Presedintele Statelor Unite a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa ajuta autoritatile de la Phenian sa obtina petrol si carbune, incalcand astfel sanctiunile internationale impuse nord-coreenilor.
"Rusia nu ne ajuta deloc in privinta Coreei de Nord. Ceea ce ajuta China, Rusia strica", a spus Trump intr-un interviu pentru Reuters.
Liderul de la Washington a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca a inceput orice fel de comunicare cu Kim Jong Un, lider cu care indirect a avut schimburi dure de replici. "M-as aseza pentru discutii, dar nu sunt sigur ca asta va rezolva problema. Nu sunt sigur ca discutiile vor duce la ceva. S-a discutat de 25 de ani si ei au profitat de presedintii nostri", a afirmat Donald Trump.
Presedintele american a laudat China pentru eforturile sale de a restrictiona livrarile de petrol si carbune catre Coreea de Nord, insa a precizat ca Beijingul poate face mai multe. Rusia pare, in schimb, sa "completeze insa golurile lasate de chinezi", a adaugat liderul american.
Donald Trump considera ca Vladimir Putin poate face multe in privinta nord-coreenilor. "Din pacate nu avem cine stie ce relatie cu Rusia si in unele cazuri probabil ce ia inapoi China, da Rusia. Astfel ca rezultatul nu este atat de bun cat ar putea sa fie".
Trump crede ca nord-coreenii sunt aproape de a putea sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune catre Statele Unite: "Inca nu sunt acolo, dar sunt aproape. Si se apropie din ce in ce mai mult".
Citeste... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 22:19
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Presedintele american Donald Trump si omologul sau chinez Xi Jinping au convenit, luni, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa creasca presiunile asupra Coreei de Nord printr-o aplicare riguroasa a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat luni Casa Alba.
Cei doi lideri au discutat "in legatura cu dispretul manifestat de Coreea de Nord fata de comunitatea internationala si eforturile sale de a destabiliza Asia de Nord-Est", a adaugat presedintia americana.
Donald Trump se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, in cadrul careia va rosti marti primul sau discurs in calitate de presedinte al SUA, insa Xi Jinping nu participa in acest an la eveniment.
Ministrii Afacerilor Externe din tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni joi pentru a discuta cu privire la proliferarea armelor de distrugere in masa si amenintarea nucleara reprezentata de Coreea de Nord.
"Vom avea numeroase ocazii sa discutam despre aceasta cu numerosi lideri internationali", a declarat luni dimineata secretarul de stat american Rex Tillerson, inaintea unei reuniuni cu omologii sai japonez si indian la New York. "Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU vorbesc intr-adevar ele insele" si exprima "o viziune unanima a ceea ce trebuie sa se faca pentru ca Phenianul sa-si modifice atitudinea", a adaugat oficialul american.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in aceasta vara doua serii de sanctiuni din... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 23:23
Presedintele american, Donald Trump, se va intalni joi cu omologii sai din Japonia si Coreea de Sud pentru a discuta amenintarea reprezentata de Coreea de Nord, a anuntat vineri Casa Alba.
Pe acelasi subiect, HR McMaster, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, le-a transmis, intr-o conferinta de presa, "celor care au vorbit de o lipsa de optiuni militare" ca "exista o optiune militara", dar nu aceasta este solutia preferata de administratia americana, transmite AFP.
Vineri dimineata Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.
Cursa inarmarii nord-coreene este "una dintre cele mai urgente si periculoase probleme de securitate ale lumii", le-a spus McMaster jurnalistilor, la Casa Alba.
In fata acestei amenintari, "este vital ca toate natiunile sa coopereze pentru a face tot ceea ce le sta in putinta pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat consilierul lui Trump, care va participa saptamana viitoare la New York la Adunarea Generala a ONU.
Washingtonul s-a aratat dispus sa acorde timp pentru ca ultima serie de sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa-si demonstreze eficacitatea.
"Importanta este implementarea riguroasa (a sanctiunilor) pentru a permite actiunilor economice si diplomatice sa progreseze", a spus McMaster.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a subliniat potentiala eficacitate a celei de-a opta serii de sanctiuni contra Phenianului, adoptata luni in unanimitate. Aceste masuri, ce... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:31
Coreea de Nord a lansat inca o racheta balistica deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de actiune in ultimele saptamani.
Reprezentanti ai armatei sud-coreene sustin ca racheta a ajuns la o altitudine maxima de aproximativ 770 de kilometri si a avut un parcurs de 3.700 de kilometri, inainte de a cadea in Marea Hokkaido, transmite BBC.
Tot sud-coreenii au indicat ca lansarea - prima de la inasprirea sanctiunilor impuse de ONU - a fost facuta din poligonul Sunan, district in care se afla si aeroportul international nord-coreean.
SUA si Japonia au afirmat ca ar putea fi vorba despre o racheta cu raza medie de actiune si, conform estimarilor initiale, de aceasta data racheta a zburat la o inaltime si la o distanta considerabil mai mari decat cea lansata in 29 august.
