Presedintele Huawei, Eric Xu, a dat asigurari marti ca "prioritatea cea mai mare" a companiei chineze pentru 2020 va fi "supravietuirea", dupa ce a fost interzisa de catre autoritatile americane.
Intr-o scrisoare publicata la finele anului 2019 - "un an extraordinar" pentru Huawei - Xu a subliniat ca firma a rezistat "in pofida intentiilor Guvernului american de a ne asupri".
Oficialul chinez a afirmat ca veniturile din vanzari ale companiei au crescut cu circa 18% in 2019, conform estimarilor interne, la 850 miliarde yuani (121,794 miliarde dolari, 108,691 miliarde euro), desi cifra este sub proiectiile initiale, relateaza agentia EFE.
In ceea ce priveste anul 2020, Xu spune ca Huawei va continua sa fie pe lista neagra americana: "Nu vom creste la fel de rapid ca in prima jumatate a anului 2019 (...). Va fi un an dificil pentru noi".
Presedintele Huawei crede ca Washington "va reprima in continuare dezvoltarea tehnologiei avansate pe termen lung", ceea ce va genera "un mediu provocator pentru ca Huawei sa supravietuiasca si sa prospere", si la aceasta se va adauga si incetinirea economiei mondiale.
"Orice risc care afecteaza continuitatea afacerilor noastre trebuie luat drept o problema de viata si de moarte. Trebuie sa mergem contracronometru si sa renuntam la orice tip de speranta nerealista", a spus Xu, care le cere angajatilor sa ia presupusa campanie "strategica si pe termen lung" a SUA contra Huawei drept o oportunitate de motivare si "intarire a... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2019, ora 13:50
Departamentul Trezoreriei din SUA a anuntat marti ca a impus sanctiuni impotriva a 20 de persoane din opt tari, pentru rolul acestora in comiterea unor grave abuzuri impotriva drepturilor omului, transmite dpa.
Cei sanctionati sunt oficiali guvernamentali si oameni de afaceri din Myanmar, Pakistan, Libia, Slovacia, Congo, Sudanul de Sud, Arabia Saudita si Rusia. Au fost sanctionate de asemenea sase entitati detinute sau controlate de aceste persoane.
Masurile sunt menite sa impuna "consecinte semnificative si tangibile" asupra unor indivizi care comit incalcari grave ale drepturilor omului si profita de pe urma acestor fapte, a mentionat Departamentul Trezoreriei (ministerul de finante american).
Intre cei vizati de noile sanctiuni se numara Mohammed Al Otaibi, fost consul general al Arabiei Saudite la Istanbul, pentru implicarea sa in "incalcarea brutala a drepturilor omului, concret asasinarea lui Jamal Khashoggi".
Al Otaibi a mai fost sanctionat si anterior de Washington, dar noile sanctiuni anuntate marti vin in baza unei decizii separate si ii interzic accesul in Statele Unite, precizeaza Departamentul.
Administratia presedintelui american Donald Trump a fost criticata pentru ca a continuat sa mentina relatii apropiate cu Riadul, in pofida asasinarii jurnalistului disident saudit, in octombrie 2018, la consulatul saudit din Istanbul. Totusi, administratia Trump a impus diferite sanctiuni unor sauditi banuiti de implicare in aceasta crima.
In... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 11:42
Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a anuntat marti ca gigantul tehnologic chinez isi muta centrul de cercetare-dezvoltare (R&D) din SUA in Canada, din cauza sanctiunilor americane, transmite AP.
Intr-un interviu acordat publicatiei Global and Mail din Toronto, Ren Zhengfei a explicat ca decizia este necesara deoarece Huawei nu va mai putea interactiona cu angajatii sai din SUA.
Ren nu a dat alte detalii dar in iunie Huawei a confirmat ca va face 600 de concedieri la centrul sau de cercetare din Silicon Valley, in Santa Clara, California, ramanand cu aproximativ 250 de angajati.
"Centrul de cercetare-dezvoltare va fi mutat din SUA in Canada. Conform interdictiei autoritatilor de la Washington, nu putem sa comunicam, sa telefonam, sa trimitem email-uri sau sa ne contactam proprii nostri angajati din SUA", a declarat Ren.
