Consiliul European a anuntat joi ca a prelungit cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei, in martie 2014, relateaza Reuters.
Presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel le-au prezentat saptamana trecuta sefilor de stat si de guverne din Uniunea Europeana (UE) un bilant cu privire la implementarea acordurilor de la Minsk, incheiat in 2015 in vederea unei paci in estul Ucrainei.
"In masura in care acordurile de la Minsk nu sunt complet aplicate, Consiliul European a luat in unanimitate decizia politica de a prelungi sanctiunile impuse Rusiei", a anuntat Consiliul intr-un comunicat.
Aceste masuri de retorisiune se aplica pana la 31 iulie 2020. ...citeste mai departe despre "UE prelungeste cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei dupa ce a anexat Crimeea in 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 23:42
Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Autoritatile ruse au anuntat sambata ca interzic importurile din Ucraina pentru zeci de produse, printre care grau, ciocolata si bere, ca raspuns la sanctiunile economice ale Kievului impotriva Moscovei pentru presupusul sau rol in criza ucraineana, relateaza AFP.
"Guvernul rus a decis sa interzica intrarea in Federatia Rusa a unor marfuri care provin din Ucraina sau care tranziteaza teritoriul ucrainean", se arata intr-un comunicat transmis de autoritatile ruse, care insoteste lista produselor ce fac obiectul acestei interdictii.
Printre produsele interzise se numara graul, uleiul de floarea soarelui, ciocolata, painea, conservele de fructe si legume, dulceturile, berea si vinul, pampersii, precum si anumite tipuri de mobila si de motoare.
Interdictia intra imediat in vigoare, precizeaza comunicatul, care subliniaza de asemenea ca aceste masuri sunt luate ca raspuns la "actiunile inamicale ale Ucrainei fata de cetateni sau entitati juridice din Rusia".
Rusia este supusa din 2014 unei serii de sanctiuni economice ucrainene si occidentale in special din cauza anexarii Peninsulei Crimeea, in sudul Ucrainei.
Kievul si Occidentul reproseaza de asemenea Rusiei ca ii sustine militar pe separatistii prorusi in estul Ucrainei, lucru dezmintit de Moscova.
Mai multe tari occidentale, dar si Kievul, au acuzat de asemenea Rusia de "actiuni ilegale" in urma unei recente dispute maritime in Marea Neagra, iar presedintele american Donald Trump si-a anulat intalnirea cu... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 08:17
In urma cu doua saptamani, opinia publica a asistat la o intalnire mai putin obisnuita intre presedintele american Donald Trump si cel rus Vladimir Putin, desfasurata in Helsinki, Finlanda.
De ce mai putin obisnuita? Pentru ca diplomatii prezenti la fata locului, jurnalistii si comentatorii au fost martorii incercarii liderului american de a valida atacul lui Vladimir Putin asupra sistemului democratic occidental.
Donald Trump a contestat la conferinta de presa de dupa summit-ul de la Helsinki descoperirile comunitatii de informatii americane, care a strans date si dovezi despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA.
"Dar simt ca amandoi am facut unele greseli (SUA si Rusia - n.red.) . Cred ca ancheta (ancheta lui Robert Mueller asupra implicarii Rusiei in alegerile din SUA - n.red.) este un dezastru pentru tara noastra. Cred ca ne-a tinut departe, ne-a tinut separati. Nu a existat nicio coliziune. Toata lumea stie asta. Pana in prezent, stiu ca nimic nu a fost legat de campanie (electorala - n.red.) . Si vor trebui sa se chinuie sa gaseasca pe cineva care a facut ceva gresit in campanie. A fost o campanie curata", a declarat Donald Trump.
Departamentul de Stat acuza Rusia, in urma dovezilor prezentate de Marea Britanie
In data de 8 august, Departamentul de Stat, condus de Mike Pompeo, anunta ca SUA vor impune noi sanctiuni impotriva Rusiei, din cauza atacului cu substante chimice desfasurat pe teritoriul Marii Britanii, atunci cand agenti ai Kremlinului au... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 10:33
Presedintia SUA elaboreaza o ordonanta executiva prin care presedintele Donald Trump va putea impune sanctiuni strainilor care se fac vinovati de ingerinte in procesul electoral american, un demers care intervine pe fondul criticilor privind toleranta fata de actiunile Rusiei.
Casa Alba a elaborat un proiect de ordonanta executiva care pare a avea rolul atenuarii criticilor privind lipsa de actiune a presedintelui Donald Trump fata de ingerintele ruse in scrutinul prezidential din anul 2016, relateaza Washington Post.
Donald Trump a fost supus presiunilor pentru a condamna interferentele electorale ruse.
Un oficial de la Casa Alba a subliniat ca deocamdata este vorba despre un proiect de document, precizand insa ca presedintele Donald Trump vrea sa protejeze procesul electoral din Statele Unite. "Toata lumea stie ca trebuie facut ceva. Este vorba de un subiect important", a precizat oficialul citat.
Donald Trump si-a atras critici dure, pentru ca a sugerat ca are incredere mai mare in presedintele Rusiei, Vladimir Putin, decat in evaluarile serviciilor secrete americane privind ingerintele electorale ruse.
"Eu am incredere in oamenii mei din serviciile de informatii, dar va pot spune ca presedintele Putin a fost extrem de puternic in negarea acuzatiilor", a afirmat Donald Trump dupa intalnirea cu liderul de la Kremlin.
Donald Trump trebuie sa inteleaga ca "Rusia nu este aliatul nostru", a reactionat unul din liderii Partidului Republican, Paul Ryan,... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 16:25
Administratia Donald Trump a stabilit ca Rusia este responsabila de atacul neurotoxic comis in martie in Marea Britanie vizandu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, transmite Departamentul de Stat american, anuntand ca Washingtonul va impune sanctiuni.