Dispozitivul a survolat insula japoneza Hokkaido (nord) la orele 07:26 (joi, 22:06 GMT), au precizat autoritatile nipone, subliniind ca sistemul de avertizare J-Alert a fost declansat in mai multe regiuni din nordul arhipelagului.
"Trece o racheta. Trece o racheta. Se va intampla probabil deasupra Insulei Hokkaido din directia Oceanului Pacific. Mai ales nu strangeti obiectele pe care le puteti gasi", a precizat sistemul de alarma.
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat ca tara sa "nu va tolera niciodata" actiunile periculoase ale Coreei de Nord.
"In cazul in care Coreea de Nord va continua sa mearga pe acest drum, nu va avea un viitor stralucit", a spus el.
In Coreea de Sud, presedintele... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:26
Noile sanctiuni adoptate de ONU impotriva Coreei de Nord sunt "nimic fata de ceea ce trebuie sa se intample pana la urma", a apreciat marti presedintele Statelor Unite, Donald Trump.
"Credem ca este doar un alt pas foarte mic, nu mare lucru. Nu stiu daca are vreun impact, dar desigur ca a fost frumos sa obtinem un vot cu 15 la zero", a declarat Trump presei despre decizia de luni Consiliului de Securitate. El a precizat ca a discutat subiectul cu secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Forul conducator al Organizatiei Natiunilor Unite a aprobat in unanimitate o rezolutie propusa de SUA dupa testul nuclear nord-coreean din 3 septembrie. Washingtonul a renuntat la o versiune initiala mai dura a documentului pentru a-si asigura sprijinul Chinei si Rusiei, membri permanenti ai Consiliului de Securitate, cu drept de veto.
Secretarul trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, afirmase marti, inainte de declaratiile presedintelui Trump, ca daca Beijingul nu aplica noile masuri impotriva Phenianului, "vom impune (Chinei - n. red.) alte sanctiuni si ii vom interzice accesarea sistemului american si international al dolarului".
Citeste si:
Reuninune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU: Se cer cele mai puternice sanctiuni pentru Coreea de Nord UPDATELovitura pentru Coreea de Nord: China, principalul partener comercial, este de acord cu noi sanctiuniCum ocoleste Coreea de Nord sanctiunile care i se impun - raport ...citeste mai departe despre "Trump: Noile sanctiuni... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 21:09
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
Consiliul de Securitate al ONU a decis, miercuri, inasprirea sanctiunilor economice impotriva Coreei de Nord.
Aceste sanctiuni "sunt cele mai severe si cele mai complete impuse vreodata de Consiliul se Securitate" si ele transmit "un mesaj fara echivoc", a declarat secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon, care se afla la sfarsitul mandatului sau la conducerea organizatiei mondiale si ar putea reveni pe scena politica interna a tarii sale.
Sanctiunile vin ca urmare a ultimului test nuclear efectuat de Phenian, decizia luata acum constand in plafonarea exporturilor nord-coreene de carbune catre China, transmite AFP.
Rezolutia a fost inaintata de SUA dupa trei luni de negocieri dificile cu China si a fost votata in unanimitate de catre cei 15 membri ai ...citeste mai departe despre "Consiliul de Securitate al ONU a adoptat impotriva Coreei de Nord cele mai severe sanctiuni impuse vreodata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:21
China a decis sa impuna un embargou pentru marfurile care ar putea fi folosite de regimul comunist din Coreea de Nord in cadrul programului nuclear derulat la comanda dictatorului Kim Jong-un.
In urma rezolutiei ONU din luna martie a acestui an, care prevede cresterea sanctiunilor economice, exporturile de marfuri chinezesti catre Coreea de Nord au avut de suferit, in ciuda sustinerii pe care Beijingul a oferit-o ani la rand regimului comunist de la Phenian, relateaza IB Times.
Zona tulbure
Amenintarile proferate de liderul comunist din Coreea de Nord la adresa Statelor Unite si a aliatilor Washingtonului din Asia, ca si testarea unor bombe cu hidrogen i-au facut pe oficialii chinezi ceva mai atenti la provocarea reprezentata de Phenian.
Lista produselor care nu mai au acceptul Beijingului pentru a fi expediate catre nord-coreeni include marfuri care pot fi folosite nu doar in sectorul militar, ci si in cel civil.
Printre acestea se afla diverse aliaje metalice, aparate de sudura si taiere cu laser si materiale care ar putea fi folosite la dezvoltarea unor bombe chimice.
La fel, kerosenul pentru avioanele militare ale Coreei de Nord a intrat pe lista neagra a Beijingului, avioanelor civile din aceasta tara permitandu-li-se sa alimenteze doar in timpul escalelor facute pe aeroporturile din China.
China a renuntat din luna aprilie si la importurile de minereu de fier si carbune din tara prietena, aceasta fiind o lovitura destul de dura pentru regimul... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 17:49
1