Huawei, cu sediul central in orasul Shenzhen, opereaza de asemenea centre de cercetare-dezvoltare in Germania, India, Suedia si Turcia.
La finele lunii mai, Guvernul american a decis sa impuna restrictii Huawei, acuzand cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii ca este vulnerabil la implicarea in activitati contrare cu securitatea nationala sau cu interesele in domeniul politicii externe.
In pofida sanctiunilor americane, vanzarile Huawei au crescut cu 24,4% in ritm anual in primele noua luni ale anului, pana la 619,8 miliarde yuani (86 miliarde dolari).
Huawei este cel mai mare producator mondial de echipamente... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 14:41
SUA au inasprit vineri regimul de sanctiuni impus Cubei, tintind sectorul vital al turismului, prin restrangerea posibilitatii companiilor cubaneze de a inchiria avioane americane, informeaza AFP.
Departamentul american al Comertului a anuntat ca va revoca licentele companiilor americane care inchiriaza avioane companiilor aeriene cubaneze si ca, pe viitor, toate solicitarile de acest tip vor fi refuzate.
Anuntul ar putea avea drept consecinta ingreunarea capacitatii Cubei de a raspunde corespunzator solicitarilor in crestere, ca urmare a dezvoltarii rapide a sectorului sau turistic, sursa cheie generatoare de venituri.
Washingtonul, care din 1962 aplica regimului de la Havana un embargou economic, recurge la toate metodele pentru a forta Cuba sa retraga sprijinul politic acordat presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, pe care SUA doresc sa il inlature de la putere.
"Aceasta actiune a Departamentului pentru Comert trimite un nou mesaj foarte clar regimului cubanez, acela ca trebuie sa inceteze imediat comportamentul sau distructiv in plan intern si in strainatate", se arata intr-un comunicat al ministrului american pentru comert Wilbur Ross.
Numarul avioanelor care vor fi afectate de aceasta decizie nu este cunoscut deocamdata.
Anuntul SUA extinde, de asemenea, restrictiile privind importurile din Cuba si produsele americane ce pot fi vandute pe piata cubaneza.
Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a denuntat pe Twitter aceste "acte suplimentare de... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 10:48
Administratia presedintelui american, Donald Trump, se pregateste sa impuna sanctiuni economice Turciei, cel mai devreme in aceasta saptamana, din cauza incursiunii acesteia in nordul Siriei, acestea fiind unul dintre putinele instrumente de actiune avute la dispozitie de Statele Unite impotriva Turciei, care este aliat in cadrul NATO.
Folosirea armatei americane pentru oprirea ofensivei turce impotriva luptatorilor kurzi care sunt aliati ai SUA nu a fost niciodata o optiune, au declarat oficiali din domeniul apararii, iar Trump a cerut, duminica, Pentagonului sa inceapa o retragere "deliberata" a tuturor trupelor americane din nordul Siriei, transmite Reuters.
Dupa ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat, vineri, ca Trump a autorizat noi sanctiuni "foarte puternice" impotriva Turciei, administratia a parut pregatita sa inceapa sa puna in practica amenintarea lui Trump de a distruge economia turca.
Duminica, Trump a spus ca asculta opinia Congresului, unde republicanii si democratii fac presiuni mari pentru aplicarea de sanctiuni.
"Trezoreria este gata de actiune, am putea adopta o legislatie suplimentara. Exista un consens lang in aceasta privinta. Turcia a cerut sa nu se faca acest lucru. Ramaneti la curent", a scris Trump pe Twitter.
Un oficial american a declarat ca sanctiunile "sunt in lucru la toate niveluirile guvernului".
Trump incearca sa respinga criticile, venite si din partea unora dintre cei mai puternici sustinatori republicani... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 09:45
Veniturile Huawei Technologies au crescut cu 30% in primul semestru din acest an, dupa ce angajatii au facut tot posibilul pentru a asigura livrarile esentiale pentru a mentine ritmul productiei, in pofida restrictiilor de exporturi tehnologice ale SUA, a anuntat marti Bloomberg citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, transmite Reuters.
