Consiliul European a anuntat joi ca a prelungit cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei, in martie 2014, relateaza Reuters.
Presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel le-au prezentat saptamana trecuta sefilor de stat si de guverne din Uniunea Europeana (UE) un bilant cu privire la implementarea acordurilor de la Minsk, incheiat in 2015 in vederea unei paci in estul Ucrainei.
"In masura in care acordurile de la Minsk nu sunt complet aplicate, Consiliul European a luat in unanimitate decizia politica de a prelungi sanctiunile impuse Rusiei", a anuntat Consiliul intr-un comunicat.
Aceste masuri de retorisiune se aplica pana la 31 iulie 2020. ...citeste mai departe despre "UE prelungeste cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei dupa ce a anexat Crimeea in 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 23:42
Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Autoritatile ruse au anuntat sambata ca interzic importurile din Ucraina pentru zeci de produse, printre care grau, ciocolata si bere, ca raspuns la sanctiunile economice ale Kievului impotriva Moscovei pentru presupusul sau rol in criza ucraineana, relateaza AFP.
"Guvernul rus a decis sa interzica intrarea in Federatia Rusa a unor marfuri care provin din Ucraina sau care tranziteaza teritoriul ucrainean", se arata intr-un comunicat transmis de autoritatile ruse, care insoteste lista produselor ce fac obiectul acestei interdictii.
Printre produsele interzise se numara graul, uleiul de floarea soarelui, ciocolata, painea, conservele de fructe si legume, dulceturile, berea si vinul, pampersii, precum si anumite tipuri de mobila si de motoare.
Interdictia intra imediat in vigoare, precizeaza comunicatul, care subliniaza de asemenea ca aceste masuri sunt luate ca raspuns la "actiunile inamicale ale Ucrainei fata de cetateni sau entitati juridice din Rusia".
Rusia este supusa din 2014 unei serii de sanctiuni economice ucrainene si occidentale in special din cauza anexarii Peninsulei Crimeea, in sudul Ucrainei.
Kievul si Occidentul reproseaza de asemenea Rusiei ca ii sustine militar pe separatistii prorusi in estul Ucrainei, lucru dezmintit de Moscova.
Mai multe tari occidentale, dar si Kievul, au acuzat de asemenea Rusia de "actiuni ilegale" in urma unei recente dispute maritime in Marea Neagra, iar presedintele american Donald Trump si-a anulat intalnirea cu... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 08:17
Grupul statelor puternic industrializate (G7) ar putea impune noi sanctiuni la adresa Rusiei in legatura cu implicarea Moscovei in conflictul din estul Ucrainei.
"Avand in vedere responsabilitatea Rusiei pentru acest conflict, indemnam Rusia sa stabilizeze fara intarziere situatia de securitate din Donbass. Reamintim ca durata sanctiunilor economice privind Donbass este in mod clar legata de implementarea completa si ireversibila de catre Rusia a Acordurilor de la Minsk", se afirma in comunicatul dat publicitatii dupa reuniunea de la Toronto la care au participat ministrii de Externe ai statelor G7 si Federica Mogherini, inaltul reprezentat al UE pentru Politica Externa.
"Aceste sanctiuni pot fi revizuite doar daca Rusia isi indeplineste cu adevarat angajamentele, insa suntem pregatiti sa luam si noi masuri restrictive daca actiunile Rusiei necesita acest lucru", avertizeaza oficialii, citati de agentia rusa Tass.
Conform comunicatului, statele G7 "reitereaza sustinerea pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei" si condamna "degradarea situatiei drepturilor omului" in Crimeea, regiune anexata de Rusia de la Ucraina in anul 2014.
Grupul celor sapte mari economii ale lumii este alcatuit din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franta, Italia si Japonia.
Discutiile, care s-au incheiat luni, au avut drept scop sa ajute la pregatirea unui summit G7, ce va avea loc in Canada la inceputul lunii iunie. ...citeste mai... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 08:49
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a semnat, alaturi de omologii sai din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia si Ucraina, o declaratie in care reafirma sprijinul pentru integritatea teritoriala a Ucrainei si pozitia de nerecunoastere a anexarii ilegale a Crimeii de catre Federatia Rusa.