"Statele Unite au stabilit, in virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice si biologice si eliminarii mijloacelor de razboi, ca Guvernul Federatiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin incalcarea legislatiei internationale sau a folosit arme chimice sau biologice letale impotriva propriilor cetateni", a declarat miercuri seara Heather Nauert, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.
Administratia de la Washington va impune sanctiuni Rusiei, care vor intra in vigoare pe 22 august.
Marea Britanie si alte tari occidentale din cadrul NATO si Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie in oraselul britanic Salisbury vizandu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal si pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Cei doi si-au revenit in urma atacului, dar, o femeie intoxicata in iulie cu aceeasi substanta a decedat.
Administratia Vladimir Putin a negat orice implicare in acest atac si a cerut dovezi concrete, propunand sa participe la investigatie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsa de transparenta privind starea celor doi cetateni rusi.
Moscova a sugerat in mai multe randuri ca atacul ar putea fi o inscenare care ar avea obiectivul... mai mult
Miercuri, 08 August 2018, ora 23:38
Grupul statelor puternic industrializate (G7) ar putea impune noi sanctiuni la adresa Rusiei in legatura cu implicarea Moscovei in conflictul din estul Ucrainei.
"Avand in vedere responsabilitatea Rusiei pentru acest conflict, indemnam Rusia sa stabilizeze fara intarziere situatia de securitate din Donbass. Reamintim ca durata sanctiunilor economice privind Donbass este in mod clar legata de implementarea completa si ireversibila de catre Rusia a Acordurilor de la Minsk", se afirma in comunicatul dat publicitatii dupa reuniunea de la Toronto la care au participat ministrii de Externe ai statelor G7 si Federica Mogherini, inaltul reprezentat al UE pentru Politica Externa.
"Aceste sanctiuni pot fi revizuite doar daca Rusia isi indeplineste cu adevarat angajamentele, insa suntem pregatiti sa luam si noi masuri restrictive daca actiunile Rusiei necesita acest lucru", avertizeaza oficialii, citati de agentia rusa Tass.
Conform comunicatului, statele G7 "reitereaza sustinerea pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei" si condamna "degradarea situatiei drepturilor omului" in Crimeea, regiune anexata de Rusia de la Ucraina in anul 2014.
Grupul celor sapte mari economii ale lumii este alcatuit din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franta, Italia si Japonia.
Discutiile, care s-au incheiat luni, au avut drept scop sa ajute la pregatirea unui summit G7, ce va avea loc in Canada la inceputul lunii iunie. ...citeste mai... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 08:49
Presedintele american Donald Trump a amanat introducerea de noi sanctiuni impotriva Rusiei si este putin probabil sa aprobe o decizie in acest sens daca Moscova nu lanseaza o noua provocare, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Administratiei SUA.
Casa Alba a anuntat, luni, ca ia in considerare impunerea unor sanctiuni suplimentare asupra Rusiei in legatura cu sustinerea acordata de Moscova regimului de la Damasc, informeaza Reuters.
"Luam in considerare impunerea unor sanctiuni suplimentare asupra Rusiei, urmand sa luam o decizie in viitorul apropiat", a declarat purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Sarah Sanders.
Un oficial american a declarat ca presedintele Trump este ingrijorat ca impunerea de noi sanctiuni, imediat dupa bombardarea Siriei, ar interfera cu eforturile sale de a negocia cu omologul sau rus, Vladimir Putin.
Trump si-a exprimat ingrijorarea ca, daca Administratia SUA nu va proceda prudent, tensiunile intre Washington si Moscova - care deja sunt la cel mai ridicat nivel dupa Razboiul Rece - ar putea escalada in mod periculos, a mai afirmat oficialul.
Lavrov: Relatiile cu Occidentul, mai tensionate decat erau in perioada Razboiului Rece
Relatiile intre Rusia si Occident sunt mai tensionate decat erau in perioada Razboiului Rece, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia Tass.
"Consider ca sunt mai tensionate (relatiile intre Rusia si Occident). Deoarece in timpul Razboiului Rece erau canale de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 08:35
Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminica asupra faptului ca noi lovituri occidentale impotriva Siriei ar putea provoca "haos" in relatiile internationale, dupa atacul coordonat efectuat sambata de SUA, Marea Britanie si Franta.
Putin a subliniat intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau iranian Hassan Rohani ca "daca astfel de actiuni, efectuate prin incalcarea Cartei Natiunilor Unite, s-ar repeta, aceasta ar provoca inevitabil haos in relatiile internationale", conform unui comunicat al Kremlinului.
Cei doi lideri au "constatat ca aceasta actiune ilegala aduce prejudicii grave perspectivele unei reglementari politice in Siria", potrivit textului mentionat.
SUA sa inteleaga ca Rusia are propriile linii rosii
Si ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat ca Rusia are propriile sale "linii rosii" care nu trebuie trecute.
Realizarea unui compromis rezonabil cu privire la un proiect de rezolutie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind Siria va fi extrem de dificila, intrucat Rusia si Occidentul au "propriile linii rosii", a afirmat Riabkov.
"Vom analiza critic propunerile troicai occidentale (Franta, SUA si Marea Britanie) ", a remarcat el, adaugand ca "nu excludem nimic, daca vor exista elemente rezonabile, vom lucra la ele". SUA, Franta si Regatul Unit au transmis sambata celorlalte 12 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind Siria, informeaza AFP. In acelasi timp,... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 21:50