Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Acesta nu exclude insa posibilele efecte care ar putea aparea, in timp, pe piata interna din cauza unui aflux mare de produse provenite din tarile care exporta masiv in Rusia.
"Decizia Rusiei nu ne afecteaza pentru ca nu avem exporturi foarte mari pe piata din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, si cred ca era vorba de ceva porumb si floarea soarelui, putine produse. Nu reprezinta mare lucru, care sa ne afecteze direct, doar indirect, in timp, atunci cand produsele din alte tari, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piata din Rusia, ar trebui sa ajunga undeva pe o piata", a declarat, joi, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin.
Acesta considera ca la nivelul UE trebuie o actiune unitara si "cat mai rapida", astfel incat sa poata fi asigurata producatorilor o competitie corecta.
"Trebuie o actiune coerenta, unitara a UE si cat mai rapida. In acest sens, am discutat cu comisarul Ciolos care mi-a spus ca saptamana viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o intalnire la nivel tehnic a tuturor tarilor membre pentru ca, in mod natural, fiecare stat membru, inclusiv Romania, va avea tendinta de a-si... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 08:54
Noile sanctiuni economice anuntate in aceasta saptamana de la Washington si de la Bruxelles impotriva Rusiei vor afecta toata lumea, ele intorcandu-se ca un bumerang impotriva tarilor din Europa.
Aceste sanctiuni contra Rusiei vor avea un impact negativ asupra sectorului bancar din Europa, sustine Andrew McKillop, fost analist al Comisiei Europene pentru Energie, citat de agentia rusa RIA Novosti.
"Riscul pentru sectorul bancar in urma sanctiunilor este foarte, foarte ridicat si fara nicio exagerare, o criza a sectorului bancar european este acum posibila", a declarat McKillop.
"Acest lucru se refera la creditele bancare ale Rusiei si investitiile sale in companii din Uniunea Europeana care folosesc credite bancare", a explicat analistul.
La inceputul acestei saptamani, Uniunea Europeana a sanctionat cinci banci din Rusia. Astfel, Sberbank, VTB, ...citeste mai departe despre "Cum se pot intoarce impotriva Europei sanctiunile impuse Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 August 2014, ora 10:58
Problemele din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei de Occident au inceput sa aiba efect negativ asupra unora dintre corporatiile americane care au afaceri in regiune, mai ales ca SUA au mai impus o noua serie de penalitati.
Companiile si-au exprimat ingrijorarea fata de slabirea economiei Rusiei, de declinul rublei si de potentiala degradare a situatiei politice. De asemenea, sunt ingrijorate de o posibila reactie a Rusiei fata de produsele occidentale, conform Reuters.
Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a anuntat ca sanctiunile internationale vor pune presiune pe economia Rusiei, iar alte masuri ar putea fi luate daca Moscova nu rezolva criza ucraineana.
Companiile au inceput sa resimta aceste masuri in primul trimestru, "dar se pare ca situatia va fi si mai incerta in al doilea trimestru, ceea ce va avea, in mod clar, impact asupra veniturilor care vor fi raportate", a spus Clement Miller, strateg pentru investitii din cadrul companiei Wilmington Trust Investment Advisors.
Cum resimt companiile efectele sanctiunilor
McDonald's, care importa aproape jumatate din alimentele necesare pentru Rusia, a precizat ca deprecierea rublei a afectat rata profitabilitatii restaurantelor sale de pe piata ruseasca cu doua puncte procentuale, coborand sub media europeana.
McDonald's, care are deschise peste 400 de restaurante in Rusia, a fost primul lant international de fast-food care a intrat pe piata ruseasca inainte de destramarea Uniunii Sovietice, cu... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:03