Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Ksenia Yudayeva, adjunctul guvernatorului Bancii Centrale a Rusiei, a anuntat luni ca institutia ia in considerare noi masuri pentru a limita imprumuturile in valuta in sistemul bancar.
De asemenea, Yudayeva a declarat ca situatia pe piata valutara este echilibrata si sporirea volatilitatii nu a provocat riscuri la adresa stabilitatii financiare, transmite Reuters.
Noile sanctiuni americane care vizeaza Rusia au provocat saptamana trecuta turbulente pe pietele financiare rusesti, iar rubla s-a depreciat cu peste 10% in raport cu dolarul, atingand cel mai scazut nivel de dupa luna noiembrie.
Deprecierea a determinat speculatii pe piete, analistii estimand ca Banca Centrala a Rusiei va incepe sa cumpere ruble, dar luni Ksenia Yudayeva a dat asigurari ca nu vor exista interventii pe pietele valutare, deoarece institutia are toate instrumentele necesare pentru a gestiona riscurile de pe piata.
Noile sanctiuni americane, anuntate in 6 aprilie, vizeaza 38 de persoane si entitati care li se adauga celor 24 deja vizate la jumatatea lui martie, ca raspuns la ingerinta electorala si mai multe atacuri cibernetice de care este acuzata Rusia. Sapte "oligarhi", prezentati ca apropiati ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum si douasprezece companii pe care le detin sau controleaza sunt printre tintele acestor masuri punitive, printre cele mai severe luate de administratia lui Donald Trump impotriva Moscovei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:35
Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.
La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.
OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.
"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.
Gazprom a anuntat ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 12:37
Criza economica din Rusia a impins zeci de banci din aceasta tara in faliment, iar altele ameninta sa se prabuseasca in curand. Numai ca, acolo unde reprezentantii sistemului bancar se uita cu teama, altii privesc cu jind.
Un miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat in spatele companiei petroliere Russneft si a Bancii PJSC B&N, actioneaza prin intermediul institutiei de credit pentru a cumpara bancile rivale scufundate de criza, relateaza reporterii Bloomberg.
Colectie de falimente
In ultimele luni, PJSC B&N a inghitit mai multe banci rivale cu probleme pana cand s-a transformat intr-una dintre cele mai mari institutii private de credit din Rusia.
Evolutia bancii controlata de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat in absenta sanctiunilor economice dictate de Occident.
Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pietele financiare internationale si au impins economia tarii in prima recesiune de dupa 2009 incoace.
"Criza creaza noi oportunitati", este de parere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la carma institutiei de credit.
"Nu castigam chiar atat de mult cat ne-am fi dorit, dar am reusit sa crestem prin intermediul achizitiilor", explica acesta.
In iunie, Shishkhanov a aprobat achizitia Bancii MDM, a 23-a ca marime in sector, si a saptea cumparata de PJSC B&N.
Achizitia aceasta a propulsat banca lui Gutseryev pe locul 5 in topul bancilor private din Rusia si pe locul 9 la general, dupa cum arata analizele agentiei de rating... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:04
Cele mai afectate banci rusesti de sanctiunile impuse de Statele Unite sunt controlate de trei prieteni miliardari ai presedintelui Vladimir Putin.
Astfel, activele institutiilor bancare din SUA au fost inghetate, fiind vorba despre suma totala de 640 de milioane de dolari, potrivit datelor guvernului american citate de Wall Street Journal.
Cea mai afectata banca este Bank Rossia, ale carei conturi blocate in SUA i-au produs o pierdere de 572 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de Trezoreria Statelor Unite. Suma reprezinta 10% din activele bancii din anul 2013.
Merkel il ameninta pe Putin cu noi sanctiuni daca armistitiul din Ucraina va fi incalcat
Fondatorul bancii de la Moscova este Iuri Kovalciuk, despre care oficialii americani sustin ca e unul dintre "contabilii" lui Putin. Administratia Obama a descris Bank Rossia ca fiind banca personala a politicienilor de top ai Rusiei.
O alta institutie bancara lovita de sanctiunile americanilor este SMP Bank, ...citeste mai departe despre "Cum i-au lovit sanctiunile americane pe amicii lui Putin: pierderi de sute de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 12:56
Pentru toti guvernatorii bancilor centrale, din Noua Zeelanda si pana in Canada, politicile monetare sunt dictate de influenta bunurilor din economia locala in stabilirea preturilor de piata, in special a exporturilor.
Guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, recunoaste insa ca a ajuns sa modifice politica monetara dupa un singur pret, cel al petrolului.
