Administratia Vladimir Putin nu mai mizeaza pe actiunile noului presedinte al SUA, Donald Trump, ci a inceput sa elaboreze planuri de a riposta la noile sanctiuni americane impuse Rusiei, comenteaza cotidianul The Washington Post, avansand ipoteza unui conflict comercial specific Razboiului Rece.
"Adversarul geopolitic sufera un declin si sustine ca partial este vina ta. Congresmeni furiosi aplica noi sanctiuni, iar presedintele lor afirma ca va promulga proiectul. Ce trebuie sa faca o autocratie in relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent daca Administratia de la Kremlin crede propriile negari referitoare la ingerintele in scrutinul prezidential din SUA, exista un adevar incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite.
Intelegand ca presedintele Donald Trump este >, Moscova analizeaza optiunile de riposta. Dupa tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos in functie de care isi configureaza identitatea politica si incepe sa isi asume rolul de erou negativ", comenteaza Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, intr-un articol intitulat "Kremlinul nu mai mizeaza pe Donald Trump, acum face planuri de riposta la sanctiunile SUA".
Gandirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeti ca noi suntem tipii cei rai; vom fi tipii cei rai, vom vedea daca va place sau nu" - explica analistul Konstantin Eggert.
"Decizia Rusiei de a expulza zeci,... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:08
Sanctiunile dictate de UE impotriva persoanelor implicate in declansarea crizei din Ucraina si a bunurilor sau afacerilor derulate de acestia cu parteneri europeni vor fi extinse pana in primavara anului viitor.
Mai mult, Bruxellesul a largit si lista neagra a suspectilor banuiti ca ar fi finantat gruparile separatiste din estul Ucrainei sau operatiunea de anexare a Crimeii de catre Rusia, lista neagra ajungand in acest moment la 150 de persoane si 37 de firme, anunta IB Times.
Lideri ai rebelilor pro-rusi, oligarhi, oficiali de la Moscova, parlamentari rusi si doua vedete locale care si-au manifestat suportul pentru actiunile separatistilor din Ucraina alcatuiesc lista persoanelor care au interdictie sa intre in spatiul european.
In randul companiilor supuse regimului sanctiunilor se numara cateva sucursale de banci din Crimeea preluate de catre Rusia, alte companii din peninsula care sunt acum administrate de Moscova, precum si producatorul din industria Apararii Almaz-Antey, suspectat ca ar fi livrat armament catre taberele separatiste din Ucraina.
Conflictul din estul Ucrainei a ucis pana in prezent 9.500 de persoane si a pus pe drumuri un numar de 1,5 milioane refugiati.
Principalul pachet de sanctiuni economice dictate de UE impotriva Rusiei este in vigoare pana in ianuarie 2017, discutii privind continuarea acestor masuri sau suspendarea lor urmand sa aiba loc la inceputul anului viitor. mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 14:40
Presedintele Rusiei este pe punctul a intra intr-o noua sesiune maraton de intrebari si raspunsuri cu ocazia discursului anual adresat natiunii. Anul trecut, cei 1.400 de jurnalisti prezenti la intalnirea cu Putin l-au tinut pe acesta "in priza" pentru 3 ore.
Dincolo de temele generale privind situatia economica a tarii, criza din Ucraina si relatiile cu Occidentul, jurnalistii au beneficiat si de detalii intime din viata presedintelui rus. Nu e de mirare ca, joi, 17 decembrie, toata lumea asteapta cu nerabdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarca Bloomberg.
Un an greu
Pentru rusi, 2015 a fost un an dificil. Rubla a intregistrat doar cateva sesiuni de apreciere in fata dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, in fata monedei americane.
Amenintarea terorista este mai apasatoarea ca oricand, dupa ce Moscova a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa se implice in razboiul civil din Siria, luand la tinta si pozitiile gruparii jihadiste Daesh (Statul Islamic).
Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind in continuare suspectata ca alimenteaza cu trupe si armament pozitiile separatistilor din estul tarii, iar noi tensiuni au aparut si in relatia dintre Moscova si Ankara.
Nivelul de trai al rusilor a scazut dramatic pe fondul prabusirii pretului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populatia pregatindu-se sa intre in al doilea an de recesiune economica.
Pe scurt, Putin are destule motive sa fie... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:55
1Doborarea avionului militar rusesc pare sa fi fost cea mai neinspirata miscare facuta de liderii de la Ankara in ultimii ani, daca este sa ne luam dupa represaliile economice pe care Rusia intentioneaza sa le puna in practica.
In acelasi timp insa, dincolo de tirada de replici acide schimbate intre Moscova si Ankara, economiile celor doua tari sunt prea vulnerabile pentru a face fata unor noi socuri.
Reporterii CNN Money au identificat 4 puncte slabe care nu permit mentinerea unui conflict de durata intre cele doua tari.
Fara prieteni
Pentru Rusia va fi dificil sa piarda inca un stat prieten, dupa ce criza din Ucraina si anexarea Crimeei au dus la o deterioare rapida a relatiilor intretinute cu SUA, tarile UE si cu aliati ai acestora.
De cateva decenii bune, Turcia a fost un partener stabil in relatiile economice dezvoltate de Moscova. De asemenea, Ankara nu s-a grabit sa impuna aceleasi sanctiuni economice adoptate de Statele Unite, UE si alte tari impotriva Rusiei.
Pana nu demult, planurile lui Erdogan si ale lui Putin prevedeau o intensificare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari care sa atinga plafonul de 100 miliarde dolari in 2020.