"In urma cu 4 ani, pe 18 martie 2014, Rusia a definitivat ocuparea ilegala a Crimeii, parte a teritoriului suveran al Ucrainei pe care Rusia il recunoscuse ca atare prin mai multe tratate internationale. Anexarea rusa a insemnat o serie de actiuni in aceeasi masura ilegale: de la dislocarea de trupe ruse de elita, in uniforme fara insemne oficiale, pana la organizarea sumara - prin incalcarea legislatiei ucrainene si a dreptului international - a unui referendum nelegitim. Presedintele Putin a sustinut initial ca acele trupe nu aveau nimic in comun cu Rusia, dar apoi a recunoscut ca el insusi a ordonat intreaga operatiune de anexare la sfarsitul lunii februarie 2014. Ulterior a acordat cu generozitate medalii militarilor rusi care au participat la aceasta operatiune de ocupare", se arata in declaratie.
Potrivit sursei citate, locuitorii Crimeii au aflat dintr-odata ca traiesc de facto sub regulile Moscovei. Ulterior, au fost obligati sa obtina cetatenia rusa si sa efectueze serviciul militar in fortele armate ruse, ambele incalcand dreptul international.
"Au urmat politici represive de anvergura, care au condus la incalcari masive ale drepturilor... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 20:30
Noul Guvern al Austriei va intreprinde actiuni in Europa pentru a ridica sanctiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din estul Ucrainei si va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor dintre Occident si Rusia, potrivit programului de guvernare pentru perioada 2017-2022.
"Neutralitatea Austriei este un factor fundamental care ar trebui luat in considerare in toate acordurile internationale. Implicarea in politica globala este inclusa in interesele nationale ale unui stat neutru.
Austria, avand in vedere legatura istorica, ar trebui sa reprezinte un loc activ de dialog intre Vest si Est si sa formeze politica de detensionare dintre Occident si Rusia. Scopul nostru este cooperarea pozitiva pe continentul european.
Austria va sustine in mod activ eforturile de reducere a tensiunilor care au aparut in special in privinta conflictului din Ucraina si a sanctiunilor si va depune eforturi pentru rezolvarea conflictului din Ucraina si din regiune", se arata in programul sustinut de catre Cabinetul Sebastian Kurz, relateaza Tass.
Sebastian Kurz devine cancelar al Austriei si cel mai tanar lider politic ales in Europa, in urma unui acord intre Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator) si Partidul Libertatii (FPO, extrema-dreapta) pentru formarea noului guvern de la Viena.
Citeste si Austria se pregateste sa inscauneze cel mai tanar cancelar din istorie. Sebastian Kurz are o problema cu Romania
150 de persoane si 38 de entitati se afla pe lista... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 15:27
Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit marti, cu sase luni, sanctiunile economice dure adoptate impotriva Rusiei in vara lui 2014 pentru presupusa sa implicare in conflictul ucrainean, au declarat surse diplomatice europene.
In urmatoarele zile ar urma sa fie luata decizia oficiala la nivel de ministri de prelungire pana la 31 ianuarie 2017 a acestor sanctiuni care expira la sfarsitul lunii iulie, informeaza AFP si Reuters.
Sanctiunile vizeaza in special bancile si companiile petroliere si industria apararii din Rusia si au ...citeste mai departe despre "UE prelungeste sanctiunile economice impotriva Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 21:12
Canada a prezentat luni noi sanctiuni contra Rusiei, vizand in special gigantul Gazprom si clubul de motociclisti "Lupii noptii" cunoscut pentru relatiile apropiate cu presedintele Vladimir Putin.
Ottawa impune interdictia stricta de a avea relatii de import sau export cu Crimeea, peninsula anexata de Moscova in martie 2014 dupa un referendum contestat la finalul caruia ...citeste mai departe despre "Noi sanctiuni impuse de Canada contra Rusiei - Gazprom, vizat direct" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 00:15
2014 se apropie de final, asa ca este timpul sa aruncam o privire in urma si sa rememoram care au fost cele mai importante subiecte economice ale anului.
CNN Money a intocmit un top din care nu lipsesc Apple, Alibaba, dar nici prapastia tot mai mare dintre saraci si bogati si efectele pe care le genereaza.
Petrolul nu mai sta la suprafata, se scufunda
Prabusirea pretului petrolului a afectat intreaga lume. Pretul carburantilor a scazut odata cu cel al titeiului.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria
Insa aceste ieftiniri nu sunt neaparat un lucru bun, ci semne ale unei cereri tot mai mici la nivel global. Si o mare parte din acest soc a fost incasata si de economia Rusiei.
Hackerii au atacat pe toata lumea
Asalt al hackerilor asupra institutiilor SUA
De parca mai era nevoie sa ni se reaminteasca, anul acesta am observat cu totii ca Internetul nu este un loc sigur. Retelele ale numeroase guverne si servicii de ...citeste mai departe despre "Topul evenimentelor care au schimbat lumea economica in 2014" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 12:00