Huawei este cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume si al doilea producatori de smartphone-uri la nivel global.
Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, presedintele american Donald Trump a interzis grupurilor americane sa desfasoare comert in telecomunicatii cu companii straine considerate periculoase pentru securitatea nationala, o masura ce vizeaza in special Huawei, gigantul chinez de telecomunicatii, considerat "oaie neagra" de catre Washington.
Dupa ce in mai gigantul chinez de telecomunicatii a fost pus pe lista firmelor considerate "riscante" de catre Washington, furnizorii din SUA nu mai pot vinde nimic catre Huawei fara o aprobare speciala.
Veniturile Huawei Technologies au crescut cu 30% in primul semestru din acest an, o incetinire fata de avansul de 39% in primul trimestru din 2019, dar o expansiune semnificativa fata de 2018. Pana acum, Huawei a reusit sa gestioneze efectele sanctiunilor asigurandu-si contracte pentru echipamente de telecomunicatii 5G, informeaza Bloomberg. Agentia adauga faptul ca firma chineza si-a recompensat o serie de angajati care au contribui la... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 17:38
Constructorul european de avioane Airbus a declarat marti ca nu vede nicio baza legala pentru o eventuala decizie a SUA de a impune sanctiuni comerciale pentru o lista de produse din Uniunea Europeana, inclusiv pentru avioanele Airbus, transmite Reuters.
Luni seara, biroul lui Robert Lighthizer, reprezentantului Special pentru Comert (USTR) al presedintelui american, a publicat o lista de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul considera a fi subventii legale acordate de Uniunea Europeana pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse USTR se afla atat aeronave comerciale sau subansamble ale acestora cat si produse lactate si vinuri.
"Nu vedem nicio baza legala pentru acest lucru. Airbus a luat masurile necesare pentru a se conforma cerintelor care vizeaza subventiile Airbus", a declarat purtatorul de cuvant de la Airbus, Rainer Ohler. Acesta a apreciat drept exagerata suma de 11 miliarde de dolari care potrivit autoritatilor americane reprezinta valoarea pagubelor provocate de subventiile acordate Airbus de UE. "Suma este exagerata si in orice caz va fi stabilita de Organizatia Mondiala a Comertului nu de SUA", a spus Ohler.
In paralel, o sursa din interiorul Comisiei Europene a declarat pentru Reuters ca Uniunea Europeana pregateste posibile masuri retaliatorii fata de subventiile acordate constructorului american Boeing.
Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 13:03
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia ca "triseaza" pentru ca nu respecta sanctiunile impuse Coreei de Nord de catre ONU si a declarat ca Washingtonul "are dovezi de incalcari consistente si variate ale rusilor".
Haley a declarat in Consiliul de Securitate al ONU ca Rusia ajuta Coreea de Nord sa obtina in mod ilegal combustibil prin transferuri pe mare si ca a refuzat sa expulzeze un cetatean nord-coreean pus pe lista neagra de ONU anul trecut, scrie Reuters.
De asemenea, Haley a afirmat ca Rusia a cerut modificarea unui raport independent al ONU privind sanctiunile impotriva Coreei de Nord pentru a ascunde incalcarile Rusiei.
Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, a declarat ca Moscova nu a pus presiune pe autorii raportului si a dat vina pe Haley ca mareste tensiunile. El a subliniat ca raportul a ajuns la concluzia ca un transfer de la nava la nava al unei nave rusesti nu a incalcat sanctiunile.
Haley a declarat ca Washingtonul a gasit 148 de situatii in care nave rusesti au transportat combustibil in Coreea de Nord obtinut prin transferuri de la nava la nava care incalca sanctiunile ONU. Ea nu a precizat cate dintre acestea au primit ajutor din partea Rusiei.
"Rusia trebuie sa inceteze sa incalce sanctiunile impotriva Coreei de Nord. Trebuie sa opreasca eforturile de a ascunde dovezile care arata aceste incalcari", a declarat ea, adaugand ca aceste incalcari ale sanctiunilor sunt sistematice.
Rusia si China au propus sanctiuni mai putin... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 22:10
Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1