O escaladare a tensiunilor intre Moscova si Ankara ar periclita relatia construita pana acum intre cele doua tari.
Rusia anuntat joi, 26 noiembrie, ca va impune controale mai stricte la alimentele si produsele agricole importate din Turcia, iar Agentia de Protectie a Consumatorilor din Moscova a anuntat ca... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 14:38
Presedintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, printr-un mesaj, "atacturile criminale" asupra populatiei civile din Mariupol, Ucraina, precizand ca responsabilitatea apartine nu doar separatistilor ucraineni, ci si Federatiei Ruse, astfel ca trebuie luata in considerare intensificarea sanctiunilor.
"Ma alatur reprezentantilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite ale Americii in a considera atacurile asupra populatiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale", a transmis presedintele Iohannis, intr-un mesaj remis de Administratia Prezidentiala.
Razboi in Ucraina NATO acuza Rusia pentru violentele din Mariupol: Ce spune Putin e o prostie
Potrivit sefului statului, "responsabilitatea apartine nu doar separatistilor ucraineni, ci si Federatiei Ruse care participa la inarmarea rebelilor si nu isi foloseste influenta pentru a detensiona conflictul".
Klaus Iohannis afirma ca "Romania condamna incalcarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si va continua sa ...citeste mai departe despre "Iohannis: Rusia, responsabila de atacurile criminale din Ucraina. Se impune intensificarea sanctiunilor! (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 22:04
Seful diplomatiei rusesti a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei din cauza implicarii presupuse a acesteia in conflictul din Ucraina.
"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", mai ales pentru a impune UE livrarile sale de gaze al caror pret este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat al MAE rus, intr-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.
SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate
Washingtonul isi doreste "sa isi asigure ...citeste mai departe despre "Moscova acuza Washingtonul: Vrea sa taie legaturile economice intre UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 17:17
Liderii ucraineni au anuntat ca Rusia a invadat teritoriul tarii lor, astfel ca Occidentul se pregateste sa impuna noi sanctiuni Kremlinului.
Desi masurile luate pana acum nu au zdruncinat din radacini statul condus de Vladimir Putin, ele au fost motivul pentru care previziunile privind cresterea economica s-au prabusit, investitorii si-au retras banii, iar banca centrala a marit dobanda-cheie la un nivel record pentru a apara rubla, arata ABC News, care citeaza AP.
Presedintele american Barack Obama a spus ca sanctiunile au avut un impact asupra Rusiei, insa ele nu au reusit sa isi atinga scopul suprem, anume sa forteze Rusia sa puna capat crizei din Ucraina.
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu
Sanctiunile SUA
La mijlocul lunii iulie, Statele Unite au impus sanctiuni ce au vizat sectorul energetic si cel al Apararii, precum si al bancilor mari.
A reprezentat o extindere a celor implementate anterior, ...citeste mai departe despre "O scurta privire la sanctiunile americane, europene si rusesti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 August 2014, ora 13:02
Mediul de afaceri german indeamna la prudenta in ceea ce priveste sanctiunile economice impotriva Rusiei, unde companii precum Volkswagen, Siemens sau HeidelbergCement au afaceri importante care ar putea fi expuse la impactul unor astfel de masuri, potrivit unei analize Bloomberg.
Uniunea Europeana si Statele Unite se pregatesc pentru noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, dupa ce presedintele Vladimir Putin a finalizat saptamana trecuta formele legale pentru anexarea Peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean aflat sub ocupatie rusa de la inceputul lunii martie.
Germania, cele mai stranse legaturi economice cu Rusia dintre statele UE
Germania, cea mai mare economie europeana, are cele mai stranse legaturi economice cu Rusia dintre statele UE. Volkswagen, Siemens si HeidelbergCement sunt printre cei mai importanti investitori straini din Rusia, relatii incurajate de guvernele germane care s-au succedat in ultimii 20 de ani.
Grupul de retail Metro are 130 de magazine in Rusia, cea mai mare piata a companiei dupa Germania, Polonia si Italia. Producatorul de articole sport Adidas are o pozitie privilegiata pe piata rusa, deoarece furnizeaza echipamentul echipei nationale de fotbal. Lufthansa are cele mai multe legaturi cu aeroporturi din Rusia dintre toti operatorii vest-europeni.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua in urmatoarele zile o vizita in Europa, pentru discutii cu aliatii din regiune privind noi sanctiuni impotriva Rusiei. Oficialii... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 12:05
Presedintele Traian Basescu a explicat, vineri, de la Bruxelles, care au fost masurile luate de Consiliul European fata de Rusia si Ucraina - sanctiuni pentru Moscova si sprijin din partea UE si FMI pentru Kiev.
Presedintele a subliniat ca in Uniunea Europeana nu se doresc sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, insa sunt situatii care pot duce la costuri si mai mari, daca nu se iau masuri, comparand actuala situatie cu cea de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial.
"Nimeni nu vrea sanctiunile, pentru ca UE nu are niciun interes sa dezechilibreze Federatia Rusa, dar oricine poate constata ca si daca sunt costuri care pot parea foarte mari, sunt situatii care nu pot fi tolerate, pentru ca pot duce la costuri si mai mari, daca sunt tolerate.
Nu as vrea sa fie titlu, dar cam asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial. Exista riscul ca neaplicarea unor masuri in timp util sa duca la costuri infinit mai ...citeste mai departe despre "Basescu, despre o lipsa de sanctiuni pentru Rusia: Cam asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 16:31