaborarea si aplicarea in integralitate a unui Regulament de sporuri, precum si finantare adecvata unitatilor sanitare publice de stat si respectarea normativelor de personal.
Potrivit liderului SANITAS din Arges, Doina Fanica, la fiecare dintre cele trei ministere protesteaza circa 200 de membri de sindicat din toata tara, scrie publicatia pitesteana Curierul Zilei.
De asemenea, noteaza si Graiul Salajului, sindicalistii din acest judet cer cu precadere tichete de masa si mai mult ...citeste mai departe despre "Protest in Sanatate: Medicii picheteaza ministerele, Ponta le multumeste pe Facebook" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 11:20
Un numar de 125.000 de medici, asistenti medicali si asistenti sociali vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna, se arata intr-un material prezentat la Guvern, in conditiile in care Finantele au acceptat cresterea salariala doar in doua etape, in decembrie 2014 si martie 2015.
Documentul a fost prezentat de catre premierul Victor Ponta, care nu a citit si aceasta informatie din material distribuit public, el referindu-se doar la salariile deja marite in acest an pentru medici rezidenti si profesori debutanti.
"125.000 medici, asistenti medicali si asistenti sociali - vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna", se arata in document.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat la finele lunii iunie ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Sanitas pentru cresterea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta cresterea salariilor medicilor din toamna. Finantele aveau de gand abia in 2015" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:15
Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat luni, pentru Agerpres, ca peste 100.000 de angajati din sistemul sanitar din intreaga tara au intrat, de la ora 8,00, in greva de avertisment, actiune care urmeaza sa se incheie la ora 10,00.
'Peste 100.000 de angajati din sistemul sanitar din intreaga tara participa, de la ora 8,00, la greva de avertisment, fiind insa asigurata o treime din activitatea spitalelor. Timp de doua ore, pana la ora 10,00, vom asigura urgentele, astfel incat viata pacientilor sa nu fie pusa in pericol', a afirmat Marius Sepi.
Potrivit acestuia, principalele revendicari sunt legate de contractul colectiv de munca si de cresterea veniturilor salariatilor din sistemul sanitar.
Membrii Federatiei Sanitas au intrat in greva de avertisment de la 8.00
Membrii Federatiei Sanitas au intrat in greva de avertisment luni, de la ora 8,00 pentru a atrage atentia asupra mai multor revendicari.
"Vom asigura urgentele ca de obicei si celelalte servicii care nu pun in pericol viata pacientilor. Probabil intre orele mentionate policlinicile vor fi inchise, o sa recomandam oamenilor sa aiba rabdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au facut notificare in toate spitalele. Acum se lucreaza in echipe mixte intre conducerea spitalelor si colegii mei in asa fel incat sa nu periclitam sub nicio forma viata pacientilor", a declarat sambata prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, dupa... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:20
Ministrul Sanatatii le-a solicitat managerilor de spitale sa gaseasca resursele necesare pentru ca pana la sfarsitul anului 2013 activitatea sa se desfasoare fara sincope majore si sa acopere necesarul de finantare, fara a taia din drepturile salariale ale personalului.
"Aveti foarte multe parghii la dispozitie, de dumneavoastra depinde cum le utilizati. Amintiti-va ca, daca dati mai multe consultatii in ambulatoriu si faceti mai multe internari de zi, s-ar putea sa aveti mai multi pacienti multumiti, cu mai multe cazuri rezolvate, decat pacienti care asteapta la usile spitalelor pentru internare continua", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.
Eugen Nicolaescu a spus ca principala directie de reforma pe care conducerile Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate o au in vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, presedintele si vicepresedintele CNAS, Cristian Busoi si Ciprian Bogdan, secretarii de stat Raed Arafat si Adrian Pana au discutat, marti, in videoconferinta, cu vicepresedintele Federatiei Sindicale Sanitas, Marius Sepi, prefectii tuturor judetelor, managerii spitalelor publice, directorii Directiilor de Sanatate Publica si ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 11:23