Exporturile energetice, o componenta de baza a economiei din Rusia, au ajuns sa influenteze intr-o masura covarsitoare politica monetara a Bancii Rusiei, dupa initierea de catre Statele Unite si UE a sanctiunilor economice impotriva Moscovei, informeaza Bloomberg.
Rubla imbibata in petrol
La aceasta ora, rubla ruseasca pare un produs rezidual al petrolului extras in aceasta tara, evolutia monedei fiind dictata strict de cotatia barilului.
"Verific pretul petrolului si de 3-4 ori pe zi", recunoaste Elvira Nabiullina.
Puternicul balans de anul trecut, care a dus la scaderea pretului petrolului cu 46%, a facut mult mai dificila introducerea unei strategii anti-inflationiste, care urmareste reducerea preturilor cu 4 procente pana in 2017.
Nabiullina a socat intreaga lume cand, in luna ianurie, a decis sa reduca dobanda de referinta de la 17%, nivel ajustat abia in decembrie 2014, la 15 procente.
Pentru analisti, pe fondul unei inflatii galopante, aceasta masura parea curata sinucidere. Pentru Nabiullina era singurul instrument prin care putea specula o revenire usoara a pretului barilului pe... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:44
Banca centrala a Rusiei a decis, luni spre marti noapte, sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent, cu scopul de a sprijini rubla.
Joia trecuta, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara la 10,5%, nivel aproape dublu fata de cel de 5,5% inregistrat la inceputul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care risca sa afecteze economia aflata deja in pragul recesiunii. Aceasta este a sasea cresterea a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului pana in prezent, informeaza Bloomberg, transmite Mediafax.
Rubla s-a apreciat cu pana la 10,8% la Moscova, in deschiderea sedintei, si era tranzactionata la 59,99 unitati pe dolar la 9.07, in urma deciziei anuntate de banca centrala.
Luni, rubla a a coborat la noi minime istorice, sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro.
De la inceputul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% in raport cu euro si cu 45% fata de dolar, din cauza impactului sanctiunilor occidentale asupra economiei Rusiei si a scaderii cotatiei petrolului.
In luna decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, in timp ce, la nivelul anului, institutia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale in acest sens.
In luna noiembrie, banca centrala a adoptat o noua politica, de a interveni pe piata doar in cazul in care este pusa in... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 11:18
Uniunea Europeana intentioneaza sa intrerupa finantarea pentru bancile publice rusesti, printre sanctiunile pe care urmeaza sa le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatistilor din estul Ucrainei, informeaza Financial Times.
Ministrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marti Comisia Europeana sa finalizeze un document privind eventuale sanctiuni menite sa vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Acesta a fost transmis miercuri seara statelor membre.
Joi, ambasadorii celor 28 de state erau reuniti la Bruxelles pentru a evalua diferitele optiuni. Nici o decizie nu era astepptata joi in aceasta privinta, iar o noua reuniune a ambasadorilor este prevazuta pentru marti, au afirmat surse europene.
Orice decizie va trebui luata in unanimitate, insa mai multe state membre s-au aratat deja reticente fata de sanctiuni de anvergura impotriva economiei ruse, de teama ca vor avea consecinte asupra economiilor lor.
Ambasadorii trebuie sa decida joi sanctiuni privind personalitatile si entitatile vizate de o interdictie de calatorie in UE si de blocarea averilor. Ei trebuie sa adauge noi nume pe lista, care include deja peste 70.
Sectoarele mentionate in documentul privind sanctiunile economice sunt accesul pe pietele financiare, apararea, bunurile ce pot fi folosite atat in scopuri civile, cat si militare, tehnologiile de varf, in special in domeniul energiei.
Sectorul financiar, care reprezinta miliarde de euro, ar fi... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 15:45
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care permite efectuarea tranzactiilor cu carduri bancare la nivel national, intr-un sistem propriu. Noua masura vine in urma sanctiunilor internationale impuse tarii sale.
Noul sistem de plata cu cardul se numeste NSPK (National Card Payment). Atat Visa, cat si MasterCard blocasera tranzactiile facute de anumite banci rusesti sanctionate de comunitatea internationala, scrie Russia Today. Printre institutiile bancare vizate de masurile adoptate in data de 28 aprilie se numara SMP Bank, Sobinbank si InvestCapitalBank.
Regimul de la Kremlin a decis sa ia o asemenea masura deoarece anumite functii ale cardurilor Visa si Mastercard nu pot fi folosite pe ...citeste mai departe despre "Ce pregateste Rusia pentru a nu mai depinde de cardurile din Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